Rolul soacrei in familie: un adevar satirizat direct de la psiholog

Rolul soacrei in familie: un adevar satirizat direct de la psiholog

Irina Olteanu - Redactor Senior

Soacra, soacra, poama acra este o zicala care suna mult prea familiar pentru multe persoane. Din fericire sau din pacate pentru mine nu am beneficiat de vreo soacra, prin urmare am apelat la domnul Radu Leca, psiholog si tata, care ne lamureste in articolul urmator ce rol joaca aceasta in familie. Zambetele sunt garantate.

Domnul Radu Leca, Psiholog si CEO www.ultrapsihologie.ro,  dar si tata a avut amabilitatea de a ne ajuta la realizarea acestui material si de a ne lamuri ce rol joaca soacra in familie:

Rolul Soacrei este desemnat de societate si de regulile interne ale fiecarei familii in parte. Rolul soacrei este de Ajutor Activ in cresterea nepotilor. Numai ca, acest simplu rol, determina razboaie interfamiliale finalizate prin divort. Neintelegand cum din prima mana devine brusc ajutor in casa, soacra cauta permanent modalitati perfide de insertie personala in viata de cuplu.

soacra

Ce nu intelege soacra?

1. Din momentul in care baiatul ei a facut 16 ani, ea nu a mai existat ca mama. Din acea clipa ea s-a transformat intr-un tonomat de bani si scutiri medicale. Ca nu a acceptat si ca a crezut cu toata fiinta sa in controlul absolut, aceasta este o alta poveste.

2. Casatoria baiatului ei cu o femeie ce ii seamana atat fizic cat si comportamental, o distruge. In subconstient realizeaza asemanarile, dar ii este imposbil sa le accepte. Din acest motiv, soacra este setata sa distruga orice forma de conducere matriarhala. Cum ar putea sa accepte ca baiatul ei sa fie condus de o alta femeie decat ea?! Niciodata.

3. Ce enerveaza cel mai tare o mama? Cand cineva ii demonstreaza ca tot ceea ce a creat in paternul comportamental al copilului crescut, este gresit. La un moment dat, nurorile asta fac. Demonstreaza faptic ca tot ceea ce tine de sot este gresit. Demonstrandu-se acest lucru, trebuie sa se izoleze si motivatia sau faptasul. Soacra este faptasul. Ea este vinovata pentru toate greselile din cuplu. Daca nu era ea, nimic nu s-ar fi intamplat.

4. Atitudinea superioara sau superioritate din neintelegere! Soacra nu se pozitioneaza corect in noua familie. Are impresia existentei unei monarhii britanice in care regina, indiferent cat de batrana este, conduce cu mana de fier familia si tara. Groaznic, stiu. Neintelegand clar rolul ei, indiferent ca i se spune in fata, atitudinea de superioritate transpira din fiecare por. Nora, este tanara si neexperimentata, nora greseste, nora este cea care ii strica baiatul. Gresit, gresit, gresit. Dar nu intelege. Exista solutii!

5. Locul. Soacra nu isi intelege nici rolul real si nici locul pe care trebuie sa-l ocupe. Soacra traieste cu impresia posibilitatii permanente de conducere. Din acest motiv, razboiul este prezent in interiorul famililor.

Sunt rare, dar reale cazurile in care soacrele isi inteleg pozitia ce trebuie ocupata si accepta fara alte comentarii rolul desemnat. De ce se intampla acest lucru: din dragoste pentru nepoti.

soacra

Fapte clare

Urmatoarea fraza este adevarata "Mama lui" nu are nimic cu tine, ea este ingrijorata de soarta fiului ei. Mamele de baieti gandesc cu totul diferit de mamele de fete. Nurorile sunt privite ca un veritabil pericol. Tot ceea ce ele fac si spun este gresit si extrem de periculos.

Adevarat sau Fals:
Soacra intelege aparitia nurorii in viata fiului ei, ca pe o excludere.
Adevarat

Adevarat sau Fals:
Ei ii este total indiferent daca esti tu sau alta aleasa.

Adevarat

Temerea principala a Soacrei

Care este frica lor cea mai mare? De ce le este frica acum?
In jurul nostru bantuie atatea frici incat avem de unde sa alegem. Noi, ca oameni, suntem invadati de frica de moarte, de pierderea casei, de lovituri de stat, de razboi, de somaj, de suferinta indelungata sau de boala. Dar de UITARE se teme cineva?!

Uitarea - doamnele ce devin din intamplare (si) soacre au ca principal temere interioara frica de a fi uitate de catre fiu. Aceasta frica este alimentata continuu de varsta si ideile preconcepute. Cum se comporta o soacra careia ii este frica sa nu fie uitata? Dominator! Diferenta dintre ea si o matroana, este doar ocupatia.

In structura Atazagorofobiei se amesteca atomii fricilor mai mici, frica de singuratate si alienare, frica de ratare si de a pierde pe cineva drag. Batranetea este locul de evolutie preferat al acestor frici. Stiu ca la alte varste pot fi amagite, dar la senectute fricile se dezlantuie si ii asedieaza in jocul lor si pe cei din jur, pe cei care nu au ajuns, inca, acolo.

