Ochi lipiți la bebeluși: cauze, tratament și prevenție

Ochi lipiți la bebeluși: cauze, tratament și prevenție

Qbebe.ro

Ochii lipiți la bebeluși sunt un lucru foarte des întâlnit în primele luni de viață ale copiilor și de cele mai multe ori NU reprezintă un motiv de îngrijorare. Se poate întâmpla ca la trezirea din somn bebelușul să aibă genele lipite cu o crustă subțire, iar acest lucru să incomodeze deschiderea ochilor. Află ce anume cauzează secrețiile care provoacă ochi lipiți la bebeluși, cum se tratează acestea și ce poți face pentru a preveni apariția lor.

Este normal ca bebelușii să aibă ochi lipiți?

O întrebare perfect justificată, care ne trece prin cap imediat ce auzim de această situație. Însă un răspuns cu Da sau Nu, ar fi irelevant pentru această întrebare. Mai potrivit ar fi să spunem că: Depinde de cauză. Și ca să fie clar de la bun început că cel mai probabil nu ai niciun motiv de îngrijorare, află că cel mai comun motiv pentru care bebelușii se trezesc cu ochii lipiți este unul perfect natural, nu necesită un tratament deosebit iar complicațiile pot fi prevenite cu ușurință.

De ce se lipesc ochii la bebeluși

portret de bebelus cu infografic privind structura ochiuluiOchiul uman are propriul lui “sistem de curățare” care funcționează astfel: lacrimile secretate trec pe suprafața globului ocular umezindu-l și “‘clătindu-l” de impurități, după care toate aceste secreții se scurg în cavitatea nazală. În imagine vedem că glanda lacrimală este situată în colțul extern superior al ochiului și eliberează lacrimile prin ducte în ochi. De aici ajung în colțul interior al ochiului, unde prin canaliculele superior și inferior intră în sacul lacrimal. Iar din acest sac prin canalul lacrimo-nazal se elimină în cavitatea nazală. Dacă însă din diferite cauze aceste secreții nu se scurg corespunzător în cavitatea nazală, atunci ele stagnează în sacul lacrimal. Aici vor produce o inflamație locală, care la rândul ei va stimula secreția de mucus. Lacrimile eliberate ulterior, împreună cu mucusul secretat din cauza inflamației, vor rămâne pe suprafața ochiului până când ajung să curgă pe obraz. În timpul somnului acest tip de secreții se usucă printre gene, provocând ochi lipiți la bebeluși.

Din ce cauză apar ochi lipiți la bebeluși

Sunt trei cauze majore care pot determina apariția secrețiilor care să lipească pleoapele bebelușilor:

  1. Obstrucția canalului lacrimonazal (sau canal lacrimal înfundat)
  2. Conjunctivita neonatală
  3. Glaucomul congenital

Dintre acestea cea mai des întâlnită este prima, și anume canalul lacrimal înfundat. În același timp, această cauză a ochilor lipiți la bebeluși este și cea care provoacă cele mai puține neplăceri. De asemenea, de cele mai multe ori poate fi tratată foarte ușor, chiar fără medicație și poate trece de la sine până în jurul vârstei de 12 luni. Vom reveni asupra acestei cauze cu explicații detaliate și recomandări de tratament și prevenție, dar pentru moment să le trecem în revistă și pe celelalte două.

bebelus caruia i se curata ochii

Posibilă cauză a ochilor lipiți la bebeluși: Conjunctivita neonatală

Conjunctivita neonatală reprezintă o inflamație conjunctivală și este o urgență medicală.

Cauze
Conjunctivita neonatală poate fi determinată de infecții chimice, bacteriene sau virale. Cea chimică poate fi caracterizată ca o reacție de ușoară iritare a ochiului apărută după administrarea de picături nou-născutului. Este vorba despre picăturile care i se pot pune cu scopul de a preveni infecțiile bacteriene. Conjunctivitele determinate de infecțiile bacteriene sau virale pot fi transmise bebelușului de către mamă în timpul nașterii, dacă aceasta este infectată și netratată.

Simptomele pot apărea într-un interval de câteva zile până la câteva săptămâni de la naștere iar acestea constau în:

  • Iritația (înroșirea) globului ocular. Este foarte important să reținem acest aspect pentru că este un element de identificare foarte clar și vizibil.
  • Umflarea și înroșirea pleoapelor.
  • Secreții oculare purulente care determină ochi lipiți la bebeluși. De remarcat că în această situație secrețiile sunt galbene sau galben-verzui și foarte vâscoase.Crusta creată de aceste secreții purulente va fi și ea mai consistentă.

