1. Durere de cap
Deși multe persoane consideră că este o durere specifică adulților, și copiii se pot confrunta cu ea, chiar și cu migrene. Motivele pentru care apare durerea de cap la cei mici includ: ochelari de vedere nepotriviți, stres școlar și deshidratare. Specialiștii recomandă să întocmești un jurnal în care să ții evidența simptomelor - momentul de apariție, tipul de dureri, localizarea și intensitatea acestora. Migrenele, care dispun de o componentă ereditară, sunt de obicei dureri grave de cap și pot asocia sensibilitate la lumină sau la sunet și vărsături. Cazurile ușoare pot fi gestionate la domiciliu cu medicație analgezică; este necesar să îi oferi copilului și un aport sporit de lichide, precum și o perioadă corespunzătoare de odihnă. În cazul în care copilul are durere de cap și se confruntă și cu vedere încețoșată, eventual amorțire a gâtului sau slăbiciune a corpului, trebuie consultat de urgență de medic.
Citește și: Durerile de cap ale copilului: 7 cauze pe care nu le stiai
2. Durere de picior
Nu se întâmplă de puține ori ca un copil să acuze dureri la nivelul unui picior, în special în timpul nopții. De cele mai multe ori este vorba despre așa-numitele dureri de creștere sau senzații asociate cu puseele de creștere care se remediază de la sine. În cazul în care observi că cel mic/cea mică șchiopătează, refuză să se sprijine pe un singur picior, are piciorul umflat sau durerea persistă un timp îndelungat, este important să fie consultat de un medic. Uneori copiii care se confruntă cu infecții virale pot dezvolta sinovită tranzitorie, o inflamație temporară a șoldului; încep să șchiopăteze și prezintă durere articulară, fie la nivelul șoldului sau al genunchiului și este importantă monitorizarea din partea medicului. O altă cauză pentru apariția durerii de picior poate fi reprezentată de accidentare în urma practicării unui sport sau complicații la nivelul articulațiilor șoldului în cazul copiilor obezi.
Citește și: Durerile de crestere la copii: ce trebuie sa stie parintii responsabili
3. Durere de ureche
Acest tip de durere este extrem de des întâlnit în rândul copiilor și poate fi cauzată de acumularea de lichid în spatele timpanului, o infecție în porțiunea medie a urechii sau a canalului auditiv (urechea înotătorului). Durerea de urechea apare de obicei la mestecat, supt sau când copilul stă întins, poate fi însoțită de înroșire/inflamare a timpanului, uneori apare o scurgere, se observă o dificultate în auz sau diverse sunete (senzație de plenitudine sau pocnituri). Copilul se poate trage de ureche, este agitat și poate avea febră. Copiii cu vârsta mai mică de 5 ani sunt expuși unui risc crescut de infecții ale urechii, în special după infecții ale sistemului respirator superior. În cazul durerii de ureche este necesar consultul unui medic; la domiciliu poți administra paracetamol sau ibuprofen pentru calmarea durerii. În cazul în care este necesar antibiotic, asigură-te că respecți întreaga perioadă recomandată de administrare.
Citește: Durerea de ureche la copii: semnale de alarma
4. Durere de gât
Marea majoritate a copiilor s-a confruntat cel puțin o dată cu acest tip de durere. Durerea de gât poate fi cauzată de virusuri (nu se tratează cu antibiotic), de streptococi (necesită antibioterapie) sau chiar de alergii (este vorba mai degrabă despre o durere ușoară prelungită, similară unei iritații). În cazul virusurilor durerea de gât poate fi însoțită de febră, rinoree sau tuse. Pentru ameliorarea durerii la domiciliu este recomandată administrarea de analgezice, precum și de spray-uri/tablete cu efect antiseptic. Este necesar consultul medical dacă starea copilului nu se ameliorează/se agravează în decurs de câteva zile.5. Durere de ceafă
Durerea de ceafă este însoțită de o senzație de amorțeală și nu este constantă, putând fi cauzată de o poziție incomodă în timpul somnului. De cele mai multe ori este suficientă administrarea unui analgezic, însă este important să urmărești evoluția simptomelor. Amorțirea de la nivelul cefei prezintă îngrijorare când medicul suspectează o infecție a creierului și a măduvei osoase. Un copil care prezintă acest simptom, are febră, este apatic și nu pare să se comporte normal ar trebui să fie consultat de urgență și să i se efectueze o puncție lombară - în acest mod pot fi analizate celulele din lichidul spinal.
6. Durere de stomac
Durerea de stomac localizată în porțiunea dreaptă inferioară, care este subită și sub formă de crampe poate indica apendicită. Deși apendicele se află în partea inferioară dreaptă a abdomenului, durerea cauzată de apendicită poate porni de la buric și migra către dreapta. Când este vorba despre o viroză intestinală simptomele sunt febră, vărsături, durere de stomac și diaree. Când este vorba de apendicită apar diaree, durere de stomac, vărsături, durere și febră. Dacă observi aceste simptome copilul trebuie consultat cât mai curând deoarece apendicita progresează rapid și este tratată cel mai eficient când este depistată timpuriu. Pentru copiii mai mici de 4 ani poate fi vorba de invaginație, o afecțiune gravă în care o parte a intestinului alunecă în alta. Durerea apare în valuri la intervale de 20-60 minute și poate fi însoțită de vărsături, febră, sânge în scaun sau scaune lipicioase de culoare închisă. Toate acestea recomandă un consult medical de urgență.7. Durere de spate
Cel mai adesea în rândul copiilor durerile de spate sunt de natură musculară. Printre cauze se numără luxații sau întinderi musculare, efort fizic intens, probleme legate de postură și condiționare precară a mușchilor spatelui. De cele mai multe ori procedeele de tip imagistic precum radiografii, tomografii și RMN nu sunt utile în diagnostic și trebuie evitate. Majoritatea durerilor de spate răspund pozitiv la odihnă și modificări în activități. Există tratamente care necesită o perioadă mai lungă de timp pentru obținerea unor beneficii sustenabile, precum fizioterapie, chiropractică, ședințe de yoga sau masaj.
Surse:
www.verywell.com; www.today.com; www.parents.com