Sentimentul de vinovatie face parte din meseria de mama

Sentimentul de vinovatie face parte din meseria de mama

Alexandra Negreanu

Sa recunoastem- meseria de mama este cea mai grea munca, dar si cea mai frumoasa. Din momentul in care bebelusul a venit pe lume, faci tot ce iti sta in putinta pentru a fi cea mai buna mama pentru bebelusul tau. Si nu conteaza cate carti parentale ai rasfoit sau cate site-uri de specialitate ai citit, tot simti ca poate ai luat decizia nepotrivita si parca ai gresit fata de copilul tau. Asa este, de cand ai devenit mamica lucrurile nu merg tocmai cum ti-ai propus inainte sa dai nastere. Si fie ca stai acasa cu copilul sau alegi sa mergi la serviciu mai devreme, pleci in concediu sau lasi copilul cateva ore cu bunica, tot te vei confrunta cu sentimentul de vinovatie.

Si atunci ce poti face? Qbebe iti da 7 sfaturi pentru a te simti impacata ca mama:

1. Scapa de stres: o mama care nu se simte vinovata inseamna ca nu ii pasa de copilul ei

Sa fii mama in zilele noastre este destul de greu, asa ca nu este cazul sa te ingrijorezi foarte tare. De-a lungul timpului te vei simti vinovata, indiferent de alegerile pe care le faci. Sentimentul de vina ca mama este aproape inevitabil - ne pare rau sa-ti spunem asta. Daca vei alege sa te intorci la lucru cand bebelusul are doar cateva luni, te vei simti vinovata, probabil pentru ca nu vei petrece suficient timp cu copilul tau. Si daca vei alege sa stai cu copilul acasa pana acesta implineste varsta de 2 ani, s-ar putea sa te simti vinovata pentru ca nu contribui financiar la bugetul familei. Deci, indiferent de alegere iti vei face griji.

mama indecisa

Insa noi te sfatuim sa nu lasi sentimentul de vinovatie sa puna asuprire pe tine, altfel te vei concentra pe lucruri care nu conteaza, in loc sa pui accent pe ingrijirea copilului tau. Asadar tot ce trebuie sa faci este sa te calmezi si sa accepti adevarul: ca si tu poti face greseli si asta nu inseamna ca nu esti o mama buna si cel mai probabil, copiii tai vor deveni adulti sanatosi si puternici. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa iti repeti zilnic ca esti o mama buna!

2. Discuta cu alte mame despre sentimentul de vina si alege ce simti tu ca este mai bun pentru copilul tau

Sotul tau poate fi un foarte bun ascultator, dar el nu va intelege sentimentul tau de vina dintr-un singur motiv - el e un tip, un tata ... nu o mama. Discutiile cu alte mame te pot ajuta sa te simti mai putin vinovaat. Alte mame stiu cum e sa te confrunti cu aceste temeri legate de educatia si dezvoltarea copilului. Ele pot simpatiza si iti pot impartasi din propriile metode care le-au ajutat sa treaca peste sentimentul de vinovatie.

grup de mame cu copii

3. Nu iti creste copilul prin comparatie cu copiii altora

In mod realist, este greu sa nu iti compari copilul cu altii. Pentru o mama este practic imposibil sa nu isi puna intrebari de genul: copilul prietenei mele a inceput sa vorbeasca de la 13 luni, al meu de ce nu? Sau fetita vecinei merge in picioare deja, desi e de aceeasi varsta cu copilul meu. Nu iti compara copilul cu copiii altor oameni. Nu e sanatos pentru tine, ca mama.

