Una din cele 20 de unități de învățământ unde elevii sunt nevoiți să suporte frigul este școala numărul 7 din Focșani. Aici, profesorii folosesc aeroterme și aerul condiționat pentru a încălzi atmosfera în clasă.
„Dimineața să veniți la prima pauză să puneți mâna pe mânuțele lor. Cu gecile pe ei și nu pot sta, pentru că nu pot scrie!”, a declarat un părinte pentru Știrile Kanal D.
„Nu ne place să ne ducem copiii la școală cu geacă, fular și mănuși să stea în bancă să scrie!”, a mărturisit alt părinte.
Copiii încep orele cu dans și zâmbet pentru a rezista la temperatura de doar 19 grade Celsius din sălile de clasă
Chiar și la toaletă, elevii merg cu gecile pe ei. Silvia Marina Baciu, directoarea școlii Nr. 7 Focșani a prezentat situația unității de învățământ pe care o conduce. Din spusele ei, există o problemă cu firma Enet la nivel local, iar soluțiile alternative pe care le găsește sunt aerotermele și aerul condiționat.
Copiii încep orele cu dans, zâmbet și doar așa rezistă la cele 19 grade Celsius care sunt în clasă.
Directorul demisionar al firmei Enet Focșani Recunoaște că problemele din școli sunt cauzate de datoriile acestei societăți de furnizare a agentului termic către furnizorul de gaz.
Iar situația pare că nu are rezolvare. „Eu mi-am dat demisia de o săptămână! Așteptăm banii de la Guvern. Dacă se deblochează situația și ni se alocă banii, atunci reluăm furnizarea de gaz și implicit, furnizarea de agent termic!”, a declarat Cătălin Popescu, fostul director Enet Focșani.
Cum îți protejezi copilul de frig: ghid pe vârste
Copiii s-au îmbolnăvit din cauză că au stat în frig în clase
Nu numai școlile și grădinițele sunt în această situație, ci și cetățenii care nu au apă caldă sau căldură în cazul în care sunt racordați la sistemul centralizat. Așadar, copiii au rămas să facă orele în frig, iar părinții sunt cei mai îngrijorați, mai ales cei care au copii la grădiniță sau la clasele din ciclul primar.
Mulți dintre elevi chiar s-au îmbolnăvit și au fost nevoiți să rămână acasă. Dacă la școala numărul 7 se folosesc aeroterme, calorifere și aparate electrice de încălzire, de la primărie s-a transmis directorilor de unități școlare să nu folosească astfel de aparate pentru a nu crește factura de energie electrică.
Așadar, cadrele didactice sfătuiesc părinții să-și îmbrace copiii cât mai gros și să le spună să rămână cu geaca pe ei în clasă.
„Doamna ne-a spus direct și ni s-a transmis și pe grupul de whatsapp al clasei să îmbrăcăm copiii mai gros sau să-i lăsăm cu geaca pe ei în clase. Nu se dă căldură decât noaptea și nici nu-i lasă să bage în priză calorifere electrice pentru că o să crească foarte mult factura.
Cică așa le-ar fi transmis primarul, să nu bage aparate în priză. Am vorbit și cu alți părinți și mi-au zis același lucru, copiii stau în frig la ore. Unii au răcit deja. Nu știu ce voi face cu băiatul cel mic, care este la grădiniță”, a declarat o mămică pentru publicația Vrancea24.ro.
Datoriile care se ridică la 5 milioane de lei și faptul că furnizorul de gaze nu a mai semnat un contract de furnizare pe noiembrie și decembrie fac această situație să pară fără rezolvare.
Sunt și unități educaționale care iau în considerare reducerea duratei orelor la 40 de minute, pentru ca elevii să petreacă mai puțin timp în frig.
Surse foto: pexels.com, pexels.com, pexels.com, pexels.com
Surse articol: stirilekanald.ro, vrancea24.ro