Somnul nou- nascutului: 0-3 luni
Nu incerca sa impui bebelusului un program de somn acum. Este recomandat ca nou-nascutul sa fie alaptat la cerere, astfel mesele vor avea loc odata la 2-3 ore, deci este normal ca pe parcursul noptii bebelusul sa se trezeasca des. Insa, chiar si acum este momentul sa pui bazele unui program de somn. Cum poti face acest lucru? Simplu: ajutandu-ti nou-nascutul sa adoarma la loc singur, fara sa fie leganat sau sa asocieze somnul cu unul din parinti.
Odata cu implinirea varstei de 6 saptamani poti incepe implementarea lenta si usoara a unor reguli de somn pentru bebelus, prin asociere. Acum poti consolida ritmul biologic al nou-nascutului prin stabilirea unei rutini de somn. De exemplu, incepe rutina de seara (baita, masajul, poate si o poveste sau un cantecel, apoi sesiunea de alaptare), aproximativ la aceasi ora in fiecare seara. De asemenea straduieste-te ca trezirea de dimineata si sesiunile de somn de peste zi sa aiba si ele loc aproximativ la aceasi ora. La aceasta varsta bebelusii dorm, fara prea multe probleme, deci nu putem spune ca daca ai reusit sa stabilesti aceste ore bebelusul tau are un program de somn regulat. Vei observa ca pe parcursul primelor trei luni de viata, bebelusul va dormi mai mult noaptea si mai putin ziua. Iar, pe masura ce el va creste si se va dezvolta, tu trebuie sa il ajuti sa isi regleze orarul de somn.
|
Somnul bebelusului: 3-6 luni
In jurul varstei de 3 luni, bebelusii incep sa isi creeze un program de somn regulat. Acum sesiunile de alaptare de peste noapte s-au rarit. Undeva in jurul varstei de 4 pana la 6 luni cei mai multi copii sunt pregatiti pentru stabilirea unui program de somn regulat, acestia fiind capabili sa doarma 8- 12 ore pe noapte. Desigur, fiecare copil este diferit: unii isi pot forma un program de somn mai devreme, alti copii insa nu isi formeaza rutina de somn pana la varsta de 3-4 ani. Inainte de a incepe aplicarea unor metode asigurati-va ca nu exista alte motive medicale care ii afecteaza somnul bebelusului. Apoi, incearca sa fii flexibila cu privire la modul in care aplici metodele si sa fii foarte atenta la modul in care reactioneaza bebelusul. Daca micutul nu reuseste sa doarma la ora stabilita de tine sau observi schimbari in rau in starea de spririt si comportamentul bebelusului, renunta si mai asteapta cateva saptamani inainte de a incerca din nou.
Cate ore de somn sunt necesare pentru un bebelus?
La aceasta varsta, trezitul din doua in doua ore peste noapte pentru alaptarea bebelusului este un lucru de domeniul trecutului. Acum, de regula bebelusul doarme 15 ore pe parcursul a 24 de ore, 10 dintre acestea fiind pe timp de noapte. Restul de ore fiind impartite in 3 sesiuni in timpul zilei, in jurul varstei de 6 luni, acestea scazand la 2. La inceputul etapei probabil ca bebelusul se va mai trezi peste noapte de cel mult 2 ori pentru masa, dar odata cu implinirea varstei de 6 luni ar trebui sa poata dormi toata noaptea, neintrerupt.
Cum sa formezi un program de somn unui bebelus?
Iata cateva sugestii pentru a forma un ritual de somn sanatos pentru copilul tau:
Stabileste orele de culcare si puiul de somn din timpul zilei. Cand era mai micut, iti dadeai seama foarte usor cand trebuie sa doarma bebelusul, insa acum ca a crescut va trebui sa stabilesti o ora de culcare, precum si sesiuni de somn pe parcursul zilei pentru a il ajuta pe copil sa isi formeze un program de somn. O ora de culcare recomandata pentru un bebelus cu varsta cuprinsa intre 3- 6 luni este de obicei intre orele 19:30 - 21:00. Daca trece acest interval copilul va fi obosit si va adormi greu. Bebelusul poate sa nu para obosit, ba dimpotriva poate parea energic si plin de viata chiar daca este ora tarzie. Dar acesta este adesea un semn ca a trecut de mult ora de culcare. Tocmai de aceea trebuie sa acorzi mare atentie orelor de somn din timpul zilei. Pune copilul la somn pe parcursul zilei astfel incat intre ultimul pui de somn si ora de culcare sa fie suficient timp ca acesta sa prezinte semne de oboseala.
