De ce copilul se mișcă mult în somn?
Copilul tău se mișcă întruna când doarme? Se întoarce când pe burtă, când pe spate, când pe-o parte, când pe alta și uneori mai da și din mâini sau din picioare? E normal să se întâmple așa ceva? Ei bine, se pare că nu ai niciun motiv să te îngrijorezi, căci aceste mișcări haotice din timpul somnului fac parte din dezvoltarea normală a copilului tău!
Potrivit Dr. Shelby Harris, psiholog clinician și expert medicină somnului, „e în regulă că micuții să se miște mult în timpul somnului, mai ales la vârsta preșcolară, când procesul de creştere şi dezvoltare are loc într-un ritm accelerat. Acest comportament tinde să se stabilizeze, însă, pe măsură ce copilul crește și ajunge la vârstă școlară”.
Așadar, este normal, util și necesar să apară mișcări scurte în timpul somnului, iar frecvența și intensitatea lor variază în funcție de vârsta copilului, apărând, de regulă, la bebeluși și copii mici. Odată cu vârsta, aceste mișcări din timpul somnului vor scădea în frecvență și intensitate, spune psihologul.
Citește și: Somnul la copii: sfaturi utile in functie de varsta
Când trebuie să te îngrijorezi?
Cu toate acestea, un somn foarte agitat poate indica o potențială problemă de sănătate. Când copilul se trezește noaptea des, are un somn agitat, se trezește tulburat, iar noaptea refuză să meargă la culcare, abia atunci ar trebui câteva semne de întrebare.
„Dacă există o tulburare de somn adiacentă, cum ar fi sindromul picioarelor neliniștite, tulburarea periodică a mișcărilor membrelor sau apneea de somn, de obicei, trebuie mers la medic”, explică Dr. Shelby Harris.
Uneori mișcarea excesivă în timpul somnului poate indica o problemă de sănătate, așa că fii atentă la semne precum:
- Dificultate la trezire;
- Respirație întreruptă, sforăit sau gâfâit în timpul somnului. Această este considerată cea mai comună tulburare de somn prezentă în rândul copiilor și mai este cunoscută sub numele de „apnee”. Ea poate afecta considerabil calitatea somnului copilului și poate fi deosebit de dăunătoare, în condițiile în care întreruperile din respirație vor duce la o scădere a nivelului de oxigen din sânge, ceea ce va solicită mai mult creierul și inima, ducând în final la complicații serioase;
- Copilul adoarme greu și se trezește des în timpul nopții. Această tulburare de somn se poate manifesta timp de câteva nopți sau chiar timp de câteva săptămâni. De regulă, copiii care au insomnie se confruntă adesea cu stări de anxietate, suferă de stres cronic sau au alte tulburări mentale (precum depresie);
- Oboseală, iritabilitate;
- Respirația pe gură;
- Mișcări excesive;
- Copilul se trezește dimineața obosit sau extrem de tulburat;
- Refuză să meargă la culcare;
- Dureri sau disconfort la nivelul membrelor;
Citește și: De ce copilul se trezeste plangand?
- Mersul în somn, o tulburare de somn prezentă la aproape 30% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 7 ani și care se referă la trezirea pe timpul nopții și mersul prin casă, în timpul somnului. În unele cazuri, această problemă poate persistă până când copilul ajunge la vârsta adolescenței. Ea poate fi un pericol, în condițiile în care copilul poate ajunge la scări, la aparate electrocasnice, prize sau chiar în afară casei. În astfel de cazuri, nu este recomandat să ne trezim forțat copilul, în condițiile în care îi putem provoca un șoc;
- Sindromul picioarelor neliniștite - tulburare de somn care poate fi prezentă la copii, cu precădere la cei ce au în jur de 8 ani. Ea este de natură neurologică și constă în senzații neplăcute la nivelul picioarelor, ca un fel de târâre, furnicătură, tragere, mâncărime sau chiar durere. Acestea se manifestă când corpul este în repaos și se ameliorează ziua, când mușchii de la picioare sunt mai activi. Pentru ameliorarea acestei tulburări, este necesar să consulți un specialist.
Citește și: Somnul bebelusului: 5 greseli de evitat
Surse: verwellfamily.com, alaskasleep.com, emedicinehealth.com, webmd.com
Surse foto: istockphoto.com