O familie din Cluj a primit daune de 10.000 de euro după ce fetița lor s-a accidentat la grădiniță. „Există lege de pe vremea lui Cuza, din 1865, dar nimeni nu știe în România."

O familie din Cluj a primit daune de 10.000 de euro după ce fetița lor s-a accidentat la grădiniță. „Există lege de pe vremea lui Cuza, din 1865, dar nimeni nu știe în România."

Mariana Voinea

În urma unui accident destul de grav la grădiniță, care s-a soldat cu 45 de zile de îngrijiri medicale, familia unei copile din Cluj a primit despăgubiri de 10.000 de lei. Din ce în ce mai multe familii ai căror copii sunt victime ale unor accidente sau agresiuni în cadrul unităților de învățământ, acționează în judecată!

Un accident la grădiniță a adus daune de 10000 de euro pentru familia unui copil din Cluj Napoca, accidentat în timp ce se afla sub supravegherea cadrelor didactice. De regulă, în România, părinții elevilor agresați sau accidentați în școală nu prea se adresează instanțelor de judecată pentru despăgubiri, ci rezolvă totul pe cale amiabilă.

Nu este și cazul pentru o familie din Cluj. În plus, în ultimii ani, pe rolul instanțelor civile au fost înregistrate tot mai des dosare prin intermediul cărora părinții au chemat instituțiile de învățământ în judecată și au cerut cu succes daune de ordinul zecilor de mii de euro pentru suferințele copiilor.

Fie că micuții au fost victime ale unor accidente sau agresiuni produse în perimetrul unității de învățământ, părinții au fost despăgubiți.

Daune de 10000 de euro, 45 de zile de îngrijiri medicale, 17 copii, o singură educatoare 

Magistratul Cristi Danileț, fost judecător, a dat ca exemplu un caz aflat pe rolul instanțelor civile din Cluj, finalizat cu obligarea unui liceu particular să plătească daune morale în valoare de nici mai mult, nici mai puțin de 10000 de euro. Aceste daune urmează să fie plătite părinților unei fete care s-a accidentat în curtea unității de învățământ.

Incidentul s-a petrecut pe data de 5 februarie 2020, fetița fiind înscrisă la grădinița care funcționa în cadrul colegiului privat. Fiind nesupravegheată de educatoare în timp ce se afla în curte, aceasta s-a urcat pe tobogan, s-a dezechilibrat pe scară, a căzut și și-a fracturat umărul. Ulterior, fetița a avut nevoie de 45 de zile de îngrijiri medicale și intervenție chirurgicală.

Tocmai de aceea, familia preșcolarei nesupravegheată de către educatoare (așa cum rezultă din înregistrările video) primește despăgubiri fabuloase. Se pare că educatoarea nu era în imediata apropiere a fetei care a căzut de pe scara toboganului, ci aceasta se afla în partea opusă a curții grădiniței, orientată cu spatele către tobogan.

Cadrul didactic a explicat că nu a surprins momentul accidentului pentru că a adunat jucăriile și s-a aflat imposibilitatea de a interveni. Dar explicațiile nu au exonerat de răspundere școala care avea obligația să asigure securitatea elevilor.

fetita imbracata in roz scrie pe ghips

„Ținând seama că pârâtul nu și-a îndeplinit obligația de a asigura securitatea și siguranța minorei în unitate și întrucât pârâtul nu a dovedit existența unei cauze exoneratoare de răspundere, instanța reține că se prezumă culpa acestuia”, așa cum se arată în motivarea judecătorilor.

La momentul respectiv, 17 copii erau în curtea grădiniței în grija unui singur educator care nu a putut asigura supravegherea corespunzătoare a tuturor minorilor din grupă.

Judecătoria Tribunalul Cluj a dat dreptate părinților care au chemat în judecată colegiul privat și au dispus ca unitatea de învățământ să plătească elevei daunele de 10000 de euro.

