De asemenea, cei care adoptă copii vor beneficia și de o indemnizație lunară, după cum urmează:
„Adoptatorul său, opţional, oricare dintre soţii familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, din activităţi independente, drepturi de autor ori activităţi agricole, denumit în continuare persoană îndreptăţită, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani, care include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, precum şi de o indemnizaţie lunară”, prevede legea.
Record de adopții după simplificarea legii! Ce condiții trebuie să îndeplinești acum
Legea a fost adoptată la sfârșitul lunii februarie de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 251 de voturi „pentru”, 2 „împotrivă” și 13 abțineri. Proiectul a fost inițiat de parlamentari de deputatul PNL Alin Ignat, care a declarat, după votul din Parlament, că inițiativa este esenţială atât pentru persoanele care decid să adopte un copil în România, dar mai ales pentru copiii care primesc şansa unei vieţi în familie, prin adopţie.
„Astăzi, aceste persoane beneficiază, la cerere, de un concediu de acomodare plătit, cu durata maximă de un an. Din nefericire, realitatea ne arată că mulţi dintre copiii adoptaţi şi care au ajuns în sistemul de protecţie socială în urma unui abandon sau a decesului părinţilor, au de depăşit traume severe, procesul de adaptare la nouă familie fiind unul complex şi plin de provocări, un proces care de cele mai multe ori presupune recuperare psiho-emoţională, medicală, comportamentală, prin integrarea în diferite programe de specialitate. De la astfel de cazuri am pornit când am gândit şi iniţiat proiectul care vine în ajutorul părinţilor adoptatori acordând posibilitatea unui concediu de acomodare de până la doi ani”, a declarat deputatul liberal Alin Ignat, potrivit Impact.ro.
Adopția este o procedura legată complexă, care implică o serie de elemente care trebuie luate în considerare de persoană care vrea să îi ofere unui copil orfan un cămin. Potrivit libertatea.ro, adoptatorii trebuie să îndeplinească o serie de condiții, atât morale cât și materiale. În primul rând, persoană care vrea să adopte un copil trebuie să obțînă atestatul de adoptator și apoi să fie înscris în Registrul Național pentru Adopții alături de alte persoane și familii atestate din România.
Următorul pas constă în potrivirea inițială cu copilul și presupune identificarea și alegerea persoanei atestate în vederea adopției în conformitate cu nevoile copilului. Apoi, are loc potrivirea practică cu copilul prin întâlniri cu persoană sau familia care vrea să îl adopte. Dacă totul decurge bine, se va elabora, la final, un raport de potrivire, iar dacă se va realiza acomodarea copilului cu persoană adoptatoare, DGASPC va sesiza instanţa de judecată pentru încredinţarea copilului în vederea adopţiei.
Surse foto: Freepik
Surse articol: agerpres.ro, impact.ro, libertatea.ro