Ce solutii exista pentru ca viata de cuplu sa existe iar Soacra sa nu distruga tot?

Comunicarea categorica. Este stiut faptul ca Atazagorofobia isi bazeaza existenta pe Cenofobie (frica de idei noi). Comunicand categoric cu Soacra in primele saptamani de casatorie, de dupa luna de miere, soacra o sa-si inteleaga si accepte locul.

Cum integram corect Soacra in familie?

Integrarea Soacrei in familie se face in timp, pastrand linia comportamentala si atitudinala, in asa fel incat sa nu existe derapaje emotionale. Integrarea se realizeaza subtil. Delicatetea actului integrativ fiind decizional. Cand doi oameni impart viata impreuna, se imbina in concret, doua tipuri de conceptii despre cuplu si familie. Prezenta unui al treilea membru al familiei determina tensiuni si conflicte, fiecare crezand ca modul sau de actiune este cel potrivit. Soacra nu este doar un membru al familiei ce trebuie integrat corect ca sa nu provoace rau, ci si o baza de reala de ajutor. Este adevarat: Soacrele au defecte, dar stiind cum sa le valorifici caracteristicile, armonia si echilibrul isi fac simtita prezenta.

Stimati cititori ai Revistei Qbebe, care aveti probleme cu Soacra si nu va regasiti in randurile de mai sus, email-ul meu va sta la dispozitie. Imi scrieti si eu va raspund: articole@ultrapsihologie.ro

soacra

Multumim domnului Radu Leca pentru acest material.

Articolul urmator
Da, este foarte greu rolul de frate/soră mai mare. Uite de ce!
Da, este foarte greu rolul de frate/soră mai mare. Uite de ce!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce familie frumoasă are Aylin Cadîr! Cum se descurcă în rolul de mamă de doi copilași
    Ce familie frumoasă are Aylin Cadîr! Cum se descurcă în rolul de mamă de doi copilași

    Aylin Cadîr a intrat în atenția publicului acum mai bine de 20 de ani, când făcea parte din formația „Pops”. De-a lungul anilor, s-a remarcat în...

    Cum se descurcă Lavinia Pîrva în rolul de mamă
    Cum se descurcă Lavinia Pîrva în rolul de mamă

    Lavinia Pîrva și Ștefan Bănică sunt împreună de aproape 10 ani. Cei doi formează un cuplu din 2013 și au un băiețel de 3 ani, pe nume Alexandru, pe care încearcă...

    Ce întrebări au românii pentru psiholog?
    Ce întrebări au românii pentru psiholog?

    V-ați întrebat vreodată care sunt cele mai comune întrebări pe care le au românii pentru psiholog? Ne spune specialistul Mirona Păun.

    Jorge si-a dus copilul de 5 ani la psiholog. „Eu vreau să facă și ceea ce nu-i place”
    Jorge si-a dus copilul de 5 ani la psiholog. „Eu vreau să facă și ceea ce nu-i place”

    Jorge trece prin clipe nu tocmai ușoare! Artistul s-a văzut nevoit să își ducă fiul de doar 5 ani la psiholog după ce a observat la acesta câteva lucruri care l-au...

    Ce mari au crescut copiii Flaviei Mihășan. Cum se descurcă vedeta în rolul de mamă de băieți
    Ce mari au crescut copiii Flaviei Mihășan. Cum se descurcă vedeta în rolul de mamă de băieți

    Viață de mămică îi priește Flaviei Mihășan! Deși a renunțat la televiziune în urmă cu trei ani, pentru a se dedică vieții de familie, vedetă este o prezența activă...

    Ce mare a crescut fiul Vlăduței Lupău! Cum se simte artista în rolul de mămică
    Ce mare a crescut fiul Vlăduței Lupău! Cum se simte artista în rolul de mămică

    Vlăduța Lupău ajunge la sufletele a milioane de români prin cântecele sale pline de emoție. Puțini știu că îndrăgita cântăreața de muzică populară a...

    De ce a apelat Paula Seling la psiholog când a adoptat-o pe fiica ei, Elena
    De ce a apelat Paula Seling la psiholog când a adoptat-o pe fiica ei, Elena

    Paula Seling a dezvăluit că a apelat la psiholog când a înfiat-o pe fiica ei, Elena, care avea doar trei ani la momentul adopției. Artista a povestit, într-un interviu...

    Alex Dobrescu, fostul partener al Cristinei Cioran, face orice pentru a fi alături de fiica lui. „Merg și la psiholog"
    Alex Dobrescu, fostul partener al Cristinei Cioran, face orice pentru a fi alături de fiica lui. „Merg și la psiholog"

    După ce a primit interdicție să se apropie de fosta lui soție și de fiica lor, Alex Dobrescu simte că a ajuns la capătul puterilor. Mistuit de dorul fetiței sale, bărbatul se arată...

    © 2024 Qbebe