Abuzul verbal se referă la ridicarea tonului (țipat), adresarea jignirilor, criticilor și amenințărilor părintelui asupra copilului.
O metaanaliză care are sub umbrelă mai multe studii în domeniu și care a apărut în luna octombrie 2023, în jurnalul științific „Child Abuse & Neglect”, arată că abuzul verbal dăunează la fel de mult ca și abuzul sexual.
Potrivit cercetării menționate, aproximativ 40% dintre copii sunt abuzați verbal la nivel internațional, iar asta doar din datele cunoscute; în realitate numărul poate fi mult mai mare.
„De cele mai multe ori, părinții nu-și dau seama că folosesc un ton nepotrivit, sau că își insultă copiii. Chiar și cuvinte ca „leneșule”, sau „prostule”, pot avea un impact semnificativ asupra lor, mai ales atunci când sunt folosite frecvent”, dezvăluie prof. Shanta R. Dube, expert în abuzul copilului și unul dintre autorii studiului de față.
În urma studiilor cuprinse în metaanaliză, mai mulți copii au fost întrebați care sunt cuvintele sau frazele care îi fac să sufere, iar aceștia au răspuns următoarele:
- „Nu ești bun de nimic”;
- „Ești prost”;
- „Nu faci nimic cum trebuie”;
- „Nu te pricepi”.
La polul opus, cuvintele care i-au făcut să se simtă valoroși, au fost:
- „Sunt mândru de tine”;
- „Am încredere în tine”;
- „Poți să faci asta”.
Prof. Peter Fonagy, specialist în psihologia copilului, ne spune de ce se „agață” copiii atât de mult de cuvintele noastre, precum și ce efecte negative au acestea în viața lor; efecte care pot dura până la vârsta adultă sau chiar o viață întreagă.
„Copiii sunt programați genetic să ia cuvintele noastre de bune și să aibă încredere orbește în orice le spunem.
Dacă le trădăm încrederea prin folosirea unor cuvinte jignitoare, pierdem ocazia să îi învățăm lucruri bune. În schimb, se vor simți rușinați, neglijați, nevaloroși și astfel, vor avea tendința de a se izola, de a nu avea încredere în oameni și mai târziu, de a dezvolta probleme ale sănătății mentale.
Mai mult, cei mai mulți dintre ei vor perpetua abuzul în relație cu ceilalți sau chiar în relație cu propria persoană, prin autosabotare.
Există și un risc crescut de a dezvolta dependențe de alcool sau de alte substanțe nocive, sau chiar boli cronice”.
Într-un final, Fonagy ne lasă cu o concluzie pe care ar trebui să o ținem minte cu toții.
„Cuvintele jignitoare sau abuzul verbal, în general, poate părea o formă de abuz mai puțin periculoasă decât abuzul fizic, sexual, în schimb nu e deloc așa și prezintă fix aceleași riscuri”.
Surse foto: istockphoto
Surse articol: metro.co.uk