Diareea la bebelusi

Diareea la bebelusi

Roxana Cristea

Diareea la bebeluși poate avea consecințe grave, precum deshidratare, pierdere în greutate, dureri abdominale - consecințe greu de suportat pentru o "persoană" atât de mică și de fragilă. Cu toate acestea, nu intra în panică la primul scaun moale - bebelușii au scaune moi destul de frecvent, pentru că au o alimentație bazată pe lichide. Află cum poți face diferența între un scaun moale și diareea la bebeluși.

Ce este diareea la bebeluși?

Diareea este o boală digestivă aparută brusc și caracterizată prin pierderea lichidelor din organism (deshidratare) și pierderea în greutate. Cauzele pot fi de natură multiplă. De la o alimentație incorectă, pană la infectarea cu un virus. Testele specifice (coprocultura) ne vor spune dacă boala este sau nu de natură infecțioasă.

Cum îți dai seama că bebelușul are diaree?

Nou-născuții elimină fecalele mult mai des decât un copil mai mare sau un adult, aproape după fiecare masă – bebelușii pot avea și 5 scaune pe zi, în funcție de alimentație (formula sau lapte de la sânul mamei). În general, scaunele bebelușilor abia născuți sunt moi și își schimbă culoarea în funcție de ceea ce a mâncat mama (dacă acesta este alăptat). În momentul în care bebe începe să mănânce alimente solide, scaunele nu mai sunt atât de moi și nici atât de dese.

Chiar dacă scaunele bebelușilor diferă în funcție de vârsta lor, când apare diareea este aproape imposibil să nu o recunoști pentru că vine la pachet cu mai multe probleme: scaune mult mai dese și foarte moi, uneori lichide, lipsa poftei de mâncare, pierdere în greutate, nervozitate, agitație, plâns. De cele mai multe ori, bebelușii suferă de o formă ușoară de diaree, care nu reprezintă un risc pentru sănătatea micuțului și poate fi tratată acasă sub îndrumarea medicului pediatru. Cu toate acestea, dacă apare deshidratarea, bebe poate fi în mare pericol, așa că este important ca piticul să bea multe lichide în această perioadă.

Cum se manifestă diareea?

Diareea debutează în special cu lipsa poftei de mâncare, modificări ale comportamentului, copilul devenind agitat și ocazional se pot înregistra și vărsături. Aceste prime manifestări ale instalării bolii sunt urmate îndeaproape de scaunele „diareice", peste 3 scaune foarte moi în 24 de ore, în cazul bebelușului care a început diversificarea. Sacunele sunt moi, lichide sau semilichide, au o culoare galben-verzuie, verde sau moronie și uneori se prezintă cu alimente nedigerate. Mirosul este și el mult mai puternic.

bebelus-imbracat-in-roza-care-este-tinut-de-picioare-de-catre-o-femeie

Care sunt cauzele diareei la bebeluși?

Lista de posibile cauze ale diareei este destul de lungă. Diareea copilului tău ar putea fi cauzată de o infecție virală sau bacteriană. De asemenea, ar putea fi rezultatul unui parazit, unei cure de antibiotice sau de la ceva ce a mâncat.

