De-a lungul vieții, femeile trec prin drame incredibile. Sunt atinse fără voia lor încă de când se nasc, iar atunci când cresc trebuie să facă față unor standarde foarte înalte, ridicate de societate, cu precădere de reprezentanții sexului masculin.
Aceste standarde nasc frustrări, drame personale, probleme de acceptare a identității și chiar probleme în familie.
Drept dovadă stă mărturia unei mame care aduce în vedere toate stările negative prin care a trecut după ce a născut, descriindu-le cu lux de amănunte.
„În anul 2015 când am născut primul meu copil, termenul de „atins fără voie” devenise deja un limbaj milenar obișnuit pentru femeile copleșite de atingerile fizice.
Aceleași femei sunt cele care se ascund în baie, cele care își încrucișează brațele pentru a crea o barieră între corpul lor și restul lumii, distanțându-se de soțul și de copiii lor.
Am aflat de acest termen atunci când copilul meu era doar un bebeluș, iar eu pierdeam timpul pe forumuri de mămici online pentru a obține informații concrete cu privire la dezorientarea constantă în care mă scăldam.
Doi ani mai târziu, aveam momente în care nu îmi doream să fiu atinsă de copiii sau de soțul meu și simțeam nevoia să scap, să evadez, la fel ca multe alte femei din întreaga lume.
Mișcarea Me too a adus în atenția lumii declarațiile femeilor care fuseseră violate, hărțuite, abuzate din punct de vedere sexual. Iar acela a fost un moment revelator pentru mine”, susține mămica.
De-a lungul vieții, o femeie este atinsă de mii de ori fără permisiunea ei
„Repulsia pe care o aveam față de mângâierea copiilor mei cu mânuțele lor delicate și moi erau rezultatul neacceptării profunde a corpului meu. Îmi amintesc cum doream să scap de orice lucru atașat de mine, să-mi curăț pielea până când devine curată.
Odată cu dorința de a nu fi atinsă de nimeni, au venit la pachet și amintirile despre momentele în care m-am simțit folosită, abuzată și privită necorespunzător de către bărbați, fără voia mea”, continuă tânăra.
Aceasta este doar o parte a mărturiei unei mămici cu care foarte multe femei pot empatiza. Ea își amintește că pleca imediat de lângă copiii ei în momentul în care o loveau cu palmele lor mici din frustare, când se uitau pur și simplu la ea când se îmbracă, sau îi atingeau corpul în joaca lor.
„În acele momente nu mă puteam gândi decât la privirea plină de nesaț a soțului meu și la sutele de bărbați care, deși abuzau femeile, ajungeau totuși în poziții sus puse ale societății”, continuă ea.
Perioada maternității a venit cu destul de multe provocări pentru autoarea Lyz Lens, care a scris în cartea ei „Există mereu un bărbat care îmi atinge corpul” despre drepturile femeilor însărcinate, dând ca exemplul o mamă a unui băiețel în vârstă de trei ani, însărcinată cu al doilea copil.
Și-au lăsat fiica să fie abuzată sexual pentru a scăpa de datorii
Autoarea susține că puterea bărbaților a fost întotdeauna prezentă în viața femeilor, dar s-a resimțit cu atât mai mult în timpul și după campanile electorale. Este vorba despre un număr foarte mare de candidați reprezentanți ai sexului tare, care iau decizii ce țin de drepturile femeilor.
De aceea, sentimentul de a fi supuse bărbaților persistă. Privind doar proiectul de lege din Statele Unite ale Americii ale conservatorilor care urmăresc interzicerea completă a avorturilor pe tot teritoriul națiunii, este cel mai bun exemplu în acest sens.
Peste hotare, știrile nu sunt foarte îmbucurătoare, deoarece femeilor le-au fost interzise, la propunerea gvernanților, în mare parte bărbați, folosirea metodelor contraceptive. De asemenea, în 14 sate din America este interzis avortul.
Marșul pentru siguranța femeilor, desfășurat în mai multe orașe din România
În societatea modernă, femeile care devin mame ar trebui să fie perfecte din toate punctele de vedere. Ele trebuie să consulte diferite cărți de specialitate, forumuri, site-uri online, pentru a ști exact care sunt cele mai bune decizii pentru copiii lor, încă dinainte de a-i naște.
Reprezentantele sexului frumos trebuie să detașeze de la nevoile lor și să le îndeplinească pe cele ale copiilor. Adesea, societatea le încurajează să ia o pauză și să se refugieze în baie sau la duș, dacă au nevoie de puțin timp liniștite.
Asta nu înseamnă altceva decât să își sacrifice starea de bine și independența pentru copiii lor. Între timp, se normalizează standarde de parenting imposibil de atins. Fără îndoială, aceasta este și cauza pentru care femeile trec prin drame greu de descris și greu de evitat, la momentul actual.
Sunteți de acord că societatea se așteaptă de la femei mai mult decât pot ele oferi? Să fie acestea urmările zecilor de ani de opresiuni și de lipsire de drepturi ale reprezentantelor sexului frumos?
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: insider.com