Cauzele diareei la copii
-deshidratare
-prea mult suc de portocale (doctorii nu recomanda suc deloc inainte de 6 luni)-infectie virala
-infectie a urechii-alergie la o anumita mancare (de exemplu: proteina din lapte de vaca, soia, oua, grau, alune, peste etc.)
-intoleranta la mancare (spre deosebire de alergia la mancare, aceasta nu are legatura cu imunitatea organismului, de exemplu intoleranta lactozei, care se gaseste in lapte)-otravirea (in caz ca stii ca bebele tau s-ar putea sa fi bagat in gura un medicament sau o planta si vomita)
Daca ii verifici intr-o zi scaunul si observi ca este mai apos ca de obicei, nu e un motiv de ingrijorare. Dar daca vezi ca acest lucru se repeta de cateva ori, 1-2 zile la rand, si face scaun mai des decat de obicei, sunt mari sanse ca el sa aiba diaree.Ce poti sa faci ca sa il ajuti pe bebe:
In primul rand hidrateaza-l cat mai mult! Da-i sa bea cat mai multe lichide. Medicii recomanda ca lichidul principal pana la 5-6 luni sa fie laptele de la san.
Evita sucurile de portocale, sucurile „atletice", ca Gatorade. Acestea contin zahar care atrag apa in intestin si agraveaza diareea.
Da-i cat mai mult iaurt. Studiile arata ca bacteriile care se gasesc in iaurt ajuta la potolirea diareii. Este cel mai bun impotriva diareii, mai ales daca si bebelusului ii place.
Daca nu vomita, poti sa continui sa ii dai lapte praf sau de la piept.
Ca si fata de orice alta problema de sanatate a bebelusului, rolul tau principal e sa il legeni, si sa ii arati cat mai multa afectiune. Ingrijeste-l cat mai bine si foloseste crema sau pudra, intrucat in aceasta perioada se irita si mai mult la fundulet.
Daca in afara de diaree, observi urme de sange in scaun, vomita si face si febra peste 38 de grade Celsius, inseamna ca e vorba de o infectie mai grava, si atunci este absolut necesar sa il duci la doctor.