Diareea la copii: informatii complete

Diareea la copii: informatii complete

Irina Olteanu - Redactor Senior

Diareea la copii reprezinta o neplacere cu care s-a confruntat majoritatea parintilor cel putin o data. Cunoastem cu totii in mare tratamentul de baza, insa nu strica o privire atenta asupra simptomelor care trebuie sa ne ingrijoreze cu adevarat si a posibilelor complicatii. Sa aflam deci impreuna cum se trateaza si cum poate fi prevenita diareea la copii.

Care sunt cauzele aparitiei diareei la copii?

In general este vorba fie despre enterocolita (virala sau bacteriana), intoxicatie alimentara, gastroenterita (catalogata drept indigestie), fie despre o enteroviroza (raceala asociata cu probleme digestive). Adesea este insotita si de dureri de stomac (crampe abdominale) si uneori si de voma. Examenele scaunului pentru evidentierea bacteriei "vinovate" dureaza insa 2-3 zile si de cele mai multe ori rezultatele sunt negative, iar diareea la copiitratamentul trebuie administrat cat de urgent posibil pentru a evita deshidratarea. Este bine totusi sa le efectuam si, in cazul in care medicul suspecteaza o infectie cu paraziti, trebuie repetate ulterior de inca cel putin 2 ori. Rotavirusul este si el unul dintre virusurile "vinovate" de aparitia diareei si pentru prevenirea sa parintii au posibilitatea efectuarii vaccinului (nu este inca inclus in schema de vaccinuri obligatorii).

Trebuie sa retinem ca numarul de scaune nu este acelasi pentru toti copii. Acesta difera in functie de alimentatie si de organism. Prin urmare, la sugarul hranit la san apar scaune cu frecventa si aspect diferit la cel hranit cu lapte formula (pana la 5 pe zi la cei hraniti la san, cu un aspect moale, cremos). Un scaun care indica diaree poate contine mucus, puroi, chiar sange si are un miros specific, acru.

Desi au o frecventa mai rara, exista insa o serie de afectiuni care pot include si diareea ca simptom, de exemplu diverse medicamente (chiar ibuprofenul poate avea aceasta reactie secundara), boala celiaca sau sindromul de colon iritabil unde diareea se cronicizeaza, diverse forme de hepatita si chiar si interventii chirurgicale (indepartarea vezicii biliare).
De asemenea, poate fi vorba si de o intoleranta la lactoza sau la fructoza si, din acest motiv, parintii trebuie sa expuna medicului la consultatie si meniul care a precedat aparitia diareei pentru a putea exclude aceste situatii.

Tratamentul diareei la copii

In cazul nou-nascutilior si a copiilor mai mici de 1 an (care sunt inca alaptati la san) este important sa se continue alaptarea, dar la intervale mai dese pentru a inlocui lichidele pierdute din organism. Aceasta categorie de varsta necesita o atentie deosebita datorita riscului mare de deshidratare pe care il prezinta. Prin urmare, daca observam semne de deshidratare, se recomanda si introducerea unor solutii de rehidratare orala. Acestea se gasesc la farmacii si uneori in magazinele mari fie sub forma unor sucuri preparate special (ambalate in sticle), fie sub forma unor pliculete care contin saruri de rehidratare (exista si variante cu gust mentolat sau de banana, pentru a fi mai usor suportate de copii) si care se prepara prin amestecul lor cu apa in proportiile indicate pe prospect.

Daca bebelusul este alimentat cu biberonul, se creste de asemenea frecventa meselor tinand cont de greutatea celui mic si de gravitatea diareei si, eventual, se schimba laptele praf cu unul delactozat (in comert se gasesc aceste formule speciale, denumite de obicei HN/HA pentru fiecare producator in parte si unele chiar pot fi transformate cu adaos de apa in masa de cereale). Solutiile de rehidratare se folosesc doar la prezenta semnelor de deshidratare si se administreaza la intervale dese, in cantitati mici (cu lingurita sau cu pipeta). Pentru iritatiile cauzate pielii de aceasta afectiune se pot aplica local creme cu continut de oxid de zinc, extrem de utile pentru ameliorarea usuturimii si reducerea inflamatiei.

