Aproape că m-am oprit din alăptare, până ce am învățat această poziție

Aproape că m-am oprit din alăptare, până ce am învățat această poziție

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Încă din primul moment în care ne așezăm bebelușul la piept pentru a-l alăpta, ne dorim cel mai mult să-i oferim tot confortul posibil, astfel încât să-l stimulăm să sugă. De asemenea, ne dorim ca nici noi să nu avem prea mult de suferit în timpul procesului de alăptare. Din articolul de mai jos veți afla care sunt cele mai cunoscute și comode poziții de alăptare, precum și cum ar trebui să le valorificați astfel încât atât voi, cât și bebelușii voștri, să se bucure, în perioada alăptării, de o stare de bine.

Care poziție de alăptat poate fi cea mai confortabilă- Confesiunea unei mame

Când ne alăptăm bebelușul, este foarte important să adoptăm o poziție care nu numai să ne ajute să beneficiem de un flux bun al laptelui matern și să evităm, pe cât posibil apariția unor probleme (cum ar fi, de exemplu, sânii angorjați, canalele galactofore înfundate etc.), ci, datorită ei, să-i asigurăm bebelușului cât mai mult confort pentru a-l stimula să sugă.
O mamă povestește cum s-a chinuit mai mult timp până când să găsească o poziție de alăptare care să-l avantajeze pe bebeluș, dar și pe ea. Până când să aibă succes în acest demers, a apelat inclusiv la un consilier în lactație, ce o sfătuise să-și cumpere niște perne speciale pentru alăptare și un alt scăunel. În ciuda sfaturilor primite, mama nu a reușit să-și alăpteze cu ușurință fetița ci, dimpotrivă, alăptarea s-a transformat într-un efort mare pentru ea și pentru fetița ei.
Era pe punctul să renunțe la a-și mai alăpta micuța pe cale naturală până când într-o zi, cu ajutorul soțului ei, a găsit o nouă poziție, urmărind un videoclip de pe internet. Aceasta arată în felul următor: mama se întinde pe o canapea, în pat, într-o poziție cât mai comodă, semi-înclinată, cu gâtul și umerii susținuți de perne sau de pernuțe decorative. În această nouă poziție, gravitația este aceea care a stimulat fluxul laptelui. De asemenea, burtica bebelușului este lipită de pieptul mamei, iar acesta va fi încurajat să-și urmeze instinctul natural de a ajunge la sân și de a apuca sfârcul.
Un alt aspect ce a determinat-o pe această mamă să considere că poziția de alăptat găsită este „magică" este următorul: datorită poziției pe care o are bebelușul, este posibil să se uite la mamă, ceea ce va întări foarte mult legătura mamă-copil. În aceste condiții, inclusiv producerea de oxitocină va fi stimulată, iar aceasta va îmbunătăți lactația.
Datorită acestei poziții de alăptat, mama spune că s-a îndrăgostit și mai mult de fetița ei și că de atunci i-a fost tot mai ușor să-și hrănească micuța.

Mama ce isi alapteaza bebelusul

Exemple de alte poziții de alăptat pe care le puteți încerca

„Poziția minge de fotbal american"
Specialiștii în lactație spun că, de obicei, aceasta este prima poziție pe care mamele care alăptează o învață.
Pentru a putea să-ți hrănești bebelușul în această poziție va trebui să stai neapărat rezemată (de tăblia patului, de un spătar etc.), iar bebelușul va fi adus cât mai aproape de sân. După aceea îl vei așeza la unul dintre sâni, susținându-i căpușorul cu palma de pe partea pe care este așezat. Cu cealaltă mână îi vei oferi sânul.

„Poziția laterală"
Ca să poți alăpta în această poziție va fi necesar să te întinzi pe pat, stând pe o parte. Bebelușul va fi așezat cu fața spre tine. Ca să-l ajuți să se simtă mai bine, poți să-l așezi pe o pernuță. Va trebui să sugă de la sânul care este pe pat.

