- Mă doare burta jos și urinez des: posibile afecțiuni
- Ce probleme am dacă mă doare burta jos și spatele?
- Mă simt balonată și urinez des: ce poate fi?
- Cum se diagnostichează durerile de burtă acompaniate de urinări frecvente
- Mă doare burta jos și urinez des: tratament
- Alte remedii pentru durerile de burtă și urinări frecvente
- Când să te îngrijorezi ?
Mă doare burta jos și urinez des: posibile afecțiuni
Când ajungi să îți spui „mă doare burta jos și urinez des” ar trebui să te gândești că aceste manifestări au cauze foarte diverse. În general, atât durerile abdominale, cât și disfuncțiile tractului urinar, țin de o inflamație și/sau de o infecție. Acestea pot afecta atât tractul urinar, cât și organele genitale.
Pentru ca medicul căruia i te adresezi să te poată ajuta, nu numai că îți va solicita informații legate de „istoricul tău” medical, dar îți va recomanda și o serie de investigații, mai simple sau mai complexe, astfel încât să îți poată pune un diagnostic. Acestea vor fi esențiale, în condițiile în care cauzele durerilor abdominale și ale urinărilor frecvente sunt multiple și nu sunt întotdeauna la îndemână de identificat.
Probleme cu rinichii
Există numeroase afecțiuni, ce țin de tractul urinar, din cauza cărora poți fi în situația de a te plânge că „mă doare burta jos și urinez des”. Printre cele mai cunoscute sunt:
Calculii renali
Calculii renali (pietrele la rinichi) reprezintă depozite de minerale și de săruri ce se formează la nivelul rinichilor. Dieta de zi cu zi, greutatea corporală, prezența unor afecțiuni și administrarea unor medicamente/suplimente sunt printre factorii de risc pentru apariția calculilor renali. În general, ei se formează când urina devine foarte concentrată, permițându-le mineralelor să se unească. Calculii renali vor afecta tot aparatul urinar, de la rinichi până la vezica urinară.
O piatră la rinichi nu te va determina să afirmi că „mă doare burta jos și urinez des” decât în momentul în care va începe să se deplaseze la nivelul rinichiului afectat/rinichilor afectați sau când ajunge în uretere (ureterul este conductul prin care urina se scurge din bazinetul renal în vezica urinară). Dacă un calcul renal se va bloca într-unul dintre uretere, va bloca fluxul urinar, va duce la inflamație și la spasme ale ureterului respectiv, ceea ce va provoca simptome precum:
- Durere în abdomenul inferior ce va iradia către zona pelvisului
- Durere ascuțită, severă, situată în lateral și în spate, în zona de mai jos de coaste
- Durerea vine în „valuri” și este de intensități diferite
- Urinarea devine frecventă (se va urina des, însă în cantități mici)
- Urina își schimbă culoarea normală (poate fi roz, roșiatică sau maronie)
- Urina este tulbure și are miros pătrunzător, dezagreabil
- Pot surveni greața și vărsăturile
- În unele cazuri pot surveni febra și frisoanele
Pentru a depăși o criză provocată de calculii renali, se recomandă o hidratare adecvată (cel puțin 2 l de lichide pe zi), medicamente calmante și antiinflamatoare sau, în unele cazuri, dacă s-a constatat că a survenit și o infecție, medicul poate prescrie un antibiotic.
Infecțiile tractului urinar inferior
Aceste infecții urinare au denumiri diferite:
- Cistită- Afectează vezica urinară și te poate determina să spui „mă doare burta jos și urinez des” întrucât principalele ei simptome sunt durerile în partea inferioară a abdomenului, nevoia frecventă de a urina, disconfortul la urinare, urina tulbure sau în care se văd urme de sânge
- Uretrita- Se referă la inflamația uretrei (canalul ce ajută la eliminarea urinei), care apare de cele mai multe ori din cauza unei contaminări în urma întreținerii relațiilor intime. De pildă, poate fi provocată de Chlamydia, de C.trachomatis, de N.gonorrhoeae, uneori de virusul HSV (herpes simplex) etc. Poate fi recunoscută după simptome precum senzația de arsură/înțepătură la urinare și urinarea frecventă. În unele cazuri, poate să ducă și la cervicită mucopurulentă (un exudat purulent la nivelul canalului endocervical- canalul ce străbate colul uterin), ce implică o secreție vaginală gălbuie, cu miros dezagreabil
Dacă te afli de mai multe ori într-un an în situația de a spune „mă doare burta jos și urinez des” din cauza infecțiilor de pe tractul urinar, medicul îți va recomanda un plan de tratament. Acesta ar putea include:
- Un antibiotic mai slab pentru o perioadă mai mare de timp
- O singură doză de antibiotic după ce ai întreținut relații intime
- Administrarea unui antibiotic ori de câte ori reapare infecția
- Un tratament profilactic, dar care nu este bazat pe antibiotic
Infecțiile renale
În cele mai multe cazuri, infecțiile tractului urinar includ doar vezica urinară și uretra. Dacă acestea se extind însă și în partea superioară a tractului urinar, fiind complicații ale infecțiilor de pe tractul urinar inferior, se va declanșa o pielonefrită. O pielonefrită este o infecție de origine bacteriană, printre bacteriile care o generează fiind E.coli sau Klebsiella. Prezența calculilor renali poate crește riscul de pielonefrită (calculii sunt un mediu propice pentru proliferarea bacteriilor)
Simptomele unei pielonefrite sunt:
- Febră și/sau frisoane
- Stare generală alterată
- Greață, vărsături
- Dureri de spate
- Urinare frecventă
- Disconfort la urinare
- Urină tulbure, cu miros urât sau cu urme de sânge
Pielonefrita se tratează cu antibiotice.