  • Infecțiile virale. Rotavirusul, adenovirusul, calicivirusul, astrovirusul și virusul gripal - pot provoca diaree, vărsături, dureri abdominale, febră, frisoane și disconfort.
  • Infecția bacteriană. Bacterii precum Salmonela, Shigella, Stafilococul, Campylobacter sau E.coli - pot fi, de asemenea, responsabile pentru diaree. Dacă bebelușul tău are o infecție bacteriană, el poate avea diaree severă, însoțită de crampe, sânge în scaun și febră (voma poate sau nu să fie prezentă). Unele infecții bacteriene sunt ușoare, însă, altele cum ar fi cea provocată de E.coli, pot fi foarte grave, așa că mergi cu bebe la doctor în cazul în care prezintă simptomele enumerate mai sus.
  • Infecție la ureche. În unele cazuri, o infecție la ureche (virală sau bacteriană), poate provoca diareea. Dacă aceasta este cauza, îl vei observa pe bebe că este agitat și se trage de urechi. De asemenea, pot să apară vărsăturile și copilul nu va avea poftă de mâncare. Gândește-te și dacă, de curând, a trecut printr-o răceală. Toate acestea ar putea indica o infecție la urechi.
  • Paraziții. Infecțiile parazitare pot provoca, de asemenea, diaree. Giardioza, de exemplu, este cauzată de un parazit microscopic care trăiește în intestin. Simptomele giardiozei sunt: gaze, balonare, diaree. Aceste tipuri de infecții se răspândesc ușor și necesită tratament de specialitate, așa că, mergi la un medic pediatru.
  • Antibioticele. Dacă bebelușul tău are diaree în timpul sau după un tratament cu antibiotice, acestea pot fi asociate pentru că antibioticele distrug și bacteriile bune din intestine, pe langă cele cauzatoare de probleme. Discută cu medicul pediatru despre această problemă și îți va oferi o alternativă.
  • Prea mult suc de fructe. Sucul, în special cel făcut din fructe care conțin sorbitol și un nivel ridicat de fructoză, sau prea multe băuturi îndulcite pot afecta burtica unui bebeluș și îi pot provoca scaune moi. Dacă-i mai reduci din porție, problema ar trebui să se rezolve în cel mult o săptămână. Academia Americană de Pediatrie recomandă să nu dăm suc de fructe copiilor mai mici de 6 luni, iar după aceea să le oferim această băutură cu moderație.
  • Formula de lapte preparată necorespunzator poate și ea să provoace diaree, așa că, asigură-te că adaugi apă în cantitatea recomandată pe cutie.
  • Alergiile alimentare pot avea ca simptom diareea, pe lângă altele. În cazul în care fața sau buzele copilului se umflă, ori bebelușul are probleme de respirație, sună la urgențe. O alergie alimentară (sistemul imunitar al copilului răspunde la proteinele alimentare, considerându-le inamice, chiar dacă acestea sunt în mod normal inofensive) pot provoca reacții ușoare sau severe – imediat sau în termen de câteva ore. Simptomele alergiilor alimentare pot include diaree, gaze, dureri abdominale și sange în scaun. În cazuri severe, alergiile pot provoca urticarie, erupții pe piele, umflarea corpului și dificultăți de respirație. Proteinele din lapte reprezintă cel mai frecvent alergen alimentar.
  • Intoleranța alimentară. Spre deosebire de o alergie, intoleranța alimentară este o reacție anormală care nu implică sistemul imunitar. Intoleranța la lactoză este cea mai comună la bebeluși. În acest caz, organismul micuțului nu produce suficientă lactază, enzimă necesară pentru a digera lactoza, zahărul din laptele de vacă și alte produse lactate. Când lactoza nedigerată rămâne în intestine, poate provoca diaree, dureri abdominale, balonare și gaze. Simptomele încep la aproximativ o jumătate de oră de la consumul de produse lactate. Există și cazuri de intoleranță alimentară temporară – bebe are probleme cu producerea de lactază doar o săptămână sau două.
  • Otrăvire. Dacă bebe are diaree sau vărsături și crezi că ar fi putut să înghită un medicament, un produs chimic, sau vreo plantă toxică sună imediat la urgențe, mai ales dacă apar și alte semne de otrăvire, cum ar fi stare de inconștiență, probleme de respirație, oboseală, convulsii.
 femeie-blonda-care-isi-tine-bebelusul-in-brate-si-ii-tine-mana-pe-cap

Diareea la bebeluși și febra

În mod normal, nu se înregistrează creșteri semnificative ale temperaturii bebelușului. Atunci când apare febra ușoară este vorba, de cele mai multe ori, despre „febra de sete", deoarece copilul nu primește destule lichide. În mod normal, febra dispare odată ce acesta este rehidratat. Dacă febra persistă, mergi repede cu bebe la medic pentru că poate fi vorba despre o infecție severă. În cazul în care bebe are diaree și febră mai mare de 38℃, nu pune toate aceste probleme pe seama erupției dentare. Febra peste 38℃ înseamnă infecție.