Aminteste-ti ca fiecare copil este unic, si trece peste stagiile de dezvoltare in ritmul sau propriu. Fiecare bebelus are puncte forte si puncte slabe diferite si mai dureaza pana sa aiba propriile lor personalitati. Permite-i bebelusului tau sa creasca in ritmul sau si sa isi formeze o personalitate puternica. Unele mame sunt foarte laudaroase si exagereaza fiecare gest nou facut de copilul lor si acest lucru te poate face sa te simti vinovata sau sa te puna pe ganduri pentru ca micutul sau micuta ta nu spune "Luceafarul" la 2 ani. Dar exista o solutie usoara - nu sta cu aceste mame (cu exceptia cazului in copilul tau adora sa se joace cu copiii lor). Cum fiecare copil este unic si stilurile parentale sunt multiple, asadar fa doar ce crezi ca este cel mai bine pentru copiii tai, familia ta, situatia ta particulara. Niciodata nu te compara cu altii!

mama jucandu-se cu bebelusul ei

4. Chiar daca esti mama nu inseamna ca esti responsabila in totalitate de actiunile copilului tau

bebelus in bratele mamei sale  Acest lucru este foarte important sa ne amintim - nu esti responsabila pentru tot ceea ce fac copiii tai. Doar pentru ca ai dat nastere , nu inseamna ca trebuie sa te simti vinovata pentru fiecare lucru gresit facut de copilul tau. In cazul in care nu ai observat, copiii au o minte a lor si fac ceea ce simt. Poti sa le dai cel mai bun sfat din lume, dar ei nu au intotdeauna de gand sa te si asculte. Poti scapa de sentimentul de vina prin acceptarea faptului ca faci ce e mai bine pentru copilul tau. Ti-ai invatat copilul sa deosebeasca binele de rau, dar el se incapataneaza sa faca greseli? Stim ca te simti jenata de ceea ce a facut el, dar tu nu detii controlul asupra mintii copilului tau. Deci, nu te simt vinovata atunci cand copiii tai actioneaza exact pe dos, fata de ceea ce au invatat.

5. Uneori ai nevoie de timp, special pentru tine

In ciuda faptului ca te lupti cu sentimentul de vina de cand ai devenit mama, va trebui sa realizezi ca nu e nimic iesit din comun sa iti iei o zi libera de la job-ul de mamica si sa te relaxezi. O mama nervoasa, nefericita, devine irascibila. . . si de acest lucru ar trebui sa te simti cu adevarat vinovata. Asa ca atunci cand te simti extrem de stresata si nervoasa solutia ideala si sanatoasa pentru familia ta este sa iti dedici putin timp femeii din tine. Mergi si intalneste-te cu prietenele sau la cumparaturi fara copil. Ia o pauza scurta, angajeaza un baby-sitter sau pur si simplu roaga pe cineva sa stea cu copilul pentru a te bucura si tu de cateva ore, intreprinzand activitati ce nu sunt legate de ingrijirea copilului . Si nu ai de ce sa te simti vinovata cu privire la aceasta alegere. Cu siguranta nu poti fi cea mai buna mama, daca esti nervoasa, frustrata sau pur si simplu nefericita.

mama obosita

6. Priveste partea buna a rolului de mama

Daca esti o mamica care a ales sa isi lase copilul acasa cu bunica, bona etc. pentru a merge in continuare la serviciu, cu siguranta te simti vinovata ca pierzi momentele pretioase din viata copilului tau. S-ar putea sa te simti vinovata pentru ca nu petreci suficient timp cu copilul si familia. Dar rezista tentatiei de a crede ca iarba este intotdeauna mai verde pe partea cealalta. Si mamele care stau acasa se simt vinovate (doar ca este un alt tip de stres). Deci, priveste partea buna a lucrurilor si gandeste pozitiv. Fa o lista cu ceea ce este pozitiv in viata ta si nu insista asupra a ceea ce nu poate fi. In plus, tine cont de faptul ca nimeni nu stie ce ne rezerva viitorul. Deci, daca trebuie sa fii o mama care lucreaza acum, nu inseamna ca este pentru totdeauna. Cine stie - poate ca vei castiga la loterie.- fii optimista. Pozitivitatea te va va ajuta sa fii o mama mult mai buna.


7. Invata sa renunti

Pentru a putea face fata cu brio sentimentului de vinovatie dat de rolul de mamica, va trebui sa inveti sa renunti la independenta si sa accepti ajutorul celorlalti. Tu nu poate fi peste tot in acelasi timp. Esti doar o singura persoana. Sunt zile in care vei simti ca nu esti cea mai buna mama si in acele zile este cazul sa te convingi ca nu poti controla totul, desi iti doresti atat de mult. In aceste momente este cazul sa iti stabilesti prioritatile si sa lasi detaliile sa se aseze de la sine. O mama fericita este o mama buna. Afla ce te face fericita si vei dobandi convingerea ca nu gresesti fata de copilul tau.

