Durerile lombare (de spate)
Peste 50% dintre femeile insarcinate se confrunta cu durerile de spate incepand cu luna a patra de sarcina. Daca nu ai grija de tine si nu iei masuri din timp, aceste dureri lombare se vor accentua pe masura ce sarcina avanseaza si vor persista chiar si dupa nastere. Astfel, este foarte posibil sa ramai tintuita in pat din cauza durerilor, chiar din luna a opta de sarcina.
Cauzele durerilor de spate din timpul sarcinii sunt: - modificarea centrului de greutate din cauza greutatii burticii; - relaxina (hormon secretat de-a lungul sarcinii pentru inmuierea ligamentelor); - pozitia incorecta in timpul mersului. Tratamentul si prevenirea durerilor lombare presupune: - evitarea pantofilor cu toc sau cu talpa inalta; - efort fizic redus (nu trebuie sa ridici ceva mai greu de 3kg, nu trebuie sa te apleci brusc); - alegerea unei saltele ortopedice; - mentinerea unei pozitii corecte a spatelui (pieptul inainte si umerii trasi in spate); - sedinte de masaj si exercitii fizice usoare (special create pentru gravide); - practicarea gimnasticii in apa. |
|
Durerile musculare
Cele mai puternice dureri musculare in timpul sarcinii sunt crampele musculare ale picioarelor. Este lesne de inteles de ce acestea apar: greutatea corporala in continua crestere pune presiune pe picioare, miscarea ingreunata isi spune si ea cuvantul.
Cum poti scapa de crampele musculare? In primul rand, ia un supliment cu calciu si magneziu, maseaza-ti picioarele zilnic si aplica comprese calde sau o sticla cu apa calda pe zona dureroasa.
Iata ce trebuie sa faci ca sa eviti crampele musculare:
- atunci cand te odihnesti, roteste-ti gambele si intinde varfurile picioarelor;
- evita sa stai mult timp in picioare sau picior peste picior;
- plimba-te in fiecare zi;
- stai intinsa in pat pe partea stanga, pentru a imbunatati circulatia sangelui dinspre si spre picioare;
- hidrateaza-te;
- fa o baie calda inainte sa adormi, pentru a relaxa muschii.
Daca in ciuda masurilor preventive crampele sunt frecvente sau daca observi ca ti se umfla picioarele, suna-ti doctorul. Poate fi vorba despre un cheag de sange care necesita asistenta medicala de urgenta.
|
Durerile abdominale
Durerile abdominale se manifesta prin disconfort la nivelul abdomenului, intre piept si regiunea pelviana. Durerile abdominale, la fel ca si orice alt tip de dureri, pot fi: usoare, severe, acute (dureaza relativ putin) sau cronice (sunt intense si dureaza mai mult de o saptamana).
In timpul sarcinii, durerile abdominale se impart in doua categorii: cele inofensive si cele provocate de o problema grava.
Durerile abdominale inofensive se manifesta prin crampe de intensitate mica si care nu se repeta constant. Aceste dureri inofensive pot fi provocate de:
- constipatie;
- meteorism (balonare insotita de dureri);
- emotii puternice.
Durerile abdominale grave sunt dureri foarte intense si frecvente. Sunt provocate de probleme de sanatate vitale si anume:
- infectii urinare;
- preeclampsie (tensiune arteriala ridicata);
- placenta abruptio (desprinderea, partiala sau totala, a placentei de uter);
- sarcina ectopica (extrauterina - atunci cand ovulul fertilizat se implanteaza in afara uterului);
- nasterea prematura;
- pierderea sarcinii.
Asadar, la orice mic semn care te ingrijoreaza, cel mai bine este sa apelezi la sfatul medicului. Sa previi este mult mai bine decat sa tratezi, iar in joc este viata ta si a copilului tau!
|
Crampele in abdomenul inferior
Ti se intampla sa ai crampe abdominale mai ales in partea de jos a abdomenului, crampe ce seamana cu niste contractii? In primul rand, trebuie sa mergi la medic si sa faci o monitorizare fetala pentru a te asigura ca nu este vorba chiar despre contractii.
