Homeschooling în România? Ce prevede legislația și la ce să se aștepte părinții când aleg școala de acasă

Homeschooling în România? Ce prevede legislația și la ce să se aștepte părinții când aleg școala de acasă

Irina Olteanu - Redactor Senior

Conceptul de homeschooling, deși nu este unul recent, a intrat în atenția publicului și în special a părinților din România odată cu mediatizarea intensă a unui caz de copil școlit acasă ce aparține unor vedete. Ce presupune de fapt această formă de educație, ce prevede legislația și alte informații utile pentru părinți veți afla în acest articol.

Subiectul de homeschooling a intrat în atenția mass-mediei și în special a părinților după ce Dana Nălbaru și soțul său Dragoș Bucur și-au retras fetița din sistemul de învățâmânt de stat și au hotărât, în familie, să o școlească acasă. Decizia a fost luată, conform propriilor declarații, în cunoștință de cauză și în baza abilităților Sofiei (fetița lor), cei doi considerând că potențialul copilului este periclitat de sistemul de învățământ actual. De altfel, își doresc ca cea mică să învețe despre lucrurile care îi plac, fără constrângeri.

Citește șiScrisoare deschisa de la educatoare: Dragi parinti, sunt lectii pe care numai voi le puteti da copilului 

homeschooling

Context legislativ pentru homeschooling

În prezent, în România nu există vreun cadru legislativ specific care să reglementeze această formă de educație. Însă, dat fiind faptul că legislația europeană permite părinților să își înscrie copiii în orice școală din străinătate, este posibil pentru părinți să îi trimită la școlarizare unde doresc, sub forma de învățământ la distanță. În acest mod copiii sunt testați și primesc note/calificative, urmând apoi să beneficieze și de foaie matricolă și diplome cu apostile. Aceste școli sunt deseori școli umbrelă, fiind important de reținut faptul că recunoașterea/certificarea lor de către România (trebuie să aibă departament de învățământ la distanța legal înființat) este esențială pentru reintegrarea în sistemul de învățământ de stat (de altfel și pentru a evita ca elevul să se afle în situația de abandon școlar). Mai exact, dacă elevii primesc o foaie matricolă autentică, statul român are obligația de a echivala studiile, însă nu de a înscrie copilul la clasa pe care o doriți. În acest sens, Ministerul Educației poate aplica măsuri compensatorii (teste, examene, stagii de adaptare) în cazul în care există diferențe substanțiale între cunoștințele efective ale copilului și realitatea impusă de curricula școlară pentru categoria de vârstă respectivă.

Reprezentanții instituțiilor de stat justifică reticența în a fi adoptat un cadru legislativ pentru sistemul de homeschooling prin faptul că fiecare elev are alocat un cost standard pe an de 3000 lei, o sumă de care ar putea abuza anumite familii și ar necesita implicarea autorității pentru protecția copilului în verificarea respectării legalității.

În ceea ce privesște obligațiile părinților și sancțiunile legale aplicabile acestora cu privire la educația copilului, Legea educației nr.1/2011 și Codul penal prevăd următoarele:

Legea educației

Articolul 16
(1) Învățământul general obligatoriu este de 11 clase și cuprinde învățământul primar, învățământul gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior. (...)
(2) Obligația de a frecventa învățământul obligatoriu de 11 clase, la forma cu frecvență, încetează la vârsta de 18 ani.

Articolul 25
(1) Formele de organizare a învățământului preuniversitar sunt: învățământ cu frecvență și învățământ cu frecvență redusă.
(2) Învățământul obligatoriu este învățământ cu frecvență. În mod excepțional, pentru persoanele care au depășit cu mai mult de 3 ani vârsta clasei, învățământul obligatoriu se poate organiza și în forma de învățământ cu frecvență redusă, în conformitate cu prevederile unei metodologii elaborate de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.
(3) Pentru copiii cu cerințe educaționale speciale sau nedeplasabili din motive medicale, se poate organiza învățământ la domiciliu sau pe lângă unitățile de asistență medicală.

Articolul 86

(3) Părintele sau tutorele legal este obligat să ia masuri pentru școlarizarea elevului, pe perioada învățământului obligatoriu.

Articolul 360
(1) Următoarele fapte constituie contravenții și se sancționează după cum urmează:
a) nerespectarea dispozițiilor art. 86 alin. (3), din culpa părintelui sau a tutorelui legal instituit, cu amendă cuprinsă între 100 lei și 1.000 lei ori cu muncă echivalentă în folosul comunității, prestată de părinte sau de tutorele legal;

Codul Penal

Art. 380
Împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu
(1) Părintele sau persoana căreia i-a fost încredințat, potrivit legii, un minor și care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
(2) Fapta nu se pedepsește dacă înainte de terminarea urmăririi penale inculpatul asigură reluarea frecventării cursurilor de către minor.
(3) Dacă până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare inculpatul asigură reluarea frecventării cursurilor de către minor, instanța dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru aceasta.

Trebuie realizată în acest sens o distincție între conceptul de unschooling și homeschooling.