Vaginita
O vaginită presupune inflamarea vaginului, ceea ce va favoriza durerea (în zona abdomenului inferior și/sau durerea la urinare), modificarea aspectului secreției vaginale și apariția mâncărimilor. Vaginitele apar fie din cauza unui dezechilibru bacterian al microflorei vaginale, fie din cauza unei infecții și poartă mai multe denumiri:
- Vaginitele bacteriene- Apar dacă se ajunge la proliferarea excesivă a unei bacterii regăsite în mod normal în flora vaginală (Gardnerella vaginalis), ceea ce va altera echilibrul de acolo
- Tricomoniaza- Este provocată de parazitul Trichomonas vaginalis, fiind una dintre infecțiile cu transmitere sexuală
- Candidozele vaginale- Se dezvoltă din cauza Candidei albicans (o ciupercă)
Dintre aceste tipuri de vaginite, tricomoniaza este cea care se remarcă și prin senzația de a urina frecvent. Alte manifestări ale acesteia sunt: secreții vaginale abundente (galbene-verzui); miros neplăcut; mâncărimi; roșeață; dureri la urinare și/sau pe durata contactului sexual. Pentru tratarea tricomoniazei medicul va indica medicamente antiprotozoare, recomandând ca ambii parteneri ce sunt purtători ai parazitului să urmeze un asemenea tratament.
În privința vaginitelor bacteriene, trebuie să știi că acestea pot duce la dureri în abdomenul inferior, dar sunt însoțite și de simptome precum: mâncărimi; secreții vaginale cu o nuanță gălbui-cenușie și miros neplăcut (după întreținerea relațiilor intime secrețiile vaginale au un miros ca de pește); senzația de arsură în zona vaginală; înroșirea și inflamarea vulvei; senzația de arsură la urinare. Tratarea unei vaginite bacteriene presupune fie un antibiotic, fie un tratament local cu ovule intravaginale.
Sarcina
Nu întotdeauna disconfortul generat de faptul că „mă doare burta jos și urinez des” este produs de o anumită afecțiune. Astfel, durerile din partea urinară a abdomenului și urinarea mai frecventă pot fi manifestări prezente în sarcină.
De cele mai multe ori, când te doare burta jos în timpul sarcinii nu ai motive de îngrijorare. Printre cauzele responsabile pentru acest tip de durere se numără:
- În primul trimestru de sarcină- Durerea în abdomenul inferior poate fi un simptom timpuriu al sarcinii, fiind ceva normal (demonstrează că embrionul s-a fixat în mucoasa uterină)
- În timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină- Este firesc să ai și dureri ușoare în abdomenul inferior din cauza întinderii mușchilor și ligamentelor pe măsură ce uterul își mărește dimensiunile
Referitor la urinarea frecventă în sarcină, trebuie să știi că și ea este unul dintre simptomele timpurii ale unei sarcini, alături de durerile ușoare din zona abdomenului inferior. Explicația pentru nevoia mai frecventă de a urina în primul trimestru de sarcină este aceasta: odată ce embrionul s-a fixat în uter, corpul va produce mai mult progesteron și va începe și secreția hormonului numit gonadotropină corionică umană (hCG). Nivelul acestuia din urmă va crește constant, până când se va ajunge la nivelul optim pentru dezvoltarea unei sarcini normale.