Incepe sa ii formezi bebelusului o rutina de culcare. Daca nu ai facut deja acest lucru, incepe o rutina inainte de culcare, care include: un joc linistitor, baie, schimbarea in pijamale, o poveste inainte de culcare, un cantec de leagan, un masaj, un sarut de noapte buna etc. Nu conteaza alegerile pe care le faci, atata timp cat le faci in aceeasi ordine, si, la aceeasi ora in fiecare seara, inclusiv la sfarsit de saptamana. Chiar si atunci cand copilul nu se simte bine, incerca sa mentii rutina de somn.
Trezeste copilul dimineata pentru a ii forma un ritm biologic. Daca bebelusul tau are tendinta de a dormi mai mult de 12 ore pe noapte, este bine sa il trezesti dimineata pentru a il ajuta sa isi respecte orele de somn.
Ce probleme de somn pot aparea la aceasta varsta?
Probleme de somn la aceasta varsta pot include trecerea din patul parintilor la patut si incercarea de a dormi pe tot parcursul noptii. Daca bebelusul nu va merge la culcare atunci cand este ora de somn sau plange pe timp de noapte, nu dispera. Inseamna ca este prea mic pentru a isi forma un program de somn. Cand bebelusul tau nu se simte bine este normal ca starea lui sa ii perturbe modelul sau de somn. In aceasta perioada este posibil sa adoarma la ore necorespunzatoare din punctul tau de vedere, in timpul zilei, ceea ce ar putea face ca ora de culcare seara sa fie de fapt decalata noaptea tarziu. In acest caz este indicat sa se rezolve problemele de sanatate care perturba somnul bebelusului si, odata cu rezolvarea lor sa se faca din nou trecerea la orele de somn stabilite anterior.
Somnul bebelusului: 6-9 luni
La aceasta varsta bebelusul are nevoie de aproximativ 14 ore de somn pe zi, si poate dormi neintrerupt chiar si sapte ore la un moment dat. Daca bebelusul tau doarme mai mult, probabil s-a trezit, insa a reusit sa adoarma singur la loc. Puiul de somn de dimineata si cel de dupa-amiaza vor dura aproximativ o ora si jumatate fiecare.
Cum ar trebui sa stabilesti obiceiuri bune de somn?
La aceasta varsta, draga mamica putem vorbi de aplicarea unor strategii pentru a il ajuta pe copil sa isi stabileasca un program de somn:
Probabil ai creat deja un fel de rutina de culcare, insa de acum bebelusul va incepe sa participe activ. Aceasta rutina ar putea include: un joc linistitor, baie, schimbarea copilului in pijama, o poveste inainte de culcare, un cantec de leagan, un masaj, un sarut noapte buna. Orice ai face, asigura-te ca o faci in aceeasi ordine, si, in acelasi timp, in fiecare seara. Bebelusul tau va aprecia consecventa si aceasta rutina il va anunta ca este timpul sa mearga la culcare.
Pastreaza un program cu ore de somn fixe si pe parcursul zilei. Acest lucru il va ajuta pe cel mic sa se odihneasca suficient, sa creasca si sa se dezvolte armonios, dar si tu vei putea sa te organizezi altfel. Asta nu inseamna ca bebelusul tau trebuie sa ia masa de pranz la 12:15 fix in fiecare zi. Ideea este sa incerci sa mentii un program previzibil. Cand bebelusul tau doarme, mananca, se joaca si se pregateste de culcare la aproximativ aceeasi ora in fiecare zi este mult mai probabil sa adoarma usor.
Permite-i sansa de a adormi pe cont propriu. Daca iti doresti cu adevarat ca bebelusul tau sa doarma toata noaptea, fara sa fie nevoie de interventia ta, atunci trebuie sa il ajuti sa invete sa adoarma singur. O modalitate excelenta de a iti ajuta copilul sa invete sa adoarma singur este sa il pui in patut atunci cand este pe cale sa adoarma, nu cand este adormit. De asemenea incearca pe cat posibil sa nu il legeni sau sa il lasi sa adoarma in balansoar. Apoi, daca ai procedat asa si, odata pus jos plange, nu il ridica imediat. Asteapta cateva minute si apoi, daca vezi ca plansul nu inceteaza mergi langa patut si pune mana pe el si vorbeste-i calm si incet. Nu ridica bebelusul din pat imediat ce incepe sa planga.
Ce probleme de somn pot aparea la aceasta varsta?