Tratament
În cazul conjunctivitei neonatale chimice simptomele dispar după un interval de 24-36 ore fără a fi nevoie tratamente. În schimb, tratamentul conjunctivitei bacteriene constă în antibiotice specifice infecției depistate. Acestea pot fi administrate local sub formă de picături sau cremă în ochi, sau sub formă de injecții care se administrează în muschi sau vene.

Prevenție
Ca măsură de prevenire a conjunctivitei neonatale, se administrează bebelușilor picături sau unguente în ochi chiar în primele ore de la naștere. În plus, viitoarele mămici care știu că au chlamydia, herpes genital sau gonoree, trebuie să informeze medicul din timp pentru a găsi soluția cea mai bună care să reducă șansele de a transmite și bebelușului infecția.

ochi bebelus cu conjunctivita

Posibilă cauză a ochilor lipiți la bebeluși: Glaucomul congenital

Glaucomul congenital este o afecțiune foarte rară determinată de anomalii genetice și reprezintă o urgență medicală.

Cauze
Nu se știe ce anume determină apariția acestei afecțiuni iar singurii factori de risc care sunt cunoscuți și de care se poate ține cont sunt cei de natură genetică.

Simptomele glaucomului congenital, pe lângă lăcrimarea excesivă ce poate determina ochii lipiți la bebeluși, sunt:

  • creșterea presiunii intraoculare, fapt ce poate duce până la deteriorarea ireparabilă a vederii;
  • mărirea în volum a ochiului, iar acesta este un aspect vizibil are ajută la identificarea corectă a problemei, alaturi de
  • tulburarea corneei, care își pierde din transparență și devine opacă;
  • sensibilitate exagerată la lumină și contractarea spasmodică și involuntară a pleoapelor.

Tratament
În aceasta situație tratamentul este chirurgical și cu cât este făcută mai devreme intervenția, cu atât mai multe și mai bune sunt șansele de recuperare a vederii.

Prevenție
În primul rând trebuie evitată consangvinitatea, adică nașterea copiilor din părinți care au legături biologice strânse, așa cum sunt de exemplu verii primari. Cu cât relaţia biologică dintre părinţi este mai mare, cu atât creşte și posibilitatea ca bebelușii să se nască cu boli genetice. De asemenea, părinții care au avut deja un copil cu glaucom congenital, trebuie sa fie conștienți de faptul că există riscul ca și următorii copii să aibă această problemă.

ochi bebelus cu scurgeri

Cea mai probabilă cauză a ochilor lipiți la bebeluși: Obstrucția canalului lacrimonazal sau canalul lacrimal înfundat

La o primă privire această cauză poate părea ceva complicat, dar de cele mai multe ori nu este și se rezolvă în timp, fără tratament medicamentos sau intervenții chirurgicale.

În scurta prezentare a modului în care funcționează sistemul lacrimal din secțiunea “De ce se lipesc ochii la bebeluși”, am văzut că ultimul element este canalul lacrimo-nazal. Acest canal, din diverse motive, poate fi înfundat iar din această cauză secrețiile ochiului nu își pot urma cursul firesc. Prin urmare, în loc să se scurgă în cavitatea nazală, ele se acumulează pe suprafața ochiului. De acolo fie se depun la colțurile ochiului sau se scurg pe obraz, fie se usucă printre gene provocând lipirea pleoapelor la bebeluși.

Cauze
La bebeluși canalul lacrimal poate fi înfundat încă de la naștere, sau se poate întâmpla să se înfunde ulterior. O analiză a dosarelor medicale ale tuturor copiilor născuți în Olmsted County, Minnesota, într-o perioadă de 10 ani arată că din 17713 nou-născuți 1998 au fost diagnosticați cu obstrucția congenitală a canalului lacrimonazal. Prin urmare 1 din 9 bebeluși întâmpină aceasta situație.

Cum se formează canalul lacrimonazal
Canalul lacrimo-nazal se formează începând cu a șaptea săptămână de sarcină, iar până la șapte luni porțiunile punctuale ale sistemului ductului nazolacrimal sunt complet formate. Ultimul segment care se formează, și unde apare cel mai des obstrucția, este deschiderea către cavitatea nazală denumită și Valva Hasner.
După naștere sistemul nazolacrimal continuă să crească și să se dezvolte în raport cu structurile faciale ale bebelușului iar cea mai mare creștere are loc în primele șase luni de viață.

