Despre trezitul noaptea plangand
Este un lucru destul de obisnuit ca si bebelusii care dorm profund sa se confrunte subit cu probleme, fie ca e vorba de adormit sau cu trezit brusc din somn in timpul noptii. Incepand cu varsta de 6 luni, anxietatea de separare poate determina bebelusii sa se trezeasca plangand mai mult de o data in timpul noptii, in functie de varsta si de obiceiuri de hranire, ajungand pana la 3-4 ori pe noapte; se poate ca cel mic sa doreasca doar prezenta unuia dintre parinti.
Alte cauze comune pentru trezit includ, desigur, cosmarurile, imbolnavirile, atingerea unui prag de dezvoltare; un procent intre 1-6% dintre copii se confrunta cu terori nocturne, in special baietii. Acestea din urma pot debuta la orice varsta si sunt diferite de cosmaruri (care apar la varsta de 3-4 ani), copilul trezandu-se tipand sau plangand fara a intelege din ce motiv.
Citeste si: Motive pentru care plang bebelusii
Cauze pentru trezit noaptea plangand
Cosmarurile si terorile nocturne sunt deseori confundate. Terorile nocturne sunt extrem de deranjante si implica ganduri inspaimantatoare care pot tulbura un copil din somnul normal, fara a-l trezi; din fericire apar in prima parte a noptii si sunt uitate pana la trezire. Cosmarurile in schimb apar in a doua parte a somnului, iar copilul se trezeste speriat si strigand, amintindu-si visele si fiind tulburati de ele chiar timp de cateva zile.
- Foamea. Oricand un copil se simte infometat, devine nelinistit, iar mintea incepe sa devina activa in loc sa se relaxeze, ceea ce poate cauza trezitul nelinistit.
- Durerea. Din moment ce copiii nu sunt capabili sa-si rezolve problemele ca si adultii, un stimul deranjant cum este durerea poate conduce la o trezire brusca. De exemplu, unele alimente pot determina flatulenta si durere de stomac, cum sunt carnea cruda sau lactatele (intoleranta la lactoza)
- Teama. Uneori este suficient intunericul si linistea pentru a speria un copil. Chiar daca doarme, este posibil sa se trezeasca subit simtindu-se speriat
- Separarea de parinti. Cand un copil doarme intr-o camera distincta, se poate simti initial anxios deoarece nu mai este aproape de parinti. Poate crede ca nu va mai vedea niciodata, agitandu-se si neputand dormi corespunzator.
- Starea de veghe prelungita. Uneori copiii nu sunt deloc adormiti si pot trece printr-o perioada cand raman alerti mai multe ore
- Senzatia de frig. Un copil alaptat la san este probabil sa resimta frig chiar si la o usoara scadere de temperatura. Hranirea insa ii va restabili energia si caldura
- Scutece murdare. Odata cu defecatia si urinarea, respectiv murdarirea scutecului, bebelusul se poate simti nelinistit si inconfortabil. In plus, in acest mod pot aparea si o eczema sau iritatie la nivelul pielii
Un aspect mai putin cunoscut de majoritatea persoanelor consta in faptul ca multi bebelusi se trezesc ca urmare a asocierilor de somn; o parte din acestea au la baza cauze evidente, precum pierderea suzetei (daca cel mic este dependent de ea), pe cand altele sunt mai dificil de identificat. De exemplu, daca leganati sau alaptati copilul de obicei pentru a adormi, poate plange cand se trezeste deoarece nu se mai misca, respectiv nu mai suge. In acelasi mod, daca il tineti in brate ca sa adoarma, poate plange cand se trezeste in patut si nu va gaseste alaturi. Iata aici si alte exemple similare: suptul biberonului si miscarea intr-un carucior/balansoar inainte de a adormi.
Remedii la indemana
In primul rand, este important sa va asigurati ca bebelusul doarme suficient in general. Cu cat bebelusii au parte de mai putin somn, cu atat le va fi mai greu sa se calmeze la ora de culcare si sa ramana adormiti noaptea. Insistati sa ii culcati dupa-amiaza in mai multe reprize si sa-i duceti la culcare la o ora rezonabila seara. Cand se trezesc noaptea, fiti calmi si intelegatori. Asigurati-i ca totul este in regula, dar ca este timpul pentru somn. Ramaneti cu ei pana se calmeaza, dar reduceti la minim conversatia si pastrati luminile difuze (intotdeauna sunt de preferat unei camere intunecate).
Eventual le puteti citi o poveste cu mesaj pozitiv si incercati sa identificati factorii care ar fi putut cauza cosmarurile. Pentru cei mai mari, reasigurati-i ca le sunteti alaturi pentru a-i proteja si ca nu trebuie sa se ingrijoreze. Repetati-le ca a fost doar un vis (daca aceasta e situatia) pentru a-i incuraja si a le reda increderea. Nu ignorati ceea ce va povestesc despre visele lor si incurajati-i sa discute in timpul zilei despre ce ii ingrijoreaza; vor prinde curaj si se vor insufleti. Veti induce astfel un sentiment de siguranta in lumea lor si ii veti ajuta sa-si invinga temerile. Poate dura o vreme pana reveniti la programul normal, insa cu cat respectati rutina de somn, cu atat mai repede va disparea motivul cauzator. Daca nu reusiti sa rezolvati in niciun fel problema si suspectati o cauza de natura medicala, apelati de urgenta la un medic.