Tu te-ai simtit intr-o situatie vinovata de cand ai devenit mama? Care sunt sfaturile si sugestiile tale pentru a depasi aceste situatii?

Articolul urmator
„Surpriza” de care a avut parte o femeie când a aflat că partenerul ei de 26 de ani încă doarme în pat cu mama lui
„Surpriza” de care a avut parte o femeie când a aflat că partenerul ei de 26 de ani încă doarme în pat cu mama lui

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copiii mei nu trebuie să-mi mulțumească pentru că am grijă de ei. Asta face parte din "fișa postului" de mamă
    Copiii mei nu trebuie să-mi mulțumească pentru că am grijă de ei. Asta face parte din "fișa postului" de mamă

    De ce celebrăm Ziua mamei? Cât de mult contează atențiile și darurile oferite o dată pe an și răsfățul femeilor care, în celelalte zile au pe umerii lor...

    Trăiești constant cu sentimentul de vină? Uite de ce trebuie să pui punct acum !
    Trăiești constant cu sentimentul de vină? Uite de ce trebuie să pui punct acum !

    Oricare dintre noi putem avea perioade în care să fim copleșiți de sentimentul de vină, însă mamele ajung mai des într-o asemenea situație. Astfel, în cazul...

    De ce avem sentimentul că se apropie mai repede Crăciunul în fiecare an?
    De ce avem sentimentul că se apropie mai repede Crăciunul în fiecare an?

    Atunci când eram copii, timpul părea infinit. Ni se părea că de la un Crăciun la altul trecea o eternitate. Însă odată cu trecerea timpului, timpul până la...

    Ce frumos vorbește Crina Mardare despre fiul ei. „Bubu e un tip făcut pentru meseria asta”
    Ce frumos vorbește Crina Mardare despre fiul ei. „Bubu e un tip făcut pentru meseria asta”

    Crina Mardare, jurat în emisiunea „Vedeta familiei”, un talent show în care copiii sunt vedete, are numai cuvinte de laudă la adresa băiatului ei. Așa cum probabil...

    Sunt mamă singură și am parte de tot sprijinul și ajutorul din partea familiei mele, dar tot mă simt extrem de singură
    Sunt mamă singură și am parte de tot sprijinul și ajutorul din partea familiei mele, dar tot mă simt extrem de singură

    Provocările vieții de mamă singură sunt tot mai mari, odată cu trecerea timpului. Mărturia unei femei care și-a crescut singură fiica fără ajutorul tatălui, lucrând din...

    Meseria mea este de super-dădacă. Și, totuși, de ce îmi las copiii să înjure și îi mituiesc ca să își facă temele?
    Meseria mea este de super-dădacă. Și, totuși, de ce îmi las copiii să înjure și îi mituiesc ca să își facă temele?

    Ai zice că o super-dădacă este destul de dură cu propriii săi copii. Ei bine, ai putea rămâne surprinsă! Kathryn Mewes, o dădacă celebră în Marea Britanie grație...

    O mamă a avut parte de șocul vieții când și-a dat seama câți bani cheltuie pe an pentru cei trei copii ai ei
    O mamă a avut parte de șocul vieții când și-a dat seama câți bani cheltuie pe an pentru cei trei copii ai ei

    Ai calculat vreodată câți bani cheltui pentru copilul tău? O mamă de peste Ocean a șocat internetul atunci când a dezvăluit câți bani cheltuie într-un an...

    Copilul meu de șase ani a trăit timp de patru luni fără o parte din craniu
    Copilul meu de șase ani a trăit timp de patru luni fără o parte din craniu

    Unele situații limită în care se află copiii, pun în dificultate părinții. Cu sănătatea nu te joci, ci trebuie să acționezi rapid și prompt. Iată cum a reușit o mamă...

    © 2025 Qbebe