Diareea la bebeluși - complicații

Diareea la bebeluși poate fi însoțită de eritemul fesier (iritația fundului bebelușului). Copilul manifestă nervozitate, este neliniștit din cauza durerilor abdominale cauzate de diaree. În unele cazuri apar și vărsăturile, care fac aproape imposibilă alimentarea copilului. Aceasta duce la rândul ei la anumite dezechilibre, organismul suferind, în primul rând, pierderi de apă și electroliți.

În formele grave, bebelușul devine somnolent, zace practic. Fața capătă o nuanță palid-cenușie, cu cearcăne în jurul ochilor care încep să se înfunde în orbite. Abdomenul sugarului se umflă devenind tare din cauza acumulării de gaze în intestin. În aceste cazuri, de meteorism abdominal se impune internarea copilului. Scăderea în greutate demonstrează deshidratarea și mai rar slăbirea efectivă. Semne ale deshidratării grave sunt: uscarea pielii, buzelor, mucoasei gurii, urinarea rară și în cantități reduse.

Cum tratăm diareea la bebeluși?

  • Multe lichide. Un bebe cu diaree trebuie să primească lichide într-o cantitate sporită. Nu forțăm bebelușul să mănânce, indiferent de vârsta lui. Alimentarea forțată duce, în cel mai rău caz, la vărsături și refuzul bebelușului de a mai consuma orice altceva. Dacă bebelușul refuză sau varsă se poate lăsa un repaos de 1 - 3 ore, după care acesta va primi lichide cu lingurița sau pipeta.

bebelus-care-bea-din-biberon-si-se-uita-in-sus

  • Electroliți – preparat pediatric. Dacă bebe elimină cam tot ceea ce mănâncă, în special laptele matern sau formula de lapte, sună doctorul. Acesta ți-ar putea recomanda să-i oferi bebelușului o soluție cu electroliți. Aceste soluții sunt disponibile în farmacii și au diferite arome care vor fi pe placul bebelușilor.
  • Evită lichidele dulci. Zahărul atrage apa în intestin și acutizează diareea.
  • Dieta BRAT. Dieta cu pâine prăjită, banane, orez și măr ar putea funcționa în cazul bebelușilor care au început diversificarea. Pentru bebelușii mai mici poți pregăti un mucilagiu de orez: 5% orez cu 5% glucoză. Se prepară fierbând 100 ml de apă cu o linguriță rasă de orez praf și o liguriță rasă de glucoză pulbere. Se completează cu apă pentru ca în final cantitatea să rămână aceeași.
  • Iaurtul care conține Lactobacillus sau culturi vii, poate fi de mare ajutor în caz de diaree la bebeluși.
  • Bebelușul mai mare de 5 - 6 luni, poate fi hrănit cu supă de morcovi, orez pasat sau brânză de vacă. Trecerea la alimentația obișnuită se face după 3 - 4 zile. Se introduc cantități mici dintr-un singur aliment, progresând de la o zi la alta.
  • Nu se dau antibiotice sau medicamente antidiareeice destinate adulților decât la recomandarea medicului. Nu se vor administra niciun fel de supozitoare. Diareea la bebeluși se poate trata cu Smecta - un pliculeț pe zi pentru copiii pana la 1 an și 2 pliculețe pe zi dacă bebelușul are peste 1 an.
  • Pentru ameliorarea colicilor abdominale se pot folosi comprese calde stropite cu foarte puțin alcool sau culcarea bebelușului pe burtă.

Mergi urgent la medic dacă...

  • Apar semnele deshidratării: ochii sunt încercănați, buzele și limba sunt uscate, pliul cutanat, fontanela deprimată, plâns fără lacrimi;
  • Scutecul nu a fost "udat" timp de câteva ore bune (6 - 7 ore);
  • Scaun cu sânge sau scaun negru;
  • Febra mare (mai mult de 38,3℃)
  • Pierderea în greutate a copilului ajunge să fie 8% din greutatea sa corporală;
  • Se observă paloare cenușie a feței, vărsături frecvente, lipsa de interes pentru mediul înconjurător, accentuarea diareei;
  • Dacă nu sunt condiții de pregătire a alimentelor dietetice: ceai, mucilagiu, morcov fiert.

