Când sunt mici, copiii stau inevitabil în preajma părinților pentru a fi protejați și îndrumați la fiecare pas. Când se fac mai mari, în preadolescență și adolescență, copiii preferă să stea în preajma prietenilor și a altor persoane de vârsta lor. Iar atunci inima părinților tânjește după afecțiunea copiilor și recurg la măsuri extreme.
Este și cazul unei mame care recunoaște că își mituiește copiii pentru a petrece puțin timp cu ei, chiar dacă știe că nu o fac din pură inițiativă și plăcere.
Jamie Davis Smith, o celebra avocată din Washington DC, o femeie care iubește aventurile și are mereu bagajele pregătite, mărturisește că personalitatea ei spumoasă și plină de tinerețe nu mai este suficientă pentru ca adolescenții ei să își dorească să petreacă timp alături de ea. Femeia este mamă a patru copii, din care doi deja au ajuns la vârsta adolescenței.
„Singurul moment în care mai contez pentru ei este atunci când țipă din capătul scărilor „ce avem la cină?”
„Atunci când copiii mei erau bebeluși doreau să îi țin în brațe tot timpul și fiecare zi începea cu o îmbrățișare mare și călduroasă. Dar acum că s-au făcut mari și sunt adolescenți, preferă să-și petreacă timpul cu prietenii, fie în realitate, fie în mod virtual.
De cum intră pe ușă, copiii mei își petrec timpul în camerele lor singuri, cât mai departe de mine. Copiii mei au acum 13 și 17 ani și singurul moment în care mai contez pentru ei este atunci când țipă din capătul scărilor „ce avem la cină?”. În weekenduri preferă să lenevească și să nu facă mai nimic”, mărturisește mama.
Femeia își amintește că, atunci când copiii erau mici a trebuit să-și reînnoiască permisul de conducere și a fost o adevărată corvoadă, pentru că micuții ei nu suportau să stea departe de mama nici măcar o secundă. Acum, însă, a început să-i mituiască să petreacă timp cu ea în speranța că va mai „fura” câteva clipe minunate alături de ei.
„Eu îi mituiesc cu ceva dulce, iar ei mă recompensează cu momente dulci”
„Am învățat că pot să le atrag atenția cu înghețata preferată, o plimbare prin locurile în care le face plăcere sau o masă delicioasă la restaurantul favorit, unde este servește pizza lor preferată. Copiii mei vor merge cu mine la film dacă le promit că le cumpăr popcorn, ciocolată și suc. Iar eu în schimb le cer ca pe drumul până la cinema să nu folosească telefoanele mobile, ci doar să stăm de vorbă. Și știți ce? Chiar funcționează aceste mici recompense.
Eu îi mituiesc cu ceva dulce, iar ei mă recompensează cu momente dulci. Petrecem clipe minunate împreună, avem conversații plăcute și profunde și nu-i forțez niciodată să facă ceea ce nu le place, ci doar le propun să facem ceva amuzant împreună.
Mi-am dat seama că această mituire funcționează atunci când copiii mei au început să îmi spună că nu vor să meargă cu mine, dar în schimb așteptau să le iau ceva bun în drumul de întoarcere. Iar răspunsul meu era mereu negativ. Nu-ți iau nimic dacă nu vii cu mine! Nu-ți comanda acel joc video, acel tricou excesiv de scump de care nu ai nevoie, dacă nu vii cu mine să le cumpărăm împreună!
La început copiii mei au fost destul de reticenți. „Care e diferența dacă le cumperi tu sau venim cu tine?” mă întrebau. „Nu este corect”. Dar în timp au învățat că fie respectă regulile mele, fie rămân fără micile plăceri după care tânjeau”, destăinuie mama.
Jamie susține că acum copiii ei, ajunși la adolescență cunosc deja regulile și s-au obișnuit și cu micile recompense. Ea a învățat să se bucure de fiecare experiență alături de copiii ei, iar ei au învățat că dacă nu fac cum zice mama, atunci nu mai primesc nimic.
Avocata de succes mărturisește că deja îi este dor de clipele pe care le petrecea cu copiii ei atunci când erau mici că știe că îi va fi dor și de aceste experiențe obținute prin mituirea lor, iar odată ajunși la maturitate și casa rămânând goală, nimic nu va mai fi la fel.
Rasfatul la copii: motive, modele, metode de dezvat si consecinte
Ați încercat vreodată să „mituiți” copiii pentru a petrece timp de calitate împreună sau pur și simplu preferați să îi lăsați să interacționeze cu copiii de seama lor și acceptați că au crescut? Adolescența este una din cele mai dificile perioade din viața unui copil, dar și ale adultului care are grijă de acel copil și reprezintă ultima treaptă spre maturitate, treaptă care de multe ori poate fi urcată cu ușurință, dar poate reprezenta și o piedică în cazul în care părintele nu este lângă adolescent să îl susțină.
Surse foto: facebook.com
Surse articol: scarymommy.com