Pe parcursul celui de-al doilea și al celui de-al treilea trimestru, urinarea frecventă este legată de:
- Creșterea volumului de sânge- În perioada sarcinii, volumul sângelui se va mări cu aprox. 50% față de perioada anterioară, așa că o cantitate mai mare de lichide va trebui filtrată de rinichi
- Creșterea presiunii asupra vezicii urinare- Întrucât uterul își va mări considerabil volumul, se va crea mai multă presiune pe vezica urinară, pe uretră și pe mușchii din zona pelvisului
Ai în vedere că starea de disconfort apărută când ești în situația de a spune că „mă doare burta jos și urinez des” în perioada sarcinii poate să intervină și din cauza unei infecții de pe tractul urinar. În acest context, dacă ai febră/frisoane, o senzație de arsură/disconfort la urinare și dacă vezi că urina este tulbure și are miros pătrunzător, adresează-te cât mai rapid medicului.
Alte cauze
Îmbinarea dintre durerea abdominală și nevoia mai mare de a urina, care te va determina să afirmi că „mă doare burta jos și urinez des”, poate să fie și o manifestare ce însoțește și alte probleme de sănătate. Printre acestea pot fi amintite:
- Fibromul uterin- O formațiune tumorală benignă care poate genera o serie de manifestări dezagreabile, precum: durere în abdomenul inferior (din cauza senzației de presiune), urinarea frecventă (fibromul exercită presiune pe vezica urinară), sângerări, dureri lombare/renale (din cauza presiunii exercitate pe ureter), balonare, constipație etc.
- Infecțiile cu transmitere sexuală- De pildă, infecțiile provocate de bacteria Chlamydia trachomatis (clamidiozele) sau de bacteria Neisseria gonorrhoeae (gonoreea) pot duce și la senzație de arsură la urinare, la nevoia de a urina mai frecvent și la dureri în abdomenul inferior
- Cancerul ovarian- Semnele care te pot pune în gardă că e posibil să te confrunți cu acest tip de cancer sunt: durerile abdominale sau pelviene, urinarea frecventă, balonările
- Cancerul vezicii urinare- Constatarea că „mă doare burta jos și urinez des” poate fi legată, în unele cazuri și de un debut al cancerului vezicii urinare. Astfel, printre primele simptome ale acestei forme de cancer sunt: durerile în spate și/sau în abdomenul inferior, urinarea mai frecventă, durerea și/sau senzația de arsură de dinainte, din timpul și de după urinare, senzația că vezica nu s-a golit complet
- Anxietatea- De exemplu, studiile au arătat că există o legătură între prezența anxietății sau a depresiei și apariția durerilor abdominale. De asemenea, medicii atrag atenția asupra următorului aspect: confruntarea cu stările de anxietate poate duce la creșterea frecvenței urinării pentru că mușchii devin tensionați, iar corpul va pune presiune asupra vezicii urinare și abdomenului
Ce probleme am dacă mă doare burta jos și spatele?
Când spui „mă doare burta jos și spatele” nu este mai puțin îngrijorător decât situația în care te doare burta jos și urinezi frecvent. Cu toate acestea, nu întotdeauna prezența durerilor în abdomenul inferior și durerile de spate indică probleme serioase de sănătate. Iată ce semnificație pot avea aceste dureri:
Ești în timpul menstruației
Deși cauza exactă a durerilor de spate din perioada menstruației nu se cunoaște cu precizie, în general sunt asociate cu schimbările hormonale și cu efectele acestora asupra ligamentelor din zona spatelui. Oamenii de știință au constatat că schimbările hormonale pot afecta și producția de colagen, ceea ce va favoriza laxitatea ligamentelor. Din cauza laxității se poate ajunge, în unele cazuri, la dureri de spate.
Prostaglandinele (substanțe derivate din acizi grași, ce servesc drept mediatori pentru diverse procese patologice și fiziologice) sunt compuși considerați responsabili pentru mai multe simptome nedorite din perioada menstruației (cum ar fi dureri de cap, greață și vărsături ce pot apărea la menstruație). Sunt sintetizate de diferite țesuturi, inclusiv de endometru. Rolul lor este și de a stimula contracțiile uterine pentru eliminarea mucoasei uterine la menstruație. Contracțiile duc la dureri în zona abdomenului inferior, care pot iradia și în zona inferioară a spatelui, determinându-te să spui, în anumite zile din lună, că „mă doare burta jos și spatele.”
Ai endometrioză
Este o afecțiune care apare când țesutul ce se regăsește normal la nivelul uterului se dezvoltă și în alte zone ale corpului. Acesta poate să se extindă, spre exemplu, la trompele uterine, la ovare, dar și în exteriorul uterului, în zona intestinală etc.
Persoanele ce au endometrioză au diferite tipuri de dureri, în funcție de localizarea țesutului care se extinde în afara uterului. De cele mai multe ori însă, durerea cea mai prezentă este în zona pelvisului. Nu este însă exclusă nici prezența durerilor din partea inferioară a spatelui și a abdomenului.