Citeste si: Plange bebe: 15 strategii eficiente pentru a-l linisti
Opinia specialistului
Doamna doctor Ana Cristina Stefanescu, medic specialist pediatru www.doctoritadecopii.ro, ne ofera urmatoarele informatii si recomandari:
"Motive pentru care bebe se trezeste plangand: eruptie dentara, colici, schimbarea mediului (vacanta, vizita la bunici etc.), foame, scutec ud, temperatura ambianta (prea mare sau prea mica), asocieri de somn, tranzitie de somn, puseu de crestere, prea mult somn peste zi, oboseala prea mare, prea multa lumina sau prea mult zgomot in camera, boala (infectie, reflux, alergii alimentare etc.).
Marea majoritate a cauzelor de mai sus nu sunt patologice, deci nu necesita investigatii. Eruptia dentara poate sa nu fie neaparat evidenta - dintii inainteaza in gingie treptat, in etape de cateva zile-saptamani, care se asociaza cu iritabilitate, hipersalivatie, rinoree, chiar si diaree, cu tendinta de a roade jucariile, mainile, patutul etc, dar fara sa se soldeze neaparat cu aparitia dintilor. Pot trece mai multe astfel de etape pana la eruptia finala. Colicile sunt bine cunoscute de parinti, la fel si plansul de foame sau de scutec plin.
Tranzitiile de somn apar in jurul varstelor de 4, 8-10, 18 luni si 2 ani si coincid cu un salt de dezvoltare neurologica (invata sa sada, sa vorbeasca, sa mearga etc); sunt de fapt o dezorganizare totala a programului de somn anterior al copilului, oricare ar fi fost el. Dureaza cateva saptamani, dupa care se revine la un program nou, de obicei echilibrat, de somn. Pericolul acestor perioade este crearea asocierilor de somn - parintii, disperati de noile treziri frecvente cu care nu erau obisnuiti, incep sa caute modalitati de a stimula somnul copilului (alaptari mai frecvente, suzeta, leganat, cantat etc). Odata trecuta tranzitia de somn, somnul ar trebui sa revina la normal, cu mai putine treziri - dar daca s-a creat o asociere de somn, creierul copilului nu va mai sti sa se readoarma fara supt sau suzeta, oricare ar fi asocierea.
Daca exista si alte semne de boala (varsaturi, diaree, refuzul alimentatiei, febra, plans de durere) - este necesar sa se consulte medicul pediatru sau de familie. Nu as recomanda efectuarea de investigatii "in orb", fara recomandare, si mai ales fara controlul fizic al copilului de catre medic.
In cazul regresiilor de somn, as recomanda sa se ofere sanul la cerere, dar cu moderatie, mai ales daca mama observa ca bebelusul adoarme repede la san (semn ca era vorba de un mecanism de readormire, nu de o masa adevarata). De asemenea, sa se solicite ajutor (de ex. parintii sa isi imparta noptile alternativ sau sa fie chemata o bunicuta etc). Sa se fereasca de crearea unor obiceiuri noi - sau de revenirea la obiceiuri mai vechi, care au fost depasite (de ex. suzeta), care vor fi greu de rupt - in deplina cunostinta a faptului ca este doar o perioada, ca va trece (uneori in 4-6 saptamani, deci rabdare!).
Decalarea orei de somn de noapte mai devreme poate fi, desi pare paradoxal, salvatoare - mai mult somn intr-o noapte va insemna si mai mult somn a doua zi (inclusiv peste zi, daca copilul isi pierde/schimba somnurile de peste zi in timpul regresiilor). Puseele de crestere se pot asocia cu modificari in programul de masa si de somn, dar dureaza cateva zile, apoi se revine la programul anterior. Parintii pot permite mese si episoade de somn mai frecvente, dar cu mare grija, din nou, pentru potentiala formare a unor asocieri."
Prevenire
Pentru a-i impiedica pe copii sa se trezeasca speriati, cel mai important lucru este sa le intariti mentalitatea impotriva gandurilor negative si a lucrurilor pe care le gasesc infricosatoare. Asigurati-va ca nu citesc sau vad imagini de care sa se sperie, deoarece le vor influenta visele. Explicati-le ca temerile pot fi infrante si reasigurati-i ca sunt puternici si capabili. Pentru copii este doar o chestiune de timp inainte sa inceapa sa gaseasca mostri rai si umbre drept motiv de teama, dar daca sunt invatati sa isi controleze fricile si gandurile le va fi usor si mai tarziu in viata.
Multumim doamnei doctor Ana Cristina Stefanescu pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.
Surse:
http://seattlemamadoc.seattlechildrens.org; http://kidshealth.org; http://violet-sleepbabysleep.blogspot.ro; www.newkidscenter.com; www.babycenter.com; www.babysleepsite.com