Primul presupune învățarea a ceea ce își dorește copilul, în modul în care acesta decide (copiii decid cum și ce să învețe), în timp ce la homeschooling părinții decid.

homeschooling

Sfatul specialistului despre homeschooling

Domnul Gabriel Curcubet, fondatorul Asociatiei Homeschooling Romania și practicant al educației de tip homeschooling pentru propriii copii a avut amabilitatea de a ne răspunde la următoarele întrebări: 

1. Care sunt beneficiile pe care le puteți numi cu privire la homeschooling din perspectiva de părinte?
Timp mai mult cu familia. Dezvoltare sănătoasă a relației părinte-părinte și părinte-copil. Merită investiția. Părinții învață cu copiii, deci educație continuă. Părinții învață să fie mai exigenți.
2. Care sunt părțile cele mai dificile din punct de vedere administrativ ale educației acasă?
Echivalarea studiilor în România.
3. Ce implicație financiară aduce o astfel de alegere?
Depinde de alegere. Sunt școli fără manuale proprii, unde taxa de înscriere este mai mică, dar oricum trebuie cumpărate acele manuale de altundeva. Alte școli au manuale proprii și chiar acreditare. Acele școli sunt mai scumpe. Deci putem spune că costurile încep de la 3000 lei/an/familie.
4. Dacă un copil își dorește ulterior să revină în sistemul de învățământ de stat, cum se procedează în mod concret?
Toate informațiile sunt pe site-ul: www.cnred.edu.ro. Părinții trebuie să se asigure că primesc certificate recunoscute în statul emitent, deci în cazul școlilor din SUA trebuie să aibă Apostila Convenției de la Haga.
5. Care sunt direcțiile de școli universitare pe care un copil școlit acasă le poate urma?
Toate universitățile americane de renume au locuri speciale pentru copiii educați acasă. Cu studiile echivalate pot urma studii în România. Dacă la terminarea studiilor dau testele SAT, ACT sau echivalentul acestora, pot da la orice universitate din lume.
6. Câti copii școliți acasă se află, conform cunoașterii dvs., în acest moment în România?
Aici nu putem preciza un număr exact, fiindcă nu ținem nicio evidență.

7. Care sunt principalele motive pentru care părinții care aleg homeschooling-ul le invocă?
Învățământ personalizat. Călătorii frecvente. Sport de performanță. Management mai eficient al resurselor disponibile.
8. Ați întâlnit cazuri de părinți care au dorit să revină la sistemul de învățământ clasic? Care au fost motivele acestora?
Copiii trebuiau să învețe mai mult decât la școală, nu puteau copia și pierde timpul, ca la școală, și de aceea au spus că mai bine merg la școală decât să învețe acasă. Au fost numai două cazuri.

Mulțumim domnului Gabriel Curcubet pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.
 

Surse: www.homeschooling.ro, http://oldsite.edu.ro, legeaz.net

 

Articolul urmator
Am întrebat 100 de părinți ce activități aleg pentru copiii lor în pandemie
Am întrebat 100 de părinți ce activități aleg pentru copiii lor în pandemie

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mai mulți părinți din România riscă să ajungă la închisoare dupa ce și-au retras copiii de la școală, pentru a învăta de acasă
    Mai mulți părinți din România riscă să ajungă la închisoare dupa ce și-au retras copiii de la școală, pentru a învăta de acasă

    Cum homeschoolingul sau „școala de acasă” nu este încă recunoscut și reglementat din România, părinții care fac această alegere se expun unor riscuri....

    Părinți condamnați la închisoare pentru că au ales sistemul de învățământ homeschooling și și-au retras cei 4 copii de la școală
    Părinți condamnați la închisoare pentru că au ales sistemul de învățământ homeschooling și și-au retras cei 4 copii de la școală

    Premieră în România! Părinții a patru copii retrași din sistemul de învățământ românesc și înscriși în sistem homeschooling sunt...

    Tot mai multe românce aleg să nască acasă. Care este motivul și ce riscuri implică
    Tot mai multe românce aleg să nască acasă. Care este motivul și ce riscuri implică

    Nașterea acasă, în confortul propriului cămin, alături de partenerul de cuplu, sună idilic, nu? Imediat după naștere, părinții își țin pruncul în brațe și mama...

    Legea prevenirii separării copilului de familie a pus românii pe jar! Ce prevede, de fapt și ce trebuie să știe părinții
    Legea prevenirii separării copilului de familie a pus românii pe jar! Ce prevede, de fapt și ce trebuie să știe părinții

    Proiectul de lege privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie a fost adoptat de Camera Deputaților cu 222 de voturi pentru, 48 contra și două...

    Legea a fost promulgată. Părinții din România care adoptă un copil au de acum dreptul să stea acasă doi ani
    Legea a fost promulgată. Părinții din România care adoptă un copil au de acum dreptul să stea acasă doi ani

    Drepturile românilor care adoptă copii se schimbă! Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care părinții care adoptă un copil au, de acum, dreptul de a sta...

    Sunt mama a 9 copii și de 17 ani fac cu ei școală acasă
    Sunt mama a 9 copii și de 17 ani fac cu ei școală acasă

    În ultimii ani, auzi tot mai des de homeschooling, inclusiv în cazul familiilor cu mai mulți copii. Un exemplu în acest sens îl oferă și o familie din SUA, care...

    Amenzi pentru părinții care blochează circulația când își lasă sau își iau copiii de la școală sau grădiniță
    Amenzi pentru părinții care blochează circulația când își lasă sau își iau copiii de la școală sau grădiniță

    Părinţii care blochează circulaţia pentru a-și lăsa copiii la şcoală sau grădiniţă, riscă să primească amenzi usturătoare. Iată ce spune legea!

    „Fac ce vreau cu banii mei și aleg să-mi cumpăr liniștea". O mamă a angajat un sofer personal care să-i ducă zilnic copilul la școală
    „Fac ce vreau cu banii mei și aleg să-mi cumpăr liniștea". O mamă a angajat un sofer personal care să-i ducă zilnic copilul la școală

    Copleșită de responsabilitatea creșterii unui bebeluș și a unui copil ce abia a intrat în școala primară, o mamă a luat o decizie radicală, pentru care a fost aspru...

    © 2024 Qbebe