Ce trebuie să știi despre diaree?
Este foarte important de reținut faptul că diareea nu este o afecțiune în sine, ci un simptom al unei alte probleme. Se manifestă prin eliminarea de scaune moi și repetate și de cele mai multe ori provoacă și alte simptome precum: febră, frisoane, crampe abdominale, lipsa apetitului. Poate apărea ca urmare a unei toxiinfecții alimentare (simptomele debutează subit și dispar de la sine în 24 de ore), a unei infecții virale (fecventă iarna), a unei infecții bacteriene (febra este mai mare de 40 de grade Celsius), sau a unei infecții parazitare cu Escherichia coli, Sallmonela și Campylobacter (diareea persistă săptămâni/luni). Desigur, există și alte situații precum, intoleranță la lactoză, alergie alimentară, boli neinfecțioase, ce pot provoca dereglări ale tranzitului intestinal. În episoadele de diaree este importantă rehidratarea, pentru ca organismul să-și revină în scurt timp.
Pentru ca diareea să nu reprezinte o problemă gravă pentru copii, este esențială identificarea ei la timp. Trebuie să știi că bebelușii au între 3-10 scaune pe zi, ce diferă ca textură și frecvență în funcție de alimentație (copiii alăptați exclusiv au scaune mai dese). În cazul copiilor mai mari, numărul scaunelor este de 1-2 pe zi, cu modificările de rigoare cauzate de alimentație. Se consideră diaree un număr dublu de scaune la bebe și cel triplu la copilul mare.
Diareea călătorului - mit sau realitate?
Așa-zisa "diaree a călătorului" este o afecțiune ce se manifestă la mai bine de 10 milioane de oameni din întreaga lume. Aceasta este o combinație între schimbarea zonei de confort, sensibilizarea sistemului imunitar și condițiile din destinația călătoriei. Principalele simptome ce-și fac apariția sunt durerile abdominale, imediat urmate de scaunele apoase.
Ce faci dacă ai de-a face cu scaunele moi în timpul călătoriei? Indiferent dacă acestea se manifestă la tine sau la copil, trebuie să te asiguri că vă hidratați corect. Principalele semne de deshidratare sunt gura uscată, sete crescută, ochi uscați, urină închisă la culoare și redus eliminată. De asemenea, trebuie să acordați importanță și alimentației, ce trebuie să fie lipsită de fibre și proteine pentru o perioadă, timp în care organismul se recuperează. Poți încerca dieta BRAT - Banana (banane), Rice (orez), Apple Sauce (piure de mere), Toast (pâine prăjită), aceste alimente fiind perfecte pentru ca tranzitul intestinal să revină la normal. Sigur, în cazul copiilor cu episoade de diaree această dietă nu trebuie urmată pentru un timp îndelungat, pentru că nu aduce aportul de nutrimente de care organismul copilului are nevoie.
De asemenea, poți lua cu tine în bagaj și Stoptransmed, pulbere pentru suspensie orală, destinat tratamentului simptomatic al diareei acute și cronice la copii (inclusiv nou-născuți) și adulți. Acesta protejează mucoasa digestivă, adsoarbe și captează toxinele, virusurile, bacteriile, favorizând eliminarea agenților patogeni care provoacă diaree. Mai mult, împiedică pierderea de apă și electroliți.