Cum evităm diareea la bebeluși?

Îmbolnăvirile prin boli diareice pot fi mult reduse dacă se respectă indicațiile de alimentație, respectiv alimentația naturală în primele 4 - 5 luni, continuându-se cu alimentația corectă cantitativ și calitativ, corespunzătoare fiecărei vârste. O altă măsură importantă de prevenire este respectarea strictă a regulilor de igienă a alimentației, igiena personală și nu în cele din urmă, cea a bebelușului. Spălatul pe mâini, în mod frecvent, poate preveni diareea la bebeluși.

Diaree nou-născut

În primele săptămâni de viață, nou-născuții au scaune mai moi sau de culoare neobișnuită. Părinții trebuie să facă diferența între scaun moale la bebe și diaree. În primul rând, trebuie să știi că primul scaun al nou-născutului se numește meconiu, având o consistență lipicioasă. Meconiul este o substanță care se află în intestinul celui mic și este compusă din multe secreții, celule, mucus și lichid amiotic pe care nou-născutul le-a asimilat în pântec. Eliminarea meconiului are loc în maxim 24 de ore de la naștere. După 2 zile de la eliminarea meconiului, bebe va avea scaune moi de culoare gălbuie. După prima săptămână de viață, scaunele vor fi verzui, semn al consumului ridicat de lapte. Abia după 2 săptămâni, scaunele vor fi solide și de culoare maronie. Scaunele de tranziție din prima lună de viață nu au legătură cu diaree la bebeluși.

bebelus-care-plange-si-sta-pe-spate

Modul în care este hrănit ține de cât de rare sau dese sunt scaunele unui nou-născut. Pentru copii hrăniți exclusiv la sân, scaunele pot fi la câteva zile și să aibă o consistență apoasă. Pe de altă parte, sugarii hrăniți cu lapte praf pot avea scaun chir și de 2 – 4 ori pe zi. Totul ține de organismul fiecărui copil și de adaptibilitatea lui la compușii din lapte.

Dacă totuși bebe are scaun de mai mult de 3 – 4 ori pe zi, atunci putem vorbi de diaree la sugari. Neplăcuta diaree la bebeluși este un semn ale unor afecțiuni grave ce au legătură cu virusuri, bacterii, paraziți sau infecții ale stomacului. La un scaun moale la bebeluși mai poate fi vorba despre intoleranță la lapte sau despre schimbarea regimului alimentar. Motivul de îngrijorare apare atunci când scaunul este însoțit de un miros neplăcut și înțepător. O cauză frecventă pentru diaree la bebeluși este Rotavirusul, care vine însoțit și de alte simptome precum greața, vărsăturile și febra. Rotavirusul se transmite de pe anumite suprafețe sau alimente. Pentru a combate infecțiile cu Rotavirus la nou-născuți este necesară vaccinarea.

Diaree bebeluși

După vârsta de 6 luni vorbim adesea de diaree la bebeluși. Diareea apare ca răspuns la schimbarea regimului alimentar. Bebelușii care au fost alăptați și au ajuns la perioada diversificării, au scaune moi timp de câteva zile până ce organismul lor se obișnuiește la noul stil de viață. Și copii trecuți pe formula de lapte praf trec prin aceeași situație, iar pe lângă diaree pot avea crampe abdominale și gaze.

Nu doar diversificarea este motiv de diaree la copii. La cei mai mici de 6 luni, care sunt alăptați, stilul de viață al mamei influențează și strea de sănătate a copilului. Un scaun moale la bebeluși poate să apară dacă mămica a luat recent un tratament pe bază de antibiotice sau obișnuiește să consume mâncare picantă sau prea multe dulciuri. Toate acestea vor schimba gustul laptelui, iar bebe va simți imediat.