Alte manifestări ce însoțesc endometrioza sunt:
- Dureri în timpul/după actul sexual
- Dureri în timpul urinării și uneori sângerări vezicale
- Sângerări în zona rectală
- Menstruații dureroase, cu dureri abdominale severe
Ai chisturi ovariene
Aceste chisturi sunt un fel de „săculeți” plini cu lichid ce apar la nivelul ovarelor. Unul dintre principalele simptome ale chisturilor ovariene sunt durerile prezente în abdomenul inferior. Alături de ele pot fi prezente și durerile din partea inferioară a spatelui. De altfel, studiile au adus în prim-plan faptul că există o legătură directă între prezența chisturilor ovariene și durerile din partea inferioară a spatelui. Spre exemplu, un studiu din anul 2019 a analizat imaginile provenite de la examenele RMN a mai multor persoane ce aveau dureri de spate, iar la 45% dintre cele ale căror dureri nu erau legate de coloana vertebrală, acestea erau provocate de chisturi ovariene.
Dacă te confrunți cu chisturi ovariene, este foarte posibil să constați nu doar că „mă doare burta jos și spatele”, ci și că „mă doare burta jos și urinez des”. Practic, printre manifestările specifice acestor chisturi se află:
- Senzația de presiune în zona pelvisului
- Balonări
- Dureri în abdomenul inferior
- Dureri în timpul relațiilor sexuale
- Dureri la urinare, dar și nevoia de a urina mai frecvent
- Sângerări între menstruații
- Menstruații care nu sunt regulate sau care sunt foarte dureroase
Te confrunți cu o infecție de tract urinar
O infecție de tract urinar poate să favorizeze atât dureri de spate (întrucât durerile iradiază dinspre rinichi), cât și dureri în abdomenul inferior. În ceea ce le privește pe acestea din urmă, unele persoane pot să le resimtă mai acut din cauza presiunii exercitate la nivelul vezicii urinare și a nevoii de a urina mai des.
Ai calculi renali
O colică renală (durerea determinată de migrarea calculilor renali) te va face în mod cert să te plângi că „mă doare burta jos și spatele”. Astfel, ea este însoțită de manifestări deosebit de neplăcute, cum ar fi:
- Dureri în partea inferioară a abdomenului
- Nevoia urgentă de a urina
- Urinare frecventă
- Usturime/durere la urinare
- Durere la nivel lombar superior, dar care iradiază și la nivel inferior și în zona inghinală
- Greață, vărsături
- Balonare
- Prezența urmelor de sânge în urină etc.
Mă simt balonată și urinez des: ce poate fi?
Balonarea frecventă, mai ales când nu are legătură cu vreun aliment pe care l-ai consumat sau cu o dietă pe care o urmezi, ar trebui să nu te lase indiferentă. Cu atât mai mult cu cât este însoțită și de alte manifestări, cum ar fi și urinările mai dese, ar trebui să te gândești serios să te adresezi unui medic.
Fibromul uterin
Manifestările ce însoțesc fibromul uterin depind de mărimea acestuia și de localizare. Prin urmare, dacă te confrunți cu așa ceva nu este exclus să menționezi că „mă doare burta jos și urinez des” sau că „mă doare burta jos, sunt balonată, mă doare spatele și urinez des”. Unele dintre cele mai frecvente simptome provocate de fibromul uterin sunt:
- Durere în partea inferioară a abdomenului din cauza presiunii pelvine survenite în urma creșterii dimensiunii fibromului
- Dureri în zona inferioară a abdomenului accentuate de menstruație
- Dureri de spate din cauza presiunii exercitate de fibrom asupra ureterului
- Balonarea și nevoia de a urina mai frecvent, apărute din cauza unui fibrom voluminos, ce exercită presiune asupra abdomenului
Cancerul cervical
Acest tip de cancer se referă la apariția celulelor canceroase la nivelul cervixului (porțiunea îngustă a uterului, care face legătura cu vaginul). Cea mai simplă modalitate de a descoperi cancerul cervical este prin efectuarea testului Papanicolau.
Dintre manifestările care ar trebui să te îngrijoreze și care pot fi indicii ale cancerului cervical pot fi enumerate următoarele:
- Dureri în zona pelviană
- Scurgerile vaginale anormale (ce au în ele urme de sânge)
- Sângerări între menstruații sau sângerările survenite după menopauză
- Durerile survenite în timp ce întreții relații intime
- Dureri în zona inferioară a abdomenului
- Dureri în zona inferioară a spatelui
- Balonări
- Urinări frecvente sau nevoia urgentă de a urina
- Oboseală persistentă etc.
Sarcina
Nu doar diverse boli te pot determina să faci următoarea constatare: „mă simt balonată și urinez des”. Atfel, inclusiv sarcina este responsabilă de tendința de balonare și de urinări mai frecvente.
