Diareea, constipatia si scaunul normal la copii - sfatul pediatrului

Diareea, constipatia si scaunul normal la copii - sfatul pediatrului

Alexandra Irimiea

Diareea si constipatia la copii sunt doua probleme care pot deveni grave cu cat este copilul mai mic. De multe ori insa, mamicile se ingrijoreaza cand scaunul copilului este mai des sau are alta consistenta decat in mod normal. Daca are un scaun pe zi la varsta de 2 ani si nu este solid inseamna ca are diaree? Daca face la 2-3 zile, chiar daca are 1 an si nu-l doare burtica, este posibil sa fie constipat? Afla direct de la pediatru cand este cazul sa te ingrijorezi si ce remedii sunt pentru constipatie si diaree.

Scaun normal la copii:

"Sugarul mic (0-6 luni) alaptat la san nu ar trebui sa aiba nici diaree, nici constipatie. (dr. Rodica Lazar Contes, medic primar pediatru la Centrul Medical Dorobanti Bucuresti)"

Varsta Frecventa Consistenta Culoare
Sugarul mic (0-6 luni), alaptat natural 7-8 scaune la 1-2 zile (scade progresiv) semisolida in general variaza de la galben deschis la o usoara tenta de verzui
Sugarul mic (0-6 luni), alaptat artificial la fel ca la cel alaptat la san mai solida, un scaun mai strans la fel ca la cel alaptat la san
Dupa 6 luni, cand se incepe diversificarea 2 scaune la 1-2 zile scaunul este format se schimba in functie de alimentatie
Sursa: dr. Rodica Lazar Contes    

"Mamicile nu trebuie sa faca o obsesie pentru scaun, sa caute cu lupa in el. Culoarea conteaza mai putin, importanta este consistenta si manifestarile copilului. Daca mananca spanac, atunci va fi mai negricios, daca este pe dieta cu orez si mult morcov, atunci va fi portocaliu, se pot vedea chiar si fibrele de la morcov. Culoarea se poate schimba si de la medicamente, de la fier", explica pe larg medicul pediatru.

De ce apar mucozitatile in scaun?
• se intampla atunci cand copilul inghite mucozitatile din nas
• are diaree, colonul se poate irita, de aceea se protejeaza prin acest mucus

"La copilul peste 6 luni, este de preferat ca scaunul sa fie unul pe zi, dar poate fi si la 2 zile. Daca nu-l doare burta, nu are colici poate sa aiba chiar si doua scaune pe zi. Este perfect normal. Importanta este si consistenta scaunului, care trebuie sa fie mai solida la un copil mai mare." (dr. Rodica Lazar Contes, medic primar pediatru la Centrul Medical Dorobanti Bucuresti)

 consult la pediatru

De ce apare sangele in scaun?

• Daca sangele este proaspat inseamna ca este o leziune la iesire (apare in general la copiii constipati). Si faca sunt scaune unul dupa altul, mucoasa se irita si atunci poate aparea sange proaspat in scaun. In ambele cazuri insa, nu este o problema grava
Daca sangele este digerat, ca zatul de cafea, este un semn de gastrita hemologica si poate fi periculos. Gastrita apare, de regula, in urma actiunii medicamentelor pe o perioada mai lunga de timp, mai ales daca copilul nu prea mananca (are diaree, varsaturi)

Diareea la copii:

Gravitatea diareei depinde de frecventa scaunelor si consistenta lor. Dar ea este periculoasa din cauza deshidratarii. De multe ori, mai ales in cazul copiilor mai mici, se recomanda internarea pentru monitorizare si administrarea de lichide pe cale venoasa. Iar daca este o infectie bacteriana este bine sa fie confirmata de un examen coprobacteriologic.

Tipuri de diaree:

Acuta este de obicei infectioasa si dureaza 5-7 zile
Cronica dureaza peste 2 saptamani si are urmari: nu mai creste copilul, ba chiar scade in greutate, influentandu-i starea de nutritie. Este necesar un control la medic si analize.
  Sursa: dr. Rodica Lazar Contes
 alaptare la san in diaree "Pe parcursul episoadelor diareice, alaptarea naturala nu este interzisa. Este chiar importanta intrucat asigura confortul emotional al copilului si hidratarea". (dr. Rodica Lazar Contes, medic primar pediatru la Centrul Medical Dorobanti Bucuresti).

