Profesorilor le va fi interzis prin lege să facă meditații cu proprii lor elevi. Ce spune ministrul
Legea Educației va suferi schimbări majore, anunță Sorin Cîmpeanu. Acesta a declarat la Digi24 că va propune ca profesorii să aibă interdicție în a oferi meditații elevilor din clasele la care predau.
„Vrem să avem relevanța notelor și vrem să avem respectarea condițiilor de etică în sistemul de educație. Relevanța notelor are de suferit atunci când un profesor face meditații cu un elev de la clasă pe care apoi îl notează. Pe de altă parte, în activitatea de predare și evaluare la clasă îi este interzis, dorim să propunem prin lege, se desfășoare meditații cu elevii de la clasă având ca obligație de diligență să depună eforturi în vederea eliminării pregătirii suplimentare, la modul general, și asta pentru atinge profilul de competențe ale absolvenților din ciclul în care predă. România Educată are ca obiectiv transpunerea obiectivelor într-un pachet legislativ. Pachetul legislativ trebuie să poată fi aplicat începând cu septembrie 2023 la nivel de planuri-cadru, curriculum și tot felul de alte lucruri de interes maxim pentru tinerele generații. Ca să se poată aplica în septembrie 2023 avem nevoie de pregătire pentru legislația subsecventă. Deci pachetul legislativ ar trebui să intre în vigoare în acest an, iar prevederea despre care discutăm, cu interdicția de a face meditații cu proprii elevi de la clasă, sunt convins că poate să intre încă din anul școlar 2022 – 2023, foarte rapid”, a declarat ministrul educației.
Întrebat de sancțiunile asupra profesorilor dacă încalcă aceste prevederi, ministrul a spus că vor exista cu siguranță, dar că nu poate oferi exemple clare în momentul prezent, pentru că se lucrează la ele. Dar este clar că vor fi ”în corelație cu gravitatea abaterilor”.
În aceste moment există o prevedere, dar în Codul de Etică, aprobat prin ordin de ministru, deci nu prin lege, prin care profesorilor le este interzis să facă meditații cu proprii lor elevi: ”meditațiile contra cost cu beneficiarii direcți ai educației de la formațiunile de studiu la care este încadrat” sunt interzise.
Ce obligații au persoanele care dau meditații, conform ANAF
Săptămâna trecută, ANAF a publicat un ghid privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute din meditații acordate în particular de persoanele fizice. Ghidul se adresează tuturor persoanelor fizice care acordă sau intenționează să acorde meditații în particular și care aleg să își desfășoare activitatea în mod individual.
Potrivit ANAF, persoanele fizice care dau meditații elevilor au obligația de a se înregistra la Oficiul Național al Registrului Comerțului și de a solicită autorizarea funcționării. Apoi, acestea trebuie să depună, la organul fiscal, o declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate (formular 212), până la dată de 25 mai inclusiv a anului de realizare a venitului sau, în cazul în care încep o activitate în cursul anului fiscal, în termen de 30 de zile de la dată producerii evenimentului.
De asemenea, ANAF cere că persoanele fizice care oferă meditații și încasează, în numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/ debit sau a substitutelor de numerar, contravaloarea prestărilor de servicii efectuate, să folosească aparate de marcat electronice fiscale.
Până acum, conform unui studiu IRES, plata meditatorului se făcea pe baza unei înțelegeri, în majoritatea cazurilor fără o formă contractuală și/sau bonuri fiscale. Costul mediu al unei ședințe de pregătire particulară este între 50-100 de lei, iar o familie plătește lunar, aproximativ 300 de lei pentru un copil în scopul meditării.
Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit și calculul impozitului pe venit
În documentul de 14 pagini publicat de ANAF se arată că, în cazul în care venitul net anual din activități independente se determină pe bază de norme de venit, la stabilirea acestuia se utilizează normele de venit de la locul desfășurării activității. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra normei de venit. Normele anuale de venit sunt disponibile pe site-ul ANAF, www.anaf.ro, secțiunea „Asistență contribuabili”.
Persoana fizică poate ajusta norma anuală de venit prin completarea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. Ajustarea normelor anuale de venit se realizează prin aplicarea coeficienților de corecție publicați de către Direcțiile generale regionale ale finanțelor publice asupra normelor anuale de venit. Coeficienții de corecție sunt menționați în cuprinsul normelor anuale de venit ce sunt publicate pe site-ul ANAF.
Exemplul oferit de ANAF:
„O persoană fizică își începe activitatea la dată de 01.01.2022, activitate ce se va desfășura în mod continuu până la finele anului. Normă anuală de venit este de 27.600 lei.
Contribuabilul este și salariat, cu normă întreagă, caz în care beneficiază de reducerea normei de venit potrivit coeficienților de corecție, în cotă de 50%.
Stabilirea normei anuale de venit prin ajustare se va calcula astfel: 27.600 lei x 50% = 13.800 lei (venitul net anual recalculat).
Impozitul pe venit aferent se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual recalculat, astfel: 13.800 lei x 10% = 1.380 lei (impozit)”.
Citește și: Bravo! Doi profesori din Iași oferă gratuit meditații copiilor care vor să devină medici
De asemenea, persoanele fizice care intenționează să realizeze sau realizează deja în mod individual venituri din prestarea de servicii reprezentând meditații (altele decât cadrele didactice din domeniul învățământului școlar, preuniversitar și universitar), au obligația să țînă evidențe corecte și complete ale tuturor operațiunilor efectuate în desfășurarea activității lor cu ajutorul Jurnalului de vânzări, și al Jurnalului de cumpărări și se înregistrează în scopuri de TVA în următoarele situații:
- prin opțiune;
- la depășirea plafonului de scutire de 300.000 lei prevăzut în Codul fiscal;
- în situația în care efectuează achiziții intracomunitare, prestează sau primesc servicii către/de la persoane impozabile din UE.
Sunt scutite de TVA cadrele didactice din domeniul învățământului școlar, preuniversitar și universitar care oferă meditații în particular.
Citește și: Copilul tău are o singură copilărie. Nu i-o fura cu meditații, opționale și competiții
- Surse: ANAF, IRES
Surse foto: istockphoto.com