- Când trebuie să mergi la un consult ginecologic
- Ai crampe menstruale severe
- Te confrunți adesea cu disconfort abdominal și pelvian în afara perioadei premenstruale sau în cea cu sângerare menstruală
- Sângerările menstruale sunt mai abundente ca de obicei și durează mai mult
- Observi modificări în aspectul și cantitatea secreției vaginale, dar te confrunți și cu iritații și mâncărimi în zona intimă
- Ai senzația de arsură când urinezi
- Ai dureri în timpul actului sexual
- Sesizezi o umflătură la nivelul sânului
Când trebuie să mergi la un consult ginecologic
Ai crampe menstruale severe
Este firesc să ai crampe în timpul mentruației în condițiile în care uterul se contractă pentru a elimina mucoasa uterină îngroșată. În timpul acestui proces, prostaglandinele sunt cele care vor determina reacția la durere și care influențează intensitatea durerii.
De obicei, durerile menstruale sunt mai intense în adolescență, din cauza secretiei mai mari de prostaglandine (acestea sunt un fel de hormoni, care au rolul de a stimula contractarea musculaturii netede de la nivelul organelor genitale), urmând să mai scadă în intensitate odată cu înaintarea în vârstă. În mod normal, crampele se ameliorează după administrarea unor antiinflamatoare. Dar dacă observi că acestea interferează cu activitățile tale și că nu te simți bine nici după ce iei asemenea medicamente, poate fi vorba despre ceva mai serios.
Pentru a te lămuri despre ce este vorba, mergi cât mai repede la un medic ginecolog, întrucât apariția crampelor menstruale puternice poate fi determinată de prezența unor afecțiuni mai serioase,precum:
• Endometrioza (Aceasta apare când mucoasa ce căptușește uterul se instalează și în afara acestuia, inclusiv în zona trompelor sau ovarelor)
• Fibroamele uterine (Ele trebuie controlate și monitorizate permanent, uneori fiind necesară îndepărtarea lor pe cale chirurgicală)
• Boala inflamatorie pelvină (Este o inflamație cauzată de o infecție de origine bacteriană de regulă)
• Adenomioza uterină (Ea intervine când mucoasa uterină invadează musculatura uterului, fiind periculoasă pentru că poate duce la infertilitate)
• Stenoza de col uterin (Se referă la îngustarea canalului cervical și a orificiului uterin extern)
Te confrunți adesea cu disconfort abdominal și pelvian în afara perioadei premenstruale sau în cea cu sângerare menstruală
Cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci este să-i dai medicului ginecolog informații cât mai clare despre durere. De exemplu, ar trebui să spui cât de intensă este, cât durează, dacă este constantă sau ocazională. În plus, o durere severă, ascuțită, bruscă, este și ea un semnal de alarmă.
Printre cele mai frecvente cauze ce stau la baza unei asemenea probleme de sănătate se numără:
• Prezența endometriozei- Această afecțiune nu se vindecă de tot, dar există soluții menite să amelioreze considerabil durerile. De regulă, se recomandă medicamente menite să mai scurteze din durata menstruației sau să mai reducă numărul menstruațiilor dintr-un an până la 4-5. Sau, în funcție de intensitatea crampelor și de dorința de a rămâne însărcinată, ți se pot prescrie medicamente menite să reducă nivelul de estrogen și astfel să fie micșorată tendința organismului de a produce endometru în afara uterului
• Chisturile ovariene- Ele apar mai ales pe fondul unor dezechilibre hormonale și trebuie monitorizate cu atenție, întrucât pot exista cazuri în care să fie nevoie de o intervenție chirurgicală. Uneori chisturile ovariene sunt responsabile de sângerări menstruale masive sau de apariția sângerărilor anormale între menstruații
• O sarcină extrauterină- Dacă alături de durerile din zona pelviană apar și alte simptome, precum grețuri, amețeli, sângerări, leșin, mergi de urgență la medic, evitând astfel să-ți pui viața în pericol
Sângerările menstruale sunt mai abundente ca de obicei și durează mai mult
Dacă sesizezi această problemă doar pe parcursul unei singure luni, nu este cazul să îți faci mari probleme. Însă dacă ea se repetă și în luna următoare, este neapărat necesar să te duci la un consult ginecologic.
