Tripofobia: ce este și cum te poate afecta

Tripofobia: ce este  și cum te poate afecta

Andreea Guica - Redactor

Ai auzit vreodată de tripofobie? Dacă nu, îți spunem noi, iar dacă da, poate vei afla o informație nouă despre acest subiect (de altfel, destul de controversat). Află cum se manifestă tripofobia și ce poți să faci dacă descoperi că suferi de această afecțiune.

Ce este tripofobia

Tripofobia (din greacă, „trypa” - gaură, „phobos” - frică) înseamnă, pe scurt, frica de găuri. Ea se manifestă ca o frică puternică de obiecte sau ființe care prezintă găuri pe suprafața acestora.

Tripofobia a este un termen care a apărut recent, în anul 2005 și a fost denumit de utilizatorul unui forum care ridica problema acestui tip de fobie. De atunci, tot mai multe persoane spun că suferă de această fobie, care reprezintă, încă, un subiect controversat.

Tripofobia nu apare în Manualul de diagnostic și statistică al tulburărilor mentale (DSM-5), nefiind recunoscută din punct de vedere științific, tocmai pentru că se manifestă diferit față de celelalte fobii. Aceasta nu împiedică funcționarea cotidiană a unei persoane, cum o face fobia socială, de pildă. Cu toate că nu este recunoscută de DSM-5, frica de găuri apare ca un fenomen din ce în ce mai comun. 

femeie care se uita la un perete cu gauri

Cum se manifestă tripofobia

Ca orice altă afecțiune, simptomele tripofobiei se resimt atât la nivel mental, cât și fizic. Iată care sunt acestea:

  • Fiori pe șira spinării sau senzația că ți se face pielea de găină;
  • Senzație de dezgust;
  • Greață;
  • Transpirație;
  • Palpitații;
  • Amețeli; 
  • Disconfort la nivel vizual;
  • Disconfort sau senzație de stres general;
  • Senzație de panică, sau în cazuri mai severe, atac de panică;
  • Tremur.

Având în vedere simptomele de mai sus, trebuie să știi că tripofobia nu se manifestă la fel la toți oamenii. S-ar putea ca unele persoane să experimenteze doar o senzație generală de dezgust, în timp ce alții vor resimți frică și anxietate puternică în legătură cu obiectele care conțin găuri, uneori, doar imaginându-și obiectul respectiv.

Cum se manifestă entomofobia sau fobia de insecte și cum îți ajuți copilul să o depășească

 Ce declanșează tripofobia

În funcție de cât de puternică e fobia resimțită, factorul declanșator poate fi - la fel cum am menționat și în paragraful anterior - un obiect, insectă sau animal cu suprafața plină de găuri mici, alăturate; iar de multe ori, doar vizualizarea acelui obiect în minte poate fi suficientă de puternică pentru a declanșa acest tip de fobie.

Cercetările de până în prezent indică faptul că frica de găuri reprezintă, la nivel subconștient, frica de anumite animale periculoase, veninoase, cum ar fi caracatița cu inele albastre sau scorpionul galben palestinian, care au suprafața acoperită cu găuri, precizează healthline.com.

Cu alte cuvinte, e posibil ca tripofobia să fi apărut ca răspunsul nostru evolutiv de a detecta amenințările din mediul înconjurător. 

Câteva exemple de factori declanșatori (triggeri) ai acestui tip de fobie, sunt următoarele:

  • Bureții;
  • Imprimeuri cu buline;Baloanele de săpun;
  • Brânza elvețiană;
  • Fagurii de miere;
  • Porii (măriți) de pe față și alte afecțiuni ale pielii:
  • Ochii de insecte;
  • Căpșunele;
  • Rodiile;
  • Păstăile cu semințe de lotus;
  • Recif de corali;
  • Imagini editate în programe ca photoshop, menite să declanșeze tripofobia.

Nu în ultimul rând, există anumite teorii care leagă acest tip de fobie de alte afecțiuni psihice, cum ar fi anxietatea. În acest caz, anxietatea - chiar dacă nu este o cauză directă -  poate contribui la declanșarea fricii puternice de găuri. 

Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) (care derivă tot dintr-o anxietate puternică) este, adesea, asociată cu tripofobia.

seminte de floare de lotus

Cum depistezi tripofobia

Acest capitol este unul subiectiv, deoarece încă nu există teste oficiale, standardizate, pentru depistarea tripofobiei. Însă, există anumite teste pe care le poți face preliminar, online, pentru a avea o idee mai clară despre răspunsul pe care îl cauți.