Cum se blochează canalul lacrimal
Una dintre posibilități este ca Valva Hasner să nu fie deschisă. Este vorba despre o membrană care acoperă scurgerea în cavitatea nazală și care în mod normal ar trebui sa se rebsoarbă până la naștere. O altă posibilitate este blocarea ulterioară a canalului lacrimal, dacă sistemul lacrimal este prea subțire pentru că încă nu s-a dezvoltat complet.

Tratament
În funcție de specificul fiecărei situații se vor aplica una sau mai multe metode de tratament. Cel mai adesea igienizarea corectă și masarea eficientă a zonei duc la rezolvarea problemei.

Îndepărtarea și curățarea secrețiilor
Este foarte important să se facă acest lucru atât pentru menținerea unei igiene adecvate cât și pentru și pentru a evita iritarea ochiului și apariția complicațiilor.

Masarea sacului lacrimal
Se va face această operațiune mereu de sus în jos, pentru a ajuta la deschiderea valvei Hasner și eliminarea secrețiilor în cavitatea nazală.

Aplicarea locală de antibiotic
Acest lucru se face doar la recomandarea medicului, și ajută la evitarea suprainfectarii ochiului.

Sondajul canalului lacrimal
O intervenție chirurgicală ușoară care poate fi necesară în aproximativ 10% dintre cazuri. Presupune deschiderea canalului canalului lacrimal cu ajutorul unei sonde, durează câteva minute și se face sub anestezie.

Tubajul siliconic
Această tehnică se aplica în cazul recidivelor repetate, adică atunci când canalul lacrimal se închide la loc după ce a fost deja deschis prin intermediul sondajului. Presupune inserarea și păstrarea pentru câteva săptămâni pe traiectul lacrimo-nazal a unui tub. Aceasta procedură permite formarea, lărgirea și menținerea deschisă a ductului lacrimo-nazal.

Prevenție
Așa cum am văzut, cauza principală a obstrucției de duct lacrimal este dezvoltarea insuficientă a sistemului lacrimo-nazal. Prin urmare, pe parcursul primului an de viață și chiar și după această perioadă, pe măsură ce bebelușul crește și canalul lacrimal se dezvoltă, problema se poate remedia de la sine. De cele mai multe ori este nevoie doar de o igienă riguroasă și un masaj specific, aplicat corect și eficient.

ochi bebelus care au scurgeri

Cum ne dăm seama că bebelușul are canalul lacrimal înfundat

Odată ce am înțeles cum funcționează sistemul lacrimal, simptomele sunt foarte ușor de identificat:

  • Inițial ochiii bebelușului vor fi mai tot timpul plini de lacrimi pentru că acestea nu au cum să se scurgă în cavitatea nazală și prin urmare, vor curge pe obraji.
  • În scurt timp vor apărea și secrețiile oculare de tip mucos sau mucopurulent, provocate de inflamația locală care se instalează.
  • La trezire pot apărea ochii lipiți la bebeluș, pentru că secrețiile se usucă pe gene și formează o crustă care le lipește.

Cum diferențiem canalul lacrimal înfundat de conjunctivită sau glaucom

Toate cele trei afectiuni provoacă ochi lipiți la bebeluși,însă sunt și elemente care diferă și care ne pot ajuta sa le identificăm corect. Cele mai vizibile sunt:

  • În cazul canalului lacrimal înfundat secrețiile oculare sunt limpezi sau albicioase iar crusta care se formează este subțire și tot de culoare albicioasă. Globul ocular este înlăcrimat, dar rămâne alb și limpede, iar pleoapele nu se modifică.
  • Conjunctivita provoacă secreții mai consistente care de această dată au o tentă galbuie sau verzuie chiar. Globul ocular este iritat și roșu, iar pleoapele se umflă ușor și se înroșesc.
  • În cazul glaucomului corneea nu mai este transparentă ci devine tulbure, iar volumul ochilor se mărește.

Ochi lipiți la bebeluși: igiena specifică

Așa cum am văzut, nu de fiecare dată avem posibilitatea să facem ceva în privința cauzelor care determină apariția ochilor lipiti la bebeluși. De asemenea tratamentele diferă în funcție de aceste cauze. Putem însă să contribuim la ameliorarea simptomelor, să ne asigurăm că nu apar complicații și să grăbim procesul de vindecare.