În mod noarmal, bebelușii se obișnuiesc rapid cu diversificarea și în maxim 2 zile scaunele ar trebui să fie mai tari. De asemenea, dacă îți schimbi și tu regimul alimentar, la fel, diareea la copii trece de la sine. Ține minte despre diaree la bebe de 1 an sau mai mic faptul că devine periculoasă atunci când intervine deshidratarea.

mamica-care-ii-schimba-scutecul-bebelusului

Încă un lucru important pe care mulți părinți nu îl știu despre diaree la bebeluși este că ea poate fi confundată cu scaun cu mucus la bebe. În primele luni de viață, în scaunele bebelușilor sunt eliminate și mici cantități de mucus. O secreție moderată de mucus este normală, acesta având un rol esențial în transportul materiilor fecale către anus. Mucusul prezent în scaunul nou-născutului este produs de intestinul gros și de obicei este translucid. Motivul de îngrijorare trebuie să apară doar în momentul în care bebe elimină prin scaun o cantitate mare de mucus, de culoare alb-gălbuie și care are o consistență vâscoasă. O cantitate mare de mucus în scaun poate fi un simptom pentru dereglări intestinale, un virus sau intoleranța la anumite tipuri de lapte. În acest caz, trebuie să mergi de urgență cu bebe la medic.

Când se consideră diaree la bebeluși

Diareea în sine reprezintă scaune apoase, câteodată chiar lichide și pe care bebe le elimină de mai multe ori pe zi. Mulți bebeluși cu diaree au câte 3 – 4 scaune moi în decurs de 24 de ore. Dacă ai căutat poze cu diaree la bebeluși, noi îți spunem că poți recunoaște un scaun diareic după culoarea galben-verzuie, mai conține bucăți din alimente nedigerate, iar mirosul este mult mai puternic decât în mod normal. În ciuda faptului că nou-născuții au chiar și 4 – 5 scaune pe zi, odată cu diversificarea, acestea sunt mai rare și mai tari. De asemenea, iți poți da seama destul de ușor când se consideră diaree la bebeluși, deoarece ea vine însoțită și de alte simptome precum:

  • Vărsături
  • Irascibilitate/plâns
  • Dureri abdominale
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Balonare

Atunci când vorbim despre diaree la bebeluși, trebuie să știi că ea se poate agrava foarte ușor, deshidratarea fiind unul dintre semnalele de alarmă. Deshidratarea se observă ușor la copii prin urinarea scăzută, piele uscată, buze crăpate, somnolență și lipsa lăcrimării. De asemenea, dacă bebelușul tău are și febră peste 39℃, dificultăți în respirație, dureri abdominale acute, scaune cu sânge/puroi sau episoade diareice care persistă mai mult de 24 de ore, trebuie să mergi de urgență cu el la medic.

Citește și: Diareea la copii

Alăptarea și diareea la bebeluși

Alăptarea și diareea la bebeluși sunt 2 lucruri ce au legătură. În primul rând, bebelușii hrăniți cu lapte matern au scaune neregulate. Totul este legat de compușii din laptele matern, care îi fac pe cei mici să aibă aceste scaune neregulate. Nu doar frecvența scaunelor este incertă în cazul bebelușilor hrăniți la sân, ci și consistența lor, care poate fi ori apoasă, în unele zile, ori granulată sau moale. Un bebeluș alăptat poate avea 1 – 2 scaune pe săptămână. Culoarea normală a scaunului nou-născutului alăptat este maro-gălbuie. Așa că nu trebuie să te gândești automat la diaree la bebeluși dacă există scaune moi, ci numai dacă acestea vin însoțite și de alte simptome mai grave.

mama-care-isi-alapteaza-copilul-la-san-si-ii-tine-mana-pe-cap

Pe de altă parte, dieta mamei influențează direct starea de sănătate a copilului. Dacă alăptezi, unele alimente pe care le consumi schimbă gustul laptelui, îi provoacă gaze și chiar diaree celui mic. Alimentele condimentate sunt în capul listei de evitat pentru mămicile care alăptează, iar pe lângă ele mai putem adăuga dulciurile, soia, semințele și alunele. Dacă ai mâncat ceva recent și observi că bebelușul tău are diaree, indicat este să renunți la acel produs pentru a observa dacă el este cauza problemelor.

