În urmă cu 46 de ani venea pe lume Louise Brown. Ce este atât de special la acest nume? Cum a fost revoluționată medicina reproductivă, începând cu această femeie? Ei bine, Louise Joy Brown este primul copil care s-a născut prin fertilizare in vitro în Marea Britanie, pe data de 25 iulie 1978.
Aceasta a venit la momentul oportun în familia ei care, după nouă ani de încercări nereușite, a avut prilejul să se bucure de râsetul cristalin al unui copil în viața lor.
Pe atunci, ziarele scriau despre fetița Louise Brown că ar fi „copilul secolului”, deși astăzi procedurile medicale de fertilizare in vitro au devenit o normalitate atât în România, cât și oriunde în lume.
Cum s-a întâmplat minunea?
Lesley Brown, mama primei fetițe venită pe lume prin fertilizare in vitro îl convinsese deja pe soțul ei, John, să accepte propunerea specialiștilor din cadrul Universității Cambridge. Cuplul a decis să dea o șansă noii proceduri care avea să le aducă în viață o ființă pură și inocentă, un nou membru care le-ar fi întregit familia.
După aproape un deceniu de cercetări, tehnica fecundării în vitro a fost pusă în aplicare pe primii părinți dornici de a avea un bebeluș, în urma investigațiilor de specialitate și a tratamentelor prin care au fost extrase spermatozoizi și ovule.
Astfel s-a obținut un embrion care a fost implantat în uterul mamei, iar ulterior s-a transformat într-o fetiță perfect sănătoasă, care s-a dezvoltat normal până la finalul sarcinii.
Robert Edwards, fiziolog și Patrick Streptoe, medic ginecolog de la Universitatea Cambridge au lucrat la această tehnică revoluționară, încercând să unească într-o eprubetă ovule și spermatozoizi, lucru care le-a și reușit. În anul 2010, Robert Edwards a primit premiul Nobel pentru Medicină, pentru dezvoltarea tehnicilor de fertilizare in vitro.
Peste 5 milioane de copii s-au născut grație acestei tehnici revoluționare care a ajutat atât de multe familii să își vadă visul împlinit, acela de a deveni părinți.
Louise s-a născut prin cezariană la spitalul Odlham din nord vestul Angliei, cântărind 2 kg 610 grame la naștere.
Ziua minunilor din eprubeta: peste 400 de copii conceputi astfel sunt sarbatoriti de 1 Iunie
Ce face în prezent Louise Joy Brown?
Primul copil născut prin fertilizare in vitro a avut și o surioară care a venit pe lume prin același procedeu. În anul 1982 norocoșii părinți o aduceau pe lume pe Natalie. Primul bebeluș conceput în eprubetă a dat naștere în 1999 unui copil perfect sănătos conceput în mod natural.
Acum, femeia are 46 de ani, locuiește în sud estul Angliei și lucrează pentru o companie de transport de marfă din Bristol. Ea locuiește împreună cu soțul și cei doi fii, iar în timpul liber promovează mediul online medicamente care ajută la îmbunătățirea fertilității la femei.
Dar va rămâne mereu în istorie ca fiind primul copil conceput în eprubetă!
Surse foto: instagram.com, instagram.com, instagram.com, instagram.com
Surse articol: history.com