Mama ce isi alapteaza bebelusul

„Poziția leagăn"
Aceasta este utilizată mai ales în primele săptămâni de alăptare și presupune să apelezi și la o pernă de alăptare, astfel încât bebelușul să se simtă confortabil și tu să-ți poți susține coatele. Fie vei sta pe un scaun cât mai comod, fie vei sta în pat.Ca să-i fie cât mai ușor bebelușului, încearcă să-ți menții spatele cât mai drept.
Când îl vei alăpta pe bebeluș la sânul drept, atunci vei pune mâna dreaptă sub el, ținându-l în brațe ca și cum l-ai legăna. Când te hotărăști să-l alăptezi la sânul stâng, vei proceda la fel.
Specialiștii spun că este necesar să-l ajuți pe bebeluș să găsească sânul de la care va suge, pur și simplu atingându-i buzele cu unul dintre sfârcuri. Așa îl vei îndemna să înceapă să sugă. Ai grijă să-i susții cât mai bine capul, mai ales dacă este vorba despre un bebeluș în primele zile de viață.

Mama ce isi tine bebelusul in brate si il alapteaza

„Poziția leagăn încrucișat"
Poate fi ideală pentru alăptatul în public. Pentru a o pune în practică, vei proceda așa: te vei așeza în pat (dar nu întinsă), pe un scaun sau pe un fotoliu, iar capul bebelușului va fi susținut cu mâna opusă sânului la care îl alăptezi.
Încearcă să-ți aduci bebelușul cât mai aproape de tine, dar nu te apleca prea mult în față. Mai degrabă folosește-ți mâna pentru a direcționa gurița bebelușului către sfârc.

„Poziția koala"
Aceasta presupune ca tu să stai așezată pe un scaun sau pe un fotoliu, cu bebelușul cu fața spre tine. Îl vei ține în poziție verticală, sprijinindu-l bine de genunchii tăi. Poziția este ideală pentru bebelușii mai mari, ce stau deja în funduleț.
Ca să poți să alăptezi folosindu-te de poziția „koala", va trebui să-ți susții bebelușul cu mâna din partea sânului de la care acesta suge. Pentru un plus de siguranță, poți să-l ții și cu cealaltă mână.

Citește și: Pozitiile de alaptare ideale

Care sunt pozițiile de alăptare potrivite pentru diverse probleme

Specialiștii ne sfătuiesc, pentru a reuși să ne alăptăm bebelușii în cele mai bune condiții când noi însene sau aceștia avem diverse probleme, să urmăm indicațiile de mai jos:
Cum este mai bine să alăptezi dacă ai născut prin cezariană
Când te refaci după cezariană , este foarte important să găsești o poziție de alăptat care să nu implice multă presiunea asupra cicatricei. Cele mai recomandate asemenea poziții sunt cea „de minge de fotbal american" sau cea „laterală". Oricare dintre ele îți vor menaja cicatricea și te vor ajuta să fii mai relaxată când alăptezi.

Ce poziție de alăptare este adecvată dacă avem sânii mari
Mamele care au sânii mari se tem adesea că nu își vor putea hrăni bebelușul în modalitatea cea mai confortabilă, în condițiile în care sânii nu vor fi mereu bine susținuți.
Experții consideră că unele dintre cele mai bune poziții pentru a alăpta dacă avem sânii mari sunt fie cea laterală și cea în poziție de „minge de fotbal american". Important este, dacă optezi pentru aceasta din urmă, să-ți susții bine sânul la care alăptezi, pentru a nu se crea prea multă presiune asupra bărbiei bebelușului.

Ce să faci dacă ai mameloane dureroase și crăpate
Ideal este, în această situație, să rotim pozițiile de alăptat pentru a vedea care ne sunt cele mai confortabile.
Dacă vezi că nu te simți bine în niciun fel, apelează la un specialist, mai ales dacă intervin, pe parcurs și alte simptome neplăcute, cum ar fi febra, dureri prea puternice, senzația că sânii nu se pot goli complet etc.

Citește și: Alăptarea: soluții pentru mameloane dureroase și crăpate

Cum să procedezi pentru a alăpta în bune condiții un bebeluș care are probleme cu refluxul esofagian
Pentru bebelușii care suferă din acest motiv, cel mai bine este să fie alăptați în oricare dintre aceste poziții: cea „koala" sau cea „întins pe spate". Gravitația îl va stimula să sugă.
Totodată, un bebeluș cu o asemenea problemă se va hrăni mai ușor dacă te vei plimba în timp ce-l alăptezi sau, dimpotrivă, dacă vei sta jos, mișcându-te cât mai puțin. Cel mai bine va fi să poți să-l ții în poziție verticală cam 15-20 de minute după ce l-ai alăptat. În plus, evită să-l ții într-o poziție înclinată la 45 de grade, ce-l va face să se confrunte și mai mult cu refluxul esofagian.