Balonarea poate fi unul dintre semnele timpurii ale sarcinii, dat fiind faptul că o creștere a nivelului de progesteron va stimula relaxarea tuturor țesuturilor musculare ale corpului, inclusiv a celor de pe tractul gastrointestinal. Când se va întâmpla așa, intestinele vor lucra mai încet pentru a-i da corpului mai mult răgaz de a prelua nutrienții din hrana ta și de a-i furniza fătului. Acest proces implică însă și predispoziția spre balonare, mai ales în primul trimestru de sarcină.
Cât privește nevoia mai frecventă de a urina în sarcină, aceasta este legată, așa cum s-a precizat anterior, de prezența hormonului gonadotropină corionică umană (hCG).
În afară de manifestările menționate, alte semne timpurii ale sarcinii sunt:
- Sângerarea de implantare (sângerarea ce apare la 10-14 zile după concepție)
- Aversiunea față de anumite alimente/mâncăruri
- O sensibilitate mai mare la mirosuri
- Grețuri și vărsături
- Oboseală inexplicabilă
- Sânii își măresc volumul și se întăresc
- Creșterea temperaturii bazale (temperatura bazală reprezintă cea mai mică valoare a temperaturii dintr-un interval de 24 de ore, ce se măsoară dimineața, când corpul tău este în repaus)
Cum se diagnostichează durerile de burtă acompaniate de urinări frecvente
Odată ce ajungi la medic și spui că „mă doare burta jos și urinez des”, în vederea stabilirii unui diagnostic și a unui tratament ți se pot recomanda investigații precum:
- Sumar de urină și urocultură- Cele două analize sunt necesare pentru a se stabili dacă există o infecție bacteriană în urină. Prin sumarul de urină se va confirma sau nu prezența unei infecții, iar cu ajutorul uroculturii se va afla ce bacterie provoacă infecția respectivă. Spre exemplu, o infecție urinară poate fi generată de bacterii precum E.coli, Klebsiella sau Proteus
- Analize de sânge- Acestea pot fi indicate, de pildă, dacă este vorba despre calculi renali, pentru a se verifica dacă nu este vorba despre cantități ridicate de acid uric și/sau de calciu în organism
- Un consult ginecologic- În cadrul acestuia se vor realiza, pe de o parte, inspecția zonei genitale (pentru a se identifica eventuale modificări ce țin de mucoase, de continența perineului, de tegument) și tușeul vaginal (se va analiza consistența, mobilitatea, volumul colului și a corpului uterin, dar și zonele anexiale) și pe de altă parte, se va efectua examenul cu valve (pentru a se vedea mucoasa vaginală și colul uterin, pentru a se analiza secrețiile vaginale, pentru a se vedea dacă există pierderi de sânge etc.)
- Un examen microscopic și cultură din secrețiile vaginale și cele de la nivelul colului uterin- Util tot pentru identificarea unei infecții cu transmitere sexuală
- Ecografia transvaginală- Este o investigație utilă pentru a diagnostica un fibrom uterin, afecțiune care te poate pune în situația de a constata că „mă doare burta jos și urinez des”
- Histeroscopia- Medicul ginecolog va insista să faci această investigație care investighează cavitatea uterină și canalul cervical dacă bănuiește că te confrunți cu un fibrom uterin
- Un test Babeș-Papanicolau- Acesta presupune examinarea microscopică a celulelor de la nivelul colului uterin pentru a se vedea dacă nu cumva există celule precanceroase sau canceroase
- O ecografie de abdomen inferior- Este indicată pentru situațiile în care îi spui medicului că „mă doare burta jos și urinez des”, în condițiile în care această investigație va evalua și vezica urinară și organele genitale
- Alte investigații imagistice- Medicul poate recomanda o tomografie computerizată sau un examen RMN atât pentru organe ale tractului urinar, cât și pentru organele genitale, pentru a se identifica eventuale anomalii de structură și funcționare
- Laparoscopia- Dispozitivul numit laparoscop îi va permite medicului să-ți vadă organele pelviene și dacă există dezvoltări anormale ale țesuturilor sau dacă nu cumva sunt semne de infecție. Laparoscopia se recomandă de obicei pentru diagnosticarea unei endometrioze
- Cistometria- Este un test ce măsoară presiunea din interiorul uretrei pentru a se vedea cum funcționează acest organ. Cistometria este indicată pentru a se vedea dacă există probleme la nivelul nervilor sau al mușchilor, probleme care ar putea genera disfuncționalități în privința modului în care uretra permite scurgerea urinei
- Cistoscopia- Vizează analizarea mucoasei vezicii urinare și a uretrei, presupunând ca un aparat de formă tubulară cu o cameră video să fie introdus în uretră și condus apoi către vezica urinară. De obicei, această investigație se recomandă pentru a se stabili o cauză a infecțiilor urinare, pentru a se vedea dacă există o inflamație a vezicii urinare, pentru a se diagnostica un cancer de vezică urinară etc.