Poze cu diaree la bebeluși alăptați

Părinții care se află la început de drum cu puiul lor, cu siguranță au căutat poze cu diaree la bebeluși. Acest lucru este de înțeles, deoarece este foarte ușor să faci confuzia între scaunele normale ale unui bebeluș și cele diareice. Dacă nici pozele nu te-au ajutat, cel mai bine este să știi că scaunele diareice la bebeluși sunt eliminate la 1 – 2 ore, sunt apoase, de culoare gălbuie și au un miros îmțepător.

Alimente care provoacă diaree la bebeluși

În primul rând, laptele de vacă și formulele pe bază de lactoză sunt primele pe lista cu alimente care provoacă diaree la bebeluși. Până ajunge organismul celui mic să digere ușor proteinele și zaharurile din laptele de origine animală, este posibil să treacă printr-un episod cu diaree. În mod normal, în maxim 2 zile scaunele redevin tari și se răresc. De asemenea, zaharurile din alte produse pot declanșa diaree la bebeluși. Sucurile din cireșe, căpșuni sau fructe de pădure trebuie evitate, deoarece agravează diareea. Piureul de mazăre, conopidă sau broccoli sunt și ele de evitat până ce bebe își revine.

Citește și: Diareea la copii: informații complete

Diaree la bebeluși forum

Diareea este o problemă care se poate agrava foarte rapid, mai ales în cazul bebelușilor. Mămicile își cer adesea sfaturi una alteia, tocmai pentru a înțelege mai bine nevoile celor mici. Comunitățile de pe forumuri sunt locuri populare de împărtășire a experiențelor. Mai jos găsești mai multe sfaturi de la mămici despre diaree la bebeluși de pe forum.

femeie-care-isi-tine-in-sus-bebelusul-si-se-stramba

„Sunt medic și am un bebeluș de 7 luni. În urmă cu 2 luni fiica mea a avut scaune diareice. Ceea ce vă pot recomanda pentru a evita episodele cu diaree la bebeluși, în cazul în care se dorește diversificarea, este să le dați celor mici la început un lapte praf dietetic fără lactoză. Mucoasa intestinală este sensibilă la schimbările alimentare. Dacă totuși cel mic face diaree, trebuie să urmăriți dacă are febră și să nu-l lăsați să se deshidrateze. Toleranța digestivă se formează treptat. La fiica mea a durat 3 săptămâni.” – romedic.ro forum

„În primul rând, trebuie să descoperi cauza diareei. Ea poate fi de cauză infecțioasă și atunci trebuie mers obligatoriu la doctor. Diareea infecțioasă poate fi oprită numai cu tratament, mai ales dacă e vorba de Rotavirus. Totodată, diareea poate fi cauzată de alimentație sau de creșterea dinților. Am uitat să menționez ceva. Dacă este vorba de enterocolită, trebuie să mergi repede la medic. Nu este de glumit cu așa ceva, problema majoră fiind că bebe se deshidratează repede.” ro-mamma.com forum

„Și eu am avut aceeași problemă atunci când fiul meu era mic. Avea scaune moi și de mai multe ori pe zi. Am mers imediat la pediatru. Mi s-a spus că numai la apariția scunelor de culoare verde este diaree.” – parinti.com forum

Diaree bebe 4 luni forum

Tot pe aceleași forumuri, mămicile pot să găsească sfaturi și despre bebelușii care se apropie de perioada schimbărilor alimentare. Află mai jos lucruri interesante despre diaree la bebeluși de 4 luni.

