Conform ultimelor statistici, în România se nasc anual peste 1000 de copii cu malformații cardiace. Din păcate, posibilitățile salvării și recuperării acestor copii sunt foarte limitate, pentru că doar la Marie Curie și la Târgu Mureș acești copii pot fi operați. Sistemul medical din România nu poate trata toți copiii cu malformații cardiace, drept urmare salvarea acestora vine din străinătate.
Numai în Italia, peste 700 de copii au fost operați în baza unui protocol făcut de statul român, conform căruia statul asigură plata tratamentului, însă nu și transportul, fiind subvenționat de o societate privată. Din fericire, există zboruri salvatoare care asigură transferul de la o viață condamnată la boală, la speranță.
Copiii mici, fragili, care se nasc cu malformații cardiace primesc o nouă șansă la viață în străinătate
Din păcate, unii dintre acești copii care se nasc cu malformații cardiace sunt abandonați de părinți ,lăsați în grija unor voluntari, alții merg împreună cu părinții spre a fi salvați. Copiii sunt transferați de la spitalul Marie Curie de o echipă medicală condusă de doctorul Cătălin Cârstoveanu către spitalul San Donato din Italia, unde primesc singura lor șansă la supraviețuire.
Zborul nu este ușor, fiecare copil necesită atenție maximă și proceduri medicale care să îl țină stabil. Fabrizio este doar unul din acești copii care se nasc cu malformații cardiace, având o afecțiune gravă și rară a inimii de care părinții au aflat de abia după naștere. Așa că, la doar două săptămâni, Fabrizio pleacă spre locul unde medicii încearcă să-i asigure o nouă speranță la viață.
Mama lui Fabrizio mărturisește că aceasta este o șansă în plus pentru copilul ei, care va avea nevoie de-a lungul copilăriei de mai multe intervenții chirurgicale, însă prima este cea mai urgentă și mai importantă dintre toate și din păcate nu se poate face în România.
Anomaliile congenitale (la nastere)
Copii cu anomalii adesea sunt abandonați de părinți, dar ajutați de voluntari să supraviețuiască
„Nu este o viață normală, dar este singura șansă pentru copil și urmează și alte operații, cel puțin două intervenții. Nu prea există în România copii care să devină adulți cu astfel de boală”, mărturisește doctorul Cătălin Cârstoveanu.
Un alt caz la fel de grav este a lui Patrick, un copilaș extrem de bolnav care la vârsta de doar un an de zile se luptă să supraviețuiască. Din păcate, a fost abandonat de mamă în spital, aflând că suferă de o boală severă și aproape fără nicio șansă la supraviețuire. Acum Patrick este îngrijit de Veronica, voluntară la spitalul Marie Curie, care a fost cucerită dintr-o singură privire de către băiețel și astfel i-a devenit asistentă maternală și îl consideră copilul ei.
Oamenii cu suflet mare se adună în spitalul Marie Curie pentru a face voluntariat pentru acești copii aflați în dificultate, printre care și Adelina Toncean, femeia care a luat din spital doi copii abandonați cu boli grave. Din păcate, primul nu a supraviețuit, fiindcă nu a fost operat la timp, suferind de o malformație foarte gravă: „Blondie a murit în fața mea urlând că se sufocă, iar eu mi-am promis ca asta să nu se mai întâmple”.
Asociația întemeiată din suferința pierderii unui copil, care a salvat sute de vieți
Blondie este asociația întemeiată de Adelina Toncean care a primit numele copilului pe care l-a pierdut și care reprezintă un proiect important pentru o nouă șansă la viață pentru copiii cu malformații cardiace. Din fericire Adelina a strâns o comunitate impresionantă de oameni și și-a propus să se răstoarne munți ca să găsească bani pentru curse. Drumul spre Italia costă 40000 de euro are numărul 204.
„Pentru unii drumul până înapoi trebuie să treacă întâi prin cer și apoi să înceapă viața așa cum trebuie să fie pentru un nou-născut și mama lui”, declara Adelina Toncean.
Medicul Cătălin Cârstoveanu, șeful secției ATI nou-născuți de la spitalul Marie Curie este și cel care încearcă să salveze fiecare suflet care se confruntă cu malformații ale inimii. Alături de Asociația Blondie, a dat șansă la viață unui număr impresionant de peste 700 de copii.
„Mulți dintre cei pe care îi ducem în străinătate ar muri cu siguranță în România, pentru că noi nu avem capacitatea să-i operăm pe toți. În România am avea suficienți doctori, dar nu avem capacitatea tehnică de a-i primi în cele două centre care operează nou-născuți”, declara medicul Cătălin Cârstoveanu.
Și Rebeca, o fetiță de numai patru luni, cu trei operații pe cord a fost martora unei minuni făcute de medicii din Italia. Mama fetiței mărturisește că totul a decurs foarte bine, iar fetița se va recupera la spitalul Marie Curie. Ioana este un alt copil salvat grație implicării medicului Cătălin Cârstoveanu împreună cu asociația Blondie și Adelinei Toncean, care acum are șase ani și a ajuns la spitalul din
Italia, când nimeni nu-i mai dădea nicio șansă la vârsta de doi ani.
Pentru acești copii și părinții lor, echipa de medici reprezintă o șansă la viață pe care o primesc în mod neașteptat, miraculos, cu mari eforturi, dar cu promisiunea unei vieți aproape de normalitate…
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: glsa.ro, digi24.ro