Menstruația abundentă (menoragia) este mai des întâlnită la adolescente și în intervalul de vârstă cuprins între 40 și 50 ani. Numai un medic poate să-ți dea recomandările necesare pentru a scăpă de această problemă, în condițiile în care ea poate fi determinată de factori precum:
• Prezența unor chisturi sau a unui fibrom
• Boala inflamatorie pelvină
• Endometrioza
• Afecțiuni ale tiroidei (Cum ar fi hipertiroidismul)
• Lipsa ovulației
• Un tratament cu anticoncepționale nepotrivit
• Schimbări radicale în stilul de viață (De exemplu, dacă ai făcut schimbări mari în dietă sau dacă ești mult mai stresată ca în mod obișnuit)
• Tratamentele cu anumite medicamente (precum steroizi, anumite antiinflamatoare, medicamente pentru tratarea problemelor de coagulare a sângelui etc.)
Citește și: Remedii naturale în caz de menstre prea abundente
Observi modificări în aspectul și cantitatea secreției vaginale, dar te confrunți și cu iritații și mâncărimi în zona intimă
Când nu este nicio problemă, secreția vaginală ar trebui să fie alb-gălbuie, fără aspect grunjos, fără să fie abundentă și fără să aibă vreun miros. Doar la ovulație ea este în cantități mari și are aspectul unui albuș de ou.
În momentul în care sesizezi modificările menționate mai sus, poate fi vorba despre vaginite. Ele se referă la mai multe tipuri de infecții și inflamații de la nivelul vaginului, cauzate de tot felul de bacterii sau fungi. Cele mai frecvente forme de vaginite sunt:
• Vaginozele bacteriene- Apar când numărul bacteriilor rele din microflora vaginală creează dezechilibre în rândul celor bune. În cazul ei, secreția vaginală devine alb-gri, uneori având miros ca de pește, mai evident în timpul actului sexual
• Infecțiile cu Trichomonas- Sunt transmise de regulă prin contact sexual și sunt provocate de un parazit. Secreția vaginală poate să devină verzuie, însoțită de mâncărimi puternice
• Infecțiile cu Candida- Se declanșează când ciuperca numită „Candida albicans" (prezentă în mod normal în organism) se multiplică prea mult. Simptomele principale ale acestei afecțiuni sunt secreția vaginală albicioasă, cu aspect grunjos (similar brânzei dulci), iritația și mâncărimile
Citește și: 7 semne că ai o infecție vaginală
Medicul ginecolog poate să-ți recomande diverse analize pentru a se lămuri exact despre ce este vorba și apoi să-ți recomande tratamentul adecvat. Oricare dintre aceste afecțiuni trebuie tratate cu maximă seriozitate, întrucât pot recidiva sau pot avea consecințe grave, precum infertilitatea.
Poți să previi apariția lor dacă vei lua măsuri precum:
• Nu vei folosi săpunuri sau geluri de duș obișnuite pentru igiena zonei intime, ci te vei orienta spre unele special concepute pentru ea-Dintre ele fac parte și produse din gama „Multi-Gyn" . Spre exemplu, va fi binevenit să încerci și Multi-Gyn IntiSkin Spray . Acesta are efect plăcut, răcoritor și se folosește pentru a elimina mirosurile neplăcute și pentru a asigura prospețime. În plus, are rolul de a calma mâncărimile, iritațiile și arsurile din zona intimă cauzate de epilat, șervețele umede, tampoane, hârtie igienică, săpun, sport, activitate sexuală. Produsul se poate utiliza de 2 până la 3 ori pe zi (1-2 pulverizări) sau ori de câte ori simți nevoia.
