Informații despre diversificare
Diversificarea alimentației presupune introducerea unor noi alimente și texturi în alimentația copilului, trecând de la o alimentație ce constă exclusiv în lapte la una mai variată. Tabelul de diversificare al alimentației ar trebui să conțină mai întâi cereale, fructe și legume și de-abia apoi poți trece la carne, pește și ouă. Bebelușul tău va accepta treptat alimentele cu o textură mai solidă. De exemplu, după ce va mânca primul piure de fructe și legume, se va bucura de texturi pasate și apoi de ingrediente tocate sau mărunțite.
Vârsta indicată pentru a începe diversificarea este de 5 sau 6 luni. Până la acest moment majoritatea copiilor sunt pregătiți să consume produse alimentare mixte, atât din punct de vedere fiziologic, cât și psihologic. De altfel, Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca diversificarea să fie inițiată până la vârsta de 6 luni (180 zile). Aceasta constituie o etapă importantă pentru un copil atât din punct de vedere nutrițional, cât și psihomotor. Cel mic va învăța să mestece în loc să sugă. În plus, familiarizarea cu noi ingrediente îi stimulează dezvoltarea senzorială (consistența, gustul, mirosul și culoarea). Diversificarea alimentației are loc în mod concret când necesitățile de energie și nutrimente ale copilului nu pot fi suplinite exclusiv prin alăptare sau supt din biberon. În cazul în care diversificarea nu este inițiată în preajma vârstei de 6 luni sau nu este realizată corespunzător, dezvoltarea copilului poate fi afectată. Organizația Mondială a Sănătății recomandă să continui alăptarea la cerere (dacă este posibil) până la vârsta de cel puțin 2 ani.
Iată și semnele pe care ți le va transmite copilul atunci când va fi pregătit din punct de vedere fiziologic să accepte alte alimente în afară de laptele matern:
- Salivație crescută
- Abilitatea de a înghiți alimente care nu sunt lichide
- Dezvoltarea mișcării laterale a mestecatului
- Abilitatea de a sta în picioare cu sprijin
- Control bun al gâtului și al capului
- Abilitate sporită de a manifesta senzația de foame și sațietate
Observă în mod conștient toate aceste semne pentru a începe diversificarea la momentul oportun.
Citește și: Calendarul diversificării alimentației la bebeluși
Sfaturi pentru diversificare
Tabelul de diversificare al alimentației unui bebeluș presupune să introduci treptat alimentele solide, diferitele texturi, gusturi și tipuri de alimente necunoscute până în prezent de către bebeluș. Între timp, laptele va rămâne în continuare alimentul de cea mai mare importanță pentru copil. Alimentele noi precum cerealele sau fructele și legumele vor apărea progresiv în meniul celui mic.
În primele 5 luni de viață bebelușul urmează o alimentație bazată exclusiv pe lapte (matern sau formulă). Apoi, în intervalul 5-6 luni și până la 12 luni introdu cerealele pentru bebeluși (conțin amidon și carbohidrați complecși și vor fi digerate mai lent decât lactoza din lapte, așadar bebelușul se va simți mai rar înfometat, iar intervalul dintre mese se va putea prelungi). Cel mic va continua să bea cel puțin 500 ml de lapte pe zi (2-3 biberoane în funcție de vârstă). În intervalul de vârstă 6-12 luni se continuă alăptarea sau consumul laptelui de continuare. Între 5-6 luni se introduc mai multe alimente diferite ca gust, culoare sau textură. De exemplu, poți introduce cartofii pentru a îngroșa piureul de legume. În ceea ce privește fructele, sunt de obicei bine acceptate deoarece au un gust dulce. Cantitatea de fructe și legume trebuie crescută treptat, la început alimentele trebuie bine pasate, iar pe măsură ce se instalează dentiția, bebelușul va putea mesteca și bucăți mai mari. Atunci îi vei mărunți alimentele, nu le mai pasezi ca până atunci. În preajma vârstei de 6-7 luni îi poți introduce carnea și peștele. Meniul bebelușului va conține acum proteine animale diferite de cele din lapte, precum mici bucăți de carne, pește sau gălbenuș de ou. Totuși, deoarece ovalbumina din ou prezintă un risc de alergie, nu trebuie oferită mai devreme de vârsta de 8 luni. În intervalul de vârstă 7-12 luni se continuă diversificarea alimentației. În acest stadiu, bebelușul va progresa și la alte lactate precum iaurturi și brânză, dar va putea gusta și orez, paste, pâine și biscuiți, iar de la 7-8 luni și cacao.