In aceasta perioada apare anxietatea de separare. Datorita acestui lucru este posibil ca micutul sau micuta ta sa se trezeasca mai des peste noapte. Acum este mare si intelege ca daca se trezeste, ii este dor de mama si se teme ca tu nu te vei intoarce. O alta conditie care ar putea afecta programul de somn al bebelusului este eruptia dintilor. Copilul tau se apropie acum de repere importante in dezvoltarea fizica si psihica. Este la varsta la care invata sa se ridice, sa se rostogoleasca, sa se taraie, si chiar sa se foloseasca de marginile patutului pentru a se ridica in picioare. Ei bine, bebelusul se poate trezi peste noapte pentru a pune in practica abilitatile noi si interesante pe care le-a invatat. Dupa miscare va fi energic si obosit si ii va fi greu sa adoarma la loc si aici trebuie sa intervii tu.
|
Somnul bebelusului: 9- 12 luni
Pana acum copilul dormea intre 11 ore si 12 ore pe noapte plus de doua ori pe zi (putin peste o ora). De acum este posibil sa refuze somnul de peste zi. Asigura-te ca doarme suficient, deoarece somnul este crucial in dezvoltarea bebelusului tau. Incearca sa ramai la rutina de somn stabilita pana acum, chiar daca vine bunica in vizita sau aveti o petrecere. In cazul in care te abati de la aceste reguli, este posibil sa apara probleme: bebelusul nu va mai reusi sa doarma noaptea si poate incepe sa se trezeasca mai des.
Cum ar trebui sa incurajezi adoptarea unor obiceiuri bune de somn?
Incearca sa aplici in continuare aceleasi strategii si reguli din rutina de somn a bebelusului. Dar nu-ti face griji daca nu ai reusit inca.
La aceasta varsta poti sa incepi deja sa apelezi la o metoda complexa. Indiferent de tehnica pe care te decizi sa o abordezi trebuie sa fii consecventa si sa ai rabdare. Nu incerca sa combini si nici nu incerca azi una, maine alta, pentru ca nu vei face decat sa derutezi copilul si sa il agiti. Orice metoda de formare a unui program de somn pentru copii are ca scop invatarea acestora sa adoarma singuri si sa doarma in patutul lor. Urmeaza in continuare ritualul de seara cu care ti-ai obisnuit bebelusul inca de pe vremea cand avea 6 luni. Observa semnele pe care bebelusul le da cand ii este somn, asigura-te ca masa de seara a fost consistenta, fa-i baita, apoi vorbeste-i in soapta cu lumina intredeschisa. Apoi, cand da semne ca vrea sa adoarma pune-l jos si spune-i "noapte buna".
Dupa ce te-ai asigurat ca este in siguranta, pleaca din camera si revin-o peste 3 minute. In cazuri fericite copilul a adormit, insa este posibil ca bebelusul sa nu fi reusit sa adoarma. In acest caz mai asteapta 30 de secunde, daca nu plange paraseste camera din nou si revino dupa 7 minute. Daca plange sau este agitat incearca sa il linistesti insa evita contactul cu ochii si nu vorbi prea mult. Poti sa incerci sa il mangai delicat pe pleoape, astfel va reusi sa tina ochii inchisi si va adormi. Poti face orice crezi ca il poate linisti pe copil, dar nu il ridica din patut. Incearca sa stai in camera ca sa il linistesti aproximativ 1 minut- timp in care sa il asiguri ca te vei intoarce, atunci cand plange si se trezeste. Aceasta tehnica ti se va parea un "du-te-vino", dar daca vei reusi sa te mentii ferma vei observa ca micutul tau va adormi fara ajutorul tau.
Insa, nu lasa copilul sa planga mai mult de sapte minute, iar daca acest training a durat mai mult de 45 de minute si copilul este inca treaz, ridica-l din patut, ofera-i o masa, linisteste-l si pune-l la joaca pana la ora la care are de obicei al doilea pui de somn. De asemenea este recomandat ca la aceasta varsta sa adoarma doar in patut, asadar nu astepta sa adoarma in balansoar, scoica sau carut ca sa faci mutarea.
Ce probleme de somn pot aparea la aceasta varsta?
