Este oficial! Profesorii nu vor mai putea face pregătire suplimentară contra cost cu elevii de la clasă. Practic, meditațiile cu profesorii care predau la orele elevilor, nu mai sunt posibile.
Interdicția a fost introdusă și în noul regulament cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar 2024, document publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre Ordinul de Ministru numărul 5726, din 6 august 2024.
În articolul 39, alineatul 6 se prevede ca „Personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar îi este interzis să desfășoare activităţi de pregătire suplimentară/meditații contracost cu beneficiarii primari de la clasa/clasele la care este încadrat în anul şcolar în curs, conform procedurii pentru completarea declarațiilor de interese de către personalul didactic de predare, aprobată prin ordin al ministrului educației”.
Profesorii care dau meditații au obligația să se înregistreze la Oficiul Național al Registrului Comerțului
În prezent, profesorii care oferă meditații elevilor trebuie să se înregistreze la Oficiul Național al Registrului Comerțului, să depună o declarație privind impozitul pe venit. Declarațiile fiscale legate de meditații sunt completate de o altă obligație. conform noii legi a învățământului preuniversitar de la începutul anului 2024.
Practic, toți profesorii trebuie să completeze o declarație că nu fac meditații cu elevii de la clasă. În aprilie 2024, premierul Marcel Ciolacu anunța deduceri la impozitul pe venit pentru asigurări private de sănătate și învățământ.
În luna iunie a acestui an, sursele guvernamentale menționau că deducerile la impozitul pe venit pentru părinții care plătesc meditații pentru copii sunt luate în calcul în cadrul unei reforme fiscale la care s-a angajat Guvernul, al cărui singur scop era reducerea impozitării pe muncă, dar și reducerea evaziunii fiscale în domeniul meditațiilor școlare.
În ultimul timp, meditațiile sunt din ce în ce mai frecvente în rândul elevilor, lucru care a atras atenția parlamentarilor. Chiar în luna martie a acestui an, secretarul de stat din Ministerul Educației, Florian Lixandru spunea că în opinia sa meditațiile sunt o modă, dar și o necesitate în anumite situații.
Iar aici făcea referire la faptul că profesorii de la clasă nu pot lucra suplimentar cu elevii care fac performanță. Florian Lixandru declara și că meditațiile de la clasele primare sunt din vina părinților care practic întrețin un astfel de fenomen.
Câți bani fac din meditații profesorii români. Capitala este cea mai profitabilă
Ce spune Ministrul Educației, Ligia Deca despre moda meditațiilor în rândul elevilor? Această afirma că părinții trebuie să fie siguri atunci când apelează la meditații, dacă sunt într-adevăr necesare pentru că poate exista și o presiune socială în acest sens.
„Cred că și noi, părinții, și mă includ în această categorie, trebuie să fim foarte siguri atunci când apelăm la pregătire suplimentară pentru copiii noștri că ea este într-adevăr necesară, pentru că eu cred că uneori intervine și frica sau faptul că te simți altfel decât alții din jurul tău care apelează la acest tip de pregătire suplimentară.
Am vorbit însă și cu părinți care îmi spun că, având în vedere faptul că la școală există o bună colaborare cu cadrul didactic și există o performanță dovedită a copilului, nu au simțit nevoia de meditatii
Este și o presiune socială, însă, în același timp, cred că trebuie să și luăm în considerare feedback-ul familiilor, pentru că dacă toată lumea spune că e nevoie de pregătire suplimentară, probabil că trebuie să facem ceva și în zona curriculară”, declara ea.
Meditațiile contra cost cu elevii de la clasă, abatere disciplinară în legea învățământului preuniversitar
Noua lege a Educației care a intrat în vigoare pe data de 3 septembrie 2023 menționează faptul că se interzic meditațiile cu elevii de la clasă în două articole, și anume articolul 209 și articolul 169.
În acestea se precizează faptul că profesorul are obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitate la clasă și prin programele de învățare remedială.
Fiind o abatere disciplinară, orice persoană poate sesiza în scris cu privire la săvârșirea unei fapte ce poate constitui abatere disciplinară, prin înregistrarea sesizării la secretariatul unității de învățământ, conform legii 198/2023.
Așadar, profesorii nu mai au voie să facă meditații cu copiii pe care îi au la clasă. Păreri pro sau contra? Este bine ca elevii să fie pregătiți de o persoană complet străină care nu le cunoaște deloc competențele, dar poate fi și imparțială în privința notării, sau nu?
Surse foto: facebook.com, pexels.com, pexels.com
Surse articol: edupedu.ro