„Fetița mea are 4 luni și jumătate și este hrănită exclusiv la sân. Până să încep diversificarea a avut și ea scaune moi, dar nu mai mult de 2 – 3 ori pe zi. Ca remedii naturiste pe care eu le-am încercat pentru diaree la bebeluși, au fost ceaiul de mentă sau zeama de orez fiert (câteva lingurițe). Ține minte că remediile naturiste nu sunt indicate dacă diareea s-a produs din motive serioase, ce necesită un control medical. Tot pentru diaree la bebeluși am mai auzit de Smecta și Biotics, dar nu trebuie luate fără recomandarea medicului.”– forum.7p.ro

„Am o fetiță de 4 luni care are diaree. Scaunele sunt apoase și de culoare verde închis. Are scaune la câteva minute după ce mănâncă. Medicul mi-a spus să-i dau cereale pe bază de orez de la Nestle.” – romedic.ro forum

„În cazul bebelușilor alăptați, scaunul poate să apară și după fiecare masă. Este foarte greu să ne dăm seama daca este diaree sau nu. De obicei, dacă are diaree este irascibil și plânge des. La 4 luni, scaunele dese pot fi cauzate și de colici.” – suntmamica.ro forum

Oprirea diareei

Diareea apare atunci când flora intestinală este dată peste cap, din multiple cauze. De aceea, pentru a opri scaunele dese, recomandată este refacerea treptată a florei intestinale, prin alimentație, probiotice și antidiareice. Primul pas în oprirea diareei la bebeluși este eliminarea factorului declanșator, fie că este laptele de origine animală sau alte produse. De asemenea, pentru bebelușii alăptați există posibilitatea ca mama să consume alimente care să le provoace gaze, dureri abdominale și diaree.

bebelus-care-sta-pe-spate-iar-o-femeie-ii-pune-mana-la-gurita-si-ii-da-sirop

Probioticele sunt formate din numeroase microorganisme care au rolul de a îmbunătăți flora intestinală. Probioticele recomandate bebelușilor sunt Linex Baby, Eubiotic baby, Microbiotic baby sau Diardep. Antidiareicele sunt utilizate în tratamentul diareei acute. Există și diareice pentru bebeluși precum Smecta, Biotics Baby sau Tasectan. Dacă ne referim la apariția primelor semne ale deshidratării, se poate merge pe administrarea de săruri de rehidratare la bebeluși. Aceste săruri ameliorează simptomele asociate cu deshidratarea, prin refacerea nivelului de electroliți. NU îi administra copilului tău niciun medicament, fără a cere întâi părerea medicului.

Ceai pentru diaree bebeluși

Hidratarea este esențială atunci când bebe are diaree. Trebuie să te asiguri că primește suficiente lichide care să ajute la substituirea pierderii de apă. Deshidratarea afectează grav funcționalitatea rinichilor și duce la apariția pietrelor. Pentru a nu-l forța pe bebe să bea numai apă, poți diversifica prin introducerea unor ceaiuri simple care au, la rândul lor, proprietăți antibacteriene și calmante. Iată care este cel mai bun ceai pentru diaree la bebeluși.

bebelus-caruia-i-se-da-sa-bea-ceai-dintr-un-biberon

  • Ceaiul de mentă: este cel mai popular remediu pentru diaree la bebeluși, având efect imediat în reducerea crampelor abdominale și a frecvenței scaunelor. Mare atenție, însă, de cantitatea pe care i-o oferiți celui mic, deoarece poate da dureri de cap sau să declanșeze o alergie. Pentru un bebeluș sunt suficiente 2 căni pe zi.
  • Ceaiul de ghimbir: are proprietăți antispastice, calmate și antimicrobiene. De asemenea, ceaiul de ghimbir previne deshidratarea și reduce greața.
  • Ceaiul din semințe de fenicul: reduce frecvența scaunelor și calmează durerile abdominale. Este potrivit și pentru cei mai mici de 3 luni.

Ceaiul pe care îl dai bebelușului tău NU trebuie îndulcit! Zahărul agravează simptomele asociate diareei, iar mierea este interzisă copiilor cu vârsta sub1 an, fiind responsabilă de apariția botulismului.

