După Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a, a fost un record de contestații. Așadar, aproximativ 25.000 de note au fost modificate. Cea mai mare surpriză a venit în județul Vrancea, acolo un elev bun care au luat inițial 3,50 la matematică, a primit media 9,75 la final. Tot în acel județ, mai mult elevi au primit două sau trei puncte în plus la limba română.
27.640 de elevi au cerut recorectarea lucrărilor la limba română sau la matematică după Evaluarea Națională și peste jumătate din note au crescut. Cele mai multe modificări au fost de mai puțin de jumătate de punct la matematică, iar la limba română, situația este aproape similară.
35% dintre note au scăzut, din păcate, dar au fost situații în care mediile au crescut semnificativ. Un adevărat șoc l-au avut câțiva elevi din Vrancea, din Argeș și București, dar și din Dâmbovița, care au primit note cu două, trei sau chiar șase puncte mai mari față de nota inițială.
De ce o diferență așa mare de puncte după contestație?
Un „elev bun”, așa cum îl descrie chiar directoarea școlii la care a învățat, a primit aproape 10 la matematică după ce inițial fusese notat cu doar 3,50.
„Primul impuls a fost sa se faca contestatie. Stiam ca este un elev bun si ca a luat peste 9 si la simulare, era diferenta foarte mare intre romana si matematica, si atunci undva s-a produs un scurtcircuit", spune Oloeriu Gabriela, directoarea școlii.
Secretarul de stat Sorin Ion ține să facă precizări cu privire la această situație deosebită și dă vina pe punctele de scanare eronate ale lucrării. De asemenea, și neatenția operatorilor care au scanat lucrarea sau care au încărcat-o la un alt elev decât la cel potrivit, pot fi cauzele acestor neînțelegeri.
În comunicatul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea se arată exact cum a stat au stat lucrurile în situația acestui elev.
„În urma afişării rezultatelor în data de 03.07.2024, candidatul a făcut contestaţie, lucrarea a fost scanată, reîncărcată pe platformă şi a fost evaluată. Comisia Judeţeană de organizare a evaluării naţionale a luat măsuri asupra asistentului 1, în conformitate cu prevederile art.26 alin (5) din Metodologia de organizare şi desfăşurare a evaluării naţionale pentru elevii clasei a VIII-a, ȋn anul şcolar 2010-2011, Anexa 2 la Ordinul nr.4.801/ 31.08.2010, cu privire la organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2010-2011, valabilă şi în anul şcolar 2023-2024”, se arată în comunicat.
Evaluarea Națională 2024: De 7 ori mai puține medii de 10 față de anul trecut
Când va avea loc înscrierea la liceu?
Chiar dacă emoțiile mari au trecut, au rămas cele legate de înscrierea fișelor pentru a prinde un loc bun la liceu. Experții calculează că anul acesta mediile de intrare la liceu vor scădea comparativ cu anul trecut.
„Pentru copiii cu medii mari este esential sa se tina cont de dorinta copiilor, pentru ca daca apar dificultati este mai usor pentru familie sa gestioneze un proces de acomodare TAIE altfel vinovatiile si tensiunea proprie adolescentei vacrea presiune”, susține Daniela Vișoianu, expert în educație.
Înscrierea la liceu are loc pe 11 și 12 iulie, iar repartizarea computerizată va avea loc pe 24 iulie 2024. Mult succes tuturor!
Surse foto: facebook.comm istockphoto.com
Surse articol: observatornews.ro, digi24.ro