Sucurile de mere, pere, piersici si cirese sunt si ele bogate in sorbitol. Nici organismul adult nu poate digera sorbitolul, insa sistemul digestiv al copiilor este mai putin dezvoltat, de aceea copiii, in special bebelusii, sunt afectati de sucurile de fructe. Nu uita ca pana cand bebelusul nu incepe sa manance hrana solida (adica la varsta de 4-6 luni), nu ar trebui sa ii dai deloc suc de fructe. Bebelusul primeste toti nutrientii necesari din laptele de san sau laptele-formula cu care este hranit.
Bebelusul meu bea prea mult suc de fructe?
In general, daca bebelusul tau are o dieta echilibrata care include fructe si legume, lapte sau produse lactate si nu are probleme cu cariile dentare sau cu greutatea in exces, probabil ca nu ii dai prea mult suc.
Daca bebelusul tau este este supraponderal pentru varsta lui, este mofturos la mancare, nu are o dieta echilibrata, are carii, diaree, dureri abdominale cronice, ar trebui sa ii limitezi consumul de sucuri.
De asemenea, daca bebelusul bea prea mult suc de fructe, inseamna ca nu bea suficient lapte, care este o sursa importanta de calciu si alte vitamine si nutrienti.
Diareea la bebelusi
Daca bebelusul are diaree de mai multe ori pe zi, nu este cazul sa intri imediat in panica. In majoritatea cazurilor problema se rezolva printr-o dieta adecvata si cu multe lichide. Principala problema in cazul diareei este deshidratarea. Corpul bebelusului tine o balanta exacta intre saruri (denumite si electroliti) si apa. Intestinele si rinichii sanatosi tin aceasta balanta in echilibru, facand organismul sa piarda si apa si saruri, sau sa se deshidrateze. Daca mai adaugam si voma in ecuatie, deshidratarea creste si bebelusul poate fi in pericol.
Iata cateva informatii care te pot ajuta sa nu te ingrijorezi degeaba sau sa iei in seama cateva semne alarmante.
Ce este diareea?
Sunt doua componente care definesc diareea:
• Frecventa scaunelor: este normal ca un bebelus sa aiba scaun si de 10 ori pe zi, dar majoritatea nu ating aceasta frecventa. Frecventa scaunelor scade odata cu cresterea bebelusului. Este considerata anormala cresterea frecventei de 1,5-2 ori mai mult decat in mod obisnuit.
• Consistenta: este important sa stii cum arata scaunul bebelusului in mod normal. Daca scaunul devine mai moale, mai apos, verde, cu mucus sau este eliminat in jeturi, acestea sunt modificari pe care trebuie sa le iei in seama.
Ce nu este diaree
• Nou-nascutii au scaun chiar si de 8-10 ori pe zi, cateodata in cantitate mica, apos, amestecate cu bucatele galbui. Altadata pot contine mai mult mucus decat de obicei. Acestea sunt variatii normale care nu trebuie sa te ingrijoreze.
• Bebelusii au ocazional scaune mai moi si mai urat mirositoare decat de obicei. Aceasta se datoreaza uneori diversificarii alimentatiei, dar poate de asemenea sa se intample fara motiv. Nici aceste variatii nu reprezinta motive de ingrijorare.
• Unii bebelusi pot avea scaune moi o perioada mai lunga de timp, fara semne ca s-ar intari sa ajunga la consistenta normala. Acest lucru poate dura o saptamana sau doua. Nu te ingrijora cata vreme bebelusul este activ, nu pare sa fie bolnav si pediatrul te asigura ca este sanatos.
Alte cauze pentru aparitia diareei
Infectiile intestinale - majoritatea dintre ele nu sunt grave, nu se trateaza si dispar de la sine in timp - sunt de doua tipuri:
• Infectii intestinale provocate de bacterii, cum ar fi E.Coli, Salmonella si altele. Simptome asociate: voma, febra si uneori sange in scaun.
• Infectii intestinale provocate de parazitii care pot fi contactati din apa contaminata sau in timpul excursiilor in strainatate. Cel mai cunoscut parazit si cel mai des intalnit la copii este Giardia. Semnul caracteristic al infectiei cu paraziti este scaunul foarte apos care poate dura pana la doua saptamani.
In general, infectiile intestinale sunt contagioase atat timp cat diareea este prezenta.
Diareea mai poate fi provocata de intoleranta sau sensibilitate la anumite alimente, intoleranta la lactoza, coloranti si aditivi alimentari, zahar si indulcitori artificiali, o dieta prea bogata in fructe si legume fibroase sau in sucuri cum ar fi sucul de mere, pere sau prune.
Ce faci daca bebelusul are diaree?
• In primul rand incerci sa determini cauza. Daca abia ai inceput diversificarea alimentatiei, monitorizeaza ce alimente introduci in dieta bebelusului Ar putea avea intoleranta sau alergie la unul dintre alimente. Pana dispare diareea este bine sa limitezi consumul de lapte de vaca si produse lactate (cu exceptia iaurtului), si al sucurilor de fructe bogate in sorbitol.
• Daca diareea este insotita de febra si varsaturi, este probabil o infectie intestinala si trebuie sa consulti medicul pediatru.
• Determina severitatea diareei si a deshidratarii. Daca bebelusul este activ, jucaus si ud (ochi, gura si scutece), nu este cazul sa te ingrijorezi.
• In functie de varsta, hraneste bebelusul cu banane, orez sau cereale din orez, paine prajita, iaurt. Da-i sa manance mai des decat de obicei, dar in cantitati mai mici.
Sfaturi
• Cand bebelusul incepe sa manance hrana solida are voie sa bea suc de fructe, dar nu mai mult de o ceasca pe zi. Sucul de fructe ii poate strica pofta de mancare pentru alimentele bogate in nutrienti si poate strica dintisorii care abia apar.
• Poti sa diluezi sucul de fructe pe care il oferi bebelusului, dar nu ii da suc intre mese; daca ii este sete, obisnuieste-l sa bea apa in loc de suc.
• Evita sa ii dai bebelusului sucuri de fructe din comert (carbogazoase sau „naturale"). In realitate, contin foarte putine fructe.