Sirop diaree copii

Pe lângă antidiareice, probiotice sau remedii naturiste, mai există o variantă de tratament pentru diaree la bebeluși și copii mai mari. Siropurile antidiareice sunt ușor de administrat, fiind dulci și cu diferite fructe. Pentru copii mai mici de 3 ani se poate da Lopemidol sau Bonnisan, iar pentru cei mai mari Dialirium este eficient. Nu uita că trebuie să discuți cu medicul înainte de a-i da copilului orice fel de sirop. Specialistul va decide și care este doza potrivită în funcție de vârsta și de greutatea copilului.

Diareea este o afecțiune caracterizată de pierderea lichidelor din organism. Bebelușii au scaune mai dese în primele luni de viață, de aceea trebuie să-ți dai seama dacă are diaree sau nu. De frecvența scaunelor la bebeluși, ține și metoda de hrănire. Orice episod de diaree la bebeluși trebuie tratat rapid, pentru a nu se ajunge la complicații grave.

Surse: webmd.com, babycenter.com, nlm.nih.gov, healthline.com, aboutkidshealth.ca, adinish.com, reginamaria.ro, suntmamica.ro, totuldespremame.ro, meseriadeparinte.ro, pcfarm.ro, farmaciatei.ro, doc.ro, mamaplus.md, babyneeds.ro, copilul.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Pleoape umflate la bebelusi: cauze, simptome și motive de îngrijorare
Pleoape umflate la bebelusi: cauze, simptome și motive de îngrijorare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Kit folositor pentru bebeluși și mămici
    Kit folositor pentru bebeluși și mămici

    Gânguresc, zâmbesc, te privesc gingaș și îți umplu inima de fericire. Dar au și momente în care trec ușor de la o stare la alta, dorm prost, plâng și sunt...

    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși
    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși

    Febra la bebeluși poate fi o sursă de îngrijorare pentru părinți, stârnind îngrijorare și dorința de a obține o ameliorare rapidă. Cu toate acestea, este esențial...

    Cei mai simpatici trei bebeluși pe care îi vei vedea azi
    Cei mai simpatici trei bebeluși pe care îi vei vedea azi

    Toți bebelușii sunt adorabili, însă unii dintre ei reușesc să ne amuze prin felul în care arată. Fie că seamănă izbitor cu anumite celebrități, fie că fac niște...

    16 bebeluși simpatici care pare că mai au puțin și se pensionează
    16 bebeluși simpatici care pare că mai au puțin și se pensionează

    Fără păr sau dinți și cu o privire morocănoasă. Abia s-au născut, dar arată de parcă ar fi pe cale să ne dea sfaturi de viață sau să înceapă fiecare frază cu „pe...

    Soacra mea ne spionează în dormitor prin monitorul pentru bebeluși
    Soacra mea ne spionează în dormitor prin monitorul pentru bebeluși

    Relația cu socrii poate fi una destul de tensionată, mai ales atunci când aceștia sunt băgăcioși și vor să fie la curent cu tot ce se întâmplă în familia ta....

    „Am trei copii, dar nu sunt reali”. Obsesia unei femei pentru păpușile bebeluși a aprins spiritele în mediul online
    „Am trei copii, dar nu sunt reali”. Obsesia unei femei pentru păpușile bebeluși a aprins spiritele în mediul online

    O femeie a ajuns celebră pe TikTok după ce a dezvăluit colecția ei de... bebeluși! Nu bebeluși în carne și oase, desigur, ci păpuși! Ea recunoaște că hobby-ul său,...

    Cerșetoarele din București cu bebeluși "din cârpe" au fost amendate. Cer bani pentru lapte praf
    Cerșetoarele din București cu bebeluși "din cârpe" au fost amendate. Cer bani pentru lapte praf

    Poliția locală a Sectorului 6 din București a amendat mai multe femei care cerșeau pe stradă, spunând că au nevoie de lapte praf pentru bebelușii lor. În realitate,...

    Un azil "angajează" bebeluși pentru a ridica moralul seniorilor. Care este fișa postului
    Un azil "angajează" bebeluși pentru a ridica moralul seniorilor. Care este fișa postului

    Un azil de bătrâni ”angajează” copii mici pentru a-i înveseli pe vârstnici. În schimb, micuții vor primi scutece și lapte praf. Iată ce presupune...

    © 2025 Qbebe