Este bine să practici hrănirea responsivă, adică să hrănești copilul direct și să asiști copilul mai mare. Hrănește-l încet și cu răbdare, încurajează-l să mănânce, fără a-l forța, discutând cu el și menținând contactul cu privirea. Este important să începi cu cantități mici și să le mărești odată cu vârsta. Același sfat este valabil și în ceea ce privește consistența și diversitatea alimentelor. Mărește numărul de mese astfel: 2-3 mese pe zi pentru copiii de 6-8 luni și 3-4 mese pe zi pentru copiii 9-23 luni, cu 1-2 gustări suplimentare dacă este cazul. În timpul perioadei de convalescență, asigură-te că sporești aportul de lichide incluzând mai multe alăptări și oferă celor mici alimentele moi care le plac. Nu uita de regulile de igienă.
Citește și: Reguli pentru diversificarea alimentatiei la bebelusi
Tabel de diversificare a alimentației la bebeluși
Mai jos ai un exemplu de tabel de diversificare al alimentației unui bebeluș, care să te ajute să treci cu bine peste această etapă nouă din viața voastră.
4-6 luni |
6-8 luni |
8-10 luni |
10-12 luni |
Fructe: mere, avocado, banane, pere |
Fructe: caise, mango, nectarine, piersici, prune, bostan |
Fructe: afine, pepene, cireșe, citrice, nucă de cocos, merișoare, smochină, struguri, kiwi, papaya, curmale |
Fructe: Citrice, căpșuni |
Legume: fasole verde, cartof dulce, dovleac de plăcintă |
Legume: Morcovi, păstârnac, mazăre, dovlecel |
Legume: sparanghel, broccoli, sfeclă, conopidă, castravete, vinete, praz, ceapă, ardei gras, cartofi albi, napi |
Legume: fasole sucată, linte, porumb, spanac, roșii |
|
Carne: curcan, tofu, pui |
Carne: vită, ouă, porc |
Carne: pește, vânat sălbatic |
Cereale: orz, ovăz, orez |
|
Cereale: hrișcă, in, grâu dur, mei, paste, quinoa |
|
|
|
Lactate: brânză, brânză de vacă, cremă de brânză, iaurt |
Lactate: lapte de vacă |
Sfatul specialistului
Doamna doctor Dana Taropa, medic specialist pediatru în cadrul rețelei de sănătate Intermedicas ne oferă câteva sfaturi despre ce ar trebui să conțină tabelul de diversificare al alimentației unui bebeluș.
Momentul în care bebelușii ar trebui să treacă la mâncarea solidă este intens dezbătut. Chiar în cadrul AAP (Asociației Americane de Pediatrie), opiniile diferă. Comitetul de Nutriție al AAP recomandă trecerea la mâncăruri solide între 4-6 luni. Cu toate acestea, politicile AAP asupra alăptatului recomandă exclusiv această practică în primele 6 luni de viață.
Majoritatea bebelușilor sunt pregătiți pentru a trece la mâncare solidă între 4-6 luni. Înainte de 4 luni, bebelușilor le lipsește abilitatea de a înghiți mâncarea, având încă reflexul de a împinge cu limba, necesar alăptării. Dacă i se oferă unui bebeluș mâncăruri solide la această vârstă, reacția este, cel mai probabil, să scuipe cu ajutorul limbii. Bebelușii dezvoltă, în general, coordonarea necesară mestecatului și înghițitului undeva după 4 luni.
Alăptatul ar trebui să fie sursa primară de nutriție pentru bebeluș. Mâncărurile solide ar trebui să completeze doar nevoie nutriționale. Scopul nu este de a înlocui laptele cu mâncăruri solide, ci ca acestea să fie adăugate treptat.
Trecerea de la lapte la a avea o dietă variată ar trebui să fie o experiență pozitivă. Experiențele cu mâncarea dinainte de 1-2 ani pot să afecteze atitudini și comportamente ulterioare și să influențeze sănătatea. Abilitățile dezvoltate când învață să mănânce mâncare solidă și experiențele cu noi gusturi și texturi reprezintă fundația pentru comportamente și preferințe alimentare viitoare.
Mulțumim doamnei doctor Dana Taropa pentru ajutorul acordat în realizarea articolului!
Surse: http://wholesomebabyfood.momtastic.com; http://who.int; www.nactalia.com; http://food-for-babies.blogspot.ro
Surse foto: iStock, Unsplash