Ce folosim ca să curățăm ochii lipiți ai bebelușilor?

Vom folosi pentru această procedură comprese sterile și ser fiziologic sau șervetele oftalmice de unică folosință. Acestea din urmă au o textură moale și sunt impregnate cu soluții specifice și permise în curățarea ochilor. Pentru fiecare ochi se va utiliza o altă compresă.

demonstratie pe bebelus de curatare a ochilor

Cum se curăță ochii lipiți la bebeluși

Ochiul se va șterge cu mișcări blânde pe toată suprafața pleoapelor. Crusta care s-a format și lipește genele se dizolvă destul de ușor și nu va fi nevoie să insistăm foarte mult. Vom curăța cu atenție și colțurile ochilor, acolo unde se adună depunerile cunoscute popular sub denumirea de urdori.

Cât de des ar trebui să curățăm ochii lipiți ai bebelușilor

Ochii se vor șterge ori de câte ori este nevoie, pentru a nu lăsa depunerile să stagneze prea mult și să provoace iritații. De câteva ori pe zi este deajuns și trebuie să facem acest lucru mai ales după ce bebelușul se trezește din somn și are ochii lipiți.

Cum se face masajul

Cu mâinile foarte curate și bine igienizate, se aplică o ușoară presiune în unghiul intern al orbitei si se coboară spre nară. În acest fel se împing în jos, spre cavitatea nazală secrețiile acumulate în sacul lacrimal.

fata de bebelus

Ce să NU folosim pentru toaletarea ochilor lipiți ai bebelușilor

NU vom folosi nimic altceva înafara de șervețele oftalmice de unică folosință, comprese sterile, ser fiziologic și produsele recomandate de medicul oftalmopediatru.

NU vom aplica sub nicio formă:

  • Lapte matern
  • Ceaiuri
  • Colostru
  • Sucuri de plante, fructe sau legume
  • Creme sau picături
  • Miere de albine sau alte produse alimentare

NU vom folosi în niciun caz:

  • Dischete demachiante
  • Vată
  • Șervețele aspre
  • Materiale care lasă scame
  • Prosoape pentru adulți

Ochi lipiți la bebeluși - de reținut

Asa cum spuneam și la începutul acestui articol, în primele luni de viață ochii lipiți la bebeluși sunt un lucru destul de comun și de cele mai multe ori NU reprezintă un motiv de îngrijorare. O igienă temeinică și un masaj aplicat corect vor ajuta la remedierea acestui lucru într-un mod cu totul natural. Dacă apar însă și alte simptome în afară de secreții oculare limpezi sau albicioase și crusta subțire, medicul oftalmopediatru este cel în măsură sa facă o evaluare corectă și să recomande un tratament adecvat.

Articol scris de Mariana Holostenco.

Surse foto: Canvas.com

Articolul urmator
Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament
Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament
    Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament

    Copiii pot avea secreții galbene la ochi din mai multe motive. Este esențial să urmărești starea de sănătate a celui mic, iar dacă observi și alte simptome se impune un consult de...

    Mă doare burta jos și urinez des: cauze, tratament și prevenție
    Mă doare burta jos și urinez des: cauze, tratament și prevenție

    Durerile, fie că sunt acute, fie că sunt cronice, trezesc îngrijorare. Cu atât mai mult cu cât sunt acompaniate și de alte simptome neplăcute, temerile se vor...

    Lăcrimarea excesivă: cauze și tratament
    Lăcrimarea excesivă: cauze și tratament

    Motivele pentru care ochii îți pot lăcrima excesiv sunt diverse și, deși în cele mai multe cazuri nu ai de ce să te sperii, pot fi situații care indică o afecțiune. Te...

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Vergeturi roșii: cauze și metode de tratament
    Vergeturi roșii: cauze și metode de tratament

    Vergeturile reprezintă o formă de cicatrizare a pielii și se dezvoltă când pielea se întinde brusc. În urma acestui proces, structurile care o susțin, adică elastina...

    Migrena oculară: cauze, simptome și tratament
    Migrena oculară: cauze, simptome și tratament

    Migrena oculară este o afecțiune neurologică manifestată prin tulburări vizuale temporare care afectează unul sau ambii ochi.

    © 2025 Qbebe