O profesoară din Cluj va primi daune de 30.000 de lei din partea a doi elevi care au distribuit poze defaimatoare cu ea în online

„Există o lege de pe vremea lui Cuza, dar nimeni nu știe în România”

Fostul judecător Cristi Danileț a explicat pentru ziarul Libertatea întreaga situație din punctul lui de vedere: „Există lege de pe vremea lui Cuza, din 1865, dar nimeni nu știe în România. Atunci când se întâmplă o stricăciune, o daună, o faptă penală la școală, răspund părinții întotdeauna, pe motiv că nu și-au educat copilul, și răspunde și profesorul dacă nu demonstrează că a făcut totul ca să împiedice acel act.

fostul judecator cristi danilet cu acte in mana

Cu alte cuvinte, dacă elevul aleargă pe hol, iar profesorul strigă, îi cere elevului să nu mai alerge că o să se împiedice, că o să cadă, că o să lovească pe cineva, atunci profesorul scapă de răspundere pentru că și-a exercitat autoritatea, fără rezultat însă. Atunci, copilul și părinții vor trebui să plătească daune victimei.

Dar dacă eu, profesor, eram, de exemplu, atent la telefon în timpul orei și copiii în spatele clasei făceau skandenberg și unul îi rupe mâna altuia, atunci, pentru că eu nu am atribuție să mă joc, să stau pe Facebook sau pe Instagram în timpul orei, ci trebuie să fiu atent la elev, voi răspunde ca profesor pentru fapta săvârșită de elevul care era în supravegherea mea.

În incinta școlii, copiii sunt sub așa-numita pază a profesorilor. Profesorii răspund de orice pagubă produc copiii la școală, în afară de cazul când demonstrează că au făcut tot ce au putut să împiedice acel act”.

Părinții sau școala? Cine plătește dacă un elev vine înarmat la cursuri?

În cazul elevilor minori care se prezintă cu o armă albă la școală și rănește în timpul programului un alt coleg, pentru faptele sale răspund atât școala, cât și părinții. Se consideră că părinții sunt vinovați pentru că aveau obligația să se îngrijească de comportamentul copilului, iar școala este vinovată pentru că nu și-a respectat una din principalele obligații menționate în contractul educațional, să asigure integritatea fizică și morală a elevilor.

Magistratul Cristian Danileț a venit cu explicații suplimentare: „Și școala răspunde, repet, dacă nu demonstrează că a făcut tot ce a putut să împiedice producerea acelui eveniment. Cu alte cuvinte, dacă nu au atenționat copiii că nu au voie cu armele, dacă nu i-au pus să semneze regulamentul, dacă nu le-au făcut percheziții când aveau motive să creadă că au arme la ei, atunci răspunde și școala.

Pentru că școala are obligația, prin regulament și prin legea învățământului preuniversitar, să asigure securitatea, paza tuturor copiilor de acolo și să interzică armele, consumul de droguri, alcool etc. Și atunci dacă tu, prin fapta ta, produci o pagubă și școala nu s-a preocupat suficient să o împiedice, poate să fie atrasă la răspundere”.

El a precizat faptul că modul în care profesorii se apără susținând că nu au rolul de paznici în școală este total eronat. Acesta menționează: „Noi spunem așa, pază materială și pază juridică. Aici (în cazul profesorilor) este pază materială, adică tu trebuie să te preocupi de copilul meu la școală. Nu te-ai preocupat ca profesor, atunci școala trebuie să răspundă cu bani. Profesorii, știți cum replică la faza asta. «Dar ce, noi suntem paznici? Noi suntem supraveghetori?». Răspunsul este da!”.

Părinții trebuie să respecte contractul educațional pe care îl semnează la începutul fiecărui an, măsura oficială prin care iau la cunoștință obligațiile și drepturile părților implicate în actul de învățământ. Astfel, reprezentanții legali ai copiilor vor înțelege mai bine ce li se poate întâmpla în situațiile anterior prezentate.

