Sanii in alaptare: 6 probleme si solutii

Sanii in alaptare: 6 probleme si solutii

Alexandra Ion

Alaptatul este o prima experienta intre mama si bebelusul ei, dar de multe ori poate pune probleme, mai ales la inceput, cand fie productia de lapte nu este inca stabilita pentru nevoile sugarului, fie apar diverse alte afectiuni ce transforma acest proces intr-unul destul de complicat. Iata cele mai frecvente 6 probleme aparute in timpul alaptatului si solutiile lor.

1. Angorjarea sanilor

Angorjarea sanilor reprezinta o umplere excesiva a sanilor cu lapte, cauzata de obicei de un dezechilibru intre rezerva de lapte si cerintele copilului. Dupa prima producere a colostrului pentru nou-nascut, sanii incep sa produca lapte pentru copil incepand din zilele 2-5 dupa nastere. Cand laptele incepe sa se acumuleze, sanii vor fi, cel mai probabil, calzi si grei. Unele femei simt doar o usoara tumefiere, pe cand altele isi simt sanii mariti in volum. Aceasta plenitudine, numita angorjare primara este perfect normala, fiind cauzata atat de acumularea laptelui cat si de cantitatile crescute de sange si limfa.
Pentru a reduce durerea si cresterea in dimensiune a sanilor se administreaza ibuprofen, se aplica gheata sau comprese reci si se foloseste un sutien special pentru mamele care alapteaza si care este mai larg.
Totodata, pentru ca sanii sa fie mai moi inaintea alaptarii se efectueaza masaje usoare si se folosesc mainile sau o pompa pentru a scoate o cantitate mica de lapte din ambii sani. 

2. Mastita in timpul alaptarii

Mastita este o inflamatie a sanului relationata de cele mai multe ori cu alaptarea. Una din cinci femei vor suferi de mastita in primele 6 luni de viata ale copilului, si, de obicei, este asociata cu lezarea tisulara, cu infectii sau ambele.
Mastita este cauzata de fluxul scazut al laptelui. Cand incepe lactatia, laptele invadeaza tesutul mamar inconjurator care se inflameaza si predispune la infectie. Infectia este incurajata si de mameloanele crapate si iritate (cauzate de o alaptare improprie), ce permit patrunderea bacteriilor.

 Simptomele mastitei apar de obicei in primele 4-6 luni dupa nastere si se manifesta prin zone dureroase la nivelul sanilor, frisoane, nevralgii si simptome asemanatoare gripei, cresterea temperaturii corpului, o scurgere galbuie si densa la nivelul mamelonului. Majoritatea femeilor pot continua alaptarea la san in timpul tratamentului mastitei. 

Multi Mam Balm de la Vavian Pharma protejeaza si hraneste pielea mamelonului inainte si dupa alaptare. Formula speciala ce contine ceara de albine previne inflamatiile si iritatiile si protejeaza sanul. Produsul este natural si hipoalergenic, fiind inofensiv pentru sugar. 

3. Canale blocate

Infundarea canalelor si mastita sunt doua dintre cele mai intalnite afectiuni ale sanilor in timpul alaptarii. Insa cele doua probleme, desi sunt asemanatoare, nu sunt de fapt acelasi lucru. Adeseori, simptomele canalelor infundate sunt confundate cu simptomele mastitei, iar diferenta nu este intotdeauna usor de remarcat, mai ales cand este vorba de o mastita usoara. Semnele pentru un canal galactofor blocat sunt aparitia unor noduli pe care mama ii simte la palpare, zone rosii pe pielea sanului si durere moderata sau severa. Mastita apare mai ales atunci cand sanii sau mameloane sunt iritate si crapate. Trebuie insa mentionat ca un duct blocat poate conduce la mastita. Mamica trebuie sa aplice sanului masaj usor, sa alterneze pozitiile de alaptare si sa evite presiunea exercitata asupra sanului (sa nu poarte sutiene stramte si sa nu apese cu putere sanul atunci cand alapteaza) si sa alapteze bebelusul la cerere. Suctiunea ajuta la desfundarea canalelor.

4. Mameloane dureroase si crapate

Mameloanele dureroase si crapate reprezinta afectiuni destul de intalnite la majoritatea femeilor, dar ele au o ocurenta ridicata mai ales in timpul alaptarii. De cele mai multe ori, aceste dureri pot aparea cand bebelusul nu este pozitionat corect la san. Este necesar ca mamica sa se asigure ca bebelusul apuca tot mamelonul atunci cand suge. Un mamelon ranit se va cicatriza in cateva zile si prin scufundarea sanilor in apa cu sare sau apa cu bicarbonat. Este necesar ca sanii sa respire, asa ca mamica poate renunta o perioada la sutien, trebuie sa evite spalarea cu sapun a mameloanelor , deoarece acestea usuca pielea, si trebuie sa fie atenta la pozitionarea bebelusului la san. 

 Multi Mam Lanolin este un produs special destinat ingrijirii mameloanelor sensibile si uscate ale femeilor care alapteaza. Produs natural, inofensiv pentru copii. Nu este necesara indepartarea produsului inainte de alaptare. Fara gust si miros. Se poate utiliza si in cazul nasului uscat si buzelor crapate de la raceala, atat la copil cat si la mama.  