In general nu se pune diagnosticul de enterocolita doar pentru diaree, ci daca este asociata si cu alte simptome: varsaturi, febra, cauze infectioase. Si diareea cu rotavirus este grava, dar nu din cauza virusului in sine ci a deshidratarii, a pierderii de lichide. Sunt indicate sarurile de rehidratare (ce se pun in apa), dar nu pot fi folosite in cazul copiilor care au varsaturi repetate. In cazul lor se apeleaza la hidratare pe vena.

Remedii pentru diaree:

Medicamentoase Smecta (poate fi administrata din prima zi de viata)
Alimentatie (0-6 luni) alaptare naturala / artificiala (se introduce temporar formula de lapte fara lactoza)
Alimentatie (peste 6 luni) orez fiert, morcov fiert, carne fiarta sau la gratar, banana, mere coapte
Lichide saruri de rehidratare, lapte matern / formula fara lactoza, ceai de menta

In cazul varsaturilor, este recomandat ca alaptarea sa se faca in reprize mai dese si mai scurte, pentru ca o cantitate mare de lichid in stomac il poate determina sa vomite din nou.
Este necesar un consult la pediatru cand:
• copilul are scaune apoase si dese
• cand diareea este asociata si cu alte simptome: febra, varsaturi, nu creste in greutate
Desi sunt unele mamici care considera ca banana nu este indicata in diaree, medicul pediatru nu este de acord. Banana chiar este un aliment indicat in diaree, dar nu in primele ore, ci in prima zi, dupa ce a consumat lapte matern / fara lactoza si saruri de rehidratare.

Constipatia la copii:

Constipatia ne poate ingrijora in momentul in care copilul nu are scaun 2-3 zile, iar acest lucru se repeta. Daca este un simplu incident si se rezolva prin stimulare locala sau alimentatie, nu este nicio problema.
 constipatia la copii "Constipatia apare daca nu are scaun timp de 48 de ore si daca acest lucru il chinuie, il doare burtica. Cand este constipat, copilul are o suferinta si acest lucru este vizibil." (dr. Rodica Lazar Contes, medic primar pediatru la Centrul Medical Dorobanti Bucuresti).

Remedii pentru constipatie:
Medicamentoase supozitor cu glicerina, microclisme pentru copii
Alimentatie (0-6 luni) alaptare naturala /artificiala (formule de lapte mai usor digerabile, probiotice)
Alimentatie (peste 6 luni) pere, prune, portocale, ceai de musetel, iaurt
Locale emisie mai dificila se poate rezolva si cu termometrul in fundulet
Este necesar un consult la pediatru cand:
• episoadele de constipatie sunt repetate. Este posibil sa fie o problema congenitala, sa aiba un colon mai lung si mai gros. Sunt putine cazuri, dar exista si acestea.
 fibre impotriva constipatiei "Constipatia cronica se combate cu ajutorul alimentatiei bogate in fibre, fructe, brocoli, cereale... Pentru copiii mai mari care sufera de constipatie cronica, este important sa fie scoase din alimentatie chipsurile, snacksurile si dulciurile." (dr. Rodica Lazar Contes, medic primar pediatru la Centrul Medical Dorobanti Bucuresti).

Din experienta mamicilor Qbebe:

 Delia, mamica Qbebe.ro
Delia, 29 de ani, mamica unui baietel de 5 luni, alaptat exclusiv san
 
Scaun normal

In fiecare zi sau la 2-3 zile... depinde ca am inceput sucul de fructe si se cam constipa... Culoarea este acum mai neagra pentru ca ii dau fier.


Diaree
Nu a avut.

Constipatie
S-a mai constipat, dar i-am dat ceai de musetel si a fost ok. La doctor nu am fost cu probleme medicale de acest gen, ci doar pentru vaccin.
 copil zambitor   
Laura, 36 ani, mamica unui baietel de un an si cinci luni
 
Scaun normal
Are de 3-4 ori pe zi, cu o consistenta nici moale nici tare. Culoarea - cand este foarte deschis, cand foarte inchis (depinde daca mananca lactate mai multe, atunci e mai deschis cred).
Diaree
A avut de foarte putine ori, de obicei cand ia siropuri (atunci cand e bolnav).