Mă doare burta jos și urinez des: tratament
Tratamentul pentru situația în care te doare burta jos și urinezi des va depinde de cauzele responsabile pentru aceste manifestări. Spre exemplu, poți primi un tratament ce va consta în:
- Medicamente antiinflamatorii și analgezice- Sunt binevenite fie că este vorba despre afecțiuni ale tractului genital, fie că este vorba despre cele ale tractului urinar. Cu ajutorul lor poate fi ținută sub control și febra ce survine în cazul unor infecții, precum infecțiile tractului urinar de pildă
- Antibioticele- Este nevoie de ele pentru diferite infecții ale tractului genital (de exemplu, pentru infecțiile cu transmitere sexuală) sau urinar
- Medicamente care conțin hormoni- De pildă, acestea pot fi folosite pentru a se stopa ovulația și pentru a se împiedica formarea de noi chisturi ovariene
- Hormoni de sinteză cu administrare locală- În cazul în care este vorba despre endometrioză, medicul poate indica montarea unui dispozitiv cu levonorgestrel (este un dispozitiv intrauterin, care constă într-un sterilet care are o capsulă de hormoni; poate fi și un contraceptiv ce este administrat intravaginal)
- Analogii de gonadotropin releasing hormone- Reprezintă un tratament nechirurgical al fibromului uterin, cu scopul de micșorare a volumului acestuia
- Alfa-blocante- Aceste medicamente sunt indicate în caz de calculi renali, una dintre afecțiunile care cu siguranță te poate pune în situația de a afirma că „mă doare burta jos și urinez des”. Scopul medicamentelor alfa-blocante este de a relaxa musculatura ureterului pentru ca pietrele să fie eliminate cu mai puțină durere
- Ureteroscopia flexibilă cu laser Holmium- Este indicată pentru calculii renali ce au dimensiunea cuprinsă între 2 și 2,5 cm, calculii fiind fragmentați în interiorul rinichiului cu ajutorul laserului
- Litotriția extracorporeală (ESWL)- Reprezintă o tehnică de eliminare a calculilor renali fără intervenție chirurgicală, cu ajutorul unor unde de șoc. Intervenția se poate face dacă pietrele nu sunt mai mari de 2 cm
De asemenea, diferite afecțiuni care generează dureri abdominale și urinări frecvente pot impune, în anumite cazuri, realizarea unei intervenții chirurgicale. De exemplu, chisturile ovariene trebuie înlăturate chirurgical dacă:
- Chistul ajunge la sau depășește dimensiunea de 5-6 cm
- Chisturile nu se elimină după 2-3 luni de tratament medicamentos
- Simptomele sunt severe (dureri și sângerări abundente)
Un fibrom uterin poate fi supus și el, dacă tratamentul medicamentos nu dă rezultatele așteptate, următoarelor proceduri:
- Un tratament intervențional- Se va efectua o embolizare a fibromului uterin (vor fi astupate vasele de sânge ce hrănesc fibromul și îl determină să-și mărească dimensiunile)
- Efectuarea unei laparoscopii- Presupune mai multe incizii, iar prin acestea se vor introduce ustensilele pentru îndepărtarea fibromului și o cameră
- Tratamentul chirurgical- Presupune eliminarea fibromului, fără să se scoată uterul
Alte remedii pentru durerile de burtă și urinări frecvente
Când te confrunți cu disconfortul generat de durerile din partea inferioară a abdomenului și cu urinări frecvente, poți să apelezi și la soluții pe care le poți pune în aplicare acasă.