De asemenea, medicul trebuie sa verifice daca nu cumva este vorba despre o infectie urinara, afectiune des intalnita in timpul sarcinii.
Daca crampele sunt doar crampe si nu suferi nici de o infectie urinara, este posibil ca aceste dureri sa fie cauzate de intinderea ligamentelor. Cere-i medicului care are grija de tine sa iti prescrie un supliment cu magneziu, care te va ajuta la intinderea si relaxarea musculaturii uterului.
Dureri in zona ombilicala (in jurul buricului)
Cauzele durerii de buric din timpul sarcinii sunt fie cresterea in volum a uterului, fie contractiile musculare din timpul varsaturilor, sau mai grav, o lovitura pe care este posibil sa nu o fi sesizat.
Daca varsaturile sunt de vina, atunci vei scapa de dureri in cateva zile, daca bineinteles, nu te mai confrunti curand cu un episod puternic de varsaturi. Daca este de vina cresterea in volum a uterului, este posibil sa suferi din cauza acestor dureri pentru o perioada mai lunga de timp, poate chiar toata sarcina.
Daca durerea persista mai mult de 3 zile sau simti o umflatura in zona ombilicala, mergi de urgenta la medic, caci este posibil sa suferi de hernie ombilicala.
Contractiile
Burtica ta se intareste si apare o durere usoara. Aceste contractii apar dupa a cincea luna de sarcina, ca o repetitie pentru cele din momentul nasterii si sunt numite contractii Braxton-Hicks. Contractiile de acest fel apar neregulat, sunt de intensitate mica, putin dureroase si nu provoaca dilatarea colului uterin.
In schimb, daca aceste contractii se repeta mai mult de 3 ori pe zi, dureroase sau chiar daca nu dor si mai ales, daca apar la intervale regulate, mergi de urgenta la medic, deoarece pot provoca o nastere prematura sau pierderea sarcinii. Remediu: trebuie sa te odihnesti si sa eviti efortul fizic. Aditional, poti consulta medicul care se ocupa de tine in timpul sarcinii, pentru a-ti prescrie niste medicamente impotriva durerii. Este posibil sa iti sugereze si o cura de magneziu. |
|
Migrenele
In forma usoara, dureri de cap si in forma accentuata, migrene. Oricum le-ai numi, acestea sunt aproape inevitabile in timpul sarcinii, mai ales in primele si ultimele doua luni de sarcina.
In primele doua luni de sarcina, migrenele sunt cauzate de fluctuatiile hormonale, iar in ultimele doua luni de sarcina cauza migrenelor este modificarea posturii corpului si efortul depus pentru a sustine o greutate in plus.
Durerile de cap, apasatoare sau pulsatile, localizate la ceafa sau la tample, mai pot aparea si din cauza altor factori:
- stres;
- oboseala;
- deshidratare sau senzatie puternica de foame;
- renuntarea brusca la tigari si/sau cafea.
Desi, dupa cum ai putut observa, durerile de cap sunt de cele mai multe ori ceva normal, exista si cazuri in care trebuie sa consulti de urgenta medicul. Iata cazurile in care trebuie sa mergi urgent la spital:
- simti ca te doare capul mai tare decat oricand;
- simti o durere puternica dintr-o data, ca o taietura;
- migrena este insotita de nas infundat si durere in jurul ochilor (sinuzita);
- migrena este insotita de febra, voma si intepenirea capului (meningita);
Iata remediile potrivite impotriva migrenelor din timpul sarcinii: Atentie! Nu lua niciun medicament inainte sa te consulti cu medicul tau! |
|
Durere si amorteala a degetelor si mainilor
Ti se intampla sa simti ca iti amortesc degetele, palmele si uneori bratele, mai ales in timpul noptii? Poate fi vorba despre compresia unui nerv, numita in termeni medicali Sindromul tunelului carpian, o problema frecvent intalnita in randul femeilor insarcinate, mai ales in ultimele luni de sarcina.
Durerea si furnicaturile degetelor si bratelor sunt cauzate de umflarea tesuturilor degetelor si palmelor. Desi simptomele te pot speria, amorteala si furnicaturile nu sunt o problema grava, ci una specifica perioadei de sarcina.