Informații importante despre diabet
Majoritatea simptomelor timpurii provin de la un nivel mai rdicat al glucozei, un tip de zahăr, din sânge. Semnele de avertizare pot fi atât de ușoare încât nici nu le vei observa, în special în cazul diabetului de tip 2. Conform studiilor recente un procent de 25% dintre persoanele cu diabet tip 2 nu au știut că au această afecțiune (află abia când apar probleme în urma leziunilor pe termen lung cauzate de boală). În ceea ce privește diabetul de tip 1, simptomele apar de obicei rapid, în decurs de câteva zile sau câteva săptămâni și sunt mult mai grave. Dacă experimentezi unele dintre simptomele următoare, este important să discuți cu medicul pentru a-ți recomanda testele necesare.
Semne care dezvăluie că ai putea să suferi de diabet
1. Simți nevoia să urinezi mai des - se întâmplă deoarece ai prea mult zahăr în fluxul sanguin, pe care corpul îl va elimina prin urină. În medie o persoană are nevoie să urineze între 4-7 ori în interval de 24 de ore, dar persoanele diabetice ajung să facă mult mai des. De ce se întâmplă acest lucru? În mod normal corpul reabsoarbe glucoza pe măsură ce trece prin rinichi. Dar atunci când diabetul determină o creștere a glicemiei, rinichii nu vor putea să o aducă înapoi. Din acest motiv corpul creează mai multă urină și preia mai multe lichide - apare o cantitate mai mare de urină eliminată și mai des.
2. Gura este constant uscată, precum și pielea - pur și simplu nu poți să bei suficiente lichide pentru a-ți potoli setea din cauza nivelului ridicat de zahăr din sânge. Are legătură cu punctul anterior. Deoarece urinezi mult și des se instalează setea. Cu cât bei mai multe lichide, cu atât vei urina mai mult. În ceea ce privește pielea, corpul folosește lichidele să creeze urină și nu mai rămâne suficientă hidratare la nivelul organismului - poți ajunge deshidratat, iar la nivelul pielii poți avea senzație de mâncărime.
3. Îți este mereu foame - la scurt timp după ce te-ai bucurat de un meniu pentru două persoane încă iei în considerare încă o porție, aspect ce are legătură cu faptul că glicemia urcă și coboară des. Ce se întâmplă exact? Corpul tău transformă mâncarea pe care o consumi în glucoză pe care celulele o folosesc pentru energie. Dar celulele tale au nevoie de insulină pentru a aduce glucoza. Dacă corpul tău nu creează deloc insulină sau dacă celulele tale se opun insulinei pe care corpul o creează, glucoza nu poate pătrunde, iar tu nu vei avea energie (apare senzație de foame și oboseală)
4. Scazi în greutate - chiar dacă îți este mereu foame și slăbești, corpul tău descompune proteinele și mușchii pentru a se alimenta deoarece crede că te înfometezi
5. Te simți epuizat - alimentele pe care le consumi nu îți furnizează energia necesară pentru corp și din acest motiv experimentezi o stare permanentă de oboseală (are legătură cu senzația de foame explicată anterior)
6. Vederea îți este încețoșată - din cauza unui nivel crescut de zahăr în sânge. Schimbarea nivelului de lichide din corp poate determina straturile moi din ochi să se inflameze. Ele își modifică forma și își pierd abilitatea de a se focusa.
7. Nu te simți la fel ca de obicei - ai o dispoziție schimbătoare și ești morocănos deoarece glicemia ta nu mai este controlată. Poți confunda acest simptom cu depresia
8. Nu te poți concentra - din cauză că glicemia a rămas la un nivel crescut un timp îndelungat
9. Corpul tău nu se mai repară singur - vindecarea lentă a rănilor se datorează nivelelor ridicate de zahăr care influențează procesul natural de vindecare
10. Simți furnicături sau amorțeală în mâini sau picioare - senzația apare din cauza leziunilor nervoase datorate unui nivel prea mare de glucoză în sânge
11. Te confrunți cu infecții dese - infecțiile de tract urinar și candidozele sunt deosebit de comune deoarece bacteriile se înmulțesc în medii bogate în zahăr. Infecțiile pot să apară în orice zonă caldă, umedă cu pliuri de piele, inclusiv; între degetele de la mâini și de la picioare, sub sâni, în sau în jurul organelor sexuale
12. Te confrunți cu dureri de cap - deoarece vasele tale de sânge din creier încep să aibă spasme (nu primesc suficient sânge)
13. Vomiți și ai dureri de stomac - un simptom deseori confundat cu gripa, care se datorează creșterilor și scăderilor în glicemie. Atunci când corpul tău ajunge să ardă grăsimi creează cetone. Acestea se pot acumula în sânge până la un nivel periculos determinând cetoacidoză (cetonele pot să cauzeze probleme cu stomacul).
Simptomele diabetului pot apărea în decursul timpului sau pot apărea rapid. Diverse tipuri de diabet pot avea simptome similare sau diferite semne de avertizare. Tipul 1 de diabet este în general diagnosticat în rândul copiilor și al adulților tineri, deși poate apărea la orice vârstă. Alte câteva semne sunt: răni care nu se vindecă rapid sau infecții persistente (din cauza glicemiei crescute pe termen lung este afectat fluxul sanguin și sunt lezați nervii prin urmare este îngreunat procesul de vindecare a rănilor), probleme cardiace. Un copil mai poate experimenta următoarele simptome: scădere bruscă și neintenționată în greutate, enurezis (udarea patului) după o perioadă în care nu a avut această problemă, o candidoză în cazul unei fete preadolescente, simptome similare gripei (greață, vărsături, respirație care miroase asemenea fructelor, probleme cu respirația și pierderea concentrării). Simptomele similare gripei apar atunci când un diabet nediagnosticat determină cetonele să se acumuleze în fluxul sanguin (cetoacidoză diabetică - este o urgență medicală și necesită tratament medical imediat).
Este posibil să nu experimentezi deloc niciun semn vizibil; diabetul se poate instala în decursul mai multor ani, iar semnele pot fi subtile. Cu cât trece mai mult timp fără a fi diagnosticat, cu atât crește riscul de boli cardiace, renale, amputare, pierderea vederii și complicații grave. Persoanele cu factori de risc, precum istoric familial sau supraponderabilitate trebuie evaluate regulat.
Citește și: Simptomele diabetului la copii
Surse: www.healthline.com; www.webmd.com; https://alllife.co.za