Chist pilonidal: cauze, simptome și tratament

Chist pilonidal: cauze, simptome și tratament

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chisturile de la nivelul pielii sunt formațiuni pline de lichid sau de puroi. Ele pot fi localizate în diferite zone ale corpului, cu atât mai mult în cele în care sunt prezente adesea fricțiunea, presiunea și umezeala. Printre chisturile de pe piele se regăsesc și cele pilonidale, care afectează cu precădere bărbații tineri, până în vârsta de 40 de ani. Parcurgând articolul de mai jos, poți descoperi nu numai ce înseamnă și cum se manifestă un chist pilonidal, ci și cum este recomandat să se trateze un asemenea tip de chist, astfel încât să se evite complicații grave.

Ce este chistul pilonidal

Un chist pilonidal reprezintă o formațiune care conține fire de păr, reziduuri și celule moarte ale pielii. Acest chist se localizează în zona pliului fesier, în regiunea coccisului, adică a ultimului segment al coloanei vertebrale. În general, un chist pilonidal se dezvoltă pe fondul unei infecții a pielii și poate fi acut sau cronic. 

Întrucât bărbații au mai mult păr pe partea inferioară a spatelui prin comparație cu femeile, sunt mai expuși riscului de a se confrunta cu un chist pilonidal. Cu toate acestea, un asemenea chist se poate dezvolta inclusiv la femei și la adolescenți.

barbat ingrijorat in timpul unei consultatii la medic

Cauzele chistului pilonidal

De obicei, chistul pilonidal apare când firele de păr pătrund în piele. Practic, în momentul în care o persoană stă jos sau se apleacă, pielea din regiunea coccisului se întinde, iar firele de păr se rup și ajung, alături de celulele moarte din piele, în țesutul subcutanat. Odată ce se întâmplă așa, sistemul imunitar reacționează și le tratează ca pe un corp străin. În aceste condiții, în jurul lor se formează un chist care se umple cu lichid. 

În același timp, chistul pilonidal survine în situațiile în care se aplică, în mod frecvent și repetat, fricțiune și presiune asupra pielii din regiunea coccisului. De aceea, printre factorii care cresc riscul de chist pilonidal se numără:

  • Sedentarismul;
  • Excesul ponderal;
  • Istoricul familial: atât în privința firelor de păr groase, cât și a chisturilor pilonidale;
  • Purtarea hainelor foarte strâmte;
  • Transpirația abundentă.

Cum recunoști un chist pilonidal

Nu este obligatoriu ca un chist pilonidal să fie însoțit de manifestări neplăcute. Acestea sunt vizibile în cazul în care chistul se infectează, iar infecția favorizează:

  • Durerea, înroșirea și inflamarea pielii din preajma chistului;
  • Sensibilitatea la atingere;
  • Sângerarea și/sau scurgerea puroiului: sângele și puroiul se scurg dintr-un singur orificiu (numit sinus) sau din mai multe, acestea aflându-se la aprox. 5-6 cm distanță de anus;
  • Puroiul cu miros dezagreabil;
  • Febra;
  • Stările de oboseală accentuată, însoțite sau nu de senzație de greață.

barbat in pijama care sta pe marginea patului intrucat nu se simte bine din pricina unei dureri de cap

Tratament pentru chistul pilonidal

Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: în situația în care un chist pilonidal nu are dimensiuni mari și nu provoacă simptome severe, primul tratament este non-chirurgical. Astfel, se pot recomanda:

  • Injecții: acestea constau în injectarea compusului chimic fenol în chist. Pentru ca aceste injecții să fie cât mai eficiente, fenolul se injectează în sinusul pilonidal sub anestezie locală și este lăsat să acționeze aprox. 1 minut. Un asemenea tratament este indicat pentru chisturile moderate, fără abces;
  • Antibiotice;
  • Terapie cu laser: pentru îndepărtarea firelor de păr, pentru a se evita ca acestea să rămână blocate sub piele și să genereze un chist pilonidal.

medic care îi scrie o reteta pacientului sau

Pentru a-și da seama care este cea mai bună soluție pentru tratarea unui chist pilonidal, medicul dermatolog și/sau un chirurg specializat în chirurgie colorectală examinează chistul pentru a verifica dacă nu cumva este vorba despre un abces sau despre un sinus pilonidal. În oricare dintre aceste situații, se recurge la tratamentul chirurgical. În funcție de severitatea chistului, tratamentul poate consta în:

Incizie și drenaj

Primul pas este anestezia locală și realizarea unei incizii la nivelul chistului pentru drenare și pentru eliminarea foliculilor de păr. Leziunea se lasă deschisă și se acoperă cu pansamente, pe care le schimbi permanent până la vindecare, adică aprox. 3 săptămâni.

Marsupializare

În cadrul acestei proceduri, efectuată sub anestezie locală, medicul face o incizie pentru drenarea puroiului. După aceea, coase marginile inciziei pentru a forma un „buzunar”. Nu este necesar să schimbi zilnic pansamentele, iar vindecarea leziunii durează aprox. 6 săptămâni.

Incizie, drenaj și închiderea plăgii

Deși chistul pilonidal este drenat, rana nu este lăsată deschisă. Dezavantajul unei asemenea proceduri este riscul de recidivă a chistului, în condițiile în care, uneori, acesta nu se îndepărtează complet. 

Indiferent de tratamentul chirurgical prin care treci, este esențial să ai grijă de leziunea rămasă după intervenție pentru a preveni infectarea. Semnele care indică o infecție la locul intervenției sunt:

  • Durerea, inflamația, înroșirea pielii din zona unde este localizată incizia;
  • Frisoanele și febra;
  • Scurgerile purulente.