Constipatie
Foarte rar, nu a durat mai mult de doua zile. Am remediat cu ceai de menta si orez. Am scos din alimentatie fructele, ciorbele, dulciurile si iaurt. I-am dat mai mult orez, mere coapte, carne fiarta, cereale si biscuiti.


 Alina, mamica Qbebe
Alina, 29 ani, mamica unui baietel de 1 an si 8 luni
 
Scaun normal
In general Andrei face caca o data pe zi, dimineata. Uneori face de doua ori, o data dimineata si a doua oara dupa ora 19, dupa ce papam iaurtelul. Scaunul este normal, asa cum trebuie. Are culoarea in functie de ceea ce mananca. Cand papa spanacel de exemplu, scaunul are culoarea mai inchisa.
Diaree
Diaree a avut o singura data. Imi amintesc foarte bine, fiindca se intampla de Pastele trecut. Deci, avea vreo 6 luni. Dupa o viroza din asta mi-a facut 3 zile diaree. Stiu ca am vorbit cu medicul la telefon si mi-a spus ca are legura cu viroza luata, ca de fapt este o viroza respiratorie insotita de scaun moale si ca nu e cazul sa imi fac probleme. I-am dat smecta (un pliculet) in 50ml ceai de menta, zeama de orez, orez fiert cu morcov, branzica de casa cu mar copt. Am incercat atunci sa tina un regim alimentar cateva zile pana si-a revenit. Oricum, tin minte ca nici pofta de mancare nu avea, asa ca il fortam sa manance ceva doar pentru a fi ceva acolo in stomacel si sa nu devina o obisnuinta. In schimb papa lapticul lui, de data aceasta fara lactoza ii luasem, la recomandarea medicului, deci se hidrata. Ii adaugam zeama de orez in lapte pentru a-l inchega la burtica. Scaunul era destul de des, cred ca imediat ce manca ceva si facea caca. A fost destul de urat episodul acela, dar a trecut.

Constipatie
Noi nu am avut pana acum probleme cu constipatia, din fericire. Ni s-a intamplat o singura data, cand era mai micut, cred ca pe la 7 luni, de la cereale. Nu am gasit in farmacie cerealele pe care le cautam si am luat altfel de cereale si probabail nu le-a tolerat bine. I-am le-am adaugat in biberonul cu lapte si a doua zi am avut probleme cu scaunul. A trebuit sa ii dau ceai de musetel si sa ii administrez un supozitor cu glicerina in ultima instanta, pentru ca era foarte agitat si se vedea ca il doare foarte tare burtica. Cred ca alimentatia este foarte importanta. Spre norocul nostru Andrei papa ciorbita si il ajuta foarte mult la digestie. La noi nu exista zi fara ciorbita. Merele si iaurturile sunt iarasi in topul preferintelor lui. Apa consuma foarte multa, nu ceaiuri indulcite. O digestie buna tine de o alimentatie corecta.



 copil pe olita
Bianca, 26 de ani, mamica unui baietel de 3 ani si 3 luni
 
Scaun normal

Zilnic are scaun, uneori si de doua ori pe zi, de consistenta normala, culoarea depinde foarte mult de ce a mancat, dar sunt "variatiuni" pe aceeasi tema.

Diaree

Diaree mai grava a avut o data, cand avea un an si ceva, l-a tinut 3-4 zile si pana nu si-a facut "de cap" nu s-a potolit nici cu Smecta, nici cu ceaiuri de menta sau alte medicamente. Nu am fost cu el la doctor, dar am sunat medicul si m-a sfatuit sa am grija la alimentatie, sa ii fac supe de legume, sa evit bananele, care (culmea!) sunt considerate de folos in tratamentul diareei si sa adaug cateva frunze de salcam in ceai, au fost foarte eficiente. Le recomand cu incredere, dar cu precizarea ca trebuie sunat medicul inainte, copiii pot avea diverse alergii.

