Te simți ca o străină în familia soțului tău? Iată cum te poți integra și colabora cu socrii

Te simți ca o străină în familia soțului tău? Iată cum te poți integra și colabora cu socrii

Mariana Voinea

Socrii pot fi cei mai buni prieteni ai cuplului, dar și cei mai aprigi "dușmani" ai celei care "le-a furart" băiatul mult iubit. Animozitățile care apar în familie din cauza neînțelegerilor cu părinții partenerului trebuie depășite pentru binele cuplului și trăinicia relației. Iată cum vă puteți detașa de părerea părinților.

Atunci când te căsătorești, îl accepți pe soțul tău cu bune și cu rele și totodată îi accepți familia de origine. Dacă nu poți spune "mamă soacră" sau tata socru, nu este nicio problemă, pentru că integrarea într-o nouă familie este destul de dificilă. Mai ales atunci când socrii îți cam pun piedici sau te fac să te simți ca un strain/ o străină care le-a luat pruncușorul de lângă ei.

Sunt situații în care socrii vor o poză de familie doar cu fiul sau fiica lor și cu nepotul sau nepoata și te exclud complet chiar și după câțiva ani de căsnicie. Desigur că aceste situații sunt nu numai stânjenitoare, ci pot da de gândit ginerilor sau nurorilor care se simt pur și simplu excluși, neacceptați, iar între ei și familia de origine a soțului este se află o barieră destul de înaltă, ridicată chiar de către părinți. Să vedem cum poți evita asemenea situații tensionate și cum te poți integra în peisajul de familie.

Comportamente disfuncționale care blochează instalarea păcii în familiile extinse

Regresia

Foarte multe persoane trec printr-un soi de regresie în momentul în care petrec timp împreună cu părinții lor sau cu familia de origine. Ceea ce înseamnă că atunci când ne aflăm în casa părintească, putem avea același comportament ca la vârsta de 10-15 ani, aceleași mofturi și acest lucru poate crea tensiuni între soți. Cele două roluri, acela de copil și de bărbat (cap al familiei) sau de femeie (gospodină și mamă) nu prea se potrivesc. De aceea este necesar ca această regresie să fie ușor eliminată din comportamentul copilului devenit adult.

10 lucruri pe care soacra ta le gândește, dar nu le spune

Monopolul

masa in familie femeie in varsta

Atunci când se întorc în familia de origine, membrii acesteia pot pune un fel de monopol asupra copilului lor, care a ajuns deja la vârsta la care are propria familie. Sunt situații în care copilul este așezat la masă între mamă și tată, iar nora sau ginerele stau undeva stingheri, într-un colț, fără a lua parte nici măcar la discuțiile de familie.

Excluderea

masa in familie

În cele mai grave dintre cazuri, ginerele sau nora este exclus/ă din fotografia de familie, din activitățile de după masă, din conversațiile între membri.

Rolul soacrei in familie: un adevar satirizat direct de la psiholog

Cum poți gestiona cu succes vizitele la socrii

1. Stabilește împreună cu partenerul pauze de câteva minute în care să vorbiți doar voi doi

Este foarte important ca încă dinainte de a pleca de acasă să stabilești cu partenerul ca, o dată la ceva timp, spre exemplu o oră și jumătate, să petreceți 10 minute numai voi doi, discutând anumite aspecte sau spunând lucruri importante despre vizită sau inconvenientele acesteia.

2. Aveți grijă de sentimentele celuilalt

În timpul vizitei la socrii, este foarte important ca cel înstrăinat de familie să fie întrebat de partener/ă dacă se simte bine și dacă există anumite lucruri care îl/o deranjează din punct de vedere emoțional.

masa in familie

3. Atenție la apropierea fizică, nu numai emoțională

Nu-ți lăsa partenerul sau partenera într-un colț stingher al mesei, iar tu să fii în centrul atenției, înconjurat de părinți, frați și surori sau neamuri din familia extinsă. Fii mereu atent la prezența lui/ ei lângă tine.