Copilul tau este destul de mare pentru a dormi toata noaptea, dar poate fi inca prezenta anxietatea de separare. Aceasta din urma poate duce la schimbarea obiceiurilor lui de somn. Fii flexibila, de acum copilul te va ghida catre schimbari in rutina de somn cu care te-ai obisnuit pana acum. Insa, tu trebuie sa ramai la fel de ferma si, indiferent de ajustarile intervenite in privinta orelor de somn, incearca sa mentii un orar fix.
|
Somul la copii: 12- 18 luni
Acum, bebelusul tau este oficial un copil mic - dar are nevoie inca de somn la fel de mult ca atunci cand era bebelus pentru a se dezvolta. Pana la varsta de 2 ani un copil mic ar trebui sa doarma intre 13 si 14 ore de somn pe zi, 11 din aceste ore pe timp de noapte. Restul se rezuma la 1-2 reprize de somn pe zi. In jurul varstei de 1 an va avea doua reprize de somn pe zi, insa in jurul varstei de 18 luni copilul este pregatit sa aiba un singur pui de somn pe zi (timp de o ora si jumatate pana la doua ore de somn). Acest program de somn il poate mentine pana la varsta de patru sau cinci ani.
Cum iti poti ajuta copilul sa adoarma
Nu trebuie sa faci ceva diferit fata de faceai pana acum, in afara de mentinerea aceluiasi ritual de somn. Insa ce faci daca, totusi, copilul tau inca se mai trezeste noaptea si nu vrea doarma singur? Primul pas este sa te gandesti daca tu vrei cu adevarat ca micutul sau micuta ta sa doarma singura. Apoi, daca vrei ca ea sa doarma toata noaptea fara tine, principalul lucru este sa te asiguri ca poate sa adoama singur, in cazul in care se trezeste peste noapte. Specialistii sunt de acord ca ar trebui sa ii permiti copilului sa devina dependent de conditiile externe, cum ar fi muzica, surse de iluminat, biberon etc. atunci cand il pui la culcare. Noaptea cand se va trezi se va lega de acel lucru si va adormi la loc pe cont propriu.
In cazul in care copilul tau doarme toata noaptea, exista o varietate de abordari pe care le poti incerca:
Abordarea 1: Daca copilul inca se trezeste peste noapte la varsta aceasta si plange dupa unul din parinti, inseamna ca nu reuseste sa adoarma pe cont propriu. Deci poti apela la orice tehnica de adormire la loc: leganare, magaieri, cantecele etc. E in regula sa faci ceea ce crezi ca il va ajuta sa adoarma la loc, atata timp cat rutina de culcare este aceeasi, sesiunile de veghe ar trebui sa se diminueze in cateva saptamani. Daca acest lucru nu functioneaza, incercati o rutina de verificare: in cazul in care copilul plange, du-te in camera, magaie-l pe spate sau pe burtica si spune-i ca totul este in regula, dar ca e timpul sa dormim. Nu ridica copilul din pat, fii blanda, dar ferma. Apoi paraseste camera, asteapta aproximativ cinci minute, apoi verifica din nou. Fa acest lucru in mod repetat pana cand adoarme, prelungind timpul dintre vizite.
Abordarea 2
Ajuta-ti copilul sa faca asociatiile corespunzatoare inainte de culcare, prin crearea unei rutine consecventa de culcare. Asigura-te din nou ca adoarme singur - fara tine, papusa sau biberon. In timp toate aceste lucruri il vor face pe copil sa depinda de ele cand vine vorba de ora culcare, mai degraba decat sa il invete sa adoarma pe cont propriu. Si daca va lipsi vreodata acel lucru, adormirea copilului va fi o lupta, nu o negociere. Daca ai un copil energic este posibil ca, de indata ce ai plecat din camera sa inceapa sesiunile de plans. Lasa-l sa planga intervale mai lungi de timp progresiv, incepand de la cinci minute, apoi pana la 10 minute si asa mai departe. Intre intervale, poti petrece aproximativ doua-trei minute cu copilul, asigurandu-l ca totul este in ordine, doar ca este timpul ca toata familia sa doarma. Eventual ii poti oferi o mangaiere pe spate, pe burtica, pe pleoape, dar nu il ridica sau negocia cu el.
Abordarea 3
Uita-te la ceas pentru a nota ora la care copilul prezinta semne de
somnolenta. Asa iti vei da seama cand este
timpul sa mearca la culcare,
facandu-i propriul orar de somn cu ore de culcare regulate. Atunci cand ii faci baia de seara, il imbraci
in pijama anunta-l ca este ora cand toata lumea doarme, astfel va intelege ceea
ce vei face, cand se fac acele lucruri si de ce. Este recomandat ca, inainte cu
o ora de culcare, copilul sa aiba doar activitati linistitoare nu care sa il
antreneze. In cazul in care copilul se trezeste peste noapte, nu-l ridica din
pat si nici nu il scoate din camera. El trebuie sa invete sa se puna din nou la
culcare, chiar daca aceasta inseamna
cateva lacrimi. Ofera-i confort si sprijin o perioada scurta de timp, apoi lasa-l singur si verifica-l dupa cinci pana la 10 minute pana cand adoarme.
Abordarea 4
Incearca sa muti somnul de dupa-amiaza al copilului mai devreme peste zi. Daca micutul sau micuta ta tinde sa doarma mai mult de 2 ore, trezeste-l/o, daca este necesar. Astfel seara, va fi obosit/a si nu va mai reusi sa treaca peste ora de culcare obisnuita.
Somnul la copii: 18 luni- 3 ani
Pe masura ce copilul tau creste, pot incepe sa apara probleme legate de somn, odata ce se lasa seara. Copiilor nu place sa mearga la culcare, in primul rand. De ce? Pur si simplu nu constientizeaza de ce au nevoie de somn si, in plus au o imaginatie bogata. Nu te-ai confruntat inca cu scuze de genul" "E un rechin in patul meu!"?
La inceput s-ar putea sa te copleseasca o astfel de scuza si sa te faca sa il lasi sa doarma cu tine in pat, insa dupa 2 saptamani vei ajunge sa fii un parinte nervos si obosit si sa constientizezi ca in loc sa iti ajuti copilul il privezi de un somn odihnitor. La aceasta varsta copiii deja vorbesc si bineinteles au si cereri: "imi e foame", "vreau mamaliga cu branza", " vreau ceai", "vreau la olita" - cereri despre care ei stiu ca nu le poti refuza. Este in regula sa ii respecti cateva cerinte, insa numai daca stii ca ceea ce cere este cu adevarat o nevoie, si nu un moft. Apoi este important sa cunosti temerile copilului tau si sa incerci sa il calmezi si sa il incurajezi sa scape de ele. Insa dupa aproximativ 30 de minute este timpul sa spui "gata". Copilul poate pleda cu un scancet, dar va fi bine daca poti ramane ferma. Spune-i noapte buna si pleaca din camera. Daca se da jos din pat si vine dupa tine, ia-l in brate si pune-l in pat si spune-i din nou "noapte buna".
Somnul la copii: 3 la 6 ani
La aceasta varsta copilul incepe sa mearga la gradinita si apare dorinta de a petrece cat mai mult cu mama.
Abordarea 1: Insa tu, ca parinte te poti folosi de aceasta nevoie de atentie pentru a il ajuta pe copil sa doarma. Dupa ce i-ai spus noapte buna, explica-i faptul ca te vei intoarce inapoi in cinci minute ca sa-i dai un alt sarut sau sa ii citesti o poveste scurta, daca sta linistit in patul sau. Fa acelasi lucru din nou si din nou, insa de fiecare data revino dupa o perioada mai lunga. Copilul va sta linistit fiindca i-ai promis ca te intorci si tu te vei tine de promisiune.
Abordarea 2: Mami sau tati se duce sa spele vasele sau sa faca ordine apoi vine inapoi. Sau am uitat sa fac ceva ce m-a rugat seful. Lasa-i o veioza aprinsa si promite-i ca, imediat ce termini acel lucru te intorci, insa doar daca sta in pat linistit, fara ca televizorul sa fie aprins. Daca atunci cand te-ai intors este inca treaz, saruta-l de noapte buna din nou si spune-i cat de fericita esti ca a stat linistit in pat.
O alta problema comuna de somn in randul prescolarilor este legata de terorile nocturne, care afecteaza aproximativ 5 la suta din copii. In general, apar in termen de doua ore de la adormire si aceste incidente infricosatoare incep adesea cu un tipat. Nu este usor pentru un parinte sa isi gaseasca copilul transpirat, respirand greoi si speriat. Insa nu incerca sa ii adancesti si mai mult teama. Trateaza problema incercand sa il linistesti, lasand discutiile pentru a doua zi, dimineata. Nu lasa sa treaca timpul fara sa vorbesti cu copilul despre visele sale. Indiferent de varsta copilului sau problemele de somn aparute, trebuie sa fii consecventa si sa insisti ca acesta sa doarma doar in patul lui, toata noaptea.
|
Somnul este crucial in dezvoltarea psihica si fizica a unui copil. Insa nu exista o tehnica sau o modalitate eficienta care sa il invete si apoi sa il ajute pe copil sa doarma toata noaptea. Cheia este sa gasesti strategia care functioneaza cel mai bine cu copilul tau.
Copilul tau doarme singur?