Când devii mamă, totul ia o întorsătură neașteptată, viața ta se schimbă complet, lucrurile sunt haotice, provocările lansate de copii sunt uneori foarte greu de gestionat, dar o tânără mamă ne arată că …se poate. Se poate să îți iei doctoratul, să crești doi copii de 3 și 5 ani, să ai un job part-time și să faci față haosului provocărilor vieții de mamă singură.
„Din 2009 până în 2013 viața mea a semănat cu un carusel în care te dai la circ”
Nadine Robinson își amintește cum din anul 2009 până în anul 2013 viața ei a fost un carusel de emoții la propriu, lucrând la doctoratul ei în administrarea afacerilor, crescându-și cei doi copii și totul sub statutul de mamă singură, navigând în călătoria vieții cu valuri mai mici și mai mari.
„Diminețile eram cuprinsă de panică pentru că încercam să îmi hrănesc copiii, să mă pregătesc și eu, să îi îmbrac și să le fac pachețelul pentru a-i trimite la școală și la grădiniță. Deseori nu dormeam mai mult de cinci ore pe noapte.
Nu am negociat niciodată ora de somn, aceasta fiind 20:00 și imediat după ce copiii adormeau și până la ora 2:00 noaptea aveam timp să spăl vasele, rufele, se pregătesc prânzul pentru a doua zi, să fac curat în casă, dar și să lucrez online la doctoratul la care eram înscrisă. 40 până la 60 de ore pe săptămână mi le petreceam făcând teme și studiind pentru doctorat. A venit momentul să sfătuiesc și alte tinere mame cum pot face fața unei asemenea provocări ale vieții. Aceste lucruri m-au ajutat foarte mult”, mărturisește mama.
„Atribuțiile de mamă erau prioritare”
Nadine susține că nu a dorit niciodată titlul de mamă eroină sau de „cea mai bună mamă a anului” dar s-a asigurat ca micuții ei să fie mereu hrăniți, curați, îmbrăcați, să aibă timp de socializare și chiar să se joace puțin cu ei, fie făcând un fort din pături în casă, fie un joculeț de familie. De asemenea, nu rata niciodată cursurile de înot ale fetelor.
„Adesea lăsam studiile doctorale la o parte pentru a petrece timp cu fetele mele, mai ales dacă erau bolnave sau aveau nevoie de mine noaptea. În timpul pauzelor mele de la aceste studii mergeam în vizite la familie sau plecam cu copiii în camping. Îmi amintesc cum copiii mei abia așteptau acea perioadă să mai scot nasul din cărți și să mă joc cu ei. I-am implicat în alegerea și planificarea vacanțelor, iar într-una din veri, fiica a dorit să viziteze Mount Rushmore, unde am și mers”, susține mama.
„Am încercat să îmi iau gândul de la probleme având alte preocupări”
Mama își amintește că uneori se simțea blocată, având atât de multe preocupări, o casă de curățat și de întreținut, doi copii de crescut, un doctorat de luat, încât trebuia să își distragă atenția cu altceva. Ori de câte ori stresul devenea prea mare atunci când studia, alegea să strângă jucăriile Lego după copiii ei sau să spele vase.
20 de mame care au schimbat lumea. Jos pălăria în fața lor!
„Evitam consumul de alcool în timpul săptămânii”
Tânăra mămică mărturisește că această decizie a ajutat-o foarte mult pentru că în timpul săptămânii a limitat complet consumul de alcool. Au fost nopți în care dorea să te relaxeze consumând un pahar, dar întotdeauna ajungea să consume mai multe pahare, iar studiul era compromis. Tocmai de aceea alcoolul și cofeina au fost complet eliminate în timpul săptămânii.
„Mi-am prioritizat sănătatea fizică”
Deși cu un program atât de încărcat, nu avea timp să meargă la sală, Nadine și-a propus ca, cel puțin de câteva ori pe zi, să aloce trei minute pentru sănătatea ei fizică. Așa că un minut făcea exerciții la perete, un minut stătea nemișcată pe podea în poziția plank și un minut făcea genuflexiuni.
„Nu există zi în care să nu găsești trei minute pentru tine. Am citit numeroase articole în acest sens și m-am hotărât să practic și eu exercițiile fizice timp de trei minute pe zi și chiar m-au ajutat. De asemenea, la finalul de săptămână făceam planul preparatelor alimentare pentru următoarele zile, iar cinci zile includeau numai mâncare sănătoasă, proaspătă. Am mâncat împreună cu fetele la masă, am discutat despre micile probleme, bucurii, ne-am apropiat ca și familie”, mărturisește ea.
„Mi-am adus aminte DE CE pornisem pe acest drum”
La un moment dat femeia a apelat la un terapeut online care a determinat-o să își pună diferite întrebări în ceea ce privește motivele pentru care a ales să aducă pe lume copiii, motivele pentru care a ales să înceapă acest doctorat și astfel a înțeles de ce trebuie să ducă totul la bun sfârșit. Iar aflarea acestor răspunsuri au ajutat-o să meargă mai departe cu mult calm.
Dacă această mămică a putut, și noi, toate celelalte putem, nu neapărat să ne luăm doctoratul, dar măcar să facem lucruri banale, să avem grijă de sănătatea noastră, să ne prioritizăm pe noi înșine și copiii.
Surse foto: facebook.com, facebook.com, facebook.com, facebook.com, facebook.com
Surse articol: businessinsider.com