• Te vei spăla pe mâini înainte de a veni în contact cu zona intimă
• Te vei strădui să te ștergi mereu corect când mergi la toaletă (din față în spate, evitând ca bacteriile din zona anusului să ajungă în vagin)
• Nu vei purta lenjerie intimă din materiale sintetice, care împiedică pielea să respire și va crea mediul propice pentru dezvoltarea bacteriilor sau ciupercilor (din cauza căldurii și umezelii)
• Nu purta des pantaloni prea strâmți- Și aceștia pot fi dăunători sănătății zonei intime tot din cauza imposibilității ca aerul să circule așa cum trebuie
• Vei avea grijă să nu rămâi mult timp udă în zona intimă, schimbându-ți slip-ul ud
• Vei evita dușurile sau băile prea fierbinți- Căldura și umezeala nu fac altceva decât să favorizeze dezvoltarea ciupercilor sau bacteriilor responsabile de apariția problemelor vaginale
• Vei utiliza prezervativul, în special când îți schimbi partenerul
• Dacă ai diabet, ține-ți glicemia cât mai bine sub control, întrucât această boală, dacă nu este gestionată corect, poate să favorizeze apariția infecțiilor vaginale cu Candida
• Nu lua antibitioce decât la recomandarea unui medic- Excesul de antibiotice poate să contribuie la proliferarea „Candidei albicans"
Ai senzația de arsură când urinezi
Când ai un asemenea simptom supărător, nu mai sta pe gânduri și mergi la medicul ginecolog, întrucât ea poate fi provocată de oricare dintre următoarele afecțiuni:
Vaginoza bacteriană
Alături de modificarea secreției vaginale, aceasta este însoțită și de mâncărimi și arsură. Cel mai probabil ți se vor prescrie antibiotice pentru tratarea ei.
O infecție fungică
De regulă, infecțiile cu Candida sunt acompaniate și de senzația de arsură la urinat. Ele pot recidiva cu ușurință dacă nu sunt tratate corespunzător.
Poți să reduci din riscul de a avea de suferit de pe urma acestui tip de infecție dacă vei utiliza și produse de igienă intimă speciale, precum este și „Multi-Gyn Flora Plus". Acesta previne și tratează simptomele neplăcute asociate infecției cu Candida.
Cele mai importante particularități ale sale sunt:
• Are la baza complexul patentat 2 QR in combinație cu prebiotice selective
• Este sigur și nu provoacă reacții adverse
• Optimizează pH-ul vaginal
• Este dotat cu aplicator pentru o administrare mai ușoară
Pentru a beneficia de efectele optime ale „Multi-Gyn Flora Plus", vei proceda astfel:
• Pentru tratarea candidozei: utilizați 1 tub doză unică înainte de a merge la culcare, timp de 5 zile consecutive
• Pentru ameliorarea directă a mâncarimilor, iritațiilor, mirosului neplăcut: aplicați 1 tub cu doză unică, în orice moment, ori de câte ori aveți nevoie de ajutor pentru astfel de simptome
• Pentru prevenirea recurențelor de candidoză: pentru a sprijini lactobacilii (bacteriile bune din flora vaginală) este suficientă aplicarea unei doze unice o dată la 3 zile.
O boală cu transmitere sexuală
Printre afecțiunile de acest tip care au printre simptome și senzația de arsură la urinare se numără:
• Gonoreea- Ea este provocată de o bacterie și mai are ca simptome: durere în timpul actului sexual, dureri pelviene severe, sângerare vaginală între menstre și în timpul contactului sexual, mâncărimi în zona rectului, secreție vaginală abundentă
• Chlamydia- Și aceasta este o infecție bacteriană, care se poate transmite și fătului. Simptomele după care poți să o recunoști sunt și: durerile din partea inferioară a abdomenului, sângerările anormale, urină tulbure, mâncărimi puternice, febra, stările persistente de oboseală, apariția conjunctivitei, secreții vaginale anormale, menstre neregulate
• Infecția cu trichomonas- Simptomele devin mai supărătoare înainte de apariția menstruației și se referă și la: dureri în timpul actului sexual, înroșirea vulvei, urinări frecvente, dureri în zona inferioară a abdomenului
Ai dureri în timpul actului sexual
Acestea pot fi în zona genitală externă sau pot fi resimțite ca dureri puternice în zona pelvisului. Ele nu sunt normale și trebuie să iei legătura cu un medic ginecolog, întrucât ele pot fi provocate de cauze diverse.
