Vești nu foarte bune pentru elevi vin de la secretarul de stat în ministrul educației, Florin Lixandru. Folosirea telefoanelor mobile va fi interzisă complet pe durata întregului program școlar, atât în ore, cât și în pauze. Interdicția de a folosi telefoanele mobile pe întreaga durata zilei școlare este o hotărâre adoptată și care urmează să fie pusă în aplicare în toate unitățile de învățământ.
„Acum, practic, n-au voie nici pe timpul pauzelor”
Singura situație în care elevii mai pot folosi telefoane la școală este cea în care profesorii decid dacă sunt utile în procesul educațional.
„Ca și până acum, utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs este interzisă, cu excepția situațiilor în care acestea pot fi folosite ca mijloc didactic. Practic, la decizia profesorului acesta poate permite elevilor să folosească telefoanele mobile în timpul orei respective.
Conducerea unității de învățământ are obligația să asigure un spațiu în care elevii să depoziteze telefoanele, telefoane care nu pot fi folosite pe parcursul programului școlar – practic, ele ar trebui să fie depozitate la intrare și să își preia fiecare elev telefonul la plecare.
Dacă se întâmplă ca un elev să fie prins cu telefonul asupra lui în timpul programului școlar, profesorul are posibilitatea să îi rețină telefonul și să i-l restituie la sfârșitul programului școlar.
Ca element de noutate este faptul că nu pot folosi telefoanele pe întregul parcurs al programului școlar al unei zile. Până acum, în vechiul regulament, aveau posibilitatea să îl folosească în pauze. Acum, practic, n-au voie nici pe timpul pauzelor”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educației în cadrul emisiunii „Liceenii Smart” difuzată pe Canal 33.
Aceste precizări vin în contextul în care ministrul educației Ligia Deca a anunțat că decizia de interzicere totală a telefoanelor va aparține fiecărei școlii în parte.
Pe 4 septembrie, ministrul educației declara: „La nivel național, nu am introdus această interdicție, pentru că sunt școli care se află în zone îndepărtate, sunt copii care fac naveta și în aceste cazuri este nevoie ca părinții să poată lua legătura cu ei pentru preluare, în pauze, să-i anunțe că nu pot să ajungă”.
Ce se întâmplă dacă elevii nu respectă această hotărâre?
Pentru elevii care cred că pot ține „pitite” telefoanele de cadrele didactice, consecințele nu sunt tocmai bune. Conform Art. 182 din Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar: „ (7) Nerespectarea prevederilor referitoare la utilizarea telefoanelor/a altor echipamente de comunicații electronice poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea predării, după caz, către părinți/reprezentanți legali ai beneficiarilor primari minori sau beneficiarilor primari majori conform regulamentului de organizare și funcționare al unității de învățământ.
Nerespectarea acestor prevederi poate duce la preluarea echipamentului de către personalul didactic/didactic auxiliar al unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți/reprezentanți legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevi, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească”.
Așadar, dragi elevi, telefoanele mobile vor fi interzise atât în ore, cât și în pauze. Acestea vor fi puse într-o cutie special creată de fiecare unitate de învățământ în parte la începutul orelor, urmând să fie restituite la finalul acestora. Altfel, veți suporta consecințele.
Surse foto: pexels.com, istockphoto.com
Surse articol: edupedu.ro