Aplicare:
Multi-Mam Lanolina poate fi utilizat pe tot parcursul zilei, in orice moment convenabil.
Pentru o protectie optima se aplica inainte de alaptare.
Se aplica de minim de 2 ori pe zi.

Mod de utilizare:
Se inmoaie o cantitate mica de Multi-Mam Lanolina intre varfurile degetelor si se aplica pe intreaga zona a mamelonului. Inainte de utilizare se recomanda a se incalzi usor tubul intre palme.

5. Mameloane ombilicate/ plate

In diverse forme, plate, ombilicate, comune, alungite, mameloanele pot crea anumite dificultati de apucare a sanului de catre nou-nascut, dar acest aspect nu trebuie sa constituie o piedica in calea alaptarii. Mamelonul ombilicat este acela care la presiunea aplicata pe areola se „retrage", se adanceste, in loc sa iasa in relief, spre deosebire de mameloanele plate, care nu sunt in relief, dar care nici nu se adancesc. Mameloanele plate sunt mai des intalnite decat mameloanele ombilicate. Desi pun in dificultate mamica, exista intotdeauna solutii pentru ca alaptarea sa decurga firesc. Mamicile sunt sfatuite sa schimbe des pozitia alaptarii, sa aplice presiune pe san pentru a scoate mamelonul in afara si sa evite folosirea suzetelor.

6. Candidoza mamelonului

Candida este o ciuperca care infloreste in medii calde, intunecate si umede, cum ar fi in membranele mucoase ale gurii si vaginului, in zona scutecului la bebelus, in pliuri cutanate, in tampoanele din sutien si pe sfarcurile umede.
Printre simptomele candidozei mamelonului se numara durerea comparativa cu o arsura, care se accentueaza dupa muls sau supt, mameloane dureroase si rosii, sani care inteapa in timpul sau dupa alaptare, mameloane inflamate spontan, dupa o perioada in care alaptarea a decurs normal.
Poti evita aparitia ciupercii candida atunci cand eviti tampoanele de sutien din plastic, cand porti sutiene 100% din bumbac, pe care sa le speli in fiecare zi cu apa fierbinte.

www.magazinvavianpharma.ro

 

Articolul urmator
Alăptarea a fost dăunătoare pentru sănătatea mea mintală și mi-aș fi dorit să mă opresc mai devreme
Alăptarea a fost dăunătoare pentru sănătatea mea mintală și mi-aș fi dorit să mă opresc mai devreme

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere
    Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere

    În urmă cu aproape o săptămâna, Emily Burghelea a devenit din nou mămică. Fosta concurentă „Bravo, ai stil” a adus pe lume un băiețel perfect sănătos, care...

    Am folosit pompa de alăptare în public și am fost mustrată. Ce mi-aș fi dorit să știe toți oamenii
    Am folosit pompa de alăptare în public și am fost mustrată. Ce mi-aș fi dorit să știe toți oamenii

    Alăptarea în public este un subiect controversat, care generează două tabere mari și late: pro și contra. Această mămică de peste Ocean povestește experiența sa cu alăptarea...

    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)
    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)

    Ca să-i poți oferi copilului tău lapte matern de cea mai bună calitate, trebuie să îți asiguri o dietă variată și echilibrată. Procedând așa, obții vitaminele,...

    "Ce soluții aveți pentru abstinența după naștere? Simt că o iau razna". Întrebare de la un tătic pe un grup. Ce răspunsuri a primit
    "Ce soluții aveți pentru abstinența după naștere? Simt că o iau razna". Întrebare de la un tătic pe un grup. Ce răspunsuri a primit

    După naștere proaspăta mamă se concentrează 100% pe nou-născut și pe nevoile acestuia, dar și pe recuperarea corpului ei care a trecut prin schimbări masive. De aceea libidoul este...

    Studiile confirmă: tații joacă un rol esențial în susținerea procesului de alăptare
    Studiile confirmă: tații joacă un rol esențial în susținerea procesului de alăptare

    Tatăl se poate implica activ în creșterea copiilor chiar din primele zile de viață. Cu multă grijă și suficientă informație, bărbatul își poate susține partenera să...

    Zodiile care fug întotdeauna de propriile probleme
    Zodiile care fug întotdeauna de propriile probleme

    În timp ce anumite persoane nu stau deloc pe gânduri când în viața lor intervine o problemă și fac tot ce pot să o rezolve, altele preferă să o ignore, să-și...

    Niciodată nu spune aceste 5 lucruri unui părinte care are un copil cu probleme
    Niciodată nu spune aceste 5 lucruri unui părinte care are un copil cu probleme

    Părinții copiilor cu probleme trec prin diferite provocări zi de zi. De aceea, abordarea lor nu este tocmai ușoară, îndeosebi în ceea ce privește dizabilitatea cu care se...

    Probleme la puterea a doua: Iată ce fac acești gemeni când părinții lor cred că dorm
    Probleme la puterea a doua: Iată ce fac acești gemeni când părinții lor cred că dorm

    Andrew și Ryan au devenit vedetele rețelelor de socializare în urmă cu 5 ani. Motivul? La doar 2 ani, gemenii dădeau adevărate petreceri nocturne, când părinții lor...

    © 2024 Qbebe