4. Comunicați ca o echipă

Atunci când sunteți întrebați despre un anumit lucru folosiți pronumele personal persoana a doua plural („noi”, „nouă”, „vom face”, „vom merge”) pentru a da tuturor de înțeles că sunteți o echipă.

femeie tanara femeie in varsta la masa

Dileme pe grupurile de mămici: "Cum o fac pe soacră să priceapă să nu îmi mai lege copilul cu panglici?"

5. Includeți partenerul în toate pozele de familie

Indiferent de răutățile părinților sau fraților și surorilor, refuzați să faceți o poză de familie fără cel/ cea care vă stă alături zi de zi.

6. Nu permiteți comentarii negative la adresa soțului sau soției

Nimic nu este mai stânjenitor decât adresarea unor comentarii negative în mod direct, vădit și fără perdea. Nu permiteți nici măcar mamei care v-a dat viață să vă jignească soțul sau soția și să îl/ o pună sau să o pună într-o lumină proastă.

masa in familie

Acestea fiind spuse, dorim tuturor înțelegere în familie, răbdare, putere și multă iubire pentru a depăși dificultățile puse de familia extinsă.

Surse foto: pexels.com

Surse articol: marriage.com

Articolul urmator
12 lucruri pe care să le faci dacă soțul alege familia lui în locul tău

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Te simți singură? Cum poți scăpa de această senzație
    Te simți singură? Cum poți scăpa de această senzație

    Singurătatea poate fi dificil de înfruntat și poate începe să-ți afecteze sănătatea mintală, făcându-te să te simți tristă, deprimată. Uneori, dacă te lupți,...

    O mamă a adus pe lume prima fetiță din familia soțului ei, după mai bine de 130 de ani în care s-au născut doar băieți
    O mamă a adus pe lume prima fetiță din familia soțului ei, după mai bine de 130 de ani în care s-au născut doar băieți

    Anumite cupluri își doresc mai mult să aibă o fată, în timp ce altele ar prefera mai degrabă un băiat. Ce se întâmplă însă când în familia...

    Cel mic este introvertit? Iată cum îl poți ajuta
    Cel mic este introvertit? Iată cum îl poți ajuta

    Ce părinte nu-și dorește să crească un copil fericit și bine adaptat societății în care trăiește? Facem tot ce ne stă în putință pentru a-i ajuta pe micuții noștri...

    „Am șase copii sub șase ani și consider că familia mea nu este întregită. O să mă opresc din făcut copii când voi simți”
    „Am șase copii sub șase ani și consider că familia mea nu este întregită. O să mă opresc din făcut copii când voi simți”

    În ciuda provocărilor pe care le au de înfruntat zi de zi, anumite femei susțin că se simt cu adevărat împlinite abia când ajung să aibă mulți copii. Printre...

    Mă simt mereu suprasolicitată. Iată de ce parentingul te face să te simți astfel 24/7
    Mă simt mereu suprasolicitată. Iată de ce parentingul te face să te simți astfel 24/7

    O mamă a trei copii ne povestește provocările prin care trece zilnic, îndeosebi în vacanțe cu cei mici. Ce face când se simte suprasolicitată și este pe punctul de a...

    Cum îl poți responsabiliza pe copilul tău în 5 pași simpli
    Cum îl poți responsabiliza pe copilul tău în 5 pași simpli

    Pe măsură ce micuțul tău descoperă lumea și devine tot mai independent, îți dai seama că trebuie să-l înveți ce înseamnă responsabilitatea. Fie că este vorba...

    Socrii mei le-au dat șampanie copiilor noștri, în vârstă de 3 și 5 ani
    Socrii mei le-au dat șampanie copiilor noștri, în vârstă de 3 și 5 ani

    Știm deja că atunci când cei mici petrec timp cu bunicii lor, sunt ceva mai răsfățați decât acasă și e firesc să fie așa. Cu toate acestea, bunicii trebuie să...

    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!
    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!

    Atunci când alegi un costum de baie pentru copilul tău, culoarea acestuia nu reprezintă neapărat un factor decisiv. Ar putea fi, însă, cel mai important! Culoarea costumului...

    © 2025 Qbebe