10 piureuri pentru bebeluși în prima lună de diversificare

10 piureuri pentru bebeluși în prima lună de diversificare

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Diversificarea alimentației micuților noștri face parte dintre cele mai mari provocări pe care le avem în primul lor an de viață. Adaptarea la o nouă modalitate de hrănire nu va fi simplă nici pentru ei, nici pentru noi, dar ținând cont și de sfaturile din articolul de mai jos vom putea să le ușurăm tranziția. Printre alimentele cele mai indicate în această perioadă se numără și piureurile. Fie că este vorba despre cele de legume, fie că este vorba despre cele de fructe, acestea sunt surse de nutrienți esențiali pentru dezvoltarea optimă a bebelușului. Să vedem cum ar trebui să procedăm pentru ca ele să ajungă să facă parte din alimentația sa zilnică.

Care sunt primele reguli ce țin de diversificarea alimentației la bebeluș

Înainte de a începe să introduci în dieta bebelușului alte alimente în afară de lapte, specialiștii ne sfătuiesc să ne observăm cu atenție micuțul pentru a ne da seama dacă este sau nu momentul potrivit pentru a face această schimbare. Cel mai important lucru este să vedem dacă este capabil să utilizeze lingurița. În acest scop, bebelușul ar trebui să fie capabil:
• Să-și susțină bine capul
• Să manifeste interes pentru linguriță
• Să se folosească de jucăriile potrivite pentru momentul în care încep să iasă dințișorii
• Să fie interesat de diverse mâncăruri pe care le vede în jurul său
De asemenea, nu va trebui să uiți nicicând de această regulă: când vrei să introduci un aliment nou în alimentația bebelușului, acesta va trebui să fie perfect sănătos.
Iată și alte reguli de care este esențial să ținem cont odată ce vom demara procesul de diversificare a alimentației bebelușului nostru:
• Nu vei introduce mai multe alimente noi odată- În situația în care bebelușul se va confrunta cu tulburări digestive sau cu vreo alergie alimentară, vei reveni la alimentația de dinainte. Vei putea să reiei diversificarea doar după ce bebelușul se simte iar bine
• Un aliment nou va fi oferit înaintea laptelui, iar cantitatea acestuia va scădea treptat
• Și cantitatea unui aliment nou va fi crescută gradual
• Dacă micuțul va refuza un aliment, nu îl vei forța, ci i-l vei servi iar peste câteva săptămâni
• Pentru fiecare aliment nou introdus va trebui să așteptăm 3 zile pentru a vedea cum reacționează bebelușul
• Odată ce începi diversificarea, bebelușul nu va primi nimic de mâncare între mese, ci îi vei da doar apă
• Vei continua să-i dai bebelușului lapte- Experții recomandă, dacă un bebeluș consumă mai puțin de 200 de g de hrană solidă, să i se completeze mesele cu lapte
• Vei crește granulația mâncării, în scopul stimulării masticației, după ce bebelușului i-au ieșit primii dințișori
• Încurajează-l pe bebeluș să folosească tacâmurile în timpul mesei
• Nu îi da de mâncare în timp ce are televizorul deschis, dacă are multe jucării în jur și nu alerga după el cu mâncarea prin casă!

Citește și: Tabelul de diversificare a alimentației la bebeluși

Ce ar trebui să știm despre diversificarea legumelor piure și a fructelor crude piure

Piureurile fac parte dintre cele mai importante alimente pe care le vom introduce în alimentația bebelușului în cadrul procesului de diversificare a alimentației. Pentru ca bebelușul să nu se obișnuiască inițial cu gustul dulce și din acest motiv să ajungă să refuze legumele, mai întâi vom începe să-i dăm piureuri de legume. După aceea vom continua cu cele de fructe.
În ceea ce privește piureurile de legume, este indicat să le oferim bebelușului începând cu vârsta de 5 luni și jumătate-6 luni. Ele vor putea fi servite în fiecare zi, în cantități nelimitate (în timp), la masa de prânz (între orele 13.00 și 15.00). Nu vom adăuga sare în piureuri. Inițial bebelușul poate să nu fie încântat de noul aliment și ți se va părea că nu va înghiți. Cam după 2-3 zile va începe să se familiarizeze cu piureul și, în aproximativ 2 săptămâni, ar trebui să nu mai aibă nicio problemă când i se servește acest aliment.

Specialiștii ne sfătuiesc să începem diversificarea cu piureuri, nu cu supe și sucuri, întrucât așa bebelușul se va obișnui mai ușor cu noile texturi și va accepta mai ușor viitoarele alimente cu granulație mare, pe care i le vei da în jurul vârstei de 8 luni. De altfel, de la această vârstă poți să adaugi în piure și unt (cu 65% grăsime), ulei de măsline, lămâie sau borș natural.Piureul de legume poate fi depozitat în borcănele și păstrat în frigider pentru cel mult 48 de ore.