Cum este indicat să alăptezi bebelușul pentru a-l feri, pe cât posibil, de gaze și balonare
Gazele sunt printre cele mai frecvente probleme ale bebelușilor și pot persista, spun medicii, indiferent de poziția în care sunt alăptați. Motivul este următorul: bebelușii iau mult aer în timpul suptului.
Cu toate acestea, pentru a ține cât mai mult la distanță disconfortul de bebeluș, este bine să adopți una dintre aceste poziții de alăptare: cea întinsă pe spate sau cea laterală.
Datorită acestora, bebelușul poate să beneficieze de cel mai bun flux al laptelui matern și nu va mai lua prea mult aer când suge.

Voi pe care dintre aceste poziții le-ați încercat în timp ce v-ați alăptat bebelușii?

Surse:
www.babycenter.com, www.thebump.com

Articolul urmator
Ce se întâmplă, de fapt, când bebelușii sunt lăsați să plângă până adorm? Știința răspunde
Ce se întâmplă, de fapt, când bebelușii sunt lăsați să plângă până adorm? Știința răspunde

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Părinții mei sunt căsătoriți de aproape 35 de ani. Iată ce m-au învățat despre cum să faci o relație să meargă
    Părinții mei sunt căsătoriți de aproape 35 de ani. Iată ce m-au învățat despre cum să faci o relație să meargă

    Părinții sunt primele noastre modele în viață, din toate punctele de vedere. Inclusiv modul în care învățăm să ne construim relațiile cu cei din jur și cu ființa...

    I s-a spus că bebelușul s-a oprit din evoluție în sarcină. Intuiția de mamă a făcut-o să meargă a doua zi la spital
    I s-a spus că bebelușul s-a oprit din evoluție în sarcină. Intuiția de mamă a făcut-o să meargă a doua zi la spital

    Cunoscută și sub denumirea de „al șaselea simț”, intuiția te poate ajuta în cele mai diverse situații. În anumite cazuri, puterea intuiției este uimitoare, cu...

    Peste 600 de copii ucraineni refugiați au învățat în școlile și grădinițele din București
    Peste 600 de copii ucraineni refugiați au învățat în școlile și grădinițele din București

    Din cei aproape 2.400 de copii refugiați din Ucraina înscriși în școlile și grădinițele din România, peste 600 au fost repartizați în unitățile de...

    O mamă și-a purtat timp de cinci zile în pântec copilul care s-a oprit din evoluție. „Nu am fost tratată cu prioritate pentru că bebelușul meu murise”
    O mamă și-a purtat timp de cinci zile în pântec copilul care s-a oprit din evoluție. „Nu am fost tratată cu prioritate pentru că bebelușul meu murise”

    Pierderea unei sarcini este incredibil de dureroasă pentru femeile care abia așteaptă să devină mame. Statisticile arată că aproximativ 15% din sarcini se soldează cu un avort...

    Ce am învățat din cea mai grea despărțire din viața mea
    Ce am învățat din cea mai grea despărțire din viața mea

    Relațiile pe care le ai cu cei din jur îți oferă experiențe din care ai mereu ceva de învățat. Inclusiv din relațiile romantice poți învăța mai mult decât...

    Exemplu de spirit civic și bun simț ieșit din comun! O femeie nevăzătoare s-a oprit în mijlocul străzii pentru a curăța după câine care o însoțea
    Exemplu de spirit civic și bun simț ieșit din comun! O femeie nevăzătoare s-a oprit în mijlocul străzii pentru a curăța după câine care o însoțea

    O femeie nevăzătoare dă un exemplu de spirit civic și bun simț cetățenilor care își scot prietenii necuvântători la plimbare! În ciuda dizabilității de care...

    Ce ai învățat din anul care a trecut, conform astrelor și zodiei tale
    Ce ai învățat din anul care a trecut, conform astrelor și zodiei tale

    Despre anul ce este pe cale să se încheie, astrologul Narayana Montúfar (autor al cărții „Moon Signs: Unlock Your Inner Luminary Power”) a explicat, pentru...

    Ce au învățat zodiile din fostele relații. Tu cu ce lecție ai rămas?
    Ce au învățat zodiile din fostele relații. Tu cu ce lecție ai rămas?

    Ieșirea dintr-o relație poate fi dificil de suportat și poate trece mult timp până când vei simți că te-ai „vindecat” în urma ei. Cu toate acestea,...

    © 2024 Qbebe