În societate modernă actuală, majoritatea responsabilităților în ceea ce privește creșterea, educarea copiilor, întreținerea gospodăriei și menținerea relațiilor familiale cad pe umerii mamelor.
Pentru că marea majoritate a bărbaților întreabă încă de când soțiile lor sau partenerele devin mame „cu ce pot să te ajut?”, dar nu fac nimic concret, o femeie pe nume Jill Simonian îi scrie soțului ei o scrisoare emoționantă și plină de îndemnuri pentru toți bărbații care ar trebui să întindă o mână de ajutor partenerelor lor, și nu doar să promită.
Scrisoarea către soțul ei a devenit virală și este adresată nu numai lui, ci și bărbaților, taților, soților, partenerilor de cuplu din întreaga lume.
„Mă întreb dacă ai putea să faci în fiecare zi ce fac eu, în ritmul în care o fac și dacă mă-ai înțelege atunci”
„Soțului meu cel drag,
Ești un tată grozav, un bărbat pe cinste, lucrezi din greu, ești simpatic, ești drăguț ,dar eu am ajuns la un punct în care nu mai rezist. Mă auzi mereu oftând și observi că îmi pun fața în palme, iar atunci îmi arunci o privire ciudată. Stau la masa din bucătărie privind în gol spre perete, după ce toată lumea s-a ridicat de la masă.
Mă întrebi adesea de ce sunt irascibilă, iar eu răspund că sunt doar obosită. Încerc să am un ton blând, să fiu resemnată, dar alteori țip din orice, pentru că sunt suprasolicitată. Atunci ai tendința să faci un pas înapoi, să mă lași în pace. Iar eu mă așez pe marginea patului și îți spun „mă întreb dacă ai putea să faci în fiecare zi ce fac eu, în ritmul în care o fac și dacă mă-ai înțelege atunci”.
Știu că de fiecare dată când repet acest discurs nu-ți place și mă uit la tine cum mă privești searbăd și îmi spui din nou „Ce pot să fac?”. Ar trebui să-ți fac în acel moment o listă de acțiuni pe care ar trebui să le îndeplinești imediat și să le și bifezi pe măsură ce sunt îndeplinite. În schimb, mă enervez pentru că m-am săturat să dau comenzi și să mă comport urât cu tine sau cu copiii.
Dragul meu soț, citește scrisoarea pe care nu voi avea niciodată curaj să ți-o dau
Așa că îți spun „Fă ceva, orice. Orice acțiune, cât de mare sau de mică, dacă simți că ar trebui făcută într-un moment aglomerat, nu mă mai întreba „de ce?” când cum ar trebui să o faci”. Dacă chiuveta este plină de vase murdare, pune vasele în mașina de spălat sau spală-le și astfel nu mă voi mai enerva. Pune rufele în mașina de spălat, strânge puțin prin casă, scoate gunoiul, șterge apa de pe podeaua bucătăriei și de pe chiuvetă, împachetează prânzul sau gustările copiilor, du copiii la școală.
De asemenea, ai putea să te duci la magazin să iei lapte sau apă dacă observi că acestea lipsesc, să uzi plantele, să pui pe sârmă rufele din mașina de spălat. Poți chiar să verifici capul copiilor de păduchi după ce am primit de la asistenta școlii o notificare despre existența unui focar.
Ai putea chiar să faci din când în când lecții cu copiii, să pregătești cina, să descarci vasele din mașina de spălat vase, ori chiar să cumperi cadouri de ziua copiilor și să participi la reprezentația de balet a fetelor. Culcă-i mai devreme pe micuți, îndeamnă-i să se spele pe dinți, citește-le câte o poveste de noapte bună și hrănește copiii, în loc să întrebi „ce este la cină?”.
Poți chiar să îmi mulțumești atunci când consideri că fac ceva ce merită apreciat și să nu mă mai judeci atunci când par nervoasă.
Semnat, mama copiilor tăi și soția ta.”
Cu siguranță o astfel de scrisoare emoționantă ar putea schimba perspectiva multor bărbați, tați, soți, parteneri, dacă ar citi-o de mai multe ori și și-ar privi soția sau partenera de cuplu în momentele cele mai grele, în care este epuizată și simte că nu primește suficient ajutor.
Surse foto: facebook.com, facebook.com, facebook.com, facebook.com
Surse articol: lovewhatmatters.com