Ce este sindromul alcoolismului fetal?
Femeile care consuma alcool in timpul sarcinii isi pun bebelusii in pericol. Alcoolul ingerat trece de bariera materno-fetala (zona in care se face schimbul de substante mama-fat, la nivelul placentei). Astfel, substantele alcoolice ajung in sangele si celulele fatului. Copilul va avea probleme de dezvoltare psihica si fizica. Va suferi de retard mintal, anomalii ale sistemului nervos si probleme de crestere.
Noile cercetari arata ca nu doar mamele pot pune in pericol dezvoltarea bebelusului. Aparent, dintr-un studiu realizat pe rozatoare s-a constatat faptul ca si alcoolul consumat de tata are un rol negativ pentru fat.
Un grup de soareci masculi au fost expusi unor substante alcoolice, in timp ce alt grup unor substante saline. Ulterior, au fost lasati sa se imperecheze pentru a vedea rezultatele experimentului. Fetusii proveniti de la masculii afectati de alcool au o dezvoltare anormala a anumitor organe si subdezvoltare a creierului. Fetusii procreati de masculii sub influenta solutiei saline au fost normali.
Un alt studiu, realizat pe un mascul sobolan, a descoperit faptul ca alcoolul poate afecta si fertilitatea masculului. Rozatoarea a fost expuas substantei alcoolice. A fost lasat liber o perioada pentru ca efectul alcoolului sa treaca. S-a imperecheat, iar fetusii rezultati au fost slab dezvoltati.
"Devine din ce in ce mai clar ca masculii care consuma alcool in perioada pregestationala produc anumite efecte negative la pui", a afirmat doctorul Theodore J. Cicero, in lucrarea sa "Efectele expunerii paterne la alcool asupra dezvoltarii urmasilor".
Surse: sciencedaily.com, allparenting.com, examiner.com.