Pe ordinea de zi de miercuri au fost mai multe proiecte pe care cei de la AUR le-au contestat în ultimul timp. Cel mai tare au strigat împotriva proiectului inițiat de Ministerul Familiei, care prevede prevenirea separării copilului de familie.
Proiectul de lege a fost inițiat de Gabriela Firea și are ca scop „crearea unui cadrul legal și norme clare în baza cărora va fi realizată intervenţia autorităţilor administraţiei publice locale în vederea îndeplinirii atribuţiei referitoare la prevenirea separării copilului de familia sa şi la menţinerea copilului în familie”, se arată în nota de fundamentare.
În documentul proiectului de lege sunt reglementate principiile prevenirii separării copilului de familie, dar și cel în care separarea copilului de familie este justificată din unul sau mai multe dintre motivele de mai jos:
- Situație economică precară (sărăcia monetară sau sărăcia extremă);
- Un mediu socio-familial nepotrivit pentru un copil, sau chiar toxic (abuz, neglijență);
- Starea de sănătate precară a părintelui sau îngrijitorului, caz în care nu mai poate să aibă grijă de copil.
Prin proiectul de lege se înfiinţează Observatorul copilului, cu ajutorul căruia vor fi identificaţi şi înregistraţi toţi copiii aflaţi în situaţie de risc de separare de familie, se menţionează în expunerea de motive a proiectului.
Proiectul de lege a fost adoptat și de Senat, iar după votul dat de deputați merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Din cauza scandalului produs de partidul AUR, care s-a poziționat contra proiectului de lege, mulți părinți se sperie că li se vor lua copiii.
Totuși, nu este deloc așa.
În textul documentului propus de Ministerul Muncii se reglementează și se definesc acele situații în care autoritățile statului pot interveni, precizează Știrile ProTv.
Asistenții sociali pot interveni pentru a preveni separarea copilului de familie într-una sau mai multe dintre situațiile expuse mai sus.
Vorbim de acele familii care nu au o situație economică precară. Practic, nu au bani să-și crească copilul.
Vorbim despre copii care se nasc din mame minore și despre copii care consumă droguri sau au probleme penale.
În situațiile în care aceste familii solicită și acceptă ajutorul statului, ar putea să îl primească.
Nu este vorba despre o lege care ar obliga familiile care nu-și vaccinează, de pildă, copiii, să cedeze copiii statului, ci despre una care definește foarte clar situațiile în care asistenții sociali pot acorda ajutor acelor familii care nu se descurcă în creșterea copiilor.
Surse foto: Facebook Istock
Surse articol: hotnews.ro stirileprotv.ro