Indiferent de situație, este important să afli care sunt factorii care favorizează apariția coșurilor pe fund, în așa fel încât să le poți trata corect.
Există mai mulți factori care duc la apariția coșurilor pe fund. În primul rând, nu trebuie să confunzi coșurile de pe fund cu acneea. Când vorbim de coșuri pe fund, în majoritatea cazurilor ne referim la foliculită, acele bubițe roșii care apar în urma inflamării sau infectării unui folicul de par din cauza bacteriilor sau a unei infecții.
De regulă, foliculita de pe fund poate fi prevenită și poate fi tratată destul de ușor ținând cont de anumiți factori. Însă până să ajungem acolo, hai să aflăm împreună care sunt cauzele foliculitei pe fese, ce să faci și ce să nu faci că să scapi de această problema inestetică.
Foliculita pe fund - de ce apare?
Așa cum am menționat anterior, foliculita (coșurile pe fund) apare în urmă inflamării sau infectării unui folicul de păr. De cele mai multe ori este nespecifică, neputându-se identifica o cauza clară a apariției sale.
Poate că în ultima perioada ai purtat haine prea mulate, din materiale sintetice, care nu lasă pielea să respire și care favorizează transpirația, conducând astfel la apariția foliculitei. Pentru a preveni foliculita, trebuie să eviți să porți haine strâmte, care duc la frecarea pielii. Schimbă des hainele transpirate! Mai mult, optează pentru o lenjerie intimă din bumbac.
O altă cauză care poate determina apariția foliculitei pe fund este epilarea cu ceară sau cu epilatorul. Prin smulgerea foliculilor de par, pielea este lezată, iar stafilococii de la suprafața pielii ajung în profunzime, favorizând infectarea zonei și apariția foliculitei. Tocmai de aceea, după epilare, este important să îți îngrijești corespunzător pielea și să o lași să respire.
Vestea bună este că majoritatea cazurilor de foliculită nu necesită tratament medical și dispar complet în câteva zile. Complicațiile sunt rar întâlnite și sunt, de regulă, secundare infecției leziunilor cutanate. Este important să nu te scarpini atunci când îți apar coșuri pe fund și să nu încerci să le storci.
Stoarcerea coșurilor va duce întotdeauna la răspândirea infecției, apariția cicatricilor și vindecarea lentă a zonei cu probleme. De asemenea, dacă deja ți-au apărut coșuri pe fund, nu exfolia pielea afectată, pentru că nu vei face altceva decât să inrautatesti lucrurile și să iriți zona.
Nu lua medicamente după ureche pentru tratarea foliculitei. Fă o vizită medicului dermatolog, care în funcție de cauzele foliculitei, îți va prescrie un tratament corect.
Coșuri pe fese: cum le previi
Cea mai bună modalitate prin care poți să previi apariția coșurilor pe fund (foliculita), este să lași pielea să respire. Poartă haine lejere, din materiale naturale, care să nu favorizeze transpirația.
Dacă faci sport, schimbă hainele transpirate și fă un duș pentru a curăța pielea.
Evită să foloseșți creme, geluri de duș sau săpunuri cu ingrediente care ar putea irita pielea. Alege produse naturale, care hrănesc și hidratează pielea în profunzime și nu îi afectează pH-ul natural. Fii foarte atentă și la balsamul de rufe, care iarăși poate conține parfumuri sau alte ingrediente care irită pielea.
Exfolierea regulată e pielii te poate ajuta să eviți dezvoltarea foliculitei, pentru că îndepărtează celulele moarte, îmbunătățește circulația sanguină și pregătește pielea pentru aplicarea produselor de îngrijire. Când îți exfoliezi o anumită zona a corpului, mișcările trebuie să fie blânde, pentru a nu leza pielea, dar îndeajuns de ferme cât să îndepărteze celulele moarte.
Atenție! Nu îți exfolia pielea zilnic, pentru că rișți să îi afectezi bariera protectoare. Folosește o dată pe săptămâna un scrub din comerț sau preparat de tine, din zahăr brun și ulei de cocos. Amestecă două linguri de zahăr brun cu două linguri de ulei de cocos călduț.
Tratamente naturiste pentru coșuri pe fund
Cum faci coșurile de pe fund să dispară? Ei bine, dacă nu îți provoacă disconfort (nu te dor, nu te mănâncă), poți apela la câteva remedii naturiste pentru a le trata.
- Poartă haine din bumbac
Încearcă să eviți pe cât posibil hainele din materiale sintetice, dure, în special când vine vorba de lenjeria de corp. Transpirația și frecarea pot irita pielea și încuraja dezvoltarea bacteriilor, așa că poartă îmbrăcăminte lejeră, din materiale precum bumbac, mătase, in etc. - Păstrează pielea curată
O igienă bună te ajută să păstrezi zona afectată de coșuri curată și uscată, în așa fel încât situația să nu se înrăutățească. Așa că schimbă imediat hainele transpirate după ce ai făcut sport sau după ce ai venit de afară și fă imediat duș. Poți folosi un săpun antibacterian pentru eliminarea bacteriilor. - Comprese cu apă și sare
Pentru a încuraja dispariția foliculitei, poți folosi comprese cu apă cu sare. Amestecă o linguriță de sare cu două căni de apă, pune soluție pe un prosop curat și tamponează ușor zona. - Ulei de arbore de ceai
Uleiul de arbore de ceai are proprietăți antibacteriene și antimicrobiene, te va ajuta să îți menții pielea curată și va elimina bacteriile care provoacă foliculita. - Pastă de turmeric
Pasta de turmeric te poate ajuta să previi și să ameliorezi foliculita de pe fund. Studiile arată că curcumina, un compus prezent în acest condiment, acționează împotriva stafilococului auriu. Amestecă praful de turmeric cu puțină apă până obții o pastă groasă, pe care ulterior o vei aplică pe fese. Las-o câteva minute, până se usucă, apoi clătește zona cu apă. - Aloe vera
Aloe vera este cunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene și antiinflamatorii și este un remediul natural împotriva multor afecțiuni ale pielii. Produsele pe baza de aloe vera pot ajuta la ameliorarea foliculitei de pe fund, permițând pielii să se vindece în mod natural.
Așadar, nu trebuie să te alarmezi dacă îți apar coșuri pe fund din când în când. Câtă vreme nu sunt dureroase, nu provoacă mâncărimi și nu se infectează, nu ai motive de îngrijorare. Ca să le vii de hac, începe prin a-ți schimba gelul de duș, crema de corp sau chiar și balsamul de rufe, cu niște produse cât mai prietenoase cu pielea. Poți încerca chiar și produse pentru bebeluși. Apoi, poartă haine din materiale naturale și lejere, care să lase pielea să respire.
Dacă, în schimb, coșurile de pe fund îți provoacă disconfort (nu ne referim la disconfort vizual), atunci cel mai indicat este să mergi la medicul dermatolog. Tu te-ai confruntat până acum cu coșuri pe fund? Cum le-ai tratat?
Surse: webMD, healthline.com, verywellhealth.com
Surse foto: istockphoto.com