Sigur că la prima căutare pe Google, s-ar putea să găsești imaginile photoshopate despre care vorbeam mai sus, care, cel mai probabil, deranjează vizual pe majoritatea persoanelor. Însă acest lucru nu e suficient pentru a spune „sufăr de tripofobie”.

O variantă mai bună, care îți poate da un răspuns sigur, este vizita la un psiholog sau psihiatru - în special dacă resimți puternic unele dintre simptomele menționate mai sus.

Desigur, cum tripofobia nu este o fobie recunoscută, acesta nu va scrie cuvântul respectiv în dreptul diagnosticului. Cel mai probabil, vor ieși la suprafață altfel de afecțiuni, care se tratează ori cu medicamente, ori cu psihoterapie, ori cu ambele.

Remedii împotriva tripofobiei

Cele mai comune forme de tratament împotriva unei fobii (aceasta sau altele) sunt tratamentul medicamentos și psihoterapia, în special psihoterapia cognitiv-comportamentală și psihoterapia prin expunere. Aceasta din urmă reprezintă un proces în care pacientul este expus la stimulul declanșator treptat, până când apare desensibilizarea. 

Specialistul îți mai poate recomanda și alte metode holistice de tratament, cum ar fi meditația, yoga, sau chiar petrecerea timpului în natură.

Sperăm că ai învățat ceva nou și totodată, sperăm să nu te confrunți niciodată cu tripofobia sau cu orice alt tip de fobie. Nu uita că sfatul specialistului este singurul care ar trebui să conteze în acest caz!

Surse foto: www.pexels.com 

Surse articol: healthline.com clevelandclinic.org everydayhealth.com reginamaria.ro

Articolul urmator
Polifagia: ce este și cum te poate afecta?
Polifagia: ce este și cum te poate afecta?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce este discalculia și cum îți poate afecta copilul?
    Ce este discalculia și cum îți poate afecta copilul?

    Discalculia este o tulburare de învățare care impune probleme cu privire la capacitatea unei persoane de a înțelege și de a efectua calcule matematice. Așa cum dislexia...

    Ce este dispraxia și cum îți poate afecta copilul
    Ce este dispraxia și cum îți poate afecta copilul

    Dispraxia sau tulburarea de mișcare afectează dezvoltarea motricității și a coordonării corpului, atât la copii, cât și la adulți. La copil, semnele care arată că...

    Ce este tanatofobia și cum îți poate afecta viața
    Ce este tanatofobia și cum îți poate afecta viața

    Este firesc să ai și momente în care să îți faci griji legate de finalul vieții tale, să te întrebi cum pot decurge lucrurile atunci. Însă dacă aceste griji...

    4 semne că ești „țapul ispășitor” din familie și cum îți poate afecta asta relațiile
    4 semne că ești „țapul ispășitor” din familie și cum îți poate afecta asta relațiile

    Ai simțit de multe ori că majoritatea membrilor familiei dau vina pe tine pentru diverse probleme sau că întreaga responsabilitate pentru a rezolva o problemă stă în...

    Vine Luna Roz! Cum ne va afecta prima lună plină din această primăvară
    Vine Luna Roz! Cum ne va afecta prima lună plină din această primăvară

    Spre finalul acestei săptămâni, sâmbătă, pe 16 aprilie, prima lună plină a acestei primăveri, Luna Roz, va fi vizibilă. Întrucât stă sub semnul Balanței, ea...

    Ce se întâmplă când un copil este respins de părinți? Un studiu spune că este o rană care nu se mai poate vindeca
    Ce se întâmplă când un copil este respins de părinți? Un studiu spune că este o rană care nu se mai poate vindeca

    Există o percepție conform căreia, atunci când vine vorba de dezvoltarea copiilor, afecțiunea mamei este cea mai importantă, iar tații sunt pe locul doi. Cu toate acestea, un...

    Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi
    Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi

    Cu toții vrem să facem ceea ce este mai bine pentru copiii noștri. De multe ori, însă, din dorința de a-i ține cât mai departe de orice i-ar outea răni emoțional sau...

    Religia poate fi inclusă la BAC? Cultele religioase susțin că materia este discriminată
    Religia poate fi inclusă la BAC? Cultele religioase susțin că materia este discriminată

    Reprezentanții Bisericii Ortodoxe, precum și a celorlalte culte religioase, susțin că religia este discriminată ca materie în școli și ar trebui introdusă ca materie...

    © 2024 Qbebe