În general, elevii primesc meditații la una sau două materii, cu precădere la matematică, limba și literatura română sau limbile străine. Cei mai mulți participă la meditații o dată pe săptămână, iar unul din trei elevi participă chiar de câteva ori pe săptămână.
Prețul unei ședințe de mediație variază între 50 și 100 lei, în funcție de materie, iar în medie, pe lună, un părinte cheltuie pentru un copil, aproximativ 300 de lei, pe meditații. Majoritatea părinților sunt de acord că meditațiile ar trebui fiscalizate, însă în prezent, acest serviciu educațional alternativ nu este fiscalizat, aproximativ 80% dintre cei care au achiziționat meditații nu au primit bon fiscal.
Citește și: ANAF vrea ca profesorii care dau meditații să aibă casă de marcat și să plătească impozite
Un reportaj realizat recent de Digi24 arată că la nivel național sunt peste 260.000 de cadre didactice, dintre care doar 7.400 au raportat, până în prezent la ANAF veniturile obținute din meditații. Campion la venituri din meditații este un profesor din Arad, care a declarat că a obținut, anul trecut, aproape 300.000 de lei (în jur de 60.000 de euro) din meditații.
Câți bani fac profesorii din meditații, în România
Peste 7.400 de dascăli au raportat la ANAF veniturile obțiunute din meditații, impozitele virate la stat ridicându-se la 47 milioane de lei, potrivit datelor obținute de Digi24.
La Cluj-Napoca s-a înregistrat cel mai mare număr de profesori care au declarat veniturile obținute din meditații, 1.415 mai exact. În București aproximativ 1.300 de profesori au declarat banii obținuți din activitatea desfășurată în afara orelor de curs, iar în Brașov peste 1.200.
Citește și: Bravo! Doi profesori din Iași oferă gratuit meditații copiilor care vor să devină medici
Capitala este fruntașă când vine vorba de sumele declarate, obținute din meditații. Acestea depășesc 23 milioane de lei, pentru care statul a încasat taxe și impozite aproximativ jumătate din sumă. În București, un profesor a încasat peste 17.000 lei, însă campion la veniturile declarate din meditații este un dascăl din Arad, care a declarat că a obțiunut anul trecut aproape 300.000 de lei (60.000 de euro) din activitatea desfășurată în afara orelor de curs. Un alt cadru didactic din Timișoara, a declarat venituri de circa 10.000 de euro
„Au fost situații în care profesorii care dau meditații s-au autorizat și au declarat. Undeva în vestul țării, la Arad cred, un profesor a declarat venituri de vreo 60.000 de euro și a plătit impozit, la Timișoara un altul a declarat 50.000 de lei și a plătit impozit. Deci lucrurile, încet încet, intră în normalitate. Iar ce ne dorim noi ca ANAF, nu este ca noi să controlăm și să prindem pe cineva, ci contribuabilii din România să aibă un comportament fiscal corect. Ăsta este scopul final”, spune Lucian Heiuș, președinte ANAF, potrivit Digi24.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: ires.ro, digi24.ro