- Timp preparare:
- 10-30 minute
- Nivel dificultate:
- usor
- Prezent in categoriile:
- Aperitive, Ciorbe, Feluri de mancare, Supe, Finger Food, La cuptor, La aburi, La foc, Mancaruri vegetariene, Piure bebelusi, Mancaruri, Tocanite, Piure, Chiftele, Musaca, Tarte, Mic dejun, Pranz, Cina, Gustari
Ce sunt fulgii de drojdie inactivă
Fulgii de drojdie inactivă sunt făcuți din drojdia nutritivă, un organism unicelular, tulpină a drojdiei Saccharomyces Cerevisiae. Aceasta crește pe melasă și, spre deosebire de drojdia de bere, care are un gust amărui, are un gust plăcut. Drojdia este spălată și uscată la căldură pentru a fi dezavticată, astfel încât nu are putere de creștere, pentru a fi folosită în patiserie sau panificație. Fulgii sau pudra de drojdie inactivă au o culoare gălbuie și se găsesc în magazinele naturiste. Drojdia nutritivă are un gust plăcut, care se aseamănă foarte mult cu cel al brânzei, în special cu parmezanul. De aceea este folosită cel mai mult de vegani, ca înlocuitor al brânzei. Acidul glutamaic este cel care oferă acest gust bun brânzei, fiind un aminoacid care se formează în procesul de uscare al drojdiei, care se regăsește și în fructe și legume.
Există două tipuri de drojdie inactivă:
- Drojdia inactivă naturală, care nu conține vitamine și minerale adăugate
- Drojdia inactivă fortificată, care conține vitamine sintetice ceu sunt adăugate în timpul procesului de fabricație
Informații nutriționale pentru o lingură - 9 grame de drojdie nutritivă:
- 34 calorii
- 5 g de proteine
- 2 g de fibre
- 5 mg de tiamină sau vitamina B1
- 5 mg de riboflavina sau vitamin B2
- 3 mg de vitamina B6
- 9 mcg de vitamina B-12
- 25 mg de sodiu
- 3 g de carbohidrați
Care sunt beneficiile drojdiei inactive?
- sursă completă de vitamine și proteine, având toți aminoacizii necesari organismului
- este recomandată bebelușilor și femeilor însărcinate, având un conținut mare de acid folic
- poate fi consumată de persoanele cu alergie la gluten sau cu hipertensiune, având un conținut foarte mic de sodiu
- ajută la reglarea tranzitului intestinal
- este un ajutor în curele de slăbire, pentru că oferă o senzație de sațietate rapidă și de durată
Când putem include fulgii sau pudra de drojdie inactivă în mâncarea bebelușilor?
Fulgii de drojdie inactivă pot fi introduși în alimentația copilului încă de la vârsta de 6 luni, când se începe diversificarea. Se respectă, ca la orice aliment nou introdus, regula celor 3-5 zile de verificare după ce bebelușul a mâncat un aliment, pentru a observa dacă dezvoltă vreo alergie.
Cum se folosește drojdia inactivă?
- în piureul de legume, salate, orez, omletă, ca înlocuitor al brânzei
- în mămăligă
- pe floricele de porumb
- în paste
- în plăcinte sau quiche
- pentru îngroșarea supelor
- ca și condiment
REȚETE cu fulgi de drojdie inactivă pentru bebeluși
1. Piureuri pentru bebelușii de peste 6 luni
Ingrediente:
- 200 g din leguma sau fructul din care vei face piureul (se pretează morcovul, cartoful, cartoful dulce, broccoli, spanac, conopidă, măr, păstârnac, rădăcină de pătrunjel)
- 1 lingură de fulgi din drojdie inactivă
- 1 lingură de lapte sau de apă fierbinte
Preparare:
- Prepară termic leguma sau fructul - la abur, fiert sau copt în cuptor;
- Pasează-l bine cu o furculiță sau la robot, adaugând apă sau lapte cald pentru a obține textura dorită;
- Adaugă fulgii de drojdie inactivă și amestecă bine. Poftă bună!
2. Mâncare de dovlecel, pentru bebeluși de peste 8 luni
Sursă foto: Flaveur.ro
Ingrediente:
- 1 dovlecel mic
- 1 ardei kapia copt
- 1 ceapă verde
- 1 lingură de fulgi de drojdie inactivă
Preparare:
- Toacă mărunt dovlecelul și ceapa.
- Pune ceapa la călit în 4 linguri de apă fierbinte într-o tigaie.
- Când ceapa s-a înmuiat, adaugă dovlecelul.
- Când dovlecelul este gata, adaugă ardeiul kapia copt tocat mărunt sau fâșii mici.
- Amestecă și servește bebelușului!
3. Supă cremă de mazăre, pentru bebeluși de peste 10 luni
Ingrediente:
- 100 g de mazăre congelată
- 2 căței de usturoi
- 50 g de frunze de baby spanac
- 1 castravete cornichon
- 1 lingură de fulgi de drojdie inactivă
Preparare:
- Pune la fiert mazărea în apă cât mai puțină;
- Când mazărea este aproape fiartă, adaugă castravetele tăiat felii, baby spanacul și cățeii de usturoi dați prin presă;
- Lasă să fiarbă încă 5-7 minute;
- Adaugă fulgii de drojdie inactivă;
- Pasează supa cu blenderul;
- Dacă vrei să te bucuri și tu de această supă delicioasă, pune-i puțină sare și câțiva sâmburi de pin.
4. Biluțe din ficat de pui cu dovlecel și conopidă, pentru bebelușii de peste 10 luni
Ingrediente:
- 5 ouă de prepeliță
- 100 g de ficat de pui de țară sau de curcan
- 1 cățel de usturoi
- 1 lingură de fulgi de drojdie inactivă
Preparare:
- Pune la fiert ficățeii, numai după ce i-ai spălat bine;
- Pune la fiert separat ouăle de prepeliță;
- Când ficățeii sunt aproape fierți adaugă și cățelul de usturoi și mai lasă să firabă 5 minute;
- Pune în blender ficățeii scurși de apă, cu cățelul de usturoi, cu gălbenușul de la ouăle de prepeliță și cu lingura de fulgi de drojdie inactivă;
- Amestecă bine și formează mici biluțe, numai bune de molfăit de către bebeluș.
5. Paste cu sos de carne, pentru bebelușii de peste 1 an
Ingrediente:
- 100 g de carne tocată în casă - ideal ar fi un amestec de vită cu pulpă de pui
- 1 ceapă mică
- 30 g de unt
- 1 lingură de fulgi de drojdie inactivă
- 100 g de paste integrale
Preparare:
- Pune pastele la fiert cu puțină sare;
- Între timp toacă ceapa mărunt și călește-o în jumătate de cană de apă fierbinte;
- Adaugă carnea tocată și amestecă bine, pâne ce carnea este rumenită bine;
- Adaugă untul și amestecă în continuare, până ce amestecul devine un sos gros;
- Adaugă pastele scurse de apă și fulgii de drojdie inactivă și amestecă. Poftă bună!
6. Paste cu sos de avocado, pentru bebelușii de peste 1 an
Ingrediente:
- 1 avocado copt
- 1/2 de lămâie
- 1 cățel de usturoi
- 1 lingură de fulgi de drojdie inactivă
- 1 linguriță de oregano sau busuioc - opțional
- 1 lingură de muguri de pin - opțional
- 100 g de paste
Preparare:
- Pune pastele la fiert cu puțină sare;
- Decojește avocado și pune miezul în blender;
- Adaugă cățelul de usturoi pisat;
- Pasează totul până ce devine o pastă moale, apoi adaugă zeamă de lămâie după gust și puțină sare, opțional;
- Scurge pastele de apă, adaugă avocado, fulgii de drojdie inactivă și condimentele. Poftă bună!
7. Musaca cu mazăre și cartof dulce, pentru bebelușii de peste 1 an
Ingrediente:
- 300 g de mazăre congelată
- 300 g de cartof dulce
- 3 linguri de fulgi de drojdie inactivă
- 1 vârf de cuțit de sare
Preparare:
- Pune la fiert separat mazărea și cartofii dulci;
- Când s-au fiert pasează-le cu furculița, tot separat, amestecând pe fiecare cu câte o lingură de fulgi de drojdie inactivă;
- Pune într-o tavă mică mai întâi piureul de mazăre, apoi pe cel de cartof dulce;
- Bagă la cuptorul încins pentru 15 minute;
- Scoate tava și servește când s-a răcit cu fulgi de drojdie deasupra. Poftă bună!
REȚETE cu fulgi de drojdie inactivă pentru întreaga familie
8. Paste cu legume și bacon, pentru copiii de peste 2 ani
Ingrediente (pentru 4 porții):
- 500 g de paste
- 250 g de mazăre la conservă (dacă ai congelată, fierbe-o înainte)
- 3 căței de usturoi
- 2 ardei kapia
- 200 g de cubulețe de bacon
- 2 linguri de fulgi de drojdie inactivă
- 50 g de unt
- 1/2 de linguriță de sare
- 1/2 de linguriță de cimbru
Preparare:
- Pune pastele la fiert cu puțină sare;
- Într-o tigaie pune untul să se topească;
- Adaugă baconul;
- Când acesta s-a rumenit, adaugă usturoiul pisat, sarea și cimbrul;
- Adaugă un sfert de cană de apă și mazărea și 1 lingură de fulgi de drojdie inactivă și așteaptă să se îngroașe sosul;
- Scurge pastele de apă, adaugă sosul, amestecă cu pastele si presară fulgi de drojdie pe deasupra. Poftă bună!
9. Broccoli gratinat
Ingrediente (pentru două porții):
- 2 căpățâni de broccoli
- 2 linguri de ulei de măsline
- 2 căței de usturoi
- 1 linguriță de sare
- 1 linguriță de piper
- 1 lingură de fulgi de drojdie inactivă
- 1 lămâie
Preparare:
- Încinge cuptorul;
- Desfă floricele de broccoli și toacă la aceeași mărime și tulpina;
- Pisează cățeii de usturoi;
- Pune broccoli într-un castron mare, adaugă condimentele - usturoiul, piperul, sarea, drojdia, uleiul de măsline;
- Amestecă totul bine și transferă totul pe o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt sau folie de aluminiu;
- Bagă tava la cuptor pentru 10-15 minute;
- Servește broccoli stropit cu zeamă de lămâie, după gust.
10. Cartofi copți cu usturoi
Ingrediente:
- câte o linguriță de praf de usturoi, praf de ceapă, sare, boia, oregano, cimbru, busuioc, pătrunjel
- 2 linguri de fulgi de drojdie inactivă
- 1 kg de cartofi noi
- 2 linguri de ulei de măsline
Preparare:
- Pune toate condimentele într-un castron și amestecă-le bine;
- Spală bine cartofii și taie-i în bucăți mari pe lung;
- Pune-i într-un castron, adaugă peste ei uleiul de măsline, apoi amestecul de condimente;
- Amestecă totul bine;
- Pune cartofii pe o tavă tapetată cu hârtie de copt;
- Bagă tava la cuptor pentru 20-30 de minute. Poftă bună!
11. Pate vegetal din caju
Ingrediente:
- 150 g de caju crud, pus la înmuiat în apă pentru cel puțin 4 ore
- 3 linguri de drojdie nutritivă
- 2 linguri de muștar Dijon
- 1 lingură de sos de soia
- 50 ml de apă
- 1 lingură de ulei de măsline
- câte o linguriță de boia dulce, praf de usturoi, sare, piper
Preparare:
- Caju-ul înmuiat în apă pune-l pe o tavă tapetată cu hârtie de copt la copt în cuptorul încins pentru 20 de minute;
- Scoate-l din cuptor și pune-l în blender;
- Adaugă condimentele, uleiul de măsline, apa, muștarul, drojdia și mixează până ce devine o pastă omogenă;
- Potrivește de sare, iar dacă vrei să fie mai moale, poți să mai adaugi apă sau ulei de măsline;
- Poftă bună!
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!