Regim alimentar pentru diareea la copii

In cazul copiilor mai mari la care s-a inceput diversificarea, pe langa solutiile de rehidratare se impune si o dieta speciala, cunoscuta deja de cei mai multi parinti, care ni se recomanda si de medicul pediatru in spitale/policlinici. Aceasta consta in:
-Ceai de menta indulcit cu glucoza pulvis (1 lingurita la 100 ml sau 100g), apa plata, apa fiarta si racita
-Sticks-uri, covrigei, biscuit normali (fara zahar sau crema), paine prajita
-Branza de vaci, branza telemea
-Carne fiarta sau fripta (pui sau vita)
-Supa de zarzavat cu morcovi, telina si albitura, fara cartofi, rosii, dovlecel, zeama de carne
-Morcov fiert, orez fiert, paste fainoase cu branza
-Lapte delactozat (unii copii tolereaza si laptele de soia)
-Ou fiert tare, banana- daca nu are varsaturi
-Regim normal sarat
Reteta aflata de la mamica Cristina Ologeanu. Mai multe informatii despre cum a facut fata diareei, puteti afla chiar pe blogul ei.

Se dovedesc extrem de eficiente si doctorii de tip Smecta, Hidrasec (pentru absorbtia toxinelor din stomac), diareea la copiiprobiotice pentru reglarea tranzitului intestinal. Probioticele pot fi gasite sub diverse forme farmaceutice: picaturi sau pulbere care pot fi amestecate in lapte sau apa si reprezinta culturi de bacterii vii cu care este bine sa repopulam flora stomacala deranjata de diaree. Acestea sunt recomandate de la orice varsta si nu prezinta nicio reactie secundara, din contra chiar pot spori imunitatea.

In cazul in care este vorba si de temperatura crescuta, medicul recomanda si administratea de Panadol/Nurofen/Ibalgin, uneori chiar intercalate dupa o anumita schema. Nu este recomandata introducerea de supozitoare pentru combaterea febrei deoarece exista riscul fie sa fie eliminate, fie sa nu fie asimilate corespunzator. Exista si situatii in care este necesar un antibiotic cu spectru larg de actiune (Sumetrolim, Augmentin, Cedax etc.) in functie de gravitatea simptomelor, dar medicii prefera sa efectueze in prima faza si analizele de rigoare pentru a testa sensibilitatea microbului in cauza: coprocultura, coprocitograma si/sau examen coproparazitologic.

Trebuie sa evitam in timpul regimului alimentele grase, prajite, cremoase sau cu sos, produsele lactate (diareea poate provoca diminuarea cantitatii unei enzime numite lactaza), alimentele cu zahar (acesta conduce la fermentatie), alimentele care provaca gaze (fasole, broccoli, varza, conopida, ceapa, mazare), bauturile carbogazoase si, nu in ultimul rand, alimentele din surse nesigure care pot agrava simptomele.

Masuri de preventie pentru diareea la copii

Ca masuri de preventie generale pot fi enumerate urmatoarele:
-igiena riguroasa a mainilor (obligatoriu inainte de masa, dupa folosirea toaletei si la intrarea in casa dupa plimbarea afara)
- nu se consuma apa din surse incerte (care nu este potabila) nici macar pentru spalat pe dinti sau lapte nepasteurizat (in cazul acestuia se poate fierbe pentru siguranta)
-copiii care sunt suspectati de o infectare microbiana, trebuie izolati de colectivitate (nu merg la scoala sau la gradinita pana la tratarea afectiunii)

Cand trebuie sa ne ingrijoram?

