Care sunt cele mai surprinzatoare opt motive pentru care plange bebelusul?
1. Este afectat de tensiunile din familie
Chiar daca intre voi sunt mici contradictii specifice oricarei familii, bebelusul este mai afectat decat ai putea crede de tonul cat de putin ridicat al discutiei, starnindu-i plansul.
Recomandat este ca atunci cand sunteti suparati si simtiti nevoia unei discutii serioase, sa o faceti intr-o camera separata de cea a copilului si chiar si in aceste conditii sa evitati sa ridicati tonul. Poate consideri ca cel mic aude, dar nu asimileaza tensiunile pentru ca este prea mic pentru a intelege, dar el strange toate aceste sentimente ce il vor afecta de-a lungul vietii.
2. Modificari in alimentatia ta daca il alaptezi
In mod normal, dupa ce l-ai alaptat, copilul ar trebui sa stea cuminte si chiar sa adoarma. Bebelusul tau insa este agitat si plange continuu. De ce? Un raspuns ar putea fi faptul ca alimentatia ta nu este tocmai cea mai sanatoasa. Bei cafea foarte tare ori cola, manancai foarte condimentat, te-ai reapucat de fumat si chiar iei o serie de medicamente pentru recenta raceala pe care ai resimtit-o in ultimul timp? Ei bine, aceste tabieturi alimentare pot modifica gustul, compozitia laptelui si implicit si starea generala a copilului.
|
3. Nevoia de atentie, plictiseala
Cu cat incepe sa creasca, chiar dupa primele patru luni, observa mediul in care traieste, are deja preferinte, simte nevoia permanenta de un adult care sa il alinte, sa ii vorbeasca, sa fie permanent in preajma. Atunci cand simte ca ai alte preocupari decat a sta strict pe langa el, incepe sa isi dea in petec si sa planga. Cum ii acorzi lui intreaga atentie, cum se linisteste.
4. Este imbracat prea gros
Ca si alti multi parinti, mai ales daca este frig afara, ai tendinta sa il imbraci mult mai gros decat este nevoie, insa prea multe straturi de haine nu vor face decat sa provoace transpiratia, sufocarea, imposibilitatea de a se misca in voie, intr-un cuvant, disconfortul bebelusului.
Pentru a evita aceasta stare a bebelusului, analizeaza cum te-ai imbracat tu. Astfel, daca ai un maiou, un pulover, un palton si o pereche de blugi si te simti confortabil, ai grija ca si bebelusul sa fie imbracat in aceeasi masura, bineinteles avand in plus o caciulita si un fularel.
5. Este foarte obosit
Unii bebelusi obosesc foarte tare de-a lungul zilei, atunci cand sunt foarte jucausi, activi, astfel incat atunci cand se apropie ora de somn, devin foarte nervosi ba, mai mult, nu mai pot adormi. Asa ca sa nu te miri ca in loc sa doarma ca un ingers, va avea crize de plans, poate chiar va adormi in suspinuri.
6. Se teme sa stea singur
Exista doua categorii de copii: in prima categorie se inscriu copiii care au la indemana jucarioare si obiecte care sa le atraga atentia, in timp ce din a doua fac parte cei care simt nevoia permanent de a fi tinuti in brate, alintati, inconjurati de afectiune si protectie.
Vei spune ca bebelusii din cea de-a doua categorie sunt foarte alintati. Nu este adevarat, acestia simt o mai mare nevoie de atentie tocmai din teama de a sta singuri, teama de care vor scapa odata ce vor creste.
Dupa ce i-ai dat sa manance si l-ai schimbat, ar trebui sa fie relaxat si cuminte, dar bebe incepe sa planga. Poate sa insemne ca vrea sa fie tinut in brate, nefiind un moft ci doar o dorinta de a nu se simti singur, o nevoie de contact fizic asa ca tine-l cat mai des in brate si bucura-te cat mai mult de aceasta perioada care va trece destul de repede.
7. Prea multa agitatie
Daca bebelusul sta intr-un mediu cu prea multa agitatie, unde este pasat de la o persoana la alta, este hranit fara sa ii fie foame, ba chiar este schimbat de scutece fara sa fie nevoie, acesta nu va face nimic altceva decat sa se simta suprasolicitat, obosit, agasat si nu va sti cum sa traga un semnal de alarma decat prin planset.
|
8. Are un disconfort fizic
Cand este mic, copilul este foarte sensibil la orice atingere asa ca este foarte posibil ca unul dintre motivele pentru care el plange sa fie chiar propriile hainute. Ai grija ca acestea sa fie intotdeauna din bumbac, iar eticheta sa fie moale astfel incat sa nu il zgarie. De asemenea, se prea poate ca, din greseala, sa il fi asezat pe suzeta sau pe o jucarioasa.
Imediat ce vei rezolva acesta motive de disconfort, bebelusul se va linisti si chiar va adormi.
Cum linistesti bebelusul cand plange?
Prin mascari ritmice- plimbatul in brate sau alte miscari realizate pe ritm il pot calma pe copil. Ai observant ca atunci cand urci scarile cu el in brate, in masina si chiar in lift, bebelusul se linisteste aproape instantaneu?
Foloseste sunete linistitoare- ii poti sopti la ureche o povestioara sau ii poti canta incet.
Ai auzit de asa numitul "sunet alb" generat de aparatele electrocasnice precum masina de spalat, aspiratorul, foehnul sau chiar apa ce curge la robinet? Toate acestea sunt asemanatoare cu ceea ce bebelusul a auzit timp de 9 luni in burtica mamei asa ca il vor linisti imediat, chiar daca tie ti se par chiar enervante.
Fa-i masaj- Atunci cand bebelusul are gaze sau este constipat, un masaj usor il va ajuta sa eructeze si sa dea un impuls circuitului intestinal. Astfel, poti incerca prin a-i indoi genunchii catre burtica, prin masaj pe spate, dinspre ceafa catre fund sau pe burtica cu miscari in sensul acelor de ceasornic.
|
Tine-l in brate in diverse pozitii- daca il doare burtica, tine-l cu burtica in jos, intins pe ambele brate, astfel incat cu una din palme sa ii presezi abdomenul.
Poti incerca si pozitia "scaunel", mai exact tine-l lipit cu spatele de pieptul parintelui, pe un brat si tine celalat brat pe pieptul si abdomenul micutului.
De asemenea, il poti tine pe umar astfel incat abdoemnul sa preseze pe osul umarului, bebelusul putand eructa mai usor.