Studenții de la Universitatea de Medicină din Cluj Napoca mănâncă pe săturate cu doar 7 lei. La cantina facultății, meniul zilei este ieftin și sățios și mai ales, conceput de o persoană competentă în nutriție.
La deschiderea anului universitar 2024-2025 a Universității de Medicină și Farmacie Cluj, Anca Buzoianu, rectorul Universității și-a înștiințat studenții că meniul complet „Student” cu două feluri de mâncare și o salată va fi în continuare disponibil pentru prețul de doar 7 lei.
„Avem meniuri care pornesc de la prețul de 7 lei, celebrul meniu „Student”, iar pentru aceia dintre voi care au bursă socială, meniurile sunt gratuite”
Studenții pot comanda și un meniu cu un singur fel de mâncare care costă 6 lei, cu tot cu caserolă. Alimentele sunt preparate în condiții ideale, cu mare grijă de către specialiști în dietetică și nutriție.
„Cele două restaurante studențești oferă o masă foarte bună, și o să mă credeți pe masură ce consumați, pentru că au fost create de un colectiv foarte devotat care lucrează la restaurantele studențești și care sunt consiliate de specialiștii noștri în nutriție și dietetică, avem meniuri care pornesc de la prețul de 7 lei, celebrul meniu „Student”, iar pentru aceia dintre voi care au bursă socială, meniurile sunt gratuite”, a declarat Anca Buzoianu la deschiderea anului universitar.
Ce ar putea include meniul de 7 lei? O ciorbă de cartofi cu carne de porc, un șnițel cu piept de pui și o salată de varză, iar acesta este doar un exemplu din numeroasele feluri de mâncare preparate.
Prețurile la restaurante în continuă creștere
Valoarea de doar câțiva lei pentru meniul Student este cu atât mai surprinzătoare, cu cât în ultima perioadă, prețul unei mese la un restaurant este în continuă creștere. Astfel, românii plătesc acum cu 40% mai mult la o ieșire în oraș, față de acum câțiva ani.
Patronii localurilor pun aceste scumpiri pe cauza presiunii taxelor și impozitelor și creșterii prețurilor. În capitală, spre exemplu, în zona centrală, cea mai ieftină pizza este 50 de lei, o ciorbă costă aproximativ 40 de lei, iar o masă completă pentru o persoană costă peste 150 lei.
La cantine, în schimb, o porție de mâncare, felul doi, salată, o prăjitură, o chiflă și o sticlă cu apă ar putea costa în jur de 30 de lei.
Tocmai de aceea studenții de la medicină se pot declara fericiți că beneficiază de prețuri atât de mici pentru meniul suficient de sățios pentru o persoană. Totul se face în baza carnetului de student la achitarea comenzii.
Cantină ca-n filme la un liceu din Timișoara! Mâncarea este făcută cu ajutorul nutriționistului
Un nou restaurant studențesc, prețuri la fel de mici: „un meniu cu două feluri costă între 10 lei și 20 de lei”
În plus, în primăvara acestui an, Universitatea de Medicină și farmaciei Iuliu Hațieganu din Cluj Napoca a mai inaugurat o cantină pentru studenți și profesori cu prețuri accesibile. Aceasta se găsește în clădirea Facultății de Medicină în campusul Hașdeu și funcționează între orele 12:00 și 16:00, având o capacitate de 60 de locuri și o suprafață de 350 de metri pătrați.
Cantina funcționează în tandem cu restaurantul studențesc, iar meniurile sunt concepute de un specialist în nutriție și dietetică în ambele locații. Conform rectorului Universității, zilnic se servesc peste 1200 de porții de mâncare toate la prețuri foarte accesibile.
„Avem o cantină pe care o cunoașteți care funcționează de peste 50 ani și în care oferim mâncare de o calitate foarte bună, preparată sub atenția observație a unei absolvente UMF Cluj-Napoca de la nutriție și dietetică. Numărul studenților care beneficiază de serviciile cantinei a crescut însă foarte mult.
Servim peste 1.200 de porții. E o cantitate foarte mare, spațiul nu era suficient, timpul pe care-l au studenții la dispoziție în fiecare zi este limitat, între ore, așa încât s-a impus ca o necesitate, urgentă, deschiderea încă unui sediu al restaurantului studențesc”.
Și aici, meniurile sunt foarte accesibile ca și preț. „Meniurile sunt concepute de un specialist în nutriție și dietetică cu experiență, absolvent al universității noastre, iar prețurile încep de la 4 lei pentru o supă și 10 lei pentru felul principal.
De exemplu, în acest moment, un meniu cu două feluri costă între 10 lei și 20 de lei, dar studenții care beneficiază de bursă socială îl primesc gratuit. În medie, asigurăm hrana pentru aproximativ 600 de persoane pe zi”, a declarat directorul general administrativ al Universității, Valentin Mudura.
Un exemplu demn de urmat pentru mai multe universități și unități de învățământ din țară, Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj Napoca pune sănătatea și finanțele studenților pe primul plan.
Surse foto: facebook.com, istockphoto.com, facebook.com
Surse articol: gandul.ro, monitorulcj.ro, clujenii.ro, monitorulcj.ro