„Nu există (nici nu ar putea exista) o asemenea obligaţie pentru medici. Bunul-simţ, grija şi responsabilitatea preoţilor, părinţilor şi naşilor, cei care participă concret la evenimentul crucial al botezării unui copil, constituie singurul subiect real pe această temă.
Pornind însă de la tragedia morţii unui bebeluş survenită după un botez oficiat la sfârşitul lunii ianuarie 2021 într-o biserică din Suceava, tragedie care a scos la lumină lucruri asupra cărora trebuie reflectat intens (starea fragilă de sănătate a pruncului, prejudecata că pruncii trebuie botezaţi la o vârstă cât mai fragedă, luându-se ca ipotetic reper vârsta de 40 de zile, dar ignorându-se esenţialul grad de vigoare a copilaşilor şi inexistenţa presiunii unui termen limită pentru Botez), s-a surpat viaţa unui preot onest care, deşi nu a fost găsit vinovat în cadrul cercetării judiciare declanşate de caz, a rămas grav marcat de tragedie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a pronunţat în şedinţa sa de lucru din februarie 2021”, declară Patriarhia, potrivit g4media.ro.
Preotul trebuie să se întâlnească în prealabil cu părinții, nașii, dar și cu medicul pediatru, care trebuie să se asigure că starea de sănătate a copilului e una bună și că taina botezului nu-l va pune în pericol.
„Este vorba, aşadar, despre o fermă şi părintească hotărâre sinodală care se adresează exclusiv părinţilor, naşilor şi preotului, aceea de a se acorda în mod responsabil maximă atenţie stării de sănătate şi gradului de vigoare a pruncului care urmează să fie botezat”, a mai transmis Patriarhia.
Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, afirmă că a primit o solicitare pentru a elibera o adeverinţă că un bebeluş este sănătos, pentru a putea fi botezat. ”Eu acum ce să fac, să îi recomand să schimbe preotul?! Cât e adânc e întipărită în ADN gena birocraţiei în ţara asta?”, a precizat ea în declarația care a pornit și știrea despre adeverințele medicale.
Surse foto: istockphoto
Surse articol: g4media.ro hotnews.ro