Alături de infecțiile cu transmitere sexuală, alți factori ce pot duce la apariția acestui tip de dureri sunt: boala inflamatorie pelvină, fibroamele uterine sau uscăciunea vaginală. Studiile din domeniu au arătat însă că aceasta din urmă este cea mai cunoscută cauză a durerilor la contactul sexual.
Despre uscăciunea vaginală trebuie să știi că poate fi însoțită și de alte simptome:
• iritații și mâncărimi
• o creștere ușoară a cantității de secreție vaginală
• apariția unei sângerări ușoare după actul sexual
În același timp, trebuie menționat faptul că scăderea nivelului de estrogen este un factor decisiv în apariția uscăciunii vaginale. Uneori, ea poate să fie provocată și de:
• Anxietate accentuată, stres
• Administrarea unor medicamente (De exemplu, unele pentru tratarea astmului, răcelilor sau alergiilor pot să ducă la uscăciunea mucoaselor, inclusiv a celor de la nivelul vaginului)
• Folosirea unor produse nepotrivite pentru igiena intimă (precum săpunurile sau gelurile de duș obișnuite)
• Perioada de premenopauză
• Anumite intervenții chirurgicale din zona genitală (cum ar fi unele la nivelul ovarelor)
• Fumatul excesiv
• Nașterea
• Alăptarea etc.
Sesizezi o umflătură la nivelul sânului
Ca să poți face acest demers, autoexaminarea regulată a sânilor este absolut necesară. Iată care sunt pașii ce te vor ajuta în acest scop:
• Uită-te în oglindă și vezi dacă observi, la nivelul sânilor, modificări în privința mărimii, formei, culorii pielii și a mamelonului, dacă sesizezi vreo umflătură
• Ridică brațele și repetă primul pas
• Uită-te dacă din mameloane nu cumva există o scurgere anormală (de exemplu, una albicioasă, lăptoasă, gălbuie sau chiar sânge)
• Întinde-te, stai cât mai relaxată și atinge-ți sânii cu o mișcare blândă, dar fermă, incluzând în verificare și zona axilelor sau zona din apropierea coastelor
• Poți să repeți acest demers și în poziție verticală
În cazul în care ți se întâmplă să observi orice umflătură prezentă la nivelul unuia dintre sâni, mergi neapărat la medicul ginecolog, întrucât poate să fie vorba despre:
• Un abces sau o infecție
• Un chist
• Un fibroadenom (este o tumoră mamară benignă)
• Necroză de grăsime (O bucată de țesut mamar mort sau deteriorat, care apare uneori din cauze precum: o intervenție chirurgicală, un tratament cu radioterapie sau o traumă)
• Un lipom (Este un punct de grăsime mobil, nedurerors, moale)
În cazuri rare formațiunile descoperite pe sân prin autoexaminare sunt canceroase. Cu toate acestea, o vizită la ginecolog te va lămuri cu precizie despre ce este vorba, mai ales pentru că ți se vor prescrie și investigații cum ar fi: mamografia, biopsia etc.. Reține faptul că un consult timpuriu la un specialist îți poate salva viața!
Tu știai până acum despre manifestările care ar trebui să te trimită de îndată la un control ginecologic?
Surse:
www.always.com, www.everydayhealth.com, www.mayoclinic.org,www.medicalnewstoday.com, www.self.com