În vederea îngrijirii corecte a plăgii după operație, este indicat să ții cont de următoarele instrucțiuni:

  • Dacă incizia este lăsată deschisă ca să se vindece: în situația în care pansamentele se lipesc de rană, este indicat să le umezești puțin în apă caldă (cca.10 minute) înainte să le îndepărtezi. Poți realiza acest demers la duș ori punând o bucată de cârpă curată și umezită peste pansamente. În momentul în care leziunea începe să se vindece, poți sesiza o scurgere în nuanțe de gri deschis și/sau de verzui,
  • Dacă incizia este închisă complet: spală zilnic zona cu apă călduță și tamponează ușor pentru a îndepărta umezeala. Nu folosi alcool sau apă oxigenată, în condițiile în care așa încetinești procesul de vindecare. Păstrează cât mai curată și uscată zona cu incizia.

De asemenea, până la vindecarea completă a leziunii, ce poate dura aprox. 1-2 luni, medicul îți poate da și sfaturi precum:

  • Să ai grijă ca pe zona din preajma leziunii să nu fie deloc fire de păr;
  • Să eviți activitățile fizice intense;
  • Să nu stai în șezut pe suprafețe dure;
  • Să nu faci baie și să nu înoți până când rana nu se vindecă de tot;
  • Să utilizezi o pernă ortopedică pentru șezut, cu protecție pentru coccis: pentru atenuarea presiunii asupra părții inferioare a spatelui;
  • Să încerci să eviți poziția șezând pentru perioade lungi.

barbat care se plimba alaturi de copilasul sau pe un podet de lemn

În anumite cazuri, se ajunge la recidiva chistului pilonidal, în special dacă:

  • Zona în care s-a localizat primul abces se infectează iar;
  • Pe zona cicatricii crește păr;
  • Asupra zonei afectate de chist se exercită multă presiune;
  • Nu s-a intervenit corect, în cadrul intervenției anterioare, în cazul unui sinus pilonidal.

Când este vorba despre recidiva chistului, medicul chirurg nu se rezumă doar la drenarea abcesului și la îndepărtarea sinusului pilonidal, ci și la eliminarea tuturor țesuturilor inflamate. 

Coșuri pe fund: de ce apar și cum scapi de ele?

Cum previi apariția chistului pilonidal

Pentru reducerea riscului de a avea de suferit din cauza unui chist pilonidal, străduiește-te să pui în aplicare măsurile de mai jos:

  • Spală-te întotdeauna bine și ai grijă ca zona șanțului interfesier să fie tot timpul uscată și curată;
  • Implică-te zi de zi în diverse activități fizice;
  • Păstrează-ți o greutate sănătoasă;
  • Elimină părul din zona în care se dezvoltă chisturile pilonidale: în funcție de recomandările unui medic, poți recurge la diferite produse pentru îndepărtarea părului.

Nu uita că un chist pilonidal care nu este tratat la timp poate genera complicații cum ar fi:

  • Apariția mai multor chisturi în zona în care a fost localizat chistul inițial: într-o asemenea situație, se poate vorbi despre prezența bolii pilonidale;
  • Dezvoltarea unui abces extrem de dureros;
  • Infecția sistemică: aceasta se răspândește în alte zone ale corpului și poate pune viața în pericol.

Ca să eviți complicațiile menționate, consultă-te cu un medic încă de la primele semne de disconfort și de inflamație. În același timp, dacă ți se prescriu antibiotice, nu întrerupe tratamentul de îndată ce te simți mai bine, ci urmează-l exact așa cum ți se recomandă. În plus, pentru a face față mai ușor durerilor intense generate de chistul pilonidal, nu greșești dacă recurgi la antiinflamatoare nesteroidiene până când ai parte de un tratament prescris de medic. Spre exemplu, poți să apelezi la cele pe bază de ibuprofen.

Surse foto: pexels.com, pixabay.com, Image by pressfoto on Freepik, Image by stefamerpik on Freepik, youtube.com

Surse articol: healthline.com, healthyhorns.utexas.edu, kidshealth.org, link.springer.com, mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, medicinenet.com, myhealth.alberta.ca, my.clevelandclinic.org, nhs.uk, scumc.ro, sfatulmedicului.ro, verywellhealth.com, webmd.com

Articolul urmator
Edem papilar: cauze, simptome și tratament
Edem papilar: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament
    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament

    Menopauza reprezintă o perioadă firească în viața unei femei, marcând încetarea menstrelor. Uneori, însă, menopauza poate surveni mai devreme decât te...

    Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament
    Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament

    Pneumonia este o infecție produsă de bacterii, de virusuri sau de fungi, afectând unul sau ambii plămâni. Manifestările care însoțesc pneumonia sunt fie severe, cum ar...

    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament
    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament

    Hidrocefalia sugarului este o afecțiune medicală caracterizată prin acumularea de lichid cefalorahidian în ventriculii cerebrali, ceea ce duce la mărirea capului și la potențiale...

    Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament
    Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament

    Rahitismul carențial este o afectiune ce se referă la mineralizarea deficitară a plăcii cartilajului de creștere și care afectează oasele mai lungi, cauzând deformații ale...

    Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament
    Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament

    Tulburarea de depersonalizare survine când, pentru un anumit interval, te simți deconectată sau detașată de propriul corp, dar și de gândurile și emoțiile tale. Cu toate...

    Prolapsul uterin: cauze, simptome și tratament
    Prolapsul uterin: cauze, simptome și tratament

    Prolapsul uterin se produce în cazul în care mușchii pelvieni, țesuturile și ligamentele se întind și slăbesc până când nu mai pot susține suficient...

    © 2025 Qbebe