Mă doare burta jos și urinez des- ceaiuri utile
Fie că este vorba despre afecțiuni ce țin de aparatul urinar, fie că este vorba despre cele care țin de aparatul genital, ceaiurile îți pot aduce și ele alinare. Ai însă permanent în vedere aceste aspecte:
- Ceaiurile pot avea compuși ce interferează cu medicamente/suplimente alimentare pe care le iei deja- De aceea, trebuie să ceri sfatul unui medic dacă te afli deja sub un tratament și intenționezi să utilizezi anumite ceaiuri
- Dacă ești însărcinată, se recomandă să-ți informezi medicul despre orice fel de ceai consumi sau dacă intenționezi să consumi un anumit fel la un moment dat- Ține minte următorul lucru: întrucât există cercetări limitate cu privire la siguranța ceaiurilor în sarcină, lipsa dovezilor științifice privind posibilele efecte negative nu ar trebui să te determine să consideri că este întotdeauna sigur să consumi ceaiuri în această perioadă
Pentru a afla care sunt ceaiurile pe care le-ai putea consuma în cazul în care te confrunți cu dureri în partea inferioară a abdomenului și cu urinare frecventă, ai putea să pornești de la recomandările pe care le face Maria Treben în lucrarea „Plante din farmacia Domnului”. Spre exemplu, ți-ar putea fi de ajutor ceaiuri precum:
- Ceai de ciuboțica-cucului- Este recomandat pentru că ajută la eliminarea calculilor renali
- Ceai de coada-calului- Are efect diuretic și ajută la eliminarea calculilor renali
- Ceai de coada-șoricelului- Te va ajuta în caz de fibrom sau de inflamații ovariene
- Ceai de mătase de porumb- Este puternic diuretic și este util în caz de colică renală
- Ceai de pufuliță cu flori mici- Stimulează urinarea normală și este de ajutor pentru durerile de la nivelul vezicii urinare
- Ceai de turița-mare- Și acest ceai este util pentru nisip și pentru pietre la rinichi
Mă doare burta jos și urinez des - băi de șezut
Despre cum se poate face o baie de șezut cu diferite plante vei afla tot din lucrarea „Plante din farmacia Domnului”. Îți vei pregăti o astfel de baie astfel:
- 100 g plante sau 1/2 găleată plante se vor lăsa peste noapte în apă rece
- A doua zi plantele se vor da în clocot
- Plantele vor fi puse în apa în care te vei îmbăia
Ca să obții rezultatele așteptate după o baie de șezut, vei ține seama și de aceste reguli:
- Apa în care te vei îmbăia trebuie să acopere nivelul la care se află rinichii
- Durata băii va fi de 20 de minute
- După baie nu te vei șterge, ci vei lua pe tine un halat, te vei duce în pat și te vei înveli bine pentru a putea să transpiri
Printre cele mai recomandate băi de șezut pentru inflamațiile tractului urinar sau ale organelor genitale sunt:
- Baia de șezut pe bază de coada-calului- Este indicat ca pentru această baie să se utilizeze coada-calului proaspătă. În același timp, pentru a stimula eliminarea nisipului și a calculilor renali, este indicat să se consume și ceai de coada-calului pe parcursul băii de șezut
- Baie de șezut pe bază de coada-șoricelului- Fiind o plantă cu proprietăți antiinflamatorii, coada-șoricelului ajută la calmarea crampelor menstruale, la reglarea menstruației, dar este adecvată și pentru ameliorarea disconfortului ce însoțește infecțiile urinare
Alte remedii utile pentru situațiile în care te doare burta jos și urinezi des
În afara soluțiilor menționate, iată ce ai mai putea face pentru a te ajuta în situațiile în care îți repeți „mă doare burta jos și urinez des”:
- Pune pe zona inferioară a abdomenului o pernă cu apă caldă sau o sticlă cu apă caldă- Inflamația sau iritația de pe tractul urinar sau genital pot fi foarte supărătoare, mai ales dacă persistă. Pentru a încerca să te simți mai bine, poți recurge la apa caldă, care te va ușura puțin întrucât va contribui la relaxarea musculaturii din zonă. Atenție! Nu vei menține sursa de căldură provenită de la apă caldă mai mult de 15 minute și nu o vei aplica direct pe piele
- Ocolește alimentele și băuturile care pot irita vezica urinară și vor amplifica simptomele neplăcute- Potrivit „Healthline”, printre alimentele și băuturile pe care ar trebui să le eviți dacă te confrunți cu o infecție de tract urinar se regăsesc: cafeaua, sucurile acidulate, alcoolul
- Folosește extract hidroalcoolic de semințe de țelină- Semințele de țelină sunt utile pentru ameliorarea infecțiilor urinare ușoare. De pildă, un studiu de laborator a ajuns la concluzia că extractul hidroalcoolic de țelină ajută organismul să lupte mai bine cu o infecție urinară întrucât reduce din riscul adeziunii agenților patogeni (mai ales E.coli) la celulele vezicii urinare