Constipatie

Pana la trei ani, a fost constipat ceva mai des, de vreo 3-4 ori, dar nu mai mult de doua zile la rand, l-a durut burtica, era balonat. Am avut grija sa se hidrateze bine, sa bea ceaiuri si apa multa. Am sunat medicul si i-am pus un supozitor care l-a ajutat la scurt timp dupa. Din experienta de mamica, cred ca este mai grava diareea decat constipatia, pe care o poti trata mai usor. Diareea are cel mai adesea cauze bacteriene si da peste cap intreg organismul, este insotita uneori si de varsaturi. Mi-e groaza de orice probleme cu cel mic, de la o simpla raceala pana la probleme cu scaunul! Cel mai bine este ca puii nostri sa fie mereu sanatosi!


Articolul urmator
Bebe a ajuns acasă! 5 produse care îți vor fi de mare ajutor în prima lui etapă de viață
Bebe a ajuns acasă! 5 produse care îți vor fi de mare ajutor în prima lui etapă de viață

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sfatul pediatrului: cel mai important sfat pentru a crește copii fericiți și sănătoși
    Sfatul pediatrului: cel mai important sfat pentru a crește copii fericiți și sănătoși

    Cine nu-și dorește ca al său copil să fie fericit și sănătos? Tocmai pentru că aceasta este prioritatea numărul 1 a părinților, un medic pediatru de peste hotare te învață...

    Nu mai arătați cu degetul către părinții care au copii fără geacă de iarnă în scaunul auto!
    Nu mai arătați cu degetul către părinții care au copii fără geacă de iarnă în scaunul auto!

    Specialiștii recomandă părinților să nu își mai lase copiii mici în scaunul auto îmbrăcați foarte gros în geacă de iarnă. O mamă mărturisește că a fost...

    Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării
    Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării

    Constipația în sarcină este mai frecventă decât crezi. Studiile arată că femeile sunt de 2-3 ori mai predispuse să sufere de constipație în timpul sarcinii și...

    Constipația la bebeluși: cauze și cum ne pot ajuta probioticele
    Constipația la bebeluși: cauze și cum ne pot ajuta probioticele

    Încă din primul an de viață al bebelușului tău, un tranzit intestinal normal pentru starea sa de bine contează foarte mult. Uneori însă, din diverse motive, tranzitul...

    Un copil cu dizabiliăți a așteptat timp de cinci ore în aeroport să-și primească înapoi scaunul cu rotile rămas în avion
    Un copil cu dizabiliăți a așteptat timp de cinci ore în aeroport să-și primească înapoi scaunul cu rotile rămas în avion

    Un băiețel cu ambele picioare amputate în vârstă de 8 ani a așteptat 5 ore în aeroportul Gatwick din Londra pentru a-și primi scaunul cu rotile înapoi.

    Gemenele siameze care au sfidat medicina! Fac tot posibilul să se dezvolte normal și să se comporte ca doi copii perfect sănătoși
    Gemenele siameze care au sfidat medicina! Fac tot posibilul să se dezvolte normal și să se comporte ca doi copii perfect sănătoși

    Un caz medical excepțional, fetițele siameze au început să meargă la vârsta de 6 ani! Mama este mândră de realizările fetelor carora medicii nu le-au dat mai mult de...

    Sfatul terapeutului: Cum ajut oamenii să decidă dacă își doresc copii
    Sfatul terapeutului: Cum ajut oamenii să decidă dacă își doresc copii

    „A fi sau a nu fi părinte?” aceasta este întrebarea care stă pe buzele multor cupluri în ziua de astăzi. Tot mai mulți tineri iau decizia de a aduce pe lume un...

    Am fost diagnosticată cu tulburare bipolară și mi s-a spus să nu mai fac copii. Mă bucur că nu am urmat sfatul terapeutului
    Am fost diagnosticată cu tulburare bipolară și mi s-a spus să nu mai fac copii. Mă bucur că nu am urmat sfatul terapeutului

    Christine a avut dintotdeauna stări care au fluctuat. Când era euforică, când se simțea deprimată. După ce a născut primul copil, a fost diagnosticată cu tulburare...

    © 2025 Qbebe