Diareea la copii – coșmarul părinților. Cauze, simptome și remedii utile

Diareea la copii – coșmarul părinților. Cauze, simptome și remedii utile

Corina Naftanaila

Află chiar acum totul despre diareea la copii!

Ce este diareea?

Diareea este o afecțiune cu care se pot confrunta atât adulții, cât mai ales copiii. Implică un număr mare de scaune apoase frecvente, greu de controlat și devine o povară pentru copii și părinți, mai ales la drum lung sau în mediul public. Pe langă scaunele apoase moi, diareea este însoțită de multe alte simptome neplăcute printre care: dureri abdominale, grețuri și stare de vomă, deshidratare, balonare, flatulență, letargie.
Majoritatea copiilor suferă cel puțin odată de diaree care poate dura 1, 2 zile, iar uneori poate trece de la sine. Insă dacă diareea durează mai mult de 2 zile, copilul necesită un control medical amănunțit.

Ce cauzează diareea?

diareea la copiiÎn timpul călătoriilor, mai ales vara, se poate dezvolta "diareea călătorului", schimbarea climei, a condițiilor sociale și a standardelor sau practicilor sanitare diferite de cum suntem obisnuiți acasă (consum de alimente/apă contaminate, stres, dietă schimbată), favorizează apariția acestei afecțiuni, în special la copiii. Tot vara, consumul de alimente alterate din cauza depozitării neadecvate sau a fructelor si legumelor nespălate provoacă diaree.

Diareea apare ca urmare a unor infecții virale (Rotavirusul) sau bacteriene (E-coli, Salmonella), a unor alergii, intoleranțe sau intoxicații alimentare ori după administrarea recurentă de antibiotice.

Simptomele diareei

Simptomele diareei durează de obicei câteva zile, iar copiii (în special bebelușii) care nu pot bea suficiente lichide se pot deshidrata. Cele mai cunoscute simptome ale diareei sunt:
• Dureri / crampe abdominale,
• Balonare și flatulență,
• Senzație de greață urmată posibil de vărsături,
• Febră,
• Deshidratare,
• Pierderea poftei de mâncare,
• Pierderea în greutate,
• Eliminarea de materii fecale în cantități mari,
• Nevoia urgentă de a merge la toaletă,

Remedii și recomandări utile

Un factor important este dieta sănătoasă care trebuie urmată. Evitați băuturile dulci sau acidulate, sucurile de fructe din comerț, deserturile dulci, produsele cu lactoză (mai ales lapte), gluten, soia, susan și alți alergeni, fructele și legumele ce pot balona precum varza, broccoli, mazăre, vegetale cu frunze verzi, fructe de pădure, porumb și prune.

Se pot consuma orez, ouă fierte tari, carne friptă sau fiartă, legume fierte (morcovi) sau fructe coapte (mere).
Mâinile murdare aduc germeni în organism. Spălatul pe mâini atât a adulților, cât și a copiilor, mai ales după ce au folosit toaleta și înainte de a mânca, este cel mai bun mod de a preveni infecțiile diareice care trec de la o persoană la alta. Păstrați suprafețele de baie precum chiuvetele și toaletele curate. Spălați fructele și legumele bine înainte de a le mânca. Refrigerați carnea cât mai repede posibil dupa ce ați cumpărat-o. În vacanță și nu numai, nu beți niciodată din izvoare sau lacuri decât dacă autoritățile locale de sănătate au verificat dacă apa este sigură pentru băut.

sirop Rehidratarea este foarte importantă în caz de diaree, însă apa nu va avea suficiente săruri și nutrienți. Este recomandat să oferiți copilului o soluție de rehidratare la intervale regulate pe tot parcursul zilei, cum ar fi siropul Hydra Baby de la Cosmo Pharm®.

Ceaiul de mentă este cel mai popular remediu naturist contra diareei - însă trebuie administrat cu moderație. Pe langă ceaiuri, există diverse amestecuri de plante, recomandate în caz de diaree, cu efecte uimitoare.
Diarilium, noul sirop delicios pentru copii de la Cosmo Pharm® , cu gust natural de căpșuni, din extracte standardizate din fructe de Porumbar, părți aeriene de Cinci-Degete, fructe de Anason, fructe de Fenicul-dulce, extract de Rozmarin și Frunze de Roiniță, reduce simptomele diareei. Plantele sunt special selecționate pentru ameliorarea rapidă a diareei, încetinesc tranzitul intestinal, reduc flatulența, spasmele abdominale și pierderile de lichide.

Diarilium combate diareea, încetinește tranzitul intestinal accelerat in perioada acestei afecțiuni, susține sănătatea microflorei intestinale, are efect antiseptic și poate fi găsit în farmacii și în magazinele naturiste.

Cosmo Pharm îți aduce Sănătate din Natură!®

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste
    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste

    Cârceii la picioare pot fi o experiență neplăcută și dureroasă, iar mulți oameni se confruntă cu această problemă în mod regulat. Cârceii se manifestă sub formă...

    Coșuri pe picioare: cauze și remedii
    Coșuri pe picioare: cauze și remedii

    Te-ai întrebat vreodată de ce îți apar pe picioare coșuri ? Am adunat în acest articol toate informațiile despre ce înseamnă apariția coșurilor pe picioare....

    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii
    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii

    Transpirația este un proces fiziologic natural și perfect sănătos, care contribuie la răcirea corpului și la prevenirea supraîncălzirii. Cu toate acestea, unele persoane pot...

    Umflături pe limbă: cauze și remedii
    Umflături pe limbă: cauze și remedii

    Limba este un organ ce îndeplinește funcții foarte importante, ajutându-te să înghiți, să mesteci, să simți gustul alimentelor și băuturilor și să vorbești....

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Pleoape umflate la bebelusi: cauze, simptome și motive de îngrijorare
    Pleoape umflate la bebelusi: cauze, simptome și motive de îngrijorare

    Pleoapele umflate la bebeluși pot fi cauzate de diverși factori, de la iritații minore până la afecțiuni de bază mai grave. Înțelegerea simptomelor și posibilelor cauze...

    Migrena oculară: cauze, simptome și tratament
    Migrena oculară: cauze, simptome și tratament

    Migrena oculară este o afecțiune neurologică manifestată prin tulburări vizuale temporare care afectează unul sau ambii ochi.

    © 2024 Qbebe