- Utilizează pătrunjelul- Dacă ai pietre la rinichi și din acest motiv ești de multe ori în situația de a afirma că „mă doare burta jos și urinez des”, încearcă să te folosești și de pătrunjel. Un studiu de laborator publicat online în anul 2017 a adus în atenție următorul aspect: pătrunjelul poate contribui la reducerea riscului de formare a calculilor renali în condițiile în care diminuează excreția calciului, crește pH-ul urinar, diminuează excreția proteinelor în urină și protejează rinichii. Din aceste motive, oamenii de știință îl recomandă ca un remediu alternativ pentru diminuarea riscului de apariție a calculilor renali. În funcție de preferințe, poți să bei suc proaspăt de pătrunjel, ceai de pătrunjel sau să utilizezi tinctură. Nu uita însă că pătrunjelul nu va fi utilizat în formele menționate fără să consulți medicul, mai ales dacă ești în oricare dintre următoarele situații: ești însărcinată, alăptezi, suferi de diabet, suferi de hipertensiune arterială, iei medicamente diuretice sau te confrunți cu boli cronice de rinichi
Chiar dacă nu poți avea control asupra unor cauze responsabile de apariția de afecțiuni ce au printre simptome durerile în partea inferioară a abdomenului și urinarea frecventă, există numeroase măsuri ce te pot ajuta să mai diminuezi din riscuri. Printre acestea pot fi menționate:
- Străduiește-te să te hidratezi cât mai bine (de exemplu, vei bea cel puțin 8 pahare de apă pe zi) pentru a menține sănătatea tractului urinar, pentru a elimina mai bine toxinele și agenții patogeni care ar putea declanșa infecții urinare și renale
- Fii foarte atentă cum te vei șterge când mergi la toaletă (șterge-te numai din față în spate pentru a preveni răspândirea bacteriilor)
- Nu te vei abține când ai nevoie să mergi la toaletă (stagnarea urinei în vezică va crește riscul de proliferare a bacteriilor)
- Spală-te bine pe mâini înainte să îți atingi zonele intime și utilizează doar produse de igienă intimă cu formule blânde, cât mai naturale, pentru a evita iritațiile și infecțiile
- Folosește prezervativul pentru a evita riscul de a dobândi o infecție cu transmitere sexuală
- Străduiește-te să-ți golești cât mai rapid vezica după ce ai întreținut relații sexuale sau bea un pahar cu apă (pentru a te asigura că agenții patogeni vor fi eliminați, în condițiile în care aceștia pătrund ușor în uretră)
- Ai grijă ce metodă contraceptivă folosești- Spre exemplu, diafragma, spermicidele sau prezervativele tratate cu spermicide pot favoriza proliferarea bacteriilor
- Mizează pe probiotice- Acestea sunt utile întrucât, contribuind la îmbunătățirea calității microflorei intestinale, vor favoriza și creșterea numărului de bacterii bune de pe tractul urinar. În aceste condiții, riscul unor infecții urinare se va mai diminua. Poți să recurgi la alimente ce sunt sursă de probiotice (precum iaurtul, chefirul, varza murată etc.), dar poți lua și suplimente alimentare
Când să te îngrijorezi ?
Dacă te confrunți de mai bine de 24 de ore cu starea dezagreabilă generată de faptul că te doare burta jos și urinezi des, ar trebui să te adresezi unui medic. În plus, trebuie să te pună în gardă și alte manifestări ce intervin pe lângă durerile abdominale și frecvența crescută a urinării, ca de exemplu:
- Sânge în urină sau în materiile fecale
- Dureri de spate, în părțile laterale, în regiunea rinichilor
- Vărsături severe
- Scurtarea respirației
- Dureri în piept
- Febră și/sau frisoane
- O durere abdominală severă ce durează de mai bine de 24 de ore
- Pierderea apetitului
- Sete excesivă
- Scurgeri vaginale anormale
- Urină cu miros deosebit de neplăcut
Când ajungi să îți spui că „mă doare burta jos și urinez des” de mai bine de 24 de ore ar trebui să te adresezi cât mai rapid medicului dacă ești în oricare dintre următoarele situații:
- Ești însărcinată
- Știi că ai un sistem imunitar slăbit
- Știi că ai probleme ce țin de sănătatea tractului urinar
- Utilizezi un cateter urinar (dispozitiv ce constă într-un tub flexibil, din material plastic, utilizat pentru drenarea urinei din vezică dacă, din diferite motive, o persoană se află în imposibilitatea de a urina)
Surse:
- bioclinica.ro, bladdercancer.net, calmclinic.com, clinicaprovita.ro, doc.ro, donna-medicalcenter.ro, endoro.online.org, flo.health, gralmedical.ro, healthline.ro, link.springer.com, mayoclinic.org, medicover.ro, medicalnewstoday.com, medicover.ro, medicina-interventionala.ro, mymed.ro, moffitt.org, ncbi.nlm.nih.gov, newsmed.ro, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, romedic.ro, reginamaria.ro, rxlist.com, sfatulmedicului.ro, testulbarza.ro, webmd.com
- Treben, Maria, Sănătate din farmacia Domnului, traducere după Maria Treben: „Gesundheit aus der Apotheke Gottes”, Verlag Wilhelm Ennsthaler, A-4402 Steyr, ediția a 46-a
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com, youtube.com