Surse foto: facebook.compexels.comistockphoto.com

Surse articol: libertatea.ro

Articolul urmator
„Meniul zilei" de 7 lei la o cantină studențească din Cluj. Ce mâncare au primit studenții
„Meniul zilei" de 7 lei la o cantină studențească din Cluj. Ce mâncare au primit studenții

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Povestea Sashei, fetița care și-a pierdut brațul în bombardamentele din Kiev: "Nu știu de ce m-au împușcat rușii. Sper că a fost din greșeală"
    Povestea Sashei, fetița care și-a pierdut brațul în bombardamentele din Kiev: "Nu știu de ce m-au împușcat rușii. Sper că a fost din greșeală"

    Imaginați-vă un cartier rezidențial liniștit de la marginea Bucureștiului, din județul Ilfov, unde familiile își cresc copiii, unde parcurile sunt pline de râsetele...

    Singura grădiniță din România unde îți lași copilul lunea și îl iei vinerea. Cât trebuie să plătească părinții?
    Singura grădiniță din România unde îți lași copilul lunea și îl iei vinerea. Cât trebuie să plătească părinții?

    Chiar dacă, în ultimii ani, auzi tot mai des despre grădinițe care își prelungesc programul de funcționare din ce în ce mai mult pentru a veni în...

    "Ce soluții aveți pentru abstinența după naștere? Simt că o iau razna". Întrebare de la un tătic pe un grup. Ce răspunsuri a primit
    "Ce soluții aveți pentru abstinența după naștere? Simt că o iau razna". Întrebare de la un tătic pe un grup. Ce răspunsuri a primit

    După naștere proaspăta mamă se concentrează 100% pe nou-născut și pe nevoile acestuia, dar și pe recuperarea corpului ei care a trecut prin schimbări masive. De aceea libidoul este...

    Caligrafie pe telefon! Copiii pot scrie de mână pe o aplicație pusă la punct de șase tineri din Cluj!
    Caligrafie pe telefon! Copiii pot scrie de mână pe o aplicație pusă la punct de șase tineri din Cluj!

    Scris de mână sau pe dispozitive electronice? 6 tineri din Cluj au reușit să le combine pe amândouă. Cu ajutorul aplicației Rito Kids, copiii pot deprinde scrisul de...

    A venit pe lume la 22 de săptămâni și a primit șanse mici de viață, dar a sfidat moartea! "Era transparent când l-am născut"
    A venit pe lume la 22 de săptămâni și a primit șanse mici de viață, dar a sfidat moartea! "Era transparent când l-am născut"

    Cu un pronostic nu foarte îmbucurător la naștere, bebelușii prematuri pot supraviețui și se pot dezvolta normal în ciuda speranțelor minime la o viață normală. Cu...

    O mamă vrea să ia acasă mâncarea de la grădinița copilului când acesta lipsește. "Am plătit pentru ea"
    O mamă vrea să ia acasă mâncarea de la grădinița copilului când acesta lipsește. "Am plătit pentru ea"

    O mamă din Sydney, Australia a postat pe un grup de parenting, mărturisind că ea consideră că ar trebui să primească porția de mâncare a fiicei sale de la grădiniță, chiar...

    Copiii români nu merg la grădiniță! 1 din 4 copii nu beneficiază de educație timpurie din cauza problemelor financiare ale părinților
    Copiii români nu merg la grădiniță! 1 din 4 copii nu beneficiază de educație timpurie din cauza problemelor financiare ale părinților

    Copiii români nu frecventează grădinița din cauza distanței sau a problemelor financiare ale părinților! În plus, instituțiile de învățământ nu sunt dotate...

    Sfatul de aur al preotului Vasile Ioana, familist convins, pentru părinții din România: "Nu deveniți slugile copiilor"
    Sfatul de aur al preotului Vasile Ioana, familist convins, pentru părinții din România: "Nu deveniți slugile copiilor"

    Părintele mult îndrăgit al românilor, Vasile Ioana, oferă sfaturi de viață pertinente și actuale familiilor cu copii, vorbind din experiența lui de viață.

    © 2025 Qbebe