În cazul sugarilor, cel mai recent studiu publicat de Asociația Americană de Pediatrie arată că peștele poate îmbunătăți dezvoltarea neurologică și reduce riscul de boli cardiovasculare.
De altfel, un număr tot mai mare de cercetări arată că introducerea timpurie a peștelui în alimentația unui copil poate chiar să ajute la prevenirea bolilor alergice, cum ar fi astmul și eczemă. Există, însă, câteva tipuri de pește pe care cei mici ar trebui să le ocolească sau să le mănânce în cantități limitate, pentru a evita expunerea la niveluri ridicate de mercur, un metal care se găsește în mod natural în mediul înconjurător, dar care în apă își schimbă structura și se transformă în metilmercur. Anumite specii de pești absorb această formă de mercur, care în doze mari poate deveni toxic.
Iată tot ce trebuie să știi despre carnea de pește în alimentația copilului!
Când introducem peștele în alimentația copilului
Când vine vorba de introducerea peștelui în alimentația sugarului, părerile specialiștilor sunt împărțite. Academia Americană de Pediatrie recomandă părinților să introducă acest aliment încă de la vârstă de 6 luni în meniul micuților lor, în timp ce pediatria modernă românească sugerează amânarea momentului introducerii peștelui în alimentația copiilor până în jurul vârstei de 8-9 luni, chiar 1 an, din cauza potențialului alergen. Mercurul pe care unele specii de pește îl conțin în cantități ceva mai mari reprezintă un factor de îngrijorare pentru părinți.
Mercurul din pește - tot ce trebuie să știi
Prezența mercurului în pește reprezintă o problemă pentru persoanele care îl consumă, în special pentru femeile însărcinate, pentru mamele care alăptează și pentru copiii mici. Mercurul este un element care există în mod natural în mediul înconjurător, dar care în apă își schimbă structura și se transformă în metilmercur. Deși este prezent în cantități foarte mici în apa de mare, metilmercurul este absorbit de către algele care sunt apoi consumate de pești și de alte organisme acvatice. Anumite specii de pești (în special cei mari și cu o durata de viață mai lungă) absorb această formă de mercur în cantități mai mari, care în doze mari poate deveni toxic.
Printre tipurile de pește care conțin cele mai mari niveluri de mercur și ar trebui evitate se numără:
- Rechinul;
- Peștele spadă;
- Macroul de mare (regal);
- Tonul obez;
- Marlinul (aşa-numitul peşte cu cioc);
- Peștele țiglă din Golful Mexic;
- Știuca de nord;
- Peștele pion roșu.
Ce tipuri de pește sunt recomandate pentru copii, în diversificare
Printre tipurile de pește sunt recomandate pentru copii se numără:
- Păstrăvul. Pe lângă faptul că are o cantitate scăzută de mercur, păstrăvul are un gust foarte bun și excelente proprietăți nutritive. Este foarte bogat în acizi graşi Omega3, vitamina D, acid folic, vitamina B12 şi proteine.
Păstrăvul este, de altfel, una dintre puținele specii de pește recomandate femeilor însărcinate și celor care alăptează, întrucât ajută la dezvoltarea sistemului nervos la făt sau copilul mic, dar şi la dezvoltarea ochilor şi a creierului, în special în ultimele 2 luni de sarcină.
- Somonul. Somonul este un aliment sigur și sănătos pentru a fi dat bebelușilor în diversificare. Este o sursă excelentă de proteine, acizi grași omega-3, deosebit de importanți pentru dezvoltarea creierului, și fier.
- Heringul. Heringul este bogat în proteine și acizi grași omega-3, inclusiv DHA, care mențin sănătatea cardiovasculară, dezvoltarea sistemului nervos central, creșterea celulelor și vederea. Heringul este, de asemenea, o sursă fenomenală de vitamina B12 și este printre puținele surse alimentare naturale de vitamina D, de care bebelușii și copiii mici au nevoie pentru a dezvolta oase sănătoase.
Potrivit FDA, adulții nu ar trebui să mănânce mai mult de 170 grame de pește pe săptămână, în timp ce copiii sub 6 ani nu ar trebui să consume mai mult de 30-50 grame de carne de pește pe săptămână. Copiii mai mari (între șase și doisprezece ani) ar trebui să își limiteze consumul la 50 până la 80 grame de pește pe săptămână.
De asemenea, experții în nutriție ne sfătuiesc să nu mâncăm specii diferite de pește în decursul unei săptămâni și să fim foarte atenți de unde cumpărăm pește și fructe de mare.
Alfredo Seafood este unul dintre principalii jucători de pe piață importatorilor și distribuitorilor de produse de pește și fructe de mare din România.
Calitatea produselor reprezintă piatră de temelie a brandului, Alfredo Seafood având un portofoliu variat de pește și fructe de mare, atât sălbatice, cât și de acvacultură sau bio. Dintre speciile de pește sălbatic, aproximativ 15% au fost certificate MSC, printre care se numără: codul, macroul, heringul și somonul sălbatic.
Produsele marca Alfredo Seafood sunt distribuite în cele mai importante lanţuri de hypermarketuri şi supermarketuri din ţară (Kaufland, Carrefour, Mega Image, Metro, Cora, Profi, Auchan etc. şi în peste 5.000 de magazine din comerţul tradiţional, și rețeaua HoReCa), însă produsele pot fi comandate și online, direct de pe alfredoseafood.ro/shop/. Livrarea este rapidă și sigură (ești prima persoană care atinge produsul după plecarea în fabrică), iar periodic beneficiezi de oferte și promoții la diverse produse.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: healthychildren.org, healthline.com, srnutrition.co.uk, verywellfamily.com, webmd.com, betterhealth.vic.gov.au, heart.org