Trebuie sa ajungem de urgenta la medic daca diareea bebelusului sau a copilului nu se amelioreaza in 24 ore sau daca:
- nu a mai urinat (nu a mai udat scutecul) pentru trei ore sau mai mult, acesta fiind unul din semnele deshidratarii
- are febra mai mare de 39 C (febra combinata cu diareea conduce de asemenea la deshidratarea organismului)
- are scaune cu sange sau negricioase
- are gura uscata sau plange fara lacrimi, un alt semn al deshidratarii
- pielea nu isi revine la forma initiala daca este ciupita (deshidratare grava)
Nu in ultimul rand, parintii trebuie sa retina frecventa scaunelor diareice si sa fie atenti la oricare alte simptome pot aparea deoarece identificarea afectiunii exacte si alegerea tratementului corect depind de toate manifestarile existente. De asemenea, trebuie sa retinem ca pierderea de lichide si substante vitale din organism (minerale si glucoza) cauzata de diaree nu poate fi compensata de apa sau ceaiuri, prin urmare acestea nu sunt suficiente. In cazurile de deshidratare severa se impune internarea pentru administrarea de glucoaza intravenos, asadar interventia la timp ne poate ajuta sa evitam aceasta situatie.

Surse:
http://www.mayoclinic.com
http://www.sfatulmedicului.ro

Articolul urmator
10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Previziuni complete pentru ultimele luni din anul 2023. Ce se întâmplă cu nativii pe plan amoros
    Previziuni complete pentru ultimele luni din anul 2023. Ce se întâmplă cu nativii pe plan amoros

    Finalul anului 2023 aduce surprize în dragoste tuturor nativilor, căsătoriți sau singuri. Pentru cine vor bate clopote de nuntă în 2024? Ce nativi își vor găsi...

    Un băiețel de 12 ani este dat dispărut. Oricine poate da informații să sune la 112
    Un băiețel de 12 ani este dat dispărut. Oricine poate da informații să sune la 112

    Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați pe 7 decembrie în jurul orei 19.00 de o mamă de 29 de ani din Văleni, jud. Neamț, că în cursul...

    Ajungem MARI lansează platforma CDT – Cu De Toate, locul în care tinerii găsesc informaţii importante pe înţelesul lor
    Ajungem MARI lansează platforma CDT – Cu De Toate, locul în care tinerii găsesc informaţii importante pe înţelesul lor

    Cei mai mulţi dintre adolescenţi se simt neînţeleşi, judecaţi, puşi la zid de adulţii din jurul lor, cunoscuţi sau nu. Iar reversul la criticile constante şi la sentimentul de...

    „Eh, e mic, oricum nu înțelege prea multe". Copilul este mai inteligent decât crezi tu, ai grijă ce informații ajung la el
    „Eh, e mic, oricum nu înțelege prea multe". Copilul este mai inteligent decât crezi tu, ai grijă ce informații ajung la el

    Dragi părinți, nu mai subestimați copiii! Sunt mai deștepți decât credem noi! Așa că mare atenție la ce informații ajung la urechile lor jucăușe și la mintea lor ageră!

    Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula
    Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula

    Tranzitul gastrointestinal reprezintă procesul prin care alimentele care au fost ingerate vor fi digerate și prelucrate în timp ce vor traversa tractul digestiv. Modul în care...

    „La ce se reduce viața ta dacă nu faci un copil?” - teama părinților că ai lor copii rămân singuri dacă nu fac copii
    „La ce se reduce viața ta dacă nu faci un copil?” - teama părinților că ai lor copii rămân singuri dacă nu fac copii

    Cuplurile de tineri căsătoriți sunt adesea supuse unui amplu și foarte indiscret interogatoriu privind decizia partenerilor de a face copii și de a „intra în rândul...

    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită
    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită

    Ori de câte ori subiectul „copii” apare într-o conversație și sunt întrebată - așa cum invariabil se întâmplă - de ce nu am copii, răspunsul...

    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii
    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii

    Un incendiu a izbucnit ieri la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan” din Galați, al doilea în mai puțin de 4 luni! Peste 100 de persoane, inclusiv mame...

    © 2024 Qbebe