- Somnul bebelusului - Greseala nr. 1: Culci bebelusul prea tarziu!
- Somnul bebelusului - Greseala nr. 2: Nu ai o rutina pentru ora de culcare
- Somnul bebelusului - Greseala nr. 3: Te bazezi pe miscare
- Somnul bebelusului - Greseala nr. 4: Stimulare excesiva cu jucarii
- Somnul bebelusului - Greseala nr. 5: Trecerea de la patut la pat se face prea devreme
Expertii in puericultura au identificat 5 greseli pe care le fac parintii atunci cand trebuie sa isi culce bebelusii. Vestea buna este ca aceste greseli comune pot fi foarte usor evitate.
Specialistii care au studiat somnul bebelusului, dar si parintii "veterani" au ajuns la concluzia ca prin cateva mici schimbari in rutina de somn a bebelusului si chiar a mediului inconjurator pot determina prevenirea si, mai ales, corectarea problemelor de somn ale bebelusilor.
Qbebe iti arata care sunt greselile de evitat atunci cand culci bebelusul, pentru ca tu sa ai nu numai un bebelus bine odihnit, ci o intreaga familie odihnita corespunzator.
Somnul bebelusului - Greseala nr. 1: Culci bebelusul prea tarziu!
Este posibil ca bebelusul tau sa nu aiba un program foarte bine stabilit pentru somn, sau pur si simplu nu il poti respecta cu strictete. Fie este cald afara si mergeti la plimbare mai tarziu decat de obicei, fie tati vine de la serviciu tarziu si tine bebelusul treaz pentru a interactiona cu el, cert este ca bebelusul nu adoarme la o ora rezonabila pentru varsta sau starea lui de oboseala.
Trebuie sa stii ca pediatrii sunt de parere ca a lasa bebelusii sau copiii mici sa se culce prea tarziu creste riscul aparitiei unei oboseli accentuare care nu ii va lasa sa adoarma atunci cand trebuie. De asemenea, atunci cand sunt foarte obositi, micutii au dificultati in a dormi fara intrerupere si chiar se vor trezi mult mai devreme decat ar trebui.
Desi fiecare copil este diferit, specialistii spun ca bebelusii si copii cu varsta pana in 2 ani trebuie sa doarma aproximativ 12 ore noaptea, prescolarii au nevoie de aproximativ 13 ore daca nu dorm ziua, iar copiii pana in 10 ani au nevoie de aproximativ 10 ore de somn pe noapte.
Sfat Qbebe: Stabileste o ora potrivita pentru a culca bebelusul sau copilul mic si respecta aceasta ora zilnic, indiferent de ce activitati ai planificate pentru o anume zi sau ce musafiri doresc sa se joace cu cel mic. Nu astepta niciodata ca micutul sa devina iritat, sa scanceasca, sa planga ori sa se frece la ochi - cand observi aceste gesturi, deja este prea tarziu. Pune copilul in pat cu cateva minute mai devreme decat ora la care ar trebui sa adoarma pentru a avea timp sa se linisteasca.
Somnul bebelusului - Greseala nr. 2: Nu ai o rutina pentru ora de culcare
Atunci cand ai un nou-nascut, probabil crezi ca nu este necesara deocamdata stabilirea unei rutine de somn: baie, poveste sau un cantec de leagan. Dar, trebuie sa stii ca, potrivit specialistilor in puericultura, o serie de activitati calme, linistitoare, tandre, care sa preceada momentul diminuarii sau stingerii luminii si asezarii copilului in patut este foarte importanta.
In felul acesta iti pregatesti copilul pentru somn, atat fizic, cat si emotional. De asemenea, parintii copilasilor mai mari au tendinta de a renunta la rutina de somn fie pentru ca ei cred ca micutul lor este destul de mare pentru a nu mai avea nevoie de ea, fie pentru ca ei insisi sunt prea obositi la sfarsitul zilei pentru a mai realiza aceste actiuni care constituie rutina de somn.
Tine cont de faptul ca pana si adultii au nevoie de o rutina inainte de culcare pentru a beneficia de un somn mai odihnitor, prin urmare nu te poti astepta ca un copil mic sa treaca direct si brusc de la activitati diurne la somn linistit.
Sfat Qbebe: Nu uita ca ai cheia la indemana - o rutina de somn linistitoare si relaxanta este solutia pentru un somn odihnitor. Indiferent de varsta copilului tau, cheia succesului in ceea ce priveste somnul consta in respectarea unei serii de pasi previzibili, inainte de a aseza copilul in patut.
Pentru bebelusi, acesti pasi pot insemna baie, imbracare, cantec de leagan si diminuarea zgomotelor si a luminii; pentru un copil de 1 an sau 2 poate insemna imbracatul in pijamale, o imbratisare si asezarea in patut, oferindu-i jucaria de plus preferata. Pentru un copilas mai mare, rutina de somn poate include o poveste, imbratisare si o rugaciune scurta. Nu conteaza cu adevarat ce contine rutina de somn; ideea este sa fie previzibila, sa fie aceeasi, sa fie linistitoare. Adica sa contina aceleasi actiuni, in aceeasi ordine, in acelasi loc si la aceeasi ora.
Somnul bebelusului - Greseala nr. 3: Te bazezi pe miscare
Majoritatea parintilor au rasuflat usurati la un moment dat atunci cand au observat ca bebelusul lor a adormit repede in leagan sau cand copilul mic a adormit instantaneu intr-o masina in miscare. Este adevarat ca aceste "minuni" se intampla adesea atunci cand ai cea mai mare nevoie sau atunci cand te astepti mai putin si intotdeauna sunt binevenite.
Din pacate insa, fiind martorii unei asemenea "minuni", parintii cad uneori in capcana folosirii unui fel sau mijloc de miscare a copilului pentru a-l adormi mai usor si mai repede, fie ca este vorba despre somnul de dupa-amiaza, fie ca este vorba despre somnul de noapte.
Specialistii spun insa ca daca micutul adoarme in miscare - indiferent ca vorbim despre leagan, carucior sau masina - este posibil ca somnul sau sa nu fie foarte adanc si odihnitor, tocmai din cauza stimularii pe care o produce miscarea. Trebuie sa comparati si sa asemanati acest tip de somn cu acela al unui adult aflat in tren sau avion.
Sfat Qbebe: Desi miscarea este buna pentru a calma copilul mic, folositi-o numai ca metoda de relaxare, nu pentru a adormi copilul. Inainte sa devii sceptica la ideea de a renunta la acel leagan care iti adoarme copilul pe muzica lui Vivaldi, retine ca este bine sa folosesti miscarea pentru a calma un copil irascibil, insa daca micutul tau a adormit opreste leaganul imediat. Astfel, copilul tau va beneficia de un somn mai odihnitor.
Somnul bebelusului - Greseala nr. 4: Stimulare excesiva cu jucarii
Probabil ca nu exista parinti care sa nu fi agatat de marginea patutului, chiar deasupra bebelusului, un carusel cu jucarii, muzica si lumini. Din pacate, trebuie sa stii ca acel carusel care te incanta si pe tine, cu jucarii si lumini colorate care se rotesc, sunete vesele sau linistitoare constituie un mod de a stimula copilul, uneori chiar prea mult.
Foarte multi parinti au descoperit ca, atunci acest carusel nu linisteste copilul indemnandu-l la somn, ba dimpotriva ii stimuleaza cheful de joaca. Trebuie sa stii, de asemenea, ca nu doar bebelusii pot fi supra-stimulati cu jucarii, ci si copilasii mai mari. In cazul in care micutul tau are in patut mai multe jucarii, este posibil sa fie atat de distras de acestea incat sa nu poata adormi la timp, preocupat fiind sa se joace cu ele.
Sfat Qbebe: Pentru a beneficia cat mai mult de pe urma somnului nocturn, lasa bebelusul sau copilul mic sa doarma in camera cat mai intunecata, inainte de a dezvolta o aversiune sau chiar teama de intuneric.
Specialistii spun ca, pentru ca bebelusii sa doarma foarte bine, camera in care dorm ar trebui sa fie cufundata in intuneric aproape total (pe o scala de la 1 la 10, in care 10 este intuneric bezna, camera bebelusului ar trebui sa se situeze la 8-9). Aceasta regula ar trebui sa fie valabila, pe cat posibil si in timpul zilei: foloseste draperii groase sau storuri pentru a intuneca dormitorul micutului tau.
Somnul bebelusului - Greseala nr. 5: Trecerea de la patut la pat se face prea devreme
Parintii sunt atat de incantati de un anumit moment in care micutul lor implineste 2 ani (sau chiar un an, in anumite cazuri) si de ideea ca bebelusul a crescut si nu mai este bebelus in adevaratul sens al cuvantului, ci un copilas, incat se grabesc sa il mute din patutul lor intr-un pat de "om mare".
Este adevarat ca in majoritatea cazurilor insa, incantarea incepe sa scada atunci cand observa ca micutul lor "om mare" nu pare sa mai doarma la fel de mult si bine ca inainte de schimbare. Unii copii incep sa se trezeasca in cursul noptii, sa se dea jos din patul lor de "om mare" si chiar sa hoinareasca prin casa. De ce se intampla aceste lucruri? Specialistii spun ca inaintea varstei de 3 ani, majoritatea copiilor nu sunt pregatiti sa paraseasca patutul de bebelus, deoarece nu au dezvoltarea cognitiva si auto-controlul necesare pentru a ramane in interiorul granitelor imaginare ale unui pat in timpul alocat somnului.
Sfat Qbebe: Asteptati pana copilul creste suficient de mult incat sa inteleaga ca atunci cand il asezi in pat si stingi lumina, trebuie sa doarma pana dimineata. Cel mai potrivit este sa faci schimbarea in jurul varstei de 3 ani, insa daca simti ca micutul tau are nevoie de mai mult timp, poti sa il mai lasi sa doarma in patutul de bebelus.
Trebuie sa stii ca nu este nimic dezastruos daca micutul doreste sa se intoarca la patutul de bebelus dupa ce l-ai mutat in patul de om mare. In cele din urma, copilul isi va dori singur sa se mute in patul de "om mare".
Tu ce greseli crezi ca faci sau ai facut in ceea ce priveste somnul bebelusului sau al copilasului tau?