Referitor la piureurile de fructe crude, acestea pot fi servite bebelușului după ce a ajuns la vârsta de 6 luni, fie la a doua masă (între orele 9.00-11.00), fie la cea de-a patra, pe măsură ce acesta înaintează în vârstă. Ele pot fi amestecate cu cereale, iaurt, brânză de vaci. Dacă ni se pare că piureul este prea consistent, putem să adăugăm în el suc de fructe.
Începând cu vârsta de 6 luni, bebelușul poate primi piureuri din oricare dintre următoarele fructe: mere, pere, gutuie, mango, caise, piersici.
Abia după ce ne asigurăm că bebelușul nu are alergie la niciuna dintre legumele/fructele pe care i le-am oferit, putem să facem și combinații între ele în cadrul piureurilor.

Exemple de piureuri care sunt recomandate pentru prima lună de diversificare a alimentației

Așa cum s-a precizat anterior, este necesar să așteptăm 3 zile pentru a ști dacă bebelușul tolerează un aliment. Ținând cont de acest aspect, în prima lună de diversificare a alimentației ar trebui să-i oferim 10 piureuri de legume și fructe. Ordinea recomandată pentru această perioadă este:

Piure de dovlecel
Fiind o legumă cu o aromă delicată, care nu este considerată ca făcând parte dintre alergenii comuni și care nu constipă, este indicată pentru a face parte dintre primele legume ce vor fi introduse în piureul pentru bebeluși.
Cantitatea recomandată la o masă: 60-70 g
Momentul zilei ideal pentru a fi păpat: masa de prânz (orele 13.00-15.00)
Informații nutriționale: Dovlecelul conține vitaminele A, C, B6, K, minerale (potasiu, mangan), carbohidrați, fibre
Ingrediente: 1 dovlecel de mărime medie, iaurt, suc de lămâie
Rețeta poate fi găsită aici:

https://www.qbebe.ro/retete_culinare/6_-_8_luni/piure_de_dovlecel_cu_lamaie_%286-8_luni%29

Piure de bebelusi

Piure de avocado
Avocado este considerat unul dintre cele mai valoroase alimente. Este excelent pentru bebeluși nu numai grație conținutului ridicat de vitamine și minerale, dar și pentru prezența acizilor grași Omega-3, cu rol esențial în dezvoltarea creierului. În plus, avocado are o textură plăcută, cremoasă.
Cantitatea recomandată la o masă: 60 g
Momentul zilei ideal pentru a fi păpat: dimineața între orele 10.00 și 11.00
Informații nutriționale: Avocado este bogat în proteine, fibre, acid folic, vitamine din grupul B-urilor, în minerale (precum zincul) și conține acizi grași Omega-3
Ingrediente:1 avocado, 50 ml lapte (de sân sau praf), 1 linguriță zeamă de lămâie
Rețeta poate fi găsită aici:

https://www.qbebe.ro/retete_culinare/6_-_8_luni/piure_de_avocado

Piure de avocado

Piure de conopidă
Conopida este adecvată unui bebeșul mai mare de 6 luni, întrucât este puțin mai greu de digerat. Cu atât mai mult cu cât acesta are anumite probleme digestive, va trebui să amâni introducerea ei în alimentație până când își va reveni complet. Ea este însă foarte bogată în nutrienți și în fibre, ceea ce va fi benefic pentru tranzitul intestinal al bebelușului.
Cantitatea recomandată la o masă: 50-60 g
Momentul zilei ideal pentru a fi păpat: masa de prânz (între orele 13.00-15.00)
Informații nutriționale: Conopida conține vitamine (A, C, B6, B1), minerale (potasiu, fosfor, fier, magneziu, sodiu), dar și luteină (numai bună pentru dezvoltarea unei vederi sănătoase)
Ingrediente: 100 g conopidă, lapte (de la sân sau praf) sau apă
Rețeta poate fi găsită aici:

https://www.qbebe.ro/retete_culinare/6_-_8_luni/piure_de_conopida

Piure de conopida

Piure de fasole verde
Fasolea verde nu prezintă riscuri alergenice și este plină de nutrienți valoroși. În vederea pregătirii unui piure reușit, alege păstăi fragede, ferme și fără boabe mari, proeminente.
Cantitatea recomandată la o masă: 60-80 g
Momentul zilei ideal pentru a fi păpat: masa de prânz (orele 13.00-15.00)
Informații nutriționale: Fasolea verde se remarcă prin conținutul de vitamine (A, C și B), dar și prin diversitatea mineralelor (potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier, fosfor)
Ingrediente: 200 g fasole verde, 1 linguriță ulei de măsline/unt, apă
Rețeta poate fi găsită aici:

https://www.qbebe.ro/retete_culinare/6_-_8_luni/piure_de_fasole_verde

Piure de fasole verde

Piure de morcovi
Morcovul este o legumă deosebit de valoroasă, care îl va ajuta pe bebeluș să se dezvolte armonios din toate punctele de vedere. De asemenea, nu este dificil de digerat și poate fi atrăgător grație culorii sale.
Cantitatea recomandată la o masă: 60 g
Momentul zilei ideal pentru a fi păpat: masa de prânz (orele 13.00-15.00)
Informații nutriționale: Morcovul conține beta-caroten (util pentru piele, păr, unghii), vitamine (A, C, K, B6), dar și în minerale (fier, potasiu, cupru) și fibre
Ingrediente: 2 morcovi, 10 ml lapte (de la sân sau praf)
Rețeta poate fi găsită aici:

https://www.qbebe.ro/retete_culinare/8_-_12_luni/piure_de_morcovi

Piure de morcovi

Piure din mai multe legume
Odată ce bebelușul s-a obișnuit să consume diferite legume, poți să-i pregătești un piure mai consistent, care să conțină mai multe. Spre exemplu, alege unul cu morcov, fasole verde, mazăre, cartof, păstârnac.
Cantitatea recomandată la o masă: 60-70 g
Momentul ideal al zilei pentru a fi păpat: masa de prânz (orele 13.00-15.00)
Informații nutriționale: Toate legumele menționate se remarcă prin conținutul de vitamine, minerale și fibre. De exemplu, morcovul se evidențiază prin vitaminele A și E, fasolea verde prin vitaminele A, C și prin potasiu, mazărea prin vitaminele A, C, prin calciu și fier, cartoful prin potasiu, iar păstârnacul prin vitamina C și fibre.
Ingrediente: câte 50 de g de morcov, fasole verde, mazăre, 1 cartof, 1 păstârnac mic
Rețeta poate fi găsită aici:

https://www.qbebe.ro/retete_culinare/8_-_12_luni/piure_de_legume

Piure de legume pentru bebelusi

Piure de măr crud
Mărul este unul dintre cele mai recomandate alimente pentru a începe diversificarea alimentației bebelușului. Este o fructă ușor de digerat, plină de nutrienți și foarte versatilă. Dacă dorești, poți să prepari piureul și din mere coapte.
Cantitatea recomandată la o masă: 60 g
Momentul zilei ideal pentru a fi păpat: orele 10.00-11.00
Informații nutriționale: Mărul conține vitaminele A, C, E, minerale (cum ar fi potasiu, calciu, magneziu, fosfor), dar și fibre
Ingrediente: 2 mere proaspete

Rețeta poate fi găsită aici:

https://www.qbebe.ro/retete_culinare/4_-_6_luni/piure_de_mere

Piure de mere

Piure de pere
Para este un aliment prietenos cu stomacul bebelușilor, fiind adecvată chiar și pentru cei care au tulburări digestive (cum ar fi reflux gastroesofagian). Inclusiv coaja ei este ușor digerabilă, este plină de nutienți și are un gust plăcut.
Cantitatea recomandată la o masă: 60 g
Momentul zilei ideal pentru a fi păpat: între orele 10.00-11.00
Informații nutriționale: Para se remarcă prin conținutul de vitamine (vitamina A, C, B1, B6, B2), dar și prin minerale (calciu, fosfor, potasiu, magneziu, fier) și fibre
Ingrediente: 1-2 pere, puțină apă
Rețeta poate fi găsită aici:

https://www.qbebe.ro/retete_culinare/6_-_8_luni/piure_de_pere

Piure de pere

Piure de mango
Mango este unul dintre cele mai sănătoase fructe pentru bebeluși. Astfel, este ușor digerabil, este util pentru dezvoltarea unei vederi sănătoase, va întări sistemul imunitar, dar va fi benefic și în dezvoltarea creierului.
Cantitatea recomandată la o masă: 60 g
Momentul zilei ideal pentru a fi păpat: între orele 10.00-11.00 sau spre seară (între orele 17.00-19.00)
Informații nutriționale: Mango conține vitaminele A și C, calciu, fibre, carbohidrați, proteine
Ingrediente: 1 mango bine copt, brânzică dulce proaspătă (dacă bebelușul are peste 6 luni), vanilie/nucșoară/scorțișoară (dacă bebelușul are peste 8 luni)
Rețeta poate fi găsită aici:

https://www.qbebe.ro/retete_culinare/4_-_6_luni/piure_de_mango

Piure de mango

Piure de piersici
Piersicile sunt și ele potrivite pentru a fi introduse în alimentația bebelușului odată cu vârsta de 6 luni. Ele sunt bogate în vitamine, minerale, antioxidanți și nu sunt dificil de digerat.
Cantitatea recomandată la o masă: 60 g
Momentul zilei ideal pentru a fi păpat: între orele 10.00-11.00
Informații nutriționale: Piersicile se disting prin conținutul de vitamine (A, C), prin minerale (potasiu, calciu, magneziu, fosfor), dar și prin prezența luteinei și zeaxanthinei (ambele sunt ideale pentru o vedere sănătoasă)
Ingrediente: 2 piersici coapte, apă (dacă e necesar pentru schimbarea consistenței)
Rețeta poate fi găsită aici:

https://www.qbebe.ro/retete_culinare/6_-_8_luni/piure_de_piersici

Piure de piersici

Voi știați până acum despre piureurile cele mai adecvate pentru prima lună de diversificare a alimentației bebelușului?

Citește și: Diversificarea la 6 luni

Surse:
www.allrecipes.co.uk, www.cookingbabyfood.com, www.draxe.com,www.verywellfamily.com, www.wholesomebabyfood.momtastic.com, www.momjunction.com, www.floridahealth.gov

Articolul urmator
Ochi lipiți la bebeluși: cauze, tratament și prevenție
Ochi lipiți la bebeluși: cauze, tratament și prevenție

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vine Luna Roz! Cum ne va afecta prima lună plină din această primăvară
    Vine Luna Roz! Cum ne va afecta prima lună plină din această primăvară

    Spre finalul acestei săptămâni, sâmbătă, pe 16 aprilie, prima lună plină a acestei primăveri, Luna Roz, va fi vizibilă. Întrucât stă sub semnul Balanței, ea...

    Studiu: de ce mamele au șanse foarte mari să nască bebeluși în luna propriei aniversări
    Studiu: de ce mamele au șanse foarte mari să nască bebeluși în luna propriei aniversări

    Nu de puține ori auzim despre familii în care unul din părinți, cu precădere mama, își celebrează ziua de naștere în aceeași lună cu copilul. Care este explicația...

    Prima țară din Europa care oferă femeilor trei zile de „concediu menstrual” în fiecare lună
    Prima țară din Europa care oferă femeilor trei zile de „concediu menstrual” în fiecare lună

    Spania ar putea deveni prima țară din Europa care oferă femeilor între trei și până la cinci zile de „concediu menstrual”, în fiecare lună! Proiectul de...

    Prima întâlnire emoționantă dintre doi bebeluși gemeni, după un an de la venirea lor pe lume
    Prima întâlnire emoționantă dintre doi bebeluși gemeni, după un an de la venirea lor pe lume

    Două fetițe gemene s-au reîntâlnit pentru prima dată de la nașterea lor, în urmă cu un an. Cum a decurs întâlnirea și de ce micuțele Nina și Emma nu...

    Top 3 specii de pește recomandate în diversificare
    Top 3 specii de pește recomandate în diversificare

    Carnea de pește nu trebuie să lipsească din alimentația noastră. Este bogată în proteine, acizi grași omega-3, vitamine precum D și B2 (riboflavină) și minerale precum fier,...

    Zodiile care vor avea parte de suferință chiar din prima lună a anului. Vor avea inima frântă...din nou!
    Zodiile care vor avea parte de suferință chiar din prima lună a anului. Vor avea inima frântă...din nou!

    Anul 2025 începe cu un sfârșit pentru cinci cupluri formate din nativi ai zodiacului. Pentru ei, începutul de an aduce vești neplăcute și probleme în relații....

    Despre diversificare: cum putem susține o floră intestinală sănătoasă printr-o alimentație echilibrată
    Despre diversificare: cum putem susține o floră intestinală sănătoasă printr-o alimentație echilibrată

    Pe măsură ce bebelușul va fi introdus în universul a noi gusturi și texturi în procesul de diversificare a alimentației, în organismul său se vor produce schimbări...

    El este medicul care vine în România lună de lună pentru a salva inimile copiilor aflate în pericol să nu mai bată
    El este medicul care vine în România lună de lună pentru a salva inimile copiilor aflate în pericol să nu mai bată

    În România se nasc aproximativ 1.000 de copii cu malformaţii congenitale cardiace pe an. 10% dintre aceştia reprezintă urgenţe neonatale și